Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

Met de trein naar Leipzig is dat een goed idee?

Overweeg je om met de trein in plaats van met de auto naar Leipzig te gaan? In deze blog geef ik enkele voor- en nadelen van het reizen met de trein naar Leipzig. Wil je met de trein gaan, dan geef ik tips voor het boeken van je treinreis en aanbevelingen om je reis zo aangenaam mogelijk te maken.

Voordelen van reizen met de trein naar Leipzig

Eerst even een aantal redenen waarom ik liever met de trein naar Leipzig reis, dan met de auto. Het is omdat ik:

  • veel uitgeruster aankom op mijn bestemming
  • tijdens de treinreis gewoon een lekker boek kan lezen, een spelletje kan spelen met mijn reisgnoten of nog wat kan werken
  • het voor mij goedkoper is dan reizen met de auto. Er zijn al treinkaartjes vanaf 76 euro retour per persoon. Reis je alleen of met zijn tweeën dan is het reizen met de trein al snel voordeliger dan reizen met de auto.
  • niet opeen gepakt hoef te zitten in een vliegtuig en door security hoef te gaan. Ik stap op de trein en ben gelijk onderweg naar mijn eindbestemming.
  • De reistijd is zeker niet langer dan met de auto. Met de auto ben je op zijn snelst in 6,5 uur in Leipzig, met de trein in 7 uur. Als je dicht bij een luchthaven woont, zal vliegen wel sneller zijn.

Wanneer je aankomt in Leipzig met de trein, dan kom je aan op het grootste kopstation van Europa: een station waar treinen alleen aankomen en niet doorrijden. Vergelijkbaar met het station van Antwerpen Centraal, maar dan vele malen groter. Onder het station is ook een enorm winkelcentrum.

Nadelen van reizen met de trein naar Leipzig

Met de trein reizen is heerlijk als er geen vertragingen zijn. Want als je tijdens je reis een overstap mist, kan de reis wel gelijk behoorlijk wat langer duren dan gepland. In de afgelopen jaren heb ik dan ook geleerd om ervoor te zorgen dat ik voldoende overstaptijd heb op een station. Soms is dat bijna een uur, een goed moment om lekker te lunchen of een drankje met iets lekkers te gebruiken. Er zijn op de grotere stations genoeg opties daarvoor, en anders wel net buiten het station.

Wanneer je in Nederland of Duitsland moet overstappen op de international intercity richting Berlijn of een andere ICE-trein, zorg er dan voor dat je die trein zeker haalt. Als je deze trein namelijk mist, gaat de volgende vaak pas twee uur later. Bij een overstap naar een ‘gewone’ regionale trein, is het minder erg als je die trein mist. Deze treinen gaan namelijk vaak om het halve of hele uur.

Sommige mensen denken dat een overvolle trein vreselijk is om in te zitten, maar dat is niet waar. Vooral de internationale treinen en de ICE-treinen in Duitsland zijn ruim opgezet. Je hebt er veel meer been- en zitruimte dan in een vliegtug. En als je een zitplaats hebt gereserveerd, dan hoef je nooit te staan. Bij het reserveren van de zitplaats kun je zelfs aangeven waar je wilt zitten. Of je aan een tafeltje wil, bij het raam of juist bij het gangpad.

In de trein naar Leipzig in 2022

Hoe boek je een treinkaartje? 

Voor een treinreis naar Leipzig raad ik aan om altijd te boeken bij NS International of Deutsche Bahn (DB). Er zijn tal van websites voor treinreizen, maar als er problemen zijn, dan kun je vaak bij hen niet terecht. De klantenservice van de NS en DB is een heel stuk beter.

Zowel bij de DB als bij de NS kun je je treinkaartjes gewoon in het Nederlands bestellen. Wil je dat iemand meekijkt, bel dan met de NS International Serivce Center. Deze is 24 uur per dag bereikbaar.  Je betaalt dan wel wat extra voor de service natuurlijk.

Waar moet je opletten bij het boeken van je treinkaartje naar Leipzig

Zoals ik eerder al aangaf, kijk goed naar de overstaptijden. Voor treinen waar je een zitplaats moet/kunt reserveren, raad ik aan om ervoor te zorgen dat je deze altijd haalt door een overstaptijd van minimaal 20 minuten te nemen.

Als je een reis boekt, dan krijg je een reisplan. Als het gaat om een gewone intercity in Nederland of regionale trein in Duitsland (IC), dan is dat deel van het treinkaartje niet aan die specifieke trein of tijd gebonden. Je kunt dus zonder gedoe een trein eerder of later nemen.

Woon je vlak bij de Duitse grens, dan is het goedkoper om je kaartje vanaf het eerste station over de grens te kopen. Dus vanaf Bad Bentheim of Gronau. Dit kan je een aardige korting opleveren.

Heb je in Nederland vrij reizen, dan kun je ook beter je kaartje vanaf Bad Bentheim of Gronau laten ingaan. Reis je met korting in Nederland, dan is het niet goedkoper om je kaartje vanaf de grens te laten ingaan.

Verschillende soorten tarieven

ICE International en Intercity Berlijn kennen verschillende tariefsoorten. Net zoals dat je bij een vliegticket uit verschillende prijscategorieën kunt kiezen. Over het algemeen geldt dat je bij het laagste tarief niet kunt wijzigen of annuleren. Bij het hoogste tarief heb je veel meer vrijheid en mogelijkheden voor wijzigen en annuleren. 

Vanaf Midflex (NS) en Flexreis (DB)  is je treinkaartje inclusief een City Ticket. Daarmee kun je in een groot aantal Duitse steden gratis gebruik maken van lokaal openbaar vervoer voor je reis van en naar het station.  Ook in Leipzig.

Verder heb je natuurlijk nog de keuze tussen 1e of 2e klas reizen. Soms zijn de kaartjes voor de 1e klas maar een klein beetje duurder dan die van de tweede klas.

En ik hoef niet te zeggen dat het altijd verstandig is om een zitplaats te reserveren als dat kan. Het is die extra 4, 6 of 9 euro waard.

Het is écht comfortabel reizen in de 2de klas

Zo reis je ontspannen met de trein

Download een aantal films of series op je telefoon of laptop voor onderweg. Ben je een lezer neem dan een goed boek mee. Mijn vakantie begint namelijk als ik in de trein zit. Lekker naar buiten kijken, beetje dromen, beetje kletsen en wat lezen of kijken.

We nemen ook altijd iets te snacken of te eten mee. Een flesje water of wat frisdrank is handig voor onderweg. In de ICE en Berlijn Intercity is een cateringservice of restauratiewagen aanwezig, maar de prijzen zijn duur en het aanbod beperkt.

Tijdens een overstap neem ik tijd voor een lekkere kop thee en wat lekkers. Zeker op de grotere stations als Hannover kun je ook even shoppen terwijl je wacht op de volgende trein.

Vooraf zoek ik ook uit hoe ik bij mijn verblijf kom. Welke tram ik moet nemen en waar die vandaan vertrekt. In Leipzig is dat vrij gemakkelijk, want vrijwel alle trams stoppen aan de voorzijde van het treinstation. Op de perrons staan kaartautomaten en klaar is Klara. Je leest meer over het openbaar vervoer in Leipzig hier.

Ook voor de terugweg geldt dat op het station van Leipzig een groot informatiebord is met informatie over de treinen en vanaf welk perron ze vertrekken. Op het station zelf zijn genoeg eettentjes en kiosken om een lekkere voorraad snacks en drankjes in te slaan voor de terugreis.

Tot slot

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een fan ben van het reizen met de trein. Zo ben ik ook met de trein naar Londen, Venetië en Praag gegaan en heb ik een roadtrip met de trein gemaakt van Praag naar Berlijn. Ben je nog op zoek naar tips voor wat je kunt doen in Leipzig, bekijk dan hier mijn overige artikelen over deze bijzondere stad.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!