Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Leipzig

10 redenen voor een bezoek aan Leipzig

Leipzig Augustusplatz

Augustusplatz in Leipzig

In eerste instantie lijkt Leipzig een doodnormale stad met een goed winkelaanbod en uitstekende musea. De stad staat vooral bekend als de stad van de klassieke muziek vanwege Bach die er vele jaren heeft gewoond en de invloed van Mendelssohn, die het Gewandhaus Orkest groot heeft gemaakt.

Na een verblijf van meer dan 4 weken ervaar ik Leipzig als een dynamische, kunstzinnige en tegelijkertijd traditionele Duitse stad. Er zijn vele redenen om deze stad te bezoeken. De hier tien genoemde redenen heb ik in willekeurige volgorde geplaatst. Bekijk ze allemaal, want ik weet zeker enkele je zullen aanspreken. Leipzig is in mijn ogen namelijk een stad voor iedereen.

karl liebknecht strasse leipzig

Kunst

Voor een stad met bijna 600.000 inwoners kent Leipzig een bijzonder groot aantal zeer uitstekende kunstmusea. Dit komt mede doordat Leipzig altijd een handelsstad is geweest en de lokale handelaren graag hun rijkdom toonden door het doneren van kunstwerken. Het Museum der Bildende Künste (MdBK) profiteert daar nog steeds van. G2 Kunsthalle toont hedendaagse kunst van een lokale verzamelaar, wiens collectie té groot is geworden om thuis te bewaren. In Galerie für Zeitgenössische Kunst worden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Het mooiste en beste museum is echter het Grassi museum met haar zeer uitgebreide collectie van toegepaste kunst. Vooral haar art nouveau collectie in het supermooi gerestaureerde art deco gebouw heeft veel indruk op mij gemaakt.

Grassi museum architectuur
De architectuur van het Grassi Museum is bijzonder elegant
Grassi Museum Bauhaus
Teveel prachtige voorwerpen sieren de vitrines van het Grassi museum

Vandaag de dag trekt Leipzig vele nieuwe kunstenaars en ontwerpers aan. Zij verlaten Berlijn en zoeken inspiratie in de minder gepolijste oude industrieterreinen van Leipzig. De Spinnerei en Westwerk zijn slechts enkele van de vele verzamelgebouwen waar ontwerpers en kunstenaars samenwerken. De kunstgaleria’s van de Spinnerei laten bezoekers kennismaken met innovatieve, vernieuwende, en toch toegankelijke, kunst.

Street art Plagwitz
Street art op de oude muren van Westwerk

Stad van de parken

Ondanks dat Leipzig sedert de 20ste eeuw zich vooral als industriestad heeft ontwikkelt, kent de stad ook een groot aantal parken. Deze worden door jonge gezinnen en sportieve ouderen goed gebruikt als plek om te ontspannen, te spelen en te sporten. In Friedenspark is er een tast- en reuktuin, pal naast de botanische tuin van de universiteit. En wees niet verbaasd als zelfs in de winter, op een zonnige dag, het erg druk is met wandelaars langs de Karl Heine Kanal.

Tot slot zijn veel van de oude kolenmijnen rondom de stad verandert in grote meren waarin menig Leipziger zwemt of watersport bedrijft. Op de fiets of al wandelend is het een genot om door deze diversiteit aan groene plekken te bewegen.

Elster bekken Weimar
Perfecte weg voor fietsers, skaters en wandelaars langs de Elster bekken
Agra park Leipzig
In het Agra park bevindt zich o.a. het Duits fotomuseum en enkele bijzondere beeldhouwwerken

Veel gezinnen met kleine kinderen

Leipzig is één van de snelst groeiende steden in Duitsland. Vooral jongeren en jonge stellen trekken naar Leipzig. De één zoekt mogelijkheden om te beginnen als creatief ondernemer, de ander is op zoek naar een gezonde en veilige woonplek om te wonen. Dit betekent dat de stad, de restaurants en de mensen gewend zijn aan gezinnen met kleine kinderen. Reis jezelf met kleine kinderen, dan zul je je hier snel op je gemak voelen. De jonge gezinnen van Leipzig blijven namelijk niet thuis, maar gaan er graag op uit naar speelplekken, café’s en restaurants.

Comfortabel winkelen

Leipzig staat bekend om haar zeer uitgebreid winkelaanbod gevestigd in meer dan 30 overdekte winkelpassages. Of het nu een koude winterdag,  een bloedhete zomermiddag of regenachtige herfstdag is, in Leipzig is het altijd prettig winkelen. Grote en bekende zaken als Karstad, Primark en Declathon zijn hier aanwezig, maar ook heel veel kleine speciaalzaken. Daar tussendoor is er altijd wel een café of restaurant in de buurt voor een koffie met gebak of lekkere maaltijd.

winkelpassage modern leipzig
De meeste recente aanwinst is passage Höfe am Brühl
winkelen leipzig
Deze leeuw kijkt toe hoe de mensen de Mädler passage binnen wandelen

Klassieke muziek is toch niet zo saai

Johannes Sebastian Bach heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Leipzig. Wie niet van zijn muziek houdt, vindt misschien meer plezier bij Schuman en Mendelsohn die hier ook hebben gewoond. Of bij Grieg die hier vele zomers heeft doorgebracht. Richard Wagner, weliswaar een omstreden componist vanwege zijn/haar anisemitistische opmerkingen, is in Leipzip geboren en heeft er gestudeerd. De stad kent verschillende musea, veelal in de voormalige woning van de componist zelf, die aandacht besteden aan het leven en werk van de betreffende componist. In het Mendelssohn museum bevindt zich tevens een prachtige tentoonstelling over de legendarische dirigent van het Gewandhaus Orkest, Kurt Masur.

Wie liever luistert naar live-muziek, kan zijn/haar hart ophalen tijdens één van de vele klassieke concerten die in de stad worden gehouden. In het Oper Leipzig, Gewandhaus, St. Thomaskirche en op vele andere lokaties worden regelmatig klassieke concerten gegeven.

Bach Leipzig Thomas kerk
Elke zaterdag vindt er een concert in de Thomas Kirche plaats
schumann huis leipzig
Schuman heeft nog op deze piano in zijn voormalig woonhuis gespeeld

Lokale en internationale gerechten

Leipzig is een stad waar lokale tradities hand in hand gaan met internationale invloeden. De ene dag eet je in restaurant Weinstock  de lunchaanbieding (8,90 euro) bestaande uit Markklößchensuppe en Kalbsfleischpflanzerl mit Kartoffelsalat .  De volgende dag is het sushi bij Sakura Keiten en dan weer een stevige Duitse maaltijd bij Milchbar Pinquin, die overigens ook heerlijke ijscoupes heeft.

Breng als het kan, minstens één zondag door in Leipzig.  Het ontbijt op zondagochtend is écht een ‘ding’ in Leipzig. Voor het lekkerste ontbijt ga je naar de bakker, of loop je binnen bij Café Puschkin.

Een bijzondere specialiteit van de stad is de Leipziger Lerche. Werd de pastei vroeger gevuld met vlees van de leeuwerik, nu bestaat de vulling uit een mengsel van amandelen, noten en kers. Meer inforamtie over deze bijzondere koek en haar geschiedenis vind je op deze wikipedia-pagina. Wees gewaarschuwd, één zo’n koek staat voor een hele maaltijd.

Leipzig ontbijt bakkerij
Deze lekkernijen van de bakkerij, zijn heerlijk, maar ook erg ‘fout’

Eigen lokaal bier

Vrijwel elke stad in Duitsland heeft zijn eigen bier, zo ook Leipzig. Gose is de naam van het lokaal gebrouwen brouwsel. Goseschenke Ohne Bedenken is één van de beste plaatsen om dit gerstennat te proberen. Binnen is het interieur in oude stijl gelaten zoals het er in 1905 eruit zag. Ook op de menukaart staan nog verschillende gerechten uit die periode. De biertuin buiten is op warme dagen vol met lokale bewoners.

Een tweede bijzondere lokatie voor een Gose is Bayerische Bahnhoff. Inderdaad, gevestigd in een voormalig treinstation. Eén gedeelte wordt nog steeds gebruikt voor het brouwen van bier, het andere deel bestaat uit het voormalige interieur van dit station. Buiten is er een gezellige biertuin met comfortabele stoelen onder grote bomen.

Meer informatie over de bijzonderheden van Gose bier vind je op deze wikipedia-pagina.

Leipzig Ohne bedenken gose
Een Gose-biertje in Ohne Bedenken

Architectuur

Leipzig is een stad met bijzondere architectuur. De meeste gebouwen zijn aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd, toen de stad transformeerde naar een productiestad. Gebouwen van 6 etages hoog met veelal brede straten zijn hier heel normaal.

Art nouveau en art deco vierden hoogtij, maar niet de frivole stijl van de Fransen. In Leipzig tref je een veel sobere stijl aan. Het is niet altijd mooi, want de nieuwe industrielen hadden nog niet altijd een verfijnde smaak, maar wel indrukwekkend. Vooral de wijk Gohliss is een bezoek waard, maar check ook het filiaal van Commerzbank naast de St. Thomaskirche met haar goudkleurige beelden. Deze moest de bank in ere herstellen toen zij het door de oorlog verwoeste gebouw weer in gebruik wilde nemen.

architectuur leipzig
De afstekende goudkleurige beelden op de facade van de Commerzbank

Eén van de meest bijzondere gebouwen is het Völkerslachtdenkmal ofwel Battle of Nations. Dit monument is in 1917 geopend om het 100-jarig jubileum van de veldslag tegen Napoleon te herdenken. Een veldslag waarbij  Duitsers zowel met als tegen Napoleon vochten. Het monument gedenkt vooral de Duitse waarden middels grote art-nouveaubeelden. Een heel indrukwekkend monument en voor mij één van de redenen om Leipzig te bezoeken.

Leipzig monument
Van buiten al bijzonder, maar van binnen nog meer
Inside battle of nations Leipzig
Deze 10 meter hoge beelden staan voor de Duitse waarden

Vreedzame revolutie

September 1989 was het begin van het einde van de DDR. Bewoners in Leipzig kwamen bij elkaar in de St. Nicolaikerk op de open maandagen. Daar werd gesproken over de toekomst van de stad en de staat. Dit leidde ertoe dat mensen de straat opgingen om te protesteren tegen het regime.  ‘Wir sind das Volk’ riepen ze, om aan te geven dat zij het land zijn en niet de leiders van het regime. Beelden van die demonstraties kwamen in het Westen terecht, en alles raakte in een stroomversnelling. Bewoners van Leipzig zeggen nog steeds dat hun vreedzame demonstraties het begin van de val van de muur aankondigde.

Lokale tradities en eigenaardigheden

Leipzig heeft haar eigen cultuur en tradities. In de zomer roeit of vaart iedereen over de kanalen en rivieren. En als de aardbeien worden geoogst, staat er op elke straathoek een aardbeienverkoper.

Wie het stadscentrum verlaat en een gewone wijk doorwandelt, komt al gauw een kast of een doos met daarop ”Zum verschenken’ tegen.  Het is heel normaal voor de inwoners om spullen, die ze niet meer gebruiken of nodig hebben op straat te zetten zodat anderen het kunnen meenemen. Dat is ook één van de redenen waarom er zo weinig kringloop- en tweedehands winkels zijn te vinden in deze stad.

Leipzig aardbei stand
In de zomer verschijnen overal aardbeienstands met verse aardbeien en aardbeiproducten
Leipzig zum verschenken
Zum Verschenken ofwel Gratis meenemen

Meer dan 10 redenen

Leipzig is een niet typische toeristische stad, alhoewel het wel veel toeristen aantrekt. Zij komen vooral naar de stad voor de nalatenschap van de vele klassieke componisten die er hebben gewoond.  Met haar geweldige kunstmusea, de architectuur, de parken, de winkelpassages en gewoon de sfeer van deze snelgroeiende stad in voormalig Oost-Duitsland is het een perfecte stad voor iedereen.

 1. Jesse

  Hoi Heleen,
  weer erg leuk.
  Danke.
  twee flauwe opmerkingen
  1. Er zijn vele redenen om eze stad te bezoeken [deze]
  2. September 1989 was het begin van het einde van de GDR [in NL vaak DDR]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!