Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Porto, Portugal

Bezoek Porto en doe het anders dan anderen

Porto is een rising star. Steeds meer mensen weten de weg naar de tweede stad van Portugal te vinden. Op zonnige dagen genieten toeristen van een ontspannen wandeling langs de Douro rivierpromenade om vervolgens via de door Eiffel ontworpen Luis I brug naar de overkant te gaan. De porthuizen en hun kelders van Gaia zijn vanaf Porto-zijde goed zichtbaar en vanaf Gaia wenken de gekleurde huizen van Porto de toeristen weer terug naar de stad.  Ondanks de 7 miljoen bezoekers per jaar,  zijn er nog genoeg mogelijkheden om de massa’s te ontwijken en je bezoek aan Porto net een beetje anders in te kleden.

Douro vista

Porto en Port

Een bezoek aan Porto is niet compleet, zonder te hebben meegedaan aan een portproeverij. De meeste toeristen duiken daarvoor één van de vier grote porthuizen binnen, die hun proeflokalen heel comfortabel aan de kade hebben gevestigd. Maar waarom zou je een glas port drinken, die je ook thuis in een supermarkt kunt kopen?  Daarvoor ga je toch niet naar Porto?

In totaal zijn er verspreidt over Gaia zo’n 16 porthuizen en -handelaren die hun proeflokaal openstellen voor bezoekers. Op weg naar deze proeflokalen loop je door de wijk Gaia, waar enorme deuren de toegang tot de portkelders blokkeren.  Grote trucks rijden met hun enorme tanks door de smalle en steile straten om hun lading te lossen.  Naast het plezier van een port, leer je ook de wijk een beetje kennen.  

Churchill’s Port produceert heerlijke portwijnen en ligt op slechts een kleine klim vanaf de rivierkade. Het is moeilijk om hier weg te gaan, zonder een fles port of wijn te hebben gekocht. Pocas heeft de meeste indruk op mij gemaakt qua uitleg en persoonlijke aandacht. De spinnenwebben en schimmels in de vintage kelder van Real Companha Velha, waar portwijnen uit de 18de en 19de eeuw liggen, was het meest spannend.  

Porto port churchill proeverij

porto real companha port

Bekende bezienswaardigheden

Ondanks de relatief hoge prijs (9 euro ) en de 300.000 bezoekers per jaar, mag  Palacio da Bolsa niet overgeslagen worden bij een bezoek aan Porto. De enige toeristische attractie, waarvoor het de moeite waard is om in de rij te staan.  

De rijk-gedecoreerde Arabische kamer is het hoogtepunt van de rondleiding, maar onderschat ook de andere rijk gedecoreerde ruimtes niet waarover de gids ook veel boeiende verhalen kan vertellen. Aan het begin van onze rondleiding, ontdekten we zelfs het wapen van Nederland in de centrale ontvangsthal als één van de 21 handelspartners van Porto.  

La borsa Porto tour

Overige toeristische attracties zijn een aanrader als ze aansluiten bij je interesse, maar geen ‘verplichting’.

Livraria Lello

In Livraria Lello, de boekhandel in art-deco stijl, maken toeristen overal en nergens selfies en is het dringen geblazen om wat van het interieur te zien.  A Vida Portuguesa, een winkel naast Livraria Lello,  heeft ook een mooi interieur. Zij verkoopt geen boeken, maar traditionele Portugese producten.  Verder zijn er in de stad nog vele andere boekzaken te vinden. Een bijzondere is Livraria Poetria.  De vriendelijke  Engelssprekende eigenaar geeft ook dichtbundels uit van bekende Portugese dichters, welke zijn vertaald naar het Engels.

Tea menu Porto Rota

Majestic Café

Majestic café is een andere hype, waarvoor mensen graag in de rij staan om vervolgens een kop thee van 5 euro te nuttigen in een overvolle ruimte. Een goed alternatief is Rota da Cha (Rua de Miguel Bombarda 457). Hier neem je plaats in een tuin vol met planten en mooie zithoekjes. De eigenaar koopt zelf z’n thee in en de theekaart is oneindig lang. We hebben hier met ons potje thee van 2, 50 euro heerlijk rustig gezeten.

Kerken

In Porto staat op vrijwel elke straathoek een kerk. Velen daarvan zijn betegeld met prachtige azulejo-tegels en hebben een rijk met goud gedecoreerd interieur.  Alhoewel de kerk van San Francisco erg mooi is, zijn er genoeg andere kerken waar je naar binnen kunt zonder entree te betalen. Ik heb veel kerken bezocht in Porto, en vijf daarvan zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken, omdat ze ieder hun eigen verhaal hebben. 

porto kerk bijzonder

Kunst en bijzondere musea

Wil je even afkoelen of juist schuilen voor de regen, dan bezit Porto ook een aantal bijzonder goede musea. Weinig toeristen nemen de moeite om naar binnen te gaan bij een museum, dus een uitstekende manier om de ‘massa’ even te ontvluchten. 

Het nationaal museum Soares dos Reis heeft een mooie collectie schilderijen en beeldhouwwerken van schilders en kunstenaars uit de omgeving van Porto. Vanwege haar ietwat klinische interieur vond ik de schilderijen niet helemaal uit de verf komen. Dat is anders als je een bezoek brengt aan één van de Casa Museu die Porto rijk is. 

In Casa-Museu Marta Ortigão Sampaio maakten we nader kennis met de prachtige schilderijen van de zusjes de Souza, waarover onze rondleidster prachtige verhalen kon vertellen. Het vroegere atelier en woonhuis van Teixeira Lopes in Gaia, één van de meest bekende beeldhouwers uit de omgeving, heeft nog de originele inrichting van zijn studio. En de dochter van dichter Guerra Junqueiro heeft haar vader’s huis gereconstrueerd in een casa museu net achter de grote kathedraal. 

Of bezoek het apothekersmuseum gevestigd in een bestaand ziekenhuis, of het fotografiemuseum dat naast uitstekende foto exposities ook een uitgebreide collectie oude camera’s heeft. Het fotomuseum is trouwens gevestigd in een voormalige gevangenis. Of bezoek het automuseum met alle presidentiële auto’s in een oud warenhuis aan de kade, onderdeel van een groter museum over transport en communicatie . 

porto casa museu teixeira lopes

Eten en drinken

Als je kennis wilt maken met het èchte Porto dan blijf je weg van de restaurants aan de kade van de Douro. Bezoek liever een restaurant in de omgeving van je verblijf en vraag lokale bewoners naar waar zij graag eten. Maak daarnaast, net als de Portugezen zelf, van de lunch je hoofdmaaltijd. Vele restaurants, die de lokale bevolking bedienen, hebben een dagelijks wisselend lunchmenu met eigengemaakte stoofgerechten. In mijn ogen zijn deze niet te versmaden boven het ‘toeristisch’ eten aan de rivierkade.

vis bacalhau sardines porto

Naar het strand

Tijdens een city trip naar het strand? Ja, want in Porto is het strand niet ver weg. Je kan er zelfs wandelend naartoe. Vanuit het stadscentrum loop je langs de zuidoever, via het oude vissersdorp Afurada naar de zee en vanaf daar richting het zuiden naar kapel Senhor da Pedra. dat op een rots midden op het strand staat. Een perfecte plek om de zon te zien ondergaan in de zee.

porto zonsondergang

Via de noordoever passeer je één van de meest gezellige en unieke volksrestaurants van Porto, namelijk Adega Rio Douro. Via een kleine vissershaven loop je dan door naar de vuurturen en vanaf daar via de promenade met palmbomen naar het noorden. Wij maakten een stop bij de minigolfbaan voor een spelletje minigolf. Weer wat verder, omdat we dorst kregen, nestelden we ons op één van de vele strandpaviljoens voor een biertje en een wijntje. 

Je kan de weg langs het strand helemaal volgen tot aan de haven van Matasinhos waar de cruiseschepen aanleggen. Onderweg daarheen, passeer je een oud fort, welke een bijzondere collectie militaire memorabilia huisvest. Heb je geen zin in wandelen, dan kun je ook bus 500 nemen vanuit het stadscentrum of een fiets huren.

Matosinhos Porto portugal

Dagtrips vanuit Porto

Mogelijkheden om vanuit Porto op eigen gelegenheid een dagtrip te maken, zijn er volop. Met de trein kun je de Douro-vallei in en enkele van de bekende wijn- en portplaatsen bezoeken. Denk daarbij aan Peso da Régua met haar excellente port museum en Pinhão, van waaruit ook rondvaartboten vertrekken. Vanuit beide dorpen kun je ook wijngaarden bezoeken. In het wijnmuseum van Peso da Régua geven ze je graag advies. 

Douro wijngaard

Amarante en Braga zijn twee oude plaatsen die ook een bezoek waard zijn als je de tijd hebt. Braga staat bekend om haar prachtige kerk bovenop een heuvel, waar je via een hele lange trap naartoe loopt. De stad zelf heeft vele mooie oude gebouwen en een levendig stadshart. Let op, het is er wel toeristisch!

Amarante verrast je met een mooie kerk waarin een heilige ligt opgebaard met daarnaast een kunstmuseum vol met moderne kunst. Op het plein bij de kerk is een oud Portugees café gevestigd waar dichter en schrijver Teixeiras Pescaos regelmatig een drankje heeft gedronken. Hij is daarbinnen zelfs vereeuwigd met een standbeeld. De Tamenga rivier stroomt door het dorp, waarlangs je in de schaduw van grote overhangende bomen kunt wandelen. Bij laag water kun je zelfs de rivier via een dam oversteken.

Amarante riverside

Een weekend is niet genoeg

Een weekendje Porto is niet genoeg om de stad ècht te zien en te ervaren. In twee dagen krijg je een goede eerste indruk, maar je bent zeker vier dagen nodig om ook de wat meer bijzondere bezienswaardigheden te bezoeken. 

Wij zijn er uiteindelijk drie weken gebleven en zelfs toen waren we nog niet uitgekeken (en gegeten). Dagen hebben we gewandeld door verschillende wijken en bezochten we diverse parken en restaurants. Voor ons is Porto een beetje als Rotterdam, een levendige werkstad dat bijna ongewild is uitgegroeid tot een toeristische hotspot.

porto by night

  1. Ten Kate

    Leuke tips, gaan we bestuderen, voor ons bezoek Porto deze zomer..

    Groeten,van Jaap

  2. romantisch Lissabon

    Vorig jaar Lissabon bezocht en dit jaar staat Porto op het programma. Hopelijk ook zo’n prachtige stad. Volop aan het plannen. Bedankt voor de informatie!

    We verblijven er 4 nachten, 5 dagen. Dus een daguitstapje plannen lijkt me logisch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!