Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Letland

Verborgen schoonheid in Riga

etalage Riga

De meest boeiende steden, zijn steden waarvan je in eerste instantie niet onder de indruk bent. Riga is zo’n stad. Ik was niet onder de indruk van haar bijzonderheid. Leuk die paar historische gebouwen en art nouveau huizen, maar wat is nu het verhaal achter de stad?

Riga art nouveau Letland

Art Nouveau Letse stijl

De stad Riga staat bekend als de art nouveau stad van Europa. En dat klopt en er is veel meer te zien dan de befaamde huizen in Alberta Iela. Als je kiest voor een verblijf net buiten het stadscentrum, zal de échte art-nouveaustad zich aan je openbaren tijdens de wandeling van je logeerplaats naar het stadscentrum. Pas dan realiseer je je, dat de stad écht vrijwel alleen maar uit art-nouveaugebouwen met bijzondere beelden, mooie vormen en kunstzinnige hekwerken bestaat. 

En als je dan nog wat dieper gaat en leert over de Letse art-nouveaustijl, dan kijk je weer anders naar die gebouwen die je in eerste instantie hebt afgeschreven als Sovjet relikwieën vanwege hun donkergrijze kleur.

Riga Alberta Iela

Een groep Letse architecten vond indertijd dat de art-nouveaugebouwen vooral typische Letse waarden moesten uitstralen. En niet gebaseerd moest zijn op de trends vanuit Duitsland of West-Europa.

De Letse stijl van art-noveaugebouwen bestaat uit aardse kleuren zoals bruin, grijs, geel en groen. Verder zijn de gebouwen geïnspireerd op de forten, kastelen en landhuizen zoals die in Letland voorkomen. Veel van deze huizen hebben dan ook torentjes, kapelletjes en de muren lijken soms gemaakt te zijn van heel dik cement.

Voor de versieringen gebruikte men vooral afbeeldingen van inheemse flora en fauna, in plaats van mythische figuren of exotische dieren.

Na deze uitleg, zijn de dan lelijke ogende donkergrijze gebouwen die je onderweg naar de stad tegenkomt, niet meer zo lelijk. Ze worden zelfs bijzonder en je herkent de elementen die bij deze typische art-nouveaustijl horen.

Riga Art nouveau

Het échte oude centrum van Riga

Het oude stadscentrum is hoofdzakelijk een mengeling van middeleeuwse en art-nouveaugebouwen. Op het Rātslaukums zijn verschillende middeleeuwse gebouwen te bewonderen, waaronder het gereconstrueerde Blackheads House uit de 14de eeuw. En de 800 jaar oude St Peter kerk valt ook niet te missen. Maar ook hier geldt weer, dat wie even verder kijkt, veel meer ontdekt dan er ogenschijnlijk lijkt te zijn.

Riga middeleeuws gebouw

Zo is er op het Livu plein met behulp van stenen en planten de stroming van een oud riviertje aangegeven dat vroeger door de stad liep. Details die je vooral leert als je met een gids door de stad wandelt.

Wij hebben de gratis rondwandeling gedaan, die elke dag om 12uur vertrekt bij het standbeeld van Rainis. Je kan ook een tour boeken via het toeristeninformatiecentrum. 

Riga Letland stadsgezicht

In het stadscentrum zijn enkele mooie kleine musea. Een verrassing is het kleine en gratis te bezoeken Architectuur Museum. Het museum is gevestigd in een middeleeuws gebouw en op het binnenplein zijn nog verschillende andere restanten uit die tijd te vinden. Ook hiervoor geldt, je moet er oog voor hebben om dit kleine unieke en verborgen museumpje te vinden.

Riga Architecture museum

Geschiedenis van de Letse schilderkunst

Al ben je geen kunstliefhebber,  overweeg toch om naar het Lets Nationaal Museum voor Kunst te gaan. In dit museum, net buiten het stadscentrum, hangen schilderijen van de meest succesvolle Letse schilders vanaf 1750. In elke zaal is er een informatieblad dat vertelt over de belangrijkste ontwikkelingen in die periode en hoe dat de schilderkunst heeft beïnvloedt.

De schilderijen die je vervolgens ziet, doen niet onder van de West-Europese kunst uit die tijd. Komt nog bij dat het hele museum recentelijk is gerenoveerd en het gebouw zijn oude grandeur uit 1905 weer terug heeft. Vooral de statige trap omringd met mooie fresco’s maakt veel indruk.

