Met een kleine hup verlaat de gondel het station om ons naar de overkant te brengen. De boomtoppen maken langzaam plaats voor een uitzicht over de Gauja vallei. In de verte zien we de rode toren van kasteel Turaida, en onder ons stroomt de Gauja rivier al kronkelend door het landschap. De bossen reiken zover als onze ogen kunnen zien

Sigulda, op een uur rijden van Riga in Letland, is niet alleen een plek voor avonturiers die willen bobsleeën of in de touwen willen hangen van het grootste adventure park van de Baltische staten. Het is ook de plek waar de romantici en de wandelaars onder ons hun hart kunnen ophalen.    

uitzicht uit toren kasteel Turaida

Krimulda Manor

Aan de overkant van de vallei staat Krimulda Manor. Een landhuis dat in 1822 is gebouwd met prachtig uitzicht over de vallei. Vroeger was het een sanatorium voor mensen met tuberculose. Een halve cirkel van kleine houten huisjes voorzien van grote glazen ramen herinnert aan die periode. De bloemen op het terrein en de grote bomen maken het tot een heerlijk plek om doorheen te dwalen. Het kleine cafeetje, in een oude schuur, versterkt het romantische karakter van deze plaats. De eigenaresse vertelt dat ze zelf kruidenmixen voor de thee samenstelt en serveert ons een eigengemaakte taart. In het zonnetje op het terras genieten we van deze lekkernijen.

Sigulda Gauja national park

Guteman’s cave

Al in de verte horen we een saxofoon romantische liederen spelen. De muziek past goed bij de legende ‘Roos van Turaida’, waaraan deze grot haar faam heeft te danken.

Maija, de roos van Turaida, was verloofd met Victor en ze ontmoetten elkaar altijd bij de Guteman grot. Jakubovsky was ook verliefd op Maija en vroeg haar ook ten huwelijk. Zij sloeg zijn aanzoek af. Met behulp van een vriend lokte Jakubovsky Maija naar de grot onder het mom dat Victor haar wilde ontmoeten. Toen ze doorhad dat hij het was en niet Victor, besloot ze dat ze liever stierf dan schande op zichzelf afriep. Ze vertelde Jakubovsky dat haar rode sjaal, die ze om haar nek droeg, magisch was en dat zijn zwaard er niet doorheen zou gaan. Ze moedigde hem aan om de sjaal te testen. Jakubovsky deed dat, en vermoordde haar dus. Hij vluchtte het bos in en hing zichzelf op. Victor vond haar, maar liet van schrik zijn bijl achter in de grot toen hij hulp ging zoeken. Hierdoor werd hij beschuldigt van moord, maar toen de vriend van Jakubovsky het échte verhaal vertelde, werd hij vrijgesproken.  

Oorspronkelijk dacht men dat dit verhaal een legende was, maar ondertussen zijn er rechtbankdocumenten gevonden die refereren naar deze moord die waarschijnlijk in 1620 heeft plaatsgevonden. Sedert die tijd is de grot een pelgrimage plaats, en nu ook een toeristische attractie. Vroeger lieten bezoekende edellieden door lokale ambachtsmannen een inscriptie maken in de rotswand, als bewijs van hun bezoek. Sommige van deze inscripties zijn nog steeds te zien. Volgens het informatiebord zou de oudste inscriptie uit de 17de eeuw afkomstig zijn, maar de oudste die wij konden vinden was uit 1813.

Guteman's cave Gauja National Park

Kastelen en ruïnes in Gauja National Park

Gauja National Park is bedekt met ruïnes en reconstructies van middeleeuwse kastelen. In de middeleeuwen behoorde de rechteroever van de rivier toe aan de bisschop van Riga, en de linkeroever was het grondgebied van de Livonian Order (Duitse kruisvaarders). Men wilde elkaar dus goed in de gaten houden. Zowel in Sigulda, Cesis, Valmira en Rozbeku zijn nog steeds ruïnes of reconstructies van deze kastelen te vinden.

Romantisch park Krimulda

Kasteel Krimulda is er één van. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd, maar vernield door de Polen in 1601 gedurende de Zweedse-Poolse oorlog. Het kasteel is sindsdien nooit meer herbouwd, maar eind 19de eeuw door de toenmalige Zweedse eigenaar Prins Liven omgetoverd tot een romantisch park. In die tijd was het erg romantisch om te wandelen tussen oude ruïnes, die half overgroeid zijn met planten en te zitten in een prieel met uitzicht over een vallei.Tsaar Alexander de tweede hoorde over dit romantische park, en wilde het graag bezoeken met zijn vrouw en entourage. Prins Liven heeft toen speciaal voor hem de Serpentine Road aangelegd, zodat hij veilig met paard en wagen naar boven kon rijden.

Gauja national park Sigulda Krimulda

Kasteel Turaida

Het mooiste kasteel in Gauja park is echter wel het Turaida kasteel. Deze is te vinden in het Turaida Museum Reservaat. Terwijl de meeste toeristen bij binnenkomst gelijk doorlopen naar het kasteel, besluiten wij eerst de rest van het terrein te gaan verkennen.

Op het terrein staat een oud landhuis, met eromheen in de verschillende gebouwen kleine exposities. Al wandelend over het terrein leren we veel over het 19de eeuwse plattelandsleven in Letland. Er is een traditioneel badhuis, ofwel sauna, met uitleg over de verschillende kruiden die werden gebruikt in de huishouding. We duiken in een viskelder, waar nog steeds vis wordt gekweekt voor de visvijvers op het terrein. In een grote schuur zijn landbouwwerktuigen tentoongesteld, in een klein arbeidershuisje wordt uitleg gegeven over het werk van de houtbewerker op het landgoed en er is een werkende smidse. We kunnen niet nalaten om even te mijmeren over een romantisch boerenleven, waarbij elke dag verse groente en fruit uit de tuin wordt gehaald. En op koude avonden, warmen we ons op in de sauna met heerlijke kruiden.

Turaida manor Gauja national park

Een ander gedeelte van het park is ingeruimd als beeldenpark. De beelden, gemaakt door Indulis Ranka, verbeelden wijsheden en volksliederen. Krišjānis Barons, die de beelden verzameld heeft, wordt ook geëerd met een beeld. De vele dramatische voorstellingen verwerkt in de beelden, vragen om evenzo dramatische verhalen.

Turaida beeldenpark Gauja national park

Uiteindelijk lonkt het kasteel ons naar binnen. We kunnen het niet vermijden. Vanuit de gondel zagen we al de rode toren boven het bos uitsteken. In de oude gebouwen wordt aan de hand van voorwerpen en documenten een uitgebreide geschiedschrijving gegeven van het kasteel en het leven van toen. Wat het kasteel echter bijzonder maakt, is haar toren. Boven aangekomen heb je uitzicht over de hele vallei. Je ziet de kronkelende rivier en zover het oog kan zien alleen maar bos. Als je recht naar beneden kijkt, heb je een mooi overzicht over het gehele kasteelcomplex. We voelen ons als een prins en prinses in een sprookjeskasteel.

Letland Gauja National park Sigulda

 

Meer informatie kun je vinden op de website van het nationale park.

Heb je zin om naar Letland te gaan? Wij reisden door Letland, Litouwen en Estland met de Lonely Planet in onze hand, en dat is erg goed bevallen. Zeer gedetailleerde en accurate informatie, ook over kleine bestemmingen.  Als je het boek besteld via de onderstaande link, draag je ook bij aan het beheer van mijn website.

Please follow and like us: