Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Letland

Reizen door Letland met openbaar vervoer

Turaida kasteel Letland

Letland, het land van uitgestrekte graanvelden en art-nouveau stad Riga. Een land waar het reizen met openbaar vervoer een uitdaging kan zijn en toch is het ons gelukt.

Riga Alberta Iela

Kuldiga en omgeving

We komen Letland binnen met de bus vanuit Klaipéda, Litouwen. Liepãja was de eerste stop, waar we na een heerlijke lunch overstapten op de bus naar Kuldiga.

Kuldiga werd onze uitvalsbasis voor het verkennen van het Letse platteland. Middels diverse dagtrips naar onder andere Ventspils en Sabile hebben we een goed beeld van het land gekregen. In de directe omgeving van Kuldiga zijn uitstekende fietsroutes die je leiden langs grote landhuizen en een zandgrot van zo’n 2,4 kilometer lang. De stad zelf staat vol met oude gebouwen, welke gemakkelijk in een middag te zijn bezoeken.

Kuldiga graanvelden Kurzeme Letland

Riga’s verborgen schoonheid

Vanuit Kuldiga zijn we met de bus doorgereisd naar Riga. Dat was even een cultuurshock toen we daar aankwamen. Van het rustige en kalme platteland belandden we in een drukke, toeristische en ietwat donkere stad. We hebben echter genoten van de vele art nouveau gebouwen, de grote markthallen en vele musea. Badplaats Jürmala is een absolute aanrader voor een mooie zomerdag. Hier tref je naast strand ook een aantal kleine en bijzondere musea aan.

Sigulda en Gauja National Park

Sigulda was de plek van waaruit we het Gauja National Park hebben verkend. Hoofdreden om hierheen te gaan was de bobsleebaan, waarin je met een echte bobslee naar beneden mag racen. Dat was een geweldige ervaring. Sigulda staat sowieso bekend om haar vele outdoor activiteiten. Mijn vriend heeft zich bijvoorbeeld gewaagd aan een aerodium om te zien hoe zijn skydive skills ervoor stonden.

Het grote klimpark hebben we overgeslagen in verband met mijn hoogtevrees, maar is wel een aanrader om te doen. Met plezier hebben wij gekeken naar de mensen die daar hoog in de bomen in de touwen hingen.

Verder zijn we met een kano een stuk van de rivier afgegaan. Geen spannende kanotocht of bijzondere natuur, zoals we dat hadden in Litouwen,  maar wel een aangename tocht dat eindigde vlakbij het Turaida kasteel.

Kastelen tref je niet alleen in Sigulda aan, maar door het gehele Gauja Nationaal park. Keuze genoeg. Ben je afhankelijk van openbaar vervoer, dan zijn je mogelijkheden wel wat beperkt.  Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een eigen samengestelde romantische wandeling dat eindigde bij het Turaida kasteel.

Na ons bezoek aan Sigulda verlieten we Letland voor onze rondreis door Estland.

Turaida kasteel Letland

Letland en openbaar vervoer

Letland is voornamelijk een land van landbouw en natuur, welke vaak moeilijk te bezoeken zijn met alleen openbaar vervoer. Onze keuze voor bestemmingen was dan ook ietwat beperkt. De bovenstaande bestemmingen zijn echter zeer goed te doen met openbaar vervoer. Voor een volgende keer willen we een auto huren, want we hebben nog niet genoeg gehad van het ontspannen plattelandsleven hier.

Voor het vinden van de juiste bustijden maakte ik gebruik van de website Autoosta.lv. Op 1188.lv bevindt zich een routeplanner die rekening houdt met alle vormen van openbaar vervoer. Buskaartjes kocht ik meestal op het busstation zelf. Afhankelijk van de route die we reisden, kocht ik ze op de dag zelf of een paar dagen ervoor.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!