Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Berlijn, Duitsland, Leipzig, Praag, Sachsen

Roadtrippen met de trein, van Praag naar Berlijn

Er is zelfs lekkere koffie en thee in de trein

Een roadtrip met de trein tussen de twee geweldige steden Berlijn en Praag. Het is absoluut mogelijk. Zeker wanneer je het stedelijk leven wilt combineren met wandelen in de natuur, of wanneer je zowel bekende als nog onbekende plaatsen wil bezoeken.

Roadtrippen met de trein kan niet alleen in Duitsland, maar in elk ander land, een soort interrail in het klein.

Lekker relaxen in de trein

Waarom beginnen in Praag en niet Berlijn?

Voor mij duurt de reis naar huis altijd te lang. Als ik weet dat ik die dag naar huis ga, dan wil ik het liefst zo snel mogelijk aankomen. Door eerst te reizen naar de meest verre bestemming, verklein ik de reisafstand op de laatste reisdag.

Tijdens de lange heenreis begin ik alvast met het lezen van dat ene boek dat ik al zo lang wilde lezen of bekijk ik een film waarvoor ik geen tijd had. Ik krijg de tijd om mijn hoofd en lichaam voor te bereiden op een vakantie vol ontdekkingen, lekker eten en ontspannende activiteiten. Ik heb de tijd om afscheid te nemen van mijn zorgen, stress en werk. Bij aankomst ben ik écht ready voor vakantie.

Ik begon mijn roadtrip dus met een 12-uur durende treinreis naar Praag. Dat was een perfecte keuze! Ik ben nog nooit zo ontspannen aangekomen op mijn plaats van bestemming. Lees hier mijn verhaal.

Een tweede reden waarom ik de roadtrip met de trein niet in Berlijn wilde beginnen, is omdat ik daar al vaker ben geweest. Ik ken de stad al enigszins en wil dan vooral naar een aantal bekende plekken terug en eventueel wat mensen ontmoeten. Aan het einde van een week reizen, ben ik vaak al moe van al het wandelen en de indrukken die ik heb opgedaan. Dan is het fijn om in een ietwat vertrouwder omgeving de vakantie af te sluiten. Ik hoef dan niet meer zo diep na te denken over hoe het openbaar vervoer werkt, welke restaurants leuk zijn of welke bezienswaardigheden ik nog echt wil bezoeken.

Lekker vertrouwd Duits eten in Berlijn

Praag ontdekken

Een halve dag hebben mijn man en ik besteedt in het toeristisch centrum van Praag, waarna we vooral zijn gaan wandelen door de verschillende Praagse wijken. Ik vind Praag een supervriendelijke stad en ook heel betaalbaar als je even van het gebaande pad afgaat.

Bij mooi weer kun je wandelen langs de rivier en door haar enorme parken. Bij slecht weer zijn er verschillende musea, maar ook café’s waar je met een lekker boek en kop koffie of glas wijn kunt zitten.

Ga je doordeweeks dan heb je nauwelijks last van dronken toeristen die er hun vrijgezellenfeestjes vieren. Je komt dan alleen rondreizende groepen tegen, die voornamelijk in het stadscentrum blijven hangen en achter hun gids aanlopen.

Wandelen in Sächsische Schweiz

Na een paar dagen stedelijk leven heb ik altijd behoefte aan rust en natuur. Wie van Praag naar Berlijn reist, reist langs de Elbe en door het Sächsische Schweiz, een populaire wandelbestemming voor Duitsers. Gelukkig is het daar niet zo druk als in Praag, waardoor je vaak alleen wandelt in de bossen en bij het beklimmen van de verschillende tafelbergen kom je slechts enkele mensen tegen. Alleen op populaire plekken als de Bastei en Hammerstein merk je dat het een populaire bestemming is voor in het weekend en tijdens de zomervakantie.

Vanuit Praag is het nog geen 2 uur reizen naar dit immense natuurpark met meer dan 800 kilometer aan wandelpaden. Mijn man en ik verbleven in Altendorf, vlakbij Bad Schandau, waar met grote regelmaat treinen vanuit Praag stoppen. Een enkeltje kost 20 euro per persoon als je met de EC gaat, en minder als je de ietwat langzamere regionale trein neemt.

Sächsisch Schweiz zelf beschikt over een zeer uitgebreid netwerk van bussen en lokale treinen, die je comfortabel naar de verschillende beginpunten van wandelingen brengt.

Wij hebben hier vijf dagen gewandeld, zowel dichtbij de Tsjechische grens om op een riviertje langs de grens te varen, maar ook de stad Wehren bezocht om van daaruit de meest bekende toeristische attractie in het gebied te zien, De Bastei. De vele beklimmingen van steile wanden geven ons zoveel spierpijn dat we het gebied met stijve spieren verlaten.

Dresden en omgeving

Dresden is de volgende bestemming tijdens mijn roadtrip met de trein. De stad staat bekend om haar hoge prijzen voor een overnachting, daarom koos ik als luxe budgetreizigers voor een verblijf buiten het stadscentrum. Tijdens mijn bezoek aan Dresden wilde ik ook de Meissen porseleinfabriek bezoeken, dus koos ik voor het dorpje Weisböhla dat tussen Meissen en Dresden in ligt en boekte daar een appartment via AirB&B. Vanaf hier kun je ook de bus naar Moritzburg nemen.

In Meissen wordt al vanaf 1710 porselein geproduceerd, en het was de eerste porseleinfabriek in Europa. Dankzij koning Augustus de Sterke, die verschillende wetenschappers bij elkaar bracht om het geheim van Chinees porselein te ontrafelen, werd hier voor het eerst Europese porselein geproduceerd. Het heeft deze koning geen windeieren gelegd, wat te zien is in Dresden zelf. Het witte goud, zoals het porselein ook wel werd genoemd, bracht zoveel op dat de koning alles kon kopen wat zijn oog zag. Ook gaf hij enorme feesten in Ottomaanse tenten en leefde hij als een God in Frankrijk. Precies zoals zijn idool Lodewijk de 14de dat ook heeft gedaan.

Een groot deel van zijn pracht en praal is te bezichtigen in het Residentie- en Zwinger paleis in Dresden. Aan de overkant van de Elbe, tegenover de oude pracht en praal, ligt Dresden-Neustad met een combinatie van na-oorlogse architectuur en die typische Duitse art nouveau gebouwen.

Nog steeds heb ik moeite om een label te plakken op Dresden. Ik heb de stad dan ook ietwat verward verlaten. De pracht en praal is mooi, maar eigenlijk ook weer ’too much’. De rest van de stad heeft niet echt veel te bieden, behalve een wandeling langs de rivier Elbe. In de nabije omgeving, zoals in de dorpen Meissen en Pilnitz, is meer te zien en kan er ook nog gewandeld worden in de wijngaarden langs de rivier.

Leipzig, voorstad van Berlijn

Leipzig wordt ook wel het kleine Berlijn van Duitsland genoemd. Voor mij is Leipzig echter veel meer dan dat. De stad heeft haar eigen karakter met de vele winkelpassages, excellente kunstmusea, enkele bijzonder grappige musea, mogelijkheid tot kanoën over haar kanalen en het maken van vele wandelingen in de stad en omgeving.

Leipzig is één van de sterkst groeiende steden in Duitsland en trekt vooral veel jonge gezinnen aan. Dat geeft de stad een hele prettige dynamiek, naast de migranten en de oude ‘Ossies’.

Behalve dat Leipzig de stad van de klassieke muziek is, is het ook de stad van art nouveau en de Duitse bouwstijl Gründerzeit.

Wij vervelen ons er geen moment als we er zijn, dus het is zeker aan te raden om hier enkele dagen door te brengen.

Kosmopolisch Berlijn ter afsluiting

Ben je gedurende je roadtrip met de trein iets te kort gekomen, dan weet ik zeker dat Berlijn het alsnog kan bieden. Of het nu een stukje multiculturaliteit is, de hoeveelheid veganistische restaurants of moderne architectuur, in Berlijn zul je het zeker aantreffen.

En als je na Leipzig of Berlijn nog steeds niet naar huis wilt, kun je natuurlijk ook nog een stop maken in Hannover of in ieder andere plaats tussen je thuisbasis en Oost-Duitsland. Heerlijk toch?

Boek je treinreis

Voor het boeken van je treinreis kun je het best terecht bij NS International. Zij bieden de meeste service in geval van vertraging of andere problemen. Wil je zo goedkoop mogelijk gaan, vergelijk dan de prijzen van NS International met die van de Deutsche Bahn. Soms is het goedkoper om via de Duitse partner te boeken.

Voor meer inspiratie, zie onderstaand boek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!