Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Porto, Portugal

Porto – vijf kerken met ieder hun eigen verhaal

porto kerk lapa

In een land waar 80 procent van de bewoners zegt katholiek te zijn, kan het niet anders dan dat je veel kerken aantreft. Wandel door Porto en overal zie je torens en bijzondere façades. Welke van de vele kerken zijn nu de moeite waard te bezoeken?  Volgens ons zijn de volgende vijf kerken de mooiste en bijzonderste van Porto, ieder met een eigen verhaal.  

Igreja de são Martinho de Cedofeita

Midden op een plein, verscholen tussen lage, maar zeer schaduwrijke bomen staat dit kleine kerkje. De oudste kerk van Porto. Het is gemakkelijk over het hoofd te zien vanwege de grote Katholieke kerk ernaast en de zonnige terrasjes aan de overkant. In het kleine parkje laten mensen hun hond uit en jongeren van de nabijgelegen school hangen er na schooltijd.

Iedereen is het erover eens dat Igreja de são Martinho de Cedofeita de oudste kerk van Porto is. Men verschilt alleen van mening over het jaartal dat de eerste kerk hier is gebouwd. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat twee pilaren in de kerk uit de 11de eeuw afkomstig zijn. Er zijn ook enkele overblijfselen gevonden uit de 9de en 10de eeuw, maar bewijs dat ze van deze specifieke plek afkomstig zijn, ontbreekt. Anderen beweren dat op deze locatie al eerder een kerk stond. De inscriptie boven de entree van de huidige kerk vormt daarvoor het bewijs. Het dateert uit de 18de eeuw en er staat geschreven dat de kerk is gesticht door Koning Theodemar in 559. De tekst zou gebaseerd zijn op een document uit het archief, echter is dat document nooit boven tafel gekomen. 

Of er nu een kerk op deze plek stond vanaf de 6de of de 11de eeuw, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dit kleine kerkje is duidelijk oud en heeft een geheel ander ontwerp dan alle andere kerken in Porto. Hier vind je geen heiligen, apostelen of engelen als ornamenten op de muren of naast de deur. Wel zijn er afbeeldingen van dieren en vogels. Het vermoeden bestaat dat deze zijn overgenomen uit een ouder gebouw met Oud-Germaanse stijlkenmerken uit de tijd van koning Theodemar.

Formeel is de kerk dinsdag tot en met vrijdag van 16.00 – 19.00 geopend. Ten tijde van mijn bezoek was het echter gesloten.    

porto kerk oudste

Igreja da nossa senhora da Lapa

Behalve dat de kerk van de broederschap Nossa Senhora da Lapa groot en statig is, is het ook een kerk met veel verschillende verhalen. De belangrijkste is dat binnen in de kerk het hart van Koning Pedro IV ligt. Hij heeft zijn hart geschonken aan Porto als dank voor de steun die de bewoners hem hebben gegeven ten tijde van de burgeroorlog. Porto heeft toen 2 jaar lang weerstand geboden tegen inname door zijn broer Miquel. Het hart van de voormalige koning wordt bewaard in een mausoleum, welke voorin de kerk staat. Recentelijk is het hart voor een documentaire uit het mausoleum gehaald. De video ervan, kun je hier zien.

In de kerk ligt onder het altaar van St. Theresa, de gemummificeerde heilige St. Vitoria. Zij was één van de martelaren uit de vroege tijden van het katholicisme. Twee kerkleden, Maria Engrácia de Almada Mendonça en haar man Gonçalo de Sousa Alcoforado, hebben deze in 1811 gedoneerd aan de kerk. Zij zijn één van de vele donateurs, die de kerk hebben ondersteund. In een galerij naast de kerk zijn schilderijen te zien van vele andere donateurs, die hun band met de kerk ofwel in geld of via invloed hebben getoond. 

Het derde verhaal betreft de begraafplaats naast de kerk. Hier ligt onder andere de bekende dichter Camilo Castelo Branco begraven, die op 65-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Verder is de begraafplaats gevuld met familiegraven van rijke burgers, waarvan de één een nog mooier familiegraf heeft dan de ander. 

