Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Porto, Portugal

Zes lokale eetgelegenheden in Porto

Porto wordt overstroomd met toeristen, dit jaar al meer dan7 miljoen. En toch is het nog steeds mogelijk om het toeristisch gebied te vermijden en te genieten van het lokale leven in de stad. Tijdens ons verblijf in Porto, hebben we verschillende lokale restaurantjes gevonden, waar je voor weinig veel kunt eten. Hier kun je tussen de locals genieten van een echte Portugese lunch.

Lunch is dé maaltijd van de dag voor veel Portugezen. Tussen 12.30 en 15.00 stromen lokale restaurants en eetgelegenheden vol, maar ook bakkerijen en snackbars vullen zich dan met werkers en bewoners. Elk restaurant heeft zijn eigen voordelig dagmenu, waardoor het uit eten gaan voor de locals zeer betaalbaar blijft. Alleen-eters nemen plaats aan de bar, terwijl kleine en grote gezelschappen zich naar de tafeltjes gegeven.

Nova Era – traditioneel vertrouwd

Nova Era lijkt misschien een klein restaurant als je door het raam naar binnen kijkt, maar schijn bedriegt. Achter de bar schuilt een hele grote eetzaal, waar vooral locals van middelbare en seniore leeftijd hun maaltijd gebruiken.

Je bent hier echt tussen de locals van Porto. Dat betekent dat de meeste obers geen Engels spreken, alhoewel men wel een Engelstalig menu heeft. Hierin staat niet het dagmenu opgenomen. Wil je een gerecht van het dagmenu, neem dan een foto van het dagmenu in het raam of vraag om de Portugese menukaart.

Het restaurant staat naast haar goede eten, vooral bekend om haar grote porties. Eén dose is hier meer dan genoeg voor twee tot drie personen. Daarom heeft het restaurant ook 1/2 en 1/4 doses. Verder brengen de obers heerlijk gefrituurde snacks, voordat het hoofdgerecht naar de tafel wordt gebracht. Deze zijn niet gratis, maar wij konden de verleiding niet weerstaan. Na er één te hebben genomen, een bacalhau kroket, hebben we alles opgegeten. Het was de moeite en het geld waard.

Porto restaurant Nova Era
Lunchen bij Nova Era

O Buraco – efficiënte gastvrijheid

Bezoekers van O Buraco zijn vooral keurig gekapte en geklede kantoormedewerkers in pantalon of rok. Ook vele senioren bezoeken deze plaats. 

In één van de Google-reviews werd de bediening als zeer efficiënt omschreven. Tijdens ons bezoek werd duidelijk wat de reviewer daarmee bedoelde. Zo haalt men gelijk je bord weg als je klaar bent met eten. Is de laatste persoon klaar met haar maaltijd, dan wordt gelijk gevraagd of je nog een koffie of dessert wilt bestellen. Als die op is, komt de rekening onopvallend snel op tafel. Nergens in Porto hebben we zo’n goed geoliede bediening aangetroffen. Het betekent niet dat je snel weg moet, men is gewoon super alert.

We zijn bang dat dit restaurant niet lang geheim zal blijven. Haar goede reputatie raakt langzamerhand ook bekend onder toeristen, mede vanwege de vele AirB&B’s in de omgeving. Ga snel en probeer hun gefrituurde sardientjes, welke superlekker en licht van smaak zijn. Ook hun tripas, traditioneel gerecht van Porto, is uitzonderlijk lekker. Deze wordt echter alleen op vrijdag en zaterdag geserveerd.

tripas in O Buraco
Tripas eten bij O Buracco

Churrasqueira Lameiras – voor iedereen

In een straat evenwijdig aan die van O Buraco staat nog een geweldig lokaal restaurant, dat zelden wordt bezocht door toeristen. Waarschijnlijk omdat de entree niet aantrekkelijk oogt vanwege het ijzerwerk en haar ouderwetse menustandaard met een kokshoofd erbovenop.

Bij binnenkomst loop je echter een zeer knusse ruimte in met keurige tafels. Een zeer gemêleerd publiek van jongeren, kantoormedewerkers, bouwvakkers en senioren eet hier zijn lunch. De menukaart is in het Portugees en de bediening spreekt beperkt Engels, dus gebruik een vertaalapp of pas je kennis van de Portugese taal toe voor het plaatsen van een bestelling. Deze wordt op het papieren tafelkleed geschreven, dus je kan altijd controleren of het goed is doorgekomen. 

