Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Keulen

Ontdek Keulen met deze tips voor boeiende activiteiten

Keulen stadsgezicht

Wie aankomt op Keulen Hauptbahnhof merkt gelijk dat dit een stad in beweging is. Toeristen, migranten, forensen, Duitse vakantiegangers en lokale bewoners bewegen zich door het imposante treinstation vlak naast het kathedraal.

Het centrum van Keulen is enorm toeristisch en toch ook gezellig met haar vele bierhuizen, restaurantjes, winkels en bezienswaardigheden. In deze blog zet ik een aantal bijzondere bezienswaardigheden op een rij, die niet op het lijstje staan van elke toerist. Het zijn dus suggesties om van je verblijf in Keulen een beetje anders dan anders te maken. 

Foto: Met de kabelbaan over de Rijn – prachtig uitzicht over Keulen

Bijzondere geschiedenisverhalen

Keulen kent een hele lange, maar ook tragische geschiedenis. De lengte van haar geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tij en daarvoor. Zij is van oudsher altijd al een kerkelijke hoofdstad geweest. Dus natuurlijk loop je even de grote kathedraal binnen en ontdek je al struinend door het oude stadscentrum diverse oude huizen, hofjes en middeleeuwse poorten.

Het tragische van Keulen is dat de NS-partij van Hitler hier haar eerste successen beleefde. Wil je daar meer over leren, dan is een bezoek aan het NS Dokumentatiecentrum een aanrader. Je begrijpt na een bezoek aan dit museum veel beter hoe Hitler aan de macht kon komen.

Keulen is ook de stad van de Eau de Cologne, vernoemd naar de Franse naam voor Keulen. Bij ouderen ook wel bekend als ‘Keuls water’. Farina, een Italiaanse parfummaker uit de 18de eeuw, woonde in Keulen en was als eerste in staat om geurloze alcohol te destilleren. Hierdoor kon hij ook lichte parfums creëren met een mengeling van geuren als citrus en bergamot. Hij noemde zijn creaties Eau de Cologne.  In zijn voormalig woonhuis worden nu elke dag rondleidingen gegeven over zijn bedrijf, zijn concurrenten en de manier waarop Eau de Cologne wordt gemaakt. Erg interessant.

NS documentatie centrum Keulen
Foto: Veel foto’s en materialen in NS documentatiecentrum

Kunst en architectuur

In Keulen centrum vind je naast hele oude gebouwen, ook veel naoorlogse architectuur. Dat komt doordat de stad in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is gebombardeerd. Het is dan ook de moeite waard om gewoon door de stad te struinen en je laten verrassen door de soms onoverzichtelijke verkeerssituaties en de mix van gebouwen uit diverse tijdsperioden. Net voorbij de oude stadspoorten vind je vooral huizen en straten uit de periode rond 1900. Hoge gebouwen, vaak in pasteltinten geverfd met details uit de Art deco-periode.

Daarnaast kent Keulen veel verschillende kunstmusea. Natuurlijk is er een museum voor religieuze kunst, genaamd Kolumba, en een moderne kunst museum genaamd Ludwig. Een museum met ietwat meer toegankelijke kunst is de Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud. Hier vind je vooral kunst uit de 19de en 20ste eeuw, naast religieuze kunst. Bij elk bezoek aan dit museum ben ik verrast door de kwaliteit van de werken. Houd je meer van design ofwel toegepaste kunst, dan is Museum für Angewandte Kunst een goede optie.

Een bijzondere plek is Skulpturenpark, dat vlak langs de Rijn ligt. Het ligt iets ten noorden van het stadscentrum. Een 30 minuten wandeling langs de Rijn vanaf het stadscentrum brengt je daar, maar je kunt het ook bezoeken tijdens een fietstocht of gewoon met openbaar vervoer. Toegang tot het park is gratis.

Foto: Niet alle kunstwerken zijn even boeiend, maar het Skulpturenpark is een bezoek waard

Urban living in Ehrenfeld

Hoogtepunt van mijn bezoek aan Keulen was de wijk Ehrenfeld. Rondom de Venloerstrasse vind je vele leuke restaurants, terrassen, maar ook veel straatkunst (ofwel graffiti). Daar tussendoor zijn er allerlei winkels en supermarkten. Je kunt deze wijk vergelijken met Rotterdam West, Plagwitz in Leipzig of Exarchia in Athene.

Rondom station Ehrenfeld vind je diverse graffiti’s. Een overzicht van alle werken in de wijk kun je terugvinden op de website van Street Art Cities. Wij vonden het een leuke speurtocht om de diverse werken te lokaliseren. Maar we vonden tussendoor ook nog andere werken en maakten kennis met een aantal bijzondere plekjes in de wijk, zoals kunstenaarsgemeenschap Kolbhalle.

Een bijzonder bouwwerk in Ehrenfeld is de voormalige 4711-Eau de Cologne-fabriek, die nu dienst doet als wooncomplex en bedrijfshuisvesting. Een delight om te zien, want het is volledig gerenoveerd.

Alhoewel Keupstrasse in de wijk Mulheim als klein Instabul wordt aangemerkt, vind je in Ehrenfeld minstens zoveel Turkse restaurants. Aanrader is Lezizel Manti, die als specialiteit Turkse dumplings heeft. Kebapland is de meest populaire kebabzaak van de stad, want elke keer als wij er langs liepen, stond er een rij voor de zaak. Het ernaast gelegen Tadim Damak is een traditioneel Turks café-restaurant dat de gewone man bedient. Ze hebben heerlijke soepen en daggerechten.

En mensen kijken is een absolute must do, want in Ehrenfeld vind je alle bewoners van Keulen. Van migrant tot stereotypisch Duits, van hipster tot punker, en van jong tot oud.

Foto: Eén van de vele muurschilderingen in Ehrenfeld.

Fietsrondje langs de Rijn

Om de drukte van het stadscentrum te ontsnappen en meer van Keulen te zien, hebben we een fiets gehuurd. Het Radstation bij het Centraal Station van Keulen verhuurt supergoede fietsen voor 14 euro per dag (24 uur).

Nadat we daar onze knalgele fietsen hebben opgehaald, fietsten we over de kade langs de Rijn richting de wijk Altstad-Sud. Daar sloegen we linksaf de Severinstrasse in, een leuke winkelstraat met superveel restaurantjes en bierhuizen. Hier hebben we eerst geluncht bij een Japans-Koreaans restaurantje. Wij namen een ramen soep, maar ze serveren tussen de middag ook een lunchdeal voor onder de 10 euro.

Met onze buiken gevuld zijn we toen verder gegaan en hebben grotendeels route nummer 7 gefietst, genaamd: mit dem Rad am Rhein entlang durch Marienburg, Rodenkirchen en Porz. Deze 22 kilometer lange route gaat door een oud industrieterrein, daarna door een chique woonwijk, langs de Rijn met haar vele kleine strandjes en vervolgens door een waterwingebied.

Halverwege de fietsroute maak je met een kleine boot de oversteek naar Zündorf. Hier hebben we op een terras wat gedronken en daarna zijn we teruggefietst langs de Rijn naar het stadscentrum waar wij in het oude havengebied weer een drankje met lichte maaltijd hebben gebruikt bij het Griekse restaurant Limani.

Er zijn nog vele andere fietsroutes in en rondom Keulen, dus voor de afwisseling, zeker leuk om eens te doen. Je vindt de routes op de website van de Stad Keulen.

Foto: In een kleine veerboot de Rijn oversteken tijdens onze fietstour

Een wandelrondje ten noorden van Keulen

Keulen kent net als London een kabelbaan over de rivier. Het leek ons wel leuk om dit te doen, dus hebben we de kabelbaan opgenomen in een wandelrondje door Noord-Keulen. We begonnen bij het Centraal Station van Keulen en staken daar de Hohenzollernbrücke over. Doe dit aan de zuid-zijde, de kant van het kathedraal, vanwege de vele liefdesslotjes die daar hangen. Daarna zijn we langs de Rijn door het Rheinpark naar de ingang van de kabelbaan gelopen.

Aan de overkant van de rivier hebben we inspiratie opgedaan in het gratis Skulpturenpark. Vlakbij is de dierentuin van Keulen, maar ook de botanische tuin. Deze prachtige tuin is gratis te bezoeken. In Gartenlokal Dank Augusta serveren ze hun drankjes en gerechten in potten en manden, zodat je de drankjes kunt mee nemen het park in voor een picknick.

Vervolgens zijn we naar Fort X gewandeld. Dit fort werd door de Pruisen gebouwd nadat Napoleon was vertrokken. Het fort zelf kun je niet in, maar daarachter bevindt zich een rozentuin die een bezoek waard is. Via de Neusser Wall zijn we terecht gekomen bij de lekkerste ijssalon van Keulen, Keiserlich.

Via de Neusser strasse kun je richting het station lopen en eventueel al bij Ebertplatz de metro nemen naar een volgende bestemming. Wijzelf hebben nog wat lekker rondgestruind in de Agnes Viertel, zoals deze wijk heet. We eindigden bij Restaurant Feuer & Flamme die een moderne versie serveert van de traditionele flammenkuche. Erg lekker!

Je vindt onze route ook hier in Komoot.

Foto: Fort x, een voormalig Pruisisch fort uit de 19de eeuw

Eten en drinken in Keulen

Natuurlijk vind je in Keulen vele traditionele Duitse bierhuizen, waar je naast een goed biertje ook heerlijk kunt eten. Maar probeer ook eens de Turkse keuken of één van de vele Thaise en Vietnamese restaurants in deze stad.

Onze suggesties voor lekker en betaalbaar eten in Keulen vind je hier.

Foto: Betaalbaar en heerlijk eten in Keulen. Deze foto is genomen bij een Nepalees restaurant.

Reizen met openbaar vervoer in Keulen

Omdat wij vrij ver van het centrum verbleven, gebruikten we elke dag het openbaar vervoer. We hebben in Keulen gereisd met zowel de S-bahn, de metro als de bus. Het reizen met het openbaar vervoer is supergemakkelijk.

In Keulen kost een los kaartje met het OV € 3,20. Een 24-uurs kaartje kost € 7,70, dus die heb je na 3 keer reizen met het OV al terugverdiend. Reis je met zijn tweeën, of met meer personen, dan is een 24-uurskaartje voor max 5 personen interessant. Deze kost namelijk maar 15,60 euro. Verder zijn er nog Kurzstrecke tickets. Als je maximaal 4 haltes reist, dan kun je hiervan gebruik maken. De Kurzstrecke kost € 2.20. Let op: Je kunt deze kaartjes niet gebruiken in de S-bahn of in andere DB-treinen.

Alle kaartjes kun je kopen bij kaartautomaten op metrostations, in de bus zelf, maar ook online of via de app van KVB, het Keulse OV-bedrijf.

Hoeveel je gebruik maakt van het openbaar vervoer in Keulen is sterk afhankelijk van waar je verblijft. Wij verbleven bij Westend Hotel net voorbij Ehrenfeld. Omdat wij een week in Keulen verbleven, hebben we een weekkaart gekocht. We wisten namelijk dat we elke dag minstens twee keer met het OV zouden reizen.

De spoorbrug Hohenzollernbrücke met in de verte de grote kathedraal van Keulen.

Overnachten in Keulen

Zoals al eerder geschreven, verbleven wij bij Westend Hotel vlakbij de S-bahn-halte Technologiepark. Dit was een zeer betaalbaar hotel, die ook kamers met een kleine keuken heeft. Superhandig voor ontbijt en avondeten, want Keulen is geen goedkope stad per se. Met een bushalte recht voor de deur en een Lidl daar tegenover, vonden we het geen enkel probleem dat we aan de rand van een industrieterrein verbleven. De S-bahn, op een paar minuten lopen van het hotel, bracht ons binnen no-time in hartje centrum.

Prijzen van hotelkamers kunnen erg verschillen in Keulen, afhankelijk van het seizoen en beurzen die plaatsvinden. Het loont dan ook om even goed rond te kijken op bijvoorbeeld Booking.com. In 2017 had ik via Airbnb.com een leuk en betaalbaar appartementje gevonden van een jongen die was gaan samenwonen met zijn vriendin.

Foto: In Keulen wordt carnaval groots gevierd, het is immers een echte katholieke stad.

Hoe kom je in Keulen

Vanuit Nederland kan ik maar één methode aanraden, en dat is met de trein. De aankomst op Keulen station is echt de moeite waard, want je stapt midden in het centrum pal naast de grote kathedraal uit.

Treinkaartjes zijn heel betaalbaar, zeker als je wat vroeger boekt via NS International of de Deutsche Bahn. Vanuit Zwolle duurt de reis naar Keulen tussen de 3,5 en 4,5 uur. De kosten zijn gemiddeld zo’n 50 euro per persoon. Het kan natuurlijk ook goedkoper, tot wel 19 euro per persoon.

Ik heb Keulen bezocht als onderdeel van een langere treinreis waarbij ik drie steden langs de Rijn bezocht. De eerste stop was Basel in Zwitserland, daarna ben ik in 2 uur doorgereisd naar Straatsburg (Strasbourg) in Frankrijk om vervolgens onze reis af te sluiten in Keulen. De reis van Straatsburg naar Keulen duurde met de trein zo’n 4 uur.

In ieder geval kan ik een verblijf in Keulen zeker aanraden. Er is genoeg te zien voor meerdere korte reizen of voor een langer verblijf in deze bijzondere Duitse stad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!