Openingstijden: 09:00-12:00/15:00-18:00 (zomer); 09:00-12:00/15:00-20:00 (Winter). Op zon- en feestdagen is ze geopend van 09:00-20:00. Let op, openingstijden kunnen wijzigen in verband met trouwerijen en begrafenissen. De begraafplaats is elke dag van 9.00 tot 17.00 geopend. Een gratis rondleiding door de kerk en over de begraafplaats kun je boeken via museulapa@irmandadedalapa.pt.

porto kerk lapa porto kerk lapa

Igreja de nossa Senhora da boa hora de fradelos

Midden tussen hoge betonnen gebouwen en omringd door drukke wegen, valt dit frêle witte kerkje met haar blauw-witte azulejo tegels bijna weg. Wie de moeite neemt om naar binnen te gaan, zal worden verrast door prachtige afbeeldingen met daarop levensgroot het levensverhaal van de heilige Teresinha. Bij het hoofdaltaar zijn nog grotere afbeeldingen. Eén daarvan is de kruisiging van Jezus, welke in een stroom van licht is afgebeeld. De ander toont het werk van de missionarissen in het buitenland.

De kerk stamt uit 1893, maar al daarvoor stond op deze plaats een kerk uit begin 19de eeuw. Zij werd na een paar jaren al vernield tijdens de burgeroorlog van 1833-1834.  Toen de kerk opnieuw werd gebouwd, heeft ze de naam Nossa Senhora da boa Hora de Fradelos gekregen. Deze naam is afgeleid van een heiligenafbeelding die in het naastgelegen park op een fontein stond. Weer een aantal jaren later werden de tegeltableaus met daarop het verhaal van St. Teresinha aangebracht. Het was het favoriete heiligenverhaal van de dienstdoende pater in de kerk. 

Openingstijden: Maandag tot en met Vrijdag  7:30-12:00/17:00-19:30, Zaterdag 9:30-12:00 en zon- en feestdagen 10:00-12:00.

porto kerk fradelosporto kerk bijzonder

Igreja de Santa Clara

Verscholen aan een binnenplaats met een zeer bescheiden gevel, staat de Heilige Clara kerk. Deze kerk met bijbehorende vrouwenklooster werd in de 14de eeuw gebouwd. Sindsdien zijn er allerlei wijzigingen geweest. De bezoekers van deze kerk komen niet voor de elementen uit de 14de eeuw, maar voor het prachtige rococo-interieur dat stamt uit de 18de eeuw. De vele vergulde houtsnijwerken zijn een feest voor het oog. Het interieur doet niet onder van die van de Igreja S. Francisco, wiens interieur op de UNESCO wereldgoederenlijst staat. Alhoewel dit kleine kerkje wordt gerenoveerd, zal het wel zoveel mogelijk geopend blijven voor het publiek. Tevens is in de kerk een medewerker aanwezig, die meer kan vertellen over het interieur.

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag: 10-12.30, 14.30 – 17.00, zaterdag 10.00 – 12.30.

Porto kerk santa clara

Capela das Almas

Capela das Almas heeft wel de meest indrukkende buitenkant. Elke centimeter van het gebouw is betegeld. Echter, zo uitbundig als de buitenkant is, zo rustig en sereen is het interieur. De wit-geschilderde muren worden alleen hier en daar opgelicht met gouden accenten. De stilte is ook overweldigend in vergelijking met de drukte van de straat daarbuiten. Binnen voel je weliswaar het zware gedreun van de vrachtwagens die voorbijrijden en hoor je soms het getoeter van auto’s, maar dat is niets vergeleken bij het geluid dat naar binnenstroomt als de deur opengaat. Elke keer als dat gebeurt, voelt het als een verstoring van de rust en sereniteit die er heerst in de kerk.

Deze kerk wordt veel bezocht door lokale bewoners, die hier in alle rust komen bidden. Veelal zitten zij op hun knieën met hun ellebogen op de leuning van het bankje ervoor. En terwijl ze naar één van de altaren kijken, bewegen hun lippen geluidsloos. Sommige kijken naar beneden, volledig in zichzelf gekeerd, terwijl buiten het leven in sneltreinvaart voorbij gaat. 

Het is niet zozeer het historische verhaal van deze kerk dat telt, maar vooral het onuitgesproken verhaal van diens spiritualiteit.

Openingstijden: Maandag en dinsdag 7:30-13:00/15:00-19:00, woensdag tot en met vrijdag 7:30-19:00, zaterdag en zondag 7:30-13:00/17:30-19:00

porto kerk capela dos almasporto kerk capela dos almas

 

  1. Leuk en boeiend geschreven én alweer zin om naar Porto te gaan om de kerken die ik nog niet gezien heb te gaan bekijken!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén