Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen

Met de trein naar Londen voor- en nadelen

Ik geef het toe, al die heisa over vliegschaamte heeft me doen nadenken over de vele vliegreizen die ik maak. Dus, toen ik voor de tweede keer dit jaar naar Londen ging, besloot ik dat het tijd werd om eens met de trein te gaan. Het scheelde dat ik op dat moment in Brussel verbleef, vliegen is dan zeker niet sneller dan treinen.

Angst voor de eurotunnel

Het is al meer dan 20 jaar geleden dat de eurotunnel werd geopend en er met de trein naar Londen gereisd kan worden. Ik heb het nooit gedaan, omdat het idee dat ik door een tunnel van 50 kilometer onder Het Kanaal door moest, altijd ietwat angstaanjagend vond. Stel dat er iets gebeurt onderweg?

Na een blik op de wikipedia-pagina van de eurotunnel bleek dat er eigenlijk nog nooit een treinongeluk had plaatsgevonden. De incidenten betroffen alleen vrachtwagens die vlam vatten tijdens hun vervoer door de tunnel, en die werden altijd snel geblust. Ook is de eurotunnel nog steeds vrij van bomaanslagen.

Ik had dus geen reden om niet met de trein te gaan.

Wandtekening bij station Brussel Midi

Ervaring

Zowel in Londen als in Brussel ging de paspoort- en bagagecontroles supersnel. In Brussel was het niet vreselijk druk, en de paspoorten worden daar digitaal gelezen. Je hoeft niet meer langs een ambtenaar, maar kan je paspoort gewoon laten scannen in een machine.

Bij de bagagecontrole hoefde ik niets uit mijn tas te halen. Drinken en eten kun je gewoon meenemen. Ik hoefde ook mijn laptop er niet uit te halen. Wat heerlijk in vergelijking met al dat beveiligingsgedoe op het vliegveld.

In Londen heeft Eurostar haar eigen entree naar de ticket- en bagagecontrole. Ik liep zo voorbij de mensen die met de Thalys naar Parijs gingen en stond gelijk vooraan in de rij.

Daar waar ik in Brussel alle ruimte had om een plek in de wachtruimte te zoeken, was de wachtruimte in Londen wel overvol. Dit kwam mede doordat je alleen vanuit St. Pancras station met de trein naar het vasteland van Europa kunt. Die ochtend vertrokken er twee Thalys-treinen naar Frankrijk, voordat mijn Eurostar-trein naar Brussel vertrok.

Alhoewel er catering aan boord is van de Eurostar, heb ik er toch voor gekozen om mijn eigen eten en drinken mee te nemen. Op Brussel Midi en London St.Pancras zijn veel kiosken en cateraars aanwezig met lekker en goed eten voor vaak betere prijzen dan in de Eurostar zelf. In Brussel heb ik eten gehaald bij Exki, een vegetarische fast-foodrestaurant, en op St. Pancras heb ik een overheerlijke salade bij Marks & Spencer gekocht.

St. Pancras station in Londen

Overstappen in Brussel tot april 2020

Omdat ik op de heenweg vanaf Brussel vertrok, had ik niet te maken met een overstap. Wie reist vanuit Nederland naar Londen moet voorlopig nog overstappen op Brussel Midi vanwege de douane- en bagagecontrole.

Vanaf eind april 2020 is het mogelijk om rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Londen te reizen met de trein. Er gaan dan 2 treinen per dag naar Londen, vanuit Amsterdam. Vanaf 18 mei kun je ook vanuit Rotterdam rechtstreeks naar Londen reizen. Vanuit Brussel vertrekt elke 2 uur een trein naar Londen, de kans is dus groot dat je toch nog een overstap moet maken in Brussel.

Als je reist met de Thalys naar Brussel, om daar over te stappen op de Eurostar, en je krijgt vertraging waardoor je je verbinding zou kunnen missen, dan wordt er een alternatief geboden. Je kan dan in ieder geval gratis mee op de volgende Eurostar trein naar Londen.

Ga je met de reguliere IC naar Brussel, dan heb je geen recht om op de volgende Eurostar trein te stappen. Althans dat is wat ik heb begrepen.

Vanaf Londen kun je wel in één keer doorreizen naar Nederland. De Eurostar stopt dan ook in Rotterdam en eindigt in Amsterdam. Superhandig en gemakkelijk!

Reizen in de Eurostar

Ik heb mijn treinreis van en naar Londen vooral ervaren als super comfortabel. Ik had veel beenruimte, de toiletten waren schoon en de overige passagiers gedroegen zich netjes.

Grote koffers kun je in aparte rekken zetten bij de toegangsdeuren, en kleinere trolleys en rugzakken kun je in het bovenrek plaatsen.

Onder of tussen de stoelen bevinden zich stopcontacten, zowel voor Engelse als Europese stekkers. Het was wel even zoeken voordat ik ze had gevonden, maar daarna kon ik gewoon op mijn laptop doorwerken in de trein.

Ik reisde in de zomer met de Eurostar van en naar Londen, toen het zo tropisch warm was. De Eurostar-trein heeft zo’n goede airconditioning dat ik uiteindelijk een trui aandeed om warm te blijven.

Wifi in de Eurostar

Reizen met de Eurostar is ondanks mijn goede ervaringen toch ook nadelen. Op de heenweg bleek de wifi-verbinding al niet geweldig te werken en ook op de terugweg ervaarde ik hetzelfde probleem. In de Eurostar magazine, welke in de trein ligt, wordt met behulp van een plattegrond aangegeven waar er wel en geen wifi-verbinding is onderweg. Over het algemeen is de verbinding op zijn best, slecht.

Het is dan ook beter om vooraf films, boeken of podcasts op je telefoon of tablet te downloaden.

Aankomst op St. Pancras station in Londen

Voordelen treinreis naar Londen

 • Geen lange wachttijden op het treinstation, je stapt gelijk je trein in en vertrekt
 • Je arriveert in hartje Londen
 • Onderweg kun je rustig lezen, werken of een film bekijken
 • Veel beenruimte
 • Trein blijft koel bij warm weer
 • Als je op tijd boekt, is de treinreis niet duurder dan reizen met het vliegtuig. Je moet wel naar het totale plaatje kijken. Dus vervoer vanaf huis tot aan je hotel, als je met het vliegtuig gaat.
 • Overstap op de Underground vanaf St. Pancras gaat snel en is gemakkelijk. Er zijn ook meer dan voldoende automaten beschikbaar voor het kopen van een Oystercard of los metrokaartje.

Nadelen treinreis naar Londen

 • Wifi-verbinding is slecht, en mijn vermoeden is dat je eigen provider ook geen optimale dataverbinding heeft. Wil je toch graag een film kijken of werken in de cloud, dan misschien vooraf even het één en ander downloaden.
 • Drukte op St. Pancras. Daar waar het heerlijk rustig was in Brussel, was het vreselijk druk in de wachtruimte op St. Pancras ten tijde van mijn treinreis. Er vertrokken op dat moment ook nog twee treinen richting Parijs.
 • In St. Pancras moet iedereen via twee smalle roltrappen naar het perron, waar de Eurostar staat te wachten. Dat was een beetje dringen geblazen.

Aanvullende tips en hints

 • Boek je trein rechtstreeks via Eurostar of NS Internationaal. Mocht je vertraging hebben, dan wordt dat gelijk goed opgepakt. Ik had namelijk vertraging met de Thalys van Rotterdam naar Brussel, en kon gelijk online mijn informatie doorgeven waarna ik een tegoedbon van 10 euro ontving.
 • In Londen reis je het goedkoopst met een Oystercard. Een soort OV-chipkaart waarop je geld kan zetten. Je kan deze op St. Pancras kopen. Weet je dat je niet gauw weer teruggaat naar Londen, dan kun je het overgebleven saldo terugvragen bij de automaat. Je krijgt alleen niet het geld terug dat je voor de Oystercard hebt betaald, dat is 5 pounds. Uiteraard kun je ook gewoon losse metrokaartjes kopen.
 • De beste reisplanner in Londen is Citymapper, zowel beschikbaar als website en app. Niet alleen geeft het real time reistijden, maar het vertelt je ook hoeveel de verschillende reisalternatieven kosten.

Conclusie

Omdat ik niet zeker wist hoe ik de treinreis zou ervaren, had ik in eerste instantie een enkeltje gekocht. Na mijn aankomst in Londen, heb ik echter gelijk mijn treinkaartje voor de terugreis geboekt. Ik kwam zoveel uitgeruster en ontspannen aan in Londen, dan wanneer ik met het vliegtuig reis.

Wat een rust en gemak is het reizen met de trein. Geen lange wachttijden, geen gestress op de luchthaven en lekker veel beenruimte in de trein zelf. De service was uitstekend en je komt middenin Londen aan, van waaruit je de metro naar je hotel of verblijf kunt nemen.

Toen ik ontdekte dat ik op de terugweg gelijk kon doorreizen naar Rotterdam, waar ik overstapte op de intercity naar Zwolle, was ik helemaal verkocht. In iets minder dan 6 uur reisde ik van Londen St. Pancras naar mijn woonplaats Dalfsen, vlakbij Zwolle, met slechts 2x overstappen.

In de toekomst zal ik, denk ik nu, alleen maar met de trein naar Londen reizen. De rust en het gemak is mij het geld waard.

Ik zal natuurlijk altijd op de prijs blijven letten, maar voor 59 euro met de trein naar Londen is geen geld als je kijkt wat voor comfort en gemak je ervoor terugkrijgt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!