Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Leipzig, Wandelen

Heerlijk wandelen, winkelen en eten in Connewitz, Leipzig

Wat een heerlijke wijk is Connewitz in Leipzig. Elke keer vind ik weer nieuwe winkels, en tegelijkertijd vind ik daar oude bekende. Onderweg zijn meer dan genoeg restaurants en terrasjes te vinden voor een hapje en drankje.

Wat deze wijk extra bijzonder maakt, is de diversiteit van mensen die je er aantreft. Van ouderen die eruit zien alsof ze nog in de DDR wonen tot jonge hippe studenten waarvan de armen zijn bedekt tattoos. 

De wandelroute door Connewitz begint helemaal in het zuidelijkste gedeelte, bij halte Connewitzer Kreuz. Hier stopt onder andere lijn 9 richting S-Bahnhof Connewitz en tramlijn 11 richting Schkeuditz. De wandeling brengt je dan langzaam weer terug naar het centrum van Leipzig.

Kleine tip: Deze wandelroute kun je ook vinden op Komoot met nog wat meer suggesties voor interessante bezienswaardigheden.

Rondom Connewitzer Kreuz

Bij de halte waar je uitstapt, bevindt zich al gelijk een leuk café genaamd Suedbrause bei Freunde. Ze zijn gevestigd aan de rand van een klein parkje en je kunt in hun tuin heerlijk eten en drinken.

Vanaf hier wandel je eerst nog wat verder weg van het centrum. Je volgt de Karl-Liebknecht-Strasse en keert dan weer om bij het park langs de Herderstrasse.

In dit gedeelte vind je onder andere een tweedehandse zaak voor gothic-kleding, een veganistische bistro, een winkel voor balletkleding en dansschoenen en een aantal alternatieve kledingwinkels.

Vervolgens wandel je vanaf het kruispunt waar je bent uitgestapt met de tram, verder richting het stadscentrum. Onderweg zie je weer die typische Leipzigse architectuur bestaande uit bombastisch en groteske gebouwen. Ook de moderne gebouwen zijn zo. Je passeert de Hogeschool van Leipzig (HTWK) die hier meerdere locaties heeft.

Meubels en meer

Sla bij de Bundesstrasse rechtsaf, net voor het gebouw met die enorme pilaren waarop grote potten staan. Dat gebouw is een filiaal van de Deutsche Bundesbank.

Op de kruising met de Bernhard-Göringstrasse vind je Möbelkooperative Süd. Zij verkopen tweedehandse meubelen, vooral uit de periode jaren 50 tot en met 70. Ik heb er hele mooie stukken gezien, zowel accessoires als grote meubelsets.

Sla linksaf de Bernhard_Göringstrasse in, richting het stadscentrum. Je passeert een klein park, waarna je weer linksaf gaat, de Steinstrasse in. Je komt dan weer terug op de Karl-Liebknechtstrasse.

Daar beland je midden in een gebiedje met allerlei restaurants en cafés. Nadat je een park voorbij bent, komt een tweede strook. Enkele highlights daar zijn Café Puschkin (supergezellig en knus) en Gaststätte Kollektiv (jaren 70 stijl).

Qua winkels vind je hier Tranquillo (woonwinkel en kleding) en Mangiare (Italiaanse winkel). En als je zin krijgt in een ijsje, sla dan linksaf de Alfred Kästnerstrasse in om een bezoek te brengen aan Eisdiele Pfeifer. Superlekker ijs in retrostijl. 

Südplatz en omgeving

Aangekomen bij Südplatz, vind je weer een overvloed aan restaurantjes, van traditioneel Duits tot Arabisch en Aziatisch. De volgende zeer interessante winkelbestemming, bevindt zich aan de linkerkant. Het is een complex van kleine industriële gebouwen. De ingang is net voorbij een bijzonder leuke en interessante speelgoedwinkel. In deze speelgoedwinkel vind je trouwens niet alleen speelgoed voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hun bord- en kaartspellen zijn superdivers en natuurlijk zijn er ook allerlei kleinere ludieke spellen die je er kan kopen.

Maar goed, in dit voormalige industrieel gebiedje bevindt zich onder andere een kledingwinkel met vooral kleding van Europees biologisch wol. Ook is er een meubelwinkel die vooral tweedehandse industriële meubelen verkoopt. De eigenaren knappen ze zelf op of passen ze aan voor hedendaags gebruik. We vonden in dit complex ook nog een sigarenwinkel en heel veel interessante muurschilderingen.

Ondertussen zullen je voeten wel moe zijn geworden, en na al die restaurantjes onderweg, heb je ook vast trek gekregen. Tijd dus voor een break.

Stap dan eens het Volkshaus binnen voor een drankje of goede maaltijd in een mooie ruimte. De dagschotels zijn een aanrader. Aan de overkant van het Volkshaus bevindt zich Biomare, een enorme biologische supermarkt met daarnaast een grote fietswinkel.

Dichtbij het stadscentrum

In het blok dat daarna komt, tref je vooral ‘gewone’ winkels aan, zoals een dierenwinkel, woonwinkel, drogisterij, schrijfwarenzaak en schoenenwinkel. Een teken dat je het gewone stadscentrum nadert. De wandeling eindigt bij Wilhelm Leuschner Platz bij het oude Neues Rathaus. 

Meer over Leipzig

Dit is één van de vele wandelingen die je door Leipzig kunt maken. Zo wandel ik ook altijd graag door Plagwitz. En natuurlijk is er nog veel meer te doen in Leipzig. De stad kent een behoorlijk aantal kunstmusea, maar is ook een echte evenementenstad. Je vindt deze en andere artikelen over Leipzig hier.

Ok, een beetje fout, maar wel grappig….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!