Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Lissabon, Portugal

Lissabon net een beetje anders

Wie Lissabon bezoekt, gaat zeker naar Praça do Comércio, wandelt langs de rivierkade richting Belem en bewondert het standbeeld van de ontdekkers. Men laat zich naar boven brengen om één van de vele miradouros (uitzichtpunten) te bezoeken en struint door Alfama op zoek naar het oude Lissabon met haar Fado-muziek.

De kans is alleen groot dat je niet de enigste zal zijn, die deze plaatsen bezoekt. Voor hen die het unieke van Lissabon willen beleven, maar liever de toeristenmassa’s vermijden, hier enkele tips en suggesties.

Uitzichtpunten alternatief

Lissabon kent verschillende uitzichtpunten over de stad, omdat het gelegen is tussen een aantal heuvels. De meest bekende uitzichtspunten zijn Miradouro Largo das Portas do Sol over de oude wijk Alfama en de rivier Taag, Miradouro Santa Luzia en Miradouro São Pedro de Alcantara. De laatste is de absolute hit onder toeristen, want vanaf hier zie je zowel het moderne als oudere deel van Lissabon. Een klaterende fontein en muzikanten op de achtergrond maken een bezoek aan dit uitzichtpunt tot een highlight.

Een veel onbekender alternatief is Jardim do Torel. Vanaf hier heb je vooral uitzicht over Bairro Alto en de heuvels aan de andere kant van de stad. De tuin is een heerlijke plek om doorheen te slenteren, en het heeft een klein café met terras waar je lekker kan loungen. Een heerlijke plek voor een drankje of kop koffie. In de Jardim is een speeltuin voor kinderen, een soort van promenade en romantische tuin met bruggen en kleine hoekjes.

Deze tuin is absoluut nog niet ontdekt door toeristen en wordt vooral door lokale bewoners gebruikt. Hier tref je dus ook nog échte Portugeze prijzen aan. Voor onze kop koffie, potje thee, pasta de nata en pastei met spinazie betaalden we in totaal 5,80 euro.

lissabon uitzicht
Eén van de vele uitzichten over Lissabon

Tramlijn 28 alternatief

Wij bezochten Lissabon begin februari, en zelfs toen stonden er rijen mensen te wachten op het Marim Moniz plein voor hun rit met tramlijn 28. In de vakantieperiodes moet het hier vreselijk druk zijn, de hoeveelheid tuktuks verraadt ook dat velen dan tramlijn 28 overslaan en met de tuctuc naar boven of beneden gaan.

Ons trok opgepropt zitten in tram 28 niet aan. Wij vonden het leuker om zelf door de smalle straatjes van Alfama te wandelen, niet omhoog maar naar beneden vanaf bushalte Sapadores. Deze is bereikbaar met buslijn 734, die ook vanaf hetzelfde plein vertrekt.

Voor de electrische tramervaring hebben we uiteindelijk, en per toeval, tramlijn 15E genomen, die vanaf Cais Do Sodré vertrekt naar Ajuda National Palace. Deze gaat ook heuvelopwaarts en door gewone woonwijkjes van de stad. Na je bezoek aan Ajuda National Palace, kun je heel ontspannen naar beneden wandelen richting bezienswaardigheden als Mosteiro dos Jerónimos, standbeeld van de ontdekkers ofwel Padrão dos Descobrimentos, Berardo Collectie museum en de toren van Belem.

Er rijden meer trams in Lissabon, dan tramlijn 28

Musea

Lissabon kent meer dan 150 musea en lijkt deze niet altijd erg goed te promoten. Ter voorbereiding op mijn reis heb ik de lijst van museums en monumenten doorgenomen op de website van VisitLisboa.

Hieruit heb ik een aantal museums gehaald, die mij erg interessant leken. In plaats van het bezoeken van een Fado-concert in een overvol café, bezochten wij bijvoorbeeld het voormalige woonhuis van Amália Rodrigues. Zij was de meest bekende fado-zangeres van Portugal en tijdens je bezoek aan haar huis word je door een medewerker begeleid, die je veel kan vertellen over haar leven en fado-muziek in het algemeen.

Verder kent de stad nog vele kleine kunstmusea, bijzondere verzamelingen en historische plaatsen. Het verzetsmuseum Cadeia do Aljube vertelt over Portugal in de periode van Salazar. Wij vonden het museum zeer interessant en boeiend, maar ook gruwelijk.

Benieuwd naar welke musea wij hebben bezocht? Lees dan mijn blog Vijf en meer bijzondere musea in Lissabon.

Museu Nacional de Arte Contemporânea – Museu do Chiado toont de ontwikkelingen die de Portugese kunst heeft doorgemaakt.

Verlaat centrum van de stad

Wij bezochten Cascais in februari dit jaar, en het was er heerlijk rustig. Dit is niet het geval in de zomer, maar dan zijn er zeker andere wijken die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Wij verbleven in een AirBnB in een wijk vlakbij metrostation Alameda. Al struinend door deze wijk ontdekten wij een leuke lokale markt, bijzondere winkeltjes, maar maakten we ook de viering van het Chinees nieuwjaar mee. We kregen de kans om een stukje van het leven in Lissabon te proeven.

Vanaf Belem zijn we helemaal naar Alges gelopen om bij een Nepalees restaurant te eten en door de omgeving van dit gebied te struinen. Helaas was het lokale museum gesloten, maar ook hier ervaarden we weer een ander en erg leuk stukje Lissabon zonder toeristen om ons heen.

Aarzel dan ook niet om een verblijf verder uit het stadscentrum, maar dichtbij openbaar vervoer, te selecteren. Verken je tijdelijke woonwijk en je zult een heel ander Lissabon zien.

Straatbeeld Lissabon

Restaurants

We leerden het al snel af om in de buurt van toeristische attracties of in het centrum van de stad te gaan eten en drinken. Niet alleen is het eten gericht op toeristen met weinig smaak, maar de prijzen zijn ook nog belachelijk hoog in vergelijking met traditionele Portugese zaken.

Gelukkig vonden we al snel een lekker Afrikaans restaurant. Cantinho do Aziz heeft heerlijke Afrikaanse gerechten en in deze omgeving, ten zuiden van Martin Moniz vind je nog vele andere restaurants.

Een superklein en zeer drukbezocht Portugese grillrestaurant genaamd O Canastro, aan de andere kant van Martin Moniz plein bleek een goede vervanger te zijn van het op die dag gesloten Braziliaans restaurant. In de buurt zijn nog vele andere kleine restaurantjes veelal Afrikaans of Nepalees, welke enigszins verlaten en slecht bezocht leken.

Tot slot hebben we heerlijk gegeten bij nog één van de weinige Kaapverdiaanse restaurants in hartje Lissabon, namelijk Tambarina. De perfecte plek voor heerlijk traditioneel Kaapverdiaans eten voor een betaalbare prijs. In het weekend is er ook vaak een muziekbandje die de sfeer er goed inzet.

Cachupa, een traditioneel Kaapverdiaans gerecht

Lissabon is een geweldige stad. Er valt veel te zien en te doen buiten de traditionele toeristische attracties. De website van VisitLisboa kan je helpen bij het vinden van alternatieve bezienswaardigheden, waar je niet omver wordt gelopen door toeristen.

Meer artikelen over Lissabon en andere bezienswaardigheden in Portugal vind je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!