Een kaartje voor de vaste tentoonstelling kost slechts 3 euro, dus het is maar een klein risico dat je neemt in geval je geen echte kunstliefhebber bent. 

Er is meer dan strand in Jūrmala

Net buiten Riga, te bereiken met een lokale trein, zijn de befaamde stranden van Jūrmala en de daarbij behorende faciliteiten als kermisattracties en vele restaurants aan de Jomas Iela. Verder sieren vele mooie oude houten villa’s de Juras Iela.

Echter, er is meer te zien en te doen. Helemaal op het oostelijk puntje van Jūrmala is een klein openluchtmuseum dat op sommige dagen gerookte vis serveert aan toeristen. Deze kun je ter plekke met wat zelf meegebracht brood opsmullen. Kosten, één euro.

Op het terrein worden ook allerlei demonstraties gegeven van oude ambachten.

Of stap uit bij treinstation Dubuti. In dit station is een kleine art galerie, waar lokale kunstenaars hun werken en installaties tentoonstellen.

Dubuti Jurmala Riga

Als je vervolgens vanuit station Dubuti richting Majori loopt, kom je langs een heel mooi blauw huis. Hier woonde de bekende Letse dichteres Aspazija. De inrichting van het huis is gebaseerd op hoe de dichteres er woonde aan het begin van de 20ste eeuw. Met behulp van projectoren en lcd-schermen komt de dichteres samen met haar vele katten tot leven. Het lijkt alsof ze er nog steeds woont. Dit museum is gratis te bezoeken. Blijf dus niet hangen op het strand of in de straten van vertier, maar ga iets verder. Ook Jūrmala zal je dan veel meer laten zien, dan je in eerste instantie verwacht!

Majori Jurmala Riga dichteres

Lokaal en betaalbaar eten

Riga maakt het je niet gemakkelijk om lokaal, goed en betaalbaar eten te vinden. Tuurlijk als je voor een hamburger of een pizza gaat, dan is er genoeg keuze. Maar voor de cuisine locale moet je iets meer moeite doen. Pelmeņi XL oogt in eerste instantie als een verwaarloosde fast food restaurant. Echter, hier vind je wel de lekkerste dumplings van de stad. Ze zijn er in allerlei variaties, inclusief vegetarische. Schep dus je kom vol met dumplings, betaal zo’n 4 euro en je hebt meer dan genoeg om de rest van de dag door te komen.

Riga Letland dumplings

Een andere budget optie voor de lokale cuisine is Lido Alus Sêta. Deze zit verborgen achter de toeristische restaurants, in de smalle Tirgoņu iela. Dit Letse buffetrestaurant serveert goede kwaliteit vlees met aardappelen, salade en/of groente. Je wijst aan wat je wilt, en betaalt per item bij de kassa.

Tot slot is er altijd nog de centrale markt voor verse lokale producten. Deze grote markt is verspreid over 3 hallen en ook daarbuiten zijn nog vele stands. Op het terrein zijn enkele kleine cafeetjes en stands, waar je voor weinig kunt eten. Een aanrader is de stand in de vishal met heerlijke haringsalade.

riga markt

Dus, Riga…

Oordeel niet te snel over Riga, maar geef het de tijd om aan jou te wennen en jij aan haar. Doe een beetje moeite door naar een museum te gaan, een tour te nemen met een lokale gids of buiten het oude stadsgedeelte te gaan wandelen. Als je dat doet, zul je beloond worden met fascinerende gebouwen, interessante wetenswaardigheden en de schoonheid genaamd Riga.

Riga standbeeld

Meer informatie over Riga kun je vinden op de website van het toeristeninformatiecentrum.  

Om het gemakkelijker te maken Riga te leren kennen, boek een verblijf via AirBnB ten noordoosten van het stadscentrum en neem deel aan een freetour.

Ben je benieuwd waar we nog meer zijn geweest in Letland? Lees dan hier de samenvatting van onze reis door Letland.

Heb je al zin om naar Letland te gaan? Wij reisden door Letland, Litouwen en Estland met de Lonely Planet in onze hand. Zeer gedetailleerde en accurate informatie, ook over kleine bestemmingen.  Als je het boek besteld via de onderstaande link, draag je bij aan het beheer van mijn website.

[bol_product_links block_id=”bol_59f04c0ad1557_selected-products” products=”9200000050154031″ name=”lp baltische staten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!