Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Keulen, Kunst

Keulen – Bezoek aan Skulpturenpark Köln

Skulpturenpark Köln Cologne

Na mijn bezoek aan Storm Kind sculpture park vlakbij New York, en Pedvale Art Park in Letland, ben ik verslaafd geraakt aan sculpturenparken.

In openlucht kunstparken staan beeldhouwwerken op zo’n manier opgesteld dat je écht kan genieten van de schoonheid van het werk en de betekenis ervan. In een stad verdwijnen beeldhouwwerken vaak tussen alle gebouwen, verkeer en mensen, waardoor ze nog nauwelijks opvallen.

Rückriem Skulpturenpark Köln
Ulrich Rückriem – Ohne Titel (2001)

Het openlucht Skulpturenpark van Keulen (Cologne in het Engels) is zo’n park waar kunstwerken écht tot hun recht komen.

Gelegen aan de rivieroever, ten noorden van het stadscentrum en de befaamde Hohenzollern Brücke, ligt dit ruim 35.000m2 park omsingeld door drukke wegen. Toch is het een oase van rust als je eenmaal door de toegangspoort wandelt.

Bij de ingang ligt een gratis brochure met een plattegrond en beschrijving van alle kunstwerken, waardoor je niet steeds op zoek hoeft te gaan naar bordjes voor informatie.

Wirz Skulpturenpark egg
Pedro Wirz- Trilobites (2013/2017)

Achtergrond

Het park werd in 1997 gecreëerd door de heer en mevrouw Stoffel, beiden fanatieke kunstverzamelaars. Inmiddels zijn zij overleden en wordt het park gemanaged door een stichting dat haar financiën binnenkrijgt vanuit de verhuur van de oprichter’s voormalige woning, het goede doelen fonds van de familie Stoffel en de stad Keulen.

Het park verandert haar collectie elke twee jaar en elke twee jaar wordt er een nieuwe onafhankelijke curator aangesteld voor het inrichten van de volgende expositie.

Spur Weinberger sculpture cologne
Lois Weinberger – Spur (2015)

Bezoek Skulpturenpark Köln

Het skulpturenpark is 365 dagen per jaar geopend van 10.30 – 17.00. Van april tot en met september is het park geopend tot 19.00. Entree is gratis.

Meer informatie over het park vind je op hun website Skulpturenpark Köln. De expositie die ik heb bezocht, was nog te bezichtigen tot juni 2019.

Fujimoto Cologne sculpture
Sou Fujimoto – Garden Gallery (2011)
Weinende Frau sculpture Cologne
Thomas Schütte – Weinende Frau (2011)
sculpture Ulman cologne
Amalia Ulman – Stockimages of War (2015)

Zin om naar Keulen te gaan? Onderstaande twee reisgidsen bieden een goede start, evenals de website van Köln Tourismus, waar je nog veel meer informatie vindt over wat er allemaal te doen is in deze bijzondere stad aan de Rijn.

Ook kun je mijn blog 5x doen in Keulen lezen voor meer inspiratie over wat er te doen is in Keulen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!