Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Londen

Met de trein naar Londen, voor- en nadelen

Ik geef het toe, al die heisa over vliegschaamte heeft me doen nadenken over de vele vliegreizen die ik maak. Dus, toen ik voor de tweede keer dit jaar naar Londen ging, besloot ik dat het tijd werd om eens met de trein te gaan. Met een reistijd van 4 tot 5 uur in de trein, ben je sneller in hartje centrum Londen dan met het vliegtuig!

Angst voor de eurotunnel

Het is al meer dan 20 jaar geleden sinds de eurotunnel is geopend en je met de trein naar Londen kan reizen. Ik heb dat nooit gedaan, omdat het idee om 50 kilometer onder Het Kanaal door te reizen mij angst aanjaagde. Stel dat er iets gebeurde onderweg?

Na een blik op de wikipedia-pagina over de eurotunnel blijkt dat er tot nu toe nog nooit een treinongeluk heeft plaatsgevonden. De incidenten betreffen alleen vrachtwagens die vlam vatten tijdens hun vervoer door de tunnel, en die branden werden altijd snel geblust. Ook is de eurotunnel nog steeds vrij van bomaanslagen.

Ik had dus geen reden om niet met de trein naar Londen te gaan.

Wandtekening bij station Brussel Midi

Paspoort- en bagagecontrole

Zowel in Londen als in Brussel ging de paspoort- en bagagecontrole supersnel. In Brussel was het niet vreselijk druk, en de paspoorten worden daar digitaal gelezen. Je hoeft niet meer langs een ambtenaar, maar kan je paspoort gewoon laten scannen in een machine.

Bij de bagagecontrole hoefde ik niets uit mijn tas te halen. Drinken en eten kun je gewoon meenemen. Ik hoefde ook mijn laptop niet uit de tas te halen. Wat heerlijk in vergelijking met al dat veiligheidsgedoe op het vliegveld.

Deze procedure geldt ook voor wanneer je vertrekt vanuit Amsterdam of Rotterdam naar Londen.

Inchecken in Londen

In Londen heeft Eurostar haar eigen entree naar de ticket- en bagagecontrole. Ik liep zo voorbij de lange rij mensen die met de Thalys naar Parijs gingen en stond gelijk vooraan in de rij.

Daar waar ik in Brussel alle ruimte had in de wachtruimte, was de wachtruimte in Londen wel overvol. Dit kwam doordat je alleen vanuit St. Pancras station met de trein naar het vasteland van Europa kunt. Die ochtend vertrokken er twee Thalys-treinen naar Frankrijk, voordat mijn Eurostar-trein naar Brussel vertrok.

Eigen eten en drinken mee

Alhoewel er catering aan boord is van de Eurostar, heb ik er toch voor gekozen om mijn eigen eten en drinken mee te nemen. Op Brussel Midi en London St.Pancras zijn veel kiosken en cateraars aanwezig met lekker