De gefrituurde visfilets met rijst en bonen zijn hier het lekkerst. Het deeg om de filet is licht van smaak, niet té zout en lekker krokant. En als je na het heerlijke eten nog ruimte hebt voor een toetje, dan biedt de vitrinekast met desserts genoeg mogelijkheden.

Churrasqueira Lameiras, een van de lokale restaurantjes in Porto
Buitenkant zegt niets over de kwaliteit van het eten of de sfeer binnen

Bufete Rapide – tussen de bouwvakkers

Vanaf de buitenkant betwijfel je of het een goed lopende zaak is. Op het raam hangen grote papieren met daarop het menu geschreven. Op een ander papier staat een beperkte vertaling van dat menu in het Engels. De prijs lijkt ook niet te kloppen. Voor slechts 4 euro krijg je soep, brood, hoofdgerecht, fruit en water of wijn. En toch klopt het allemaal, met daarbij dat de bediening supervriendelijk is.

We werden hartelijk ontvangen door een uiterst behulpzame ober. Hij deed zijn best om het ons naar onze zin te maken, zonder zich op te dringen. Het eten is simpel, eerlijk en erg lekker. Het was meer dan voldoende om weer een middag wandelen door Porto aan te kunnen. Het blijkt ook een goedlopende zaak te zijn, dat vooral door bouwvakkers en constructiemedewerkers wordt bezocht.

Pimenta Rosa – urban cuisine

Het verschil tussen Bufete Rapide en Pimenta Rosa is enorm. Waar Bufete Rapide vooral bouwvakkers aantrekt, zijn de bezoekers van Pimenta Rosa vooral hip en kunstzinnig.

Het restaurant is gevestigd in CC Bombarda, een klein overdekt winkelcentrum midden in de kunstgaleriebuurt van Porto. Het winkelcentrum huisvest verschillende winkels en ateliers van lokale ontwerpers. 

Bij Pimenta Rosa wordt er voor 6 euro onbeperkt opgeschept van het buffet, althans zoveel als er op je bord past. Naast vlees en vis, bestaat het buffet uit heerlijke salades, quiches, aardappels, rijst en gekookte groentes.

Bij die 6 euro hoort ook een klein dessert en een kop koffie. De meer Noord-Europese keuken van Pimenta Rosa is een fijne afwisseling van de zwaardere traditionele Portugese gerechten elders in de stad.

Porto restaurant Pimenta Rosa
Kunstzinnig lunchen bij Pimenta Rosa

Adega Rio Douro – levendige gezelligheid

Tot slot een heel klein familierestaurant aan de rivier in Foz Douro. Elke dag serveert men hier twee of drie lokale Portugese gerechten. De familie bestaat uit een grootmoeder Piedade van 74, haar dochter en haar kleinzoon.

Op dinsdagmiddag komt de grootmoeder uit de keuken om fado te zingen voor haar gasten. De aanwezige gasten zijn zowel jongeren, senioren als gezinnen en stelletjes van alle rangen en standen. Het is een levendig restaurant waar soms wordt geschreeuwd en soms hard wordt gelachen.

Alhoewel hun menukaart in vier talen is vertaald, waaronder het Nederlands, komen er nauwelijks toeristen. De kleinzoon van mevrouw Piedade spreekt een klein beetje Engels, maar voor de rest wordt er alleen Portugees gesproken.

Iedereen wordt hier ook als een gelijke behandeld, dus verwacht geen bijzondere behandeling omdat je een buitenlandse toerist bent. Als je iets niet goed doet, zal je dat precies zo verteld worden als aan een vaste stamgast. Echt waar!

Adega Rio Douro: tussen de locals genieten van een echte Portugese lunch
Rust is terug gekeerd in Adega Rio Douro

En dat geldt in het algemeen voor Porto. Men doet niet aan privileges en voorrechten. Iedereen is gelijk, want je weet maar nooit wie die persoon is. De rijkste man kan in de oudste auto rondrijden, en de armste man kan later heel rijk worden. Dat maakt Porto zo leuk en toegankelijk voor toeristen. Aarzel dus niet en stap één van de vele lokale restaurantjes van Porto binnen voor een echte Portugese maaltijd.

Ben je op zoek naar nog meer tips over wat eten in Porto? Eerder schreef ik over de meest typische Porto-gerechten, en waar je deze kunt nuttigen.

Porto is een bijzondere stad, compleet anders dan Lissabon. Voor meer inspiratie om je bezoek aan Porto uniek en bijzonder te maken, lees de onderstaande blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!