Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Zwitserland

Bezoek Basel in Zwitserland en houdt het betaalbaar

Basel is een Zwitserse stad, waar je naast geschiedenis ook veel moderne architectuur en kunst vindt. De stad van de farmaceuten ligt zelfs zo dicht bij de Duitse en Frans grens, dat de Zwitsers hun boodschappen gewoon in Frankrijk of Duitsland doen. 

Ik bezocht Basel in de zomer, maar de stad is feitelijk een prima bestemming voor elk seizoen. Er zijn genoeg musea om je te vermaken als het slecht weer is en volop terrasjes voor wanneer de zon schijnt.

Een bezoek aan Basel is niet goedkoop, maar misschien ook niet per se heel duur als je het een beetje goed plant en organiseert. In deze blog geef ik dan ook diverse betaalbare tips voor een leuke dag of dagen in deze stad aan de Rijn.

Oud Stadscentrum

In eerste instantie lijkt Basel vooral een moderne stad. De twee hoge torens van farmaceut Roche steken ver boven de stad uit en wie door de stad rijdt, ziet vooral moderne huizen.  Pas als je naar hartje centrum gaat, vlak bij de Rijn, dan kom je terecht in het oude gedeelte. Hier zijn een aantal gebouwen weer volledig in oude stijl gerenoveerd, inclusief de muurschilderingen.

Zo vind je er de Munster van Bazel, een kathedraal met elementen uit de 9de eeuw. Of bewonder eens het raadhuis van Basel met haar prachtige versierde wanden en interieur. Het raadhuis kun je van binnen bewonderen met een rondleiding. En dan is er nog de Mittlere Brücke over de Rijn, die de oude met de nieuwe stad verbindt.

En natuurlijk zijn er de heerlijke wandelingen langs de Rijn.

De visserhuisjes langs de Rijn, een typisch beeld voor Basel

Zwemmen in de Rijn

Een wandeling langs de Rijn is een leuke activiteit, maar zwemmen in de Rijn is toch wel het toppunt voor veel bezoekers en inwoners van Basel. Ter hoogte van Museum Tinguely ga je het water in en je laat je dan met de stroming meedrijven richting het centrum. Ter hoogte van de Johanniterbrücke stap je weer uit het water, maar je kan de rivier natuurlijk ook al eerder verlaten of ergens een tussenstop maken.

Je kleren neem je mee in een waterproof tas, die je bijvoorbeeld kunt kopen bij het toeristisch informatiecentrum. Je kunt natuurlijk ook je eigen tas meenemen of iemand vragen om je spullen naar het eindpunt te brengen.

Het verhaal van Basel

In het historische museum van Basel, in de Barfüsserkerk, kun je meer leren over de geschiedenis van Basel. En eigenlijk is alleen het museumgebouw al een bezoek waard. Ze is namelijk gevestigd in een voormalige kerk.

Ben je benieuwd naar de kunstenaars die een bezoek aan Basel hebben gebracht of hier hebben gewoond, dan is Kunstmuseum Basel, locatie Hauptbau, een goed startpunt. Hier vind je vooral kunstwerken van regionale kunstenaars, zoals Holbein. 

Basel kunststad

In Basel vind je een behoorlijk aantal kunstmusea. Het zijn er zoveel dat het misschien moeilijk is om een keuze te maken. Een aanrader is museum Tinguely. Deze kunstenaar maakt kunstwerken die bewegen. Je vindt één van zijn werken in het park naast het museum. Vind je die leuk, dan is het zeker de moeite waard om naar binnen te gaan.

Een ander zeer bekend en mooi kunstmuseum ligt buiten het stadscentrum in de wijk Riehen. In Foundation Beyeler vind je moderne en hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst. In de zomer, op de woensdagavonden. vindt in hun beeldentuin optredens plaats. Deze kun je gratis bezoeken.

Technisch gezien staat kunstmuseum Vitra Design Museum in Duitsland, maar het is zeer goed met openbaar vervoer (en auto) vanuit Basel te bereiken.

Overzicht van alle musea in Basel

Voor een overzicht van alle musea in Basel, bezoek de website van My Switzerland. Zo vind je in Basel bijvoorbeeld ook nog enkele historische huizen, een speelgoedmuseum en een brandweermuseum. Genoeg te doen dus als het regent of té koud is voor een wandeling in de buitenlucht. Voor de echte museumfanaten is er ook een museumkaart.

Uitzicht over de Rijn met Basel in de verte

Wandelen door Basel

Het leukst, en meest betaalbaar, is nog altijd het verkennen van een stad te voet. Behalve een wandeling door de oude binnenstad met haar vele winkels, is een wandeling langs de Rijn natuurlijk ook een ‘must’. Op warme dagen is het heerlijk om een terrasje te pakken in één van de vele parken of je te nestelen op een plein.

Vanuit Basel kun je ook verschillende wandelingen in de omgeving ondernemen. Zo is het dorpje Chrischona goed te bereiken vanuit Basel centrum. Vanuit hier kun je kortere en langere rondwandelingen maken. Bezoek de website van Komoot voor meer inspiratie.

Openbaar Vervoer in Basel

Als je in Basel in een hotel overnacht, dan krijg je een speciale pas. Met deze pas kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.  Verblijf je niet in Basel of heb je geen speciale pas gekregen, dan kun je bij elk tramstation een los kaartje kopen.

Een los kaartje kost € 3,80 en als je minder dan 4 haltes reist, dan is er een korte afstand ticket voor € 2,30. Best betaalbaar dus.

Als je langer blijft, dan is een multiticket handig en goedkoper.  Werk je liever met een app, download dan TNW tickets. Je kunt dan online je kaartjes kopen met behulp van een creditcard. 

Verder is het reizen met de bus of tram heel relaxed in Basel. Je stapt in aan de achterkant van de bus of tram zonder dat je jouw kaartje hoeft te laten zien aan de chauffeur of een conducteur. Alleen bij controle moet je jouw ticket laten zien. 

Kosten qua eten en drinken

Basel is duur, maar misschien niet altijd zo duur als andere toeristische steden in Europa. Voor een koffie of een bier betaal je in Basel rond de 5 euro. Qua eten raad ik aan om broodjes te kopen of te eten bij Coop Restaurant Basel Pfauen.  Ga je een restaurant binnen, dan betaal je voor een hoofdgerecht al gauw meer dan 25 euro.

Wij verbleven in Riehen en hebben toen vooral boodschappen gedaan bij de Aldi, net over de grens met Duitsland. Deze is ook te bereiken met de bus vanuit het stadscentrum.

Vuurwerk de avond voor 1 augustus ter viering van onafhankelijkheid

Hoe kom je er en waar verblijf je

Basel is goed bereikbaar met zowel vliegtuig, trein als auto. De keuze voor hoe je naar Basel reist, is echt aan jou. Ikzelf ben met de trein naar Basel gereisd en heb daarna een stedentrip langs de Rijn gemaakt. Zo ben ik vanuit Basel in 2 uur naar Straatsburg gereisd en na een verblijf van een paar dagen daar, ben ik doorgereisd naar Keulen. Dat was een treinreis van ongeveer 4 uur. Op die manier heb ik drie steden langs de Rijn kunnen bezoeken, steeds in een ander land.

Zwitserland is natuurlijk niet goedkoop, dus toen ik een housesit vond vlakbij Basel, heb ik die kans aangegrepen. Het gevolg was wel dat ik relatief weinig van Basel heb gezien, omdat de hond waarop ik paste niet lang alleen kon zijn. Wel hebben we hem meegenomen op een aantal wandelingen door de stad en in de omgeving.

Zoek je een hotel of camping, dan raad ik je aan om te overnachten in een dorp of stad net buiten Basel. Van daaruit kun je dan met de trein of bus naar Basel reizen. Het openbaar vervoer is supergoed geregeld in deze regio, dus je hoeft nooit lang te wachten.

Wandelen door Basel met onze oppashond

Basel als onderdeel van citytrip langs de Rijn

Basel was voor mij de startpunt voor een stedenreis langs de Rijn met de trein. In totaal bezochten we drie steden in drie verschillende landen. Na Basel reisden we door naar Straatsburg ofwel Strasbourg in Frankrijk, een treinreis van zo’n 2 uur. Daarna reisden we door naar Keulen in Duitsland. Dat was een treinreis van ongeveer 4,5 uur. Keulen is een geweldige stad waar veel te doen is voor wie het stadscentrum achter zich durft te laten. En vanuit Keulen ben je in no-time weer thuis in Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!