Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

5x Landelijk fietsen in de omgeving van Leipzig

Het is heerlijk om door Leipzig te fietsen met haar vele groene parken, kabbelende rivieren en ruim opgezette woonwijken. Leipzig is een echte Duitse metropool, maar dan wel één met kilometerslange fietspaden.

Maar ook in de omgeving van Leipzig kun je uitstekend fietsen. Zo is er een fascinerend merenlandschap, vind je er diverse historische stadjes en verstilde dorpen. En daar tussendoor kom je langs rivieren, parken en kastelen.

Het toeristenbureau van Leipzig heeft de 5 mooiste routes in de omgeving van Leipzig op een rij gezet. Ik krijg al zin om bij mijn volgend bezoek aan Leipzig een aantal van deze routes uit te proberen.

Typisch Leipzig – op de fiets naar het park

1. Fietsroute Neuseenland – 100 km

Rondom Leipzig liggen meer dan 20 meren met een gezamenlijke oppervlakte van 70 km². Deze meren zijn oude koolmijnen, die nu in gebruik zijn als recreatiegebied met stranden, watersport en veel natuur.

De Neuseenland-fietsroute passeert negen van de 20 pittoreske meren ten zuiden van Leipzig. Onderweg zie je een divers landschap en maak je kennis met de structurele veranderingen aan het landschap door de voormalige open mijnbouw.

De route begint bij de Markkleebergsee en gaat daarna door naar de Störmthaler See. Je fietst daarna door akkers en weiden naar het Hainmeer en vervolgens langs kleinere meren naar Borna. Hier kun je even pauzeren om de oude stad te verkennen. De lokale kerk werd bijvoorbeeld in zijn geheel naar de huidige locatie verplaatst omdat het moest plaatsmaken voor mijnbouw.

Als je weer op de fiets stapt, ga je naar het meer van Haselbach waar je zandstranden vindt. Hier kun je dus even pootjes baden of een duik nemen. Langs de rivier de Schnauder fietst je verder naar Groitzsch en Pegau, twee historische stadjes.

Als je de route wil verdelen over twee dagen, kun je in één van deze twee dorpen overnachten.

Vanaf hier is het de moeite waard om een omweg te maken naar de ruïnes van de oude Wiprechtsburg en het barokke kasteel Wiederau.

Vervolgens fiets je langs de rivier de Witte Elster naar de Zwenkauer See en daarna langs de oever van de Cospudensee, waar je veel bezienswaardigheden en mogelijkheden voor sportieve activiteiten vindt. Hierna kom je weer terug bij de startpunt van de fietsroute.

Vanaf fiets je terug naar Leipzig centrum via het Agrapark of blijf je hangen voor een lekkere maaltijd bij één van de restaurants in de omgeving.

Deze en andere routes door het merengebied vind je op Komoot.

Agra park Leipzig
In het Agra park bevindt zich o.a. het Duits fotomuseum en enkele bijzondere beeldhouwwerken

2. Obstland Fietsroute – 58 km

De Obstland-fietsroute voert door de grootste fruitteeltregio van Saksen en brengt je naar Ablaß, Dürrweitzschen, Leisnig, Sornzig, Mügeln en het Muldetal.

Je kunt de route starten in Leisnig. Deze plaats is goed bereikbaar met de trein vanuit Leipzig.

In Leisnig vind je kasteel Mildenstein dat werd gebouwd in de 10e eeuw. Het is een van de oudste kastelen in Saksen.

Je verlaat Leisnig door de rivier de Freiberger Mulde te volgen. Het leidt je langs bossen en boomgaarden. Een bezoek aan het klooster van Buch is de moeite waard, je ziet hoe de monniken daar leefden en aan fruitteelt deden. Deze fruitteelt gaat terug tot de 12e eeuw toen de monniken aanvankelijk kleine kloostertuinen met fruitbomen aanplantten voor zelfvoorziening.

Het fietspad gaat nog eens vier kilometer langs kleine boerderijwinkels die regionaal fruit, groenten en sappen verkopen. En dan arriveer je in Mügeln. Hier kun je in het station de tentoonstelling “World of Kaolin Experience” bezoeken, waar de wereld van het “witte goud” en de geschiedenis van de smalspoorbaan levendig wordt gepresenteerd.

Een andere tussenstop is het klooster van Sornzig, de historische bakermat en basis van de fruitteelt in de regio Mügeln. De fietsroute gaat dan verder richting Dürrweitzschen waar je naast een boerderijwinkel ook een Obstland-infopunt vindt.

Vervolgens fiets je door landelijke gebieden en slaperige dorpjes met uitzichten over het weidse landschap. De laatste stop is Leipnitz, een voormalig ridderlandgoed en kerk met een pelgrimsgraf uit de 13e eeuw.

Vanaf hier fiets je de laatste kilometers naar Leisnig.

Deze fietsroute vind je terug op Komoot.

Obstland Cycle Route in the Leipzig Region Foto: Szymon Nitka

3. Mulderadweg – 400 km

Fiets je langs de Mulde, dan begin je aan een reis door een natuurgebied vol historie.

Mulde is een rivier die ontstaan vanuit twee bronnen. De deelroute Zwickauer Mulde ontspringt in Schöneck (Oost-Saksen) en volgt de rivier de Mulde voor ongeveer 160 kilometer tot het samenkomt met het 120 kilometer lange rivierdeel Freiberger Mulde. Deze vindt zijn oorsprong in het Boheemse Ertsgebergte, in de Tsjechische stad Moldavië. De twee armen van de rivier komen samen in Sermuth (Saksen) en vormen daarna een machtige stroom (Vereinigte Mulde) die 120 kilometer later bij Dessau uitmondt in de rivier Elbe.

Als fietser kun je zelf bepalen waar je eindigt of begint, maar dat je in Sermuth een keuze moet maken is zeker.

De totale fietsroute is meer dan 400 kilometer lang en vrijwel helemaal voorzien van een fietspad dat langs de oevers van de Mulde gaat. Je fietst door schilderachtige landschappen, langs machtige kastelen, door middeleeuwse stadjes en ziet tal van culturele en historische bezienswaardigheden.

Van Sermuth noordwaarts richting Dessau, fiets je door kleine bossen en uitgestrekte velden. De historische stad Grimma met zijn renaissance stadhuis is zeker een bezoek waard. Aan de aanlegsteiger staat de imposante Gattersburg, een villa van een voormalige papierfabrikant.

Of maak een stop bij de ruïne van het Nimbschen-klooster, die de vlucht herdenkt van Katharina von Bora, de latere vrouw en metgezel van Martin Luther. Vanuit dit klooster kun je met een historische kabelpont naar het kleine dorpje Höfgen, het ‘dorp van de zintuigen’.

De route gaat verder door kleine dorpen langs de aangrenzende Dübener Heide. Daarna fiets je naar de Groitzsche See met het bijbehorende schiereiland Pouch. Het laatste deel van de fietsroute doorkruist de voormalige mijnstreek Bitterfeld en eindigt dan in Dessau, beroemd om zijn Bauhaus-geschiedenis.

Je vindt deze fietsroute hier op Komoot.

4. Leipzig-Elbe-fietsroute – ca. 84 km

De Elbe-fietsroute is de meest populaire fietsroute van Duitsland. Het strekt zich uit van de grens met Tsjechië tot aan de Duitse Noordzee. Dus als jij jouw verblijf in de regio Leipzig wil combineren met een fietstocht naar Hamburg of Dresden, dan is de Leipzig-Elbe-fietsroute precies wat je zoekt.

Hoewel de rivier de Elbe niet direct door Leipzig loopt, kun je er vanuit Leipzig wel gemakkelijk per fiets komen. Vanuit Leipzig wisselen mooie dorpjes zich af met het platteland. Weilanden, bossen, vijvers en riviermoerassen domineren hier het landschap. Andere highlights zijn het in 1782 ontworpen landschapspark Schloss Machern, talrijke Saksische dorpskerken en de oude binnenstad van Wurzen met molens waarvan de torens al van verre te zien zijn.

De route eindigt in het dorpje Schirmenitz. Van daaruit kun je naar de eerste overnachtingsplaats langs de Elbe-fietsroute fietsen.

En ja, deze route van Leipzig naar Schirmenitz is ook te vinden op Komoot.

Je zult nooit alleen zijn op de fiets hebben we gemerkt. Foto: Szymon Nitka

5. Saksische “M”-route – 285 km

Deze Saksische fietsroute is ongeveer 285 km lang en slingert in de vorm van een M door het district Noord-Saksen. Het begint in Leipzig en loopt met de klok mee over de Elster-fietsroute naar Schkeuditz, langs de groene ring naar de Schladitzsee, langs de kolenroute naar Delitzsch en dan verder over de Torgisch-fietsroute door Bad Düben naar Torgau.

In Torgau is een bezoek aan Schloss Hartenfels een echte aanrader. Je vindt hier 500 jaar reformatiegeschiedenis binnen de muren van dit architectonische meesterwerk dat werd gebouwd in de 15e eeuw. Het diende als hoofd- en tweede verblijfplaats van veel Saksische koningen. Tegenwoordig herbergt het paleis tal van bezienswaardigheden, zoals de kapel die in 1544 door Maarten Luther werd ingewijd.

De M-route gaat daarna verder over de Elbebrug en volgt delen van de Elbe-fietsroute en de Döllnitztal-fietsroute via Mügeln naar Wermsdorf. Als het kan, plan dan een stop in voor Hubertusburg Palace, een barok meesterwerk dat ooit een van de grootste jachthuizen van Europa was.

Tot slot voert de route langs de Mulderadweg van Wurzen naar Eilenburg en via Taucha terug naar Leipzig.

Door de goede verbindingen met het openbaar vervoer is de route ook in meerdere etappes te fietsen vanuit Leipzig.

Deze route vraagt wel wat meer uitzoekwerk, want ik heb hem niet als zodanig kunnen vinden op Komoot.

Eén van mijn favoriete monumenten in Leipzig – Monument Battle of Nations. Foto: Philipp Kirschner

Tot slot

Er valt nog veel meer te vertellen over Leipzig. Enkele artikelen gelinkt aan dit artikel zijn:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!