Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Kunst, Letland

Letland, bezoek aan Pedvale Art Park

Open Air museum Latvia

Ik wandelde door de poort van Pedvale Art park zonder bijzondere verwachtingen. Een contemporary art museum in het midden van Letland, op het platteland, vlakbij een klein dorp genaamd Sabile, hoe bijzonder kan dat zijn? Nou, heel bijzonder!

Bij de ingang ontving ik een gedetailleerde plattegrond met daarop de lokatie van alle kunstwerken, inclusief een foto ervan. Ook stond er een wandelroute aangegeven die ons langs alle werken zou brengen.

In alle rust wandelden mijn man en ik door het zeer goed onderhouden natuurpark, genietend van de natuur en de ruim 150 kunstwerken. Steeds vielen we van de ene verbazing in de andere. Niet alleen waren de werken zeer divers, maar ze leken ook zo passend voor deze omgeving.

Ojãrs Feldberg

Oprichter Ojãrs Feldberg, een bekende Letse beeldhouwer en kunstenaar kocht in 1991 dit 100 hectare groot gebied. Op het terrein stond nog een oud woonhuis met aanverwante gebouwen, die nu worden gebruikt voor exposties en binnenkort als verblijf voor kunstenaars die er tijdelijk resideren. Daarnaast lopen er door het gebied kleine kreken en vind je er mooie bossen en weidse grasvelden. Dat alles gelegen in een glooiend landschap.

Ojãrs leeft en werkt op het museumterrein. Op het terrein staan dan ook verschillende kunstwerken van hem.

Er is ook een artist residency programma, waardoor er ook regelmatig nieuwe werken worden opgenomen in het park. Een vereiste is wel dat het kunstwerk in het landschap past. Er moet een verbinding tussen het kunstwerk en haar omgeving zijn. En dat maakt dit art museum zo bijzonder en mooi. Alle kunstwerken staan precies op de goede plek.

Visie museum

Op de webiste wordt hierover het volgende geschreven: The museum conceptually integrates the artistic and cultural heritage and the natural setting into a unified whole. The requirement for participating artists is that they incorporate their works into the unique settings of the natural environment. Artists working at the museum are encouraged to draw their inspiration from nature and to use local materials.

Ojãrs zelf werkt het liefst met steen en bij de ingang van het openluchtmuseum bevinden zich vele onafwerkte werken van zijn hand.

Hidden gem

Wij lopen uiteindelijk na ruim 3 uur van het terrein af met glinsterende ogen, onder de indruk van de vele prachtige werken die we hebben gezien. Absoluut een bezoek waard als je van plan bent om via de weg of met openbaar vervooer door Letland te gaan reizen. Wij konden Sabile gemakkelijk met de bus bereiken vanuit Kuldiga.

Pedvale openlucht kunstmuseum is elke dag geopend van 10.00 – 16.00. Tussen mei en oktober is het museum tot 18.00 open. Een kaartje kost slechts 3 euro voor volwassenen. Benieuwd naar de laatste informatie over dit museum? Bezoek de Pedvale Open-air art museum website.

Helaast verloor ik na mijn bezoek aan het museum de brochure, waardoor ik geen referenties kan vermelden bij de verschillende kunstwerken. Als je wilt weten van wie ze zijn, zul je zelf op bezoek moeten gaan.

Ons bezoek aan de Pedvale Art museum was één van de vele onverwachte hoogtepunten tijdens onze rondreis door de Baltische staten. Hieronder een aantal blogs over ons verblijf in Letland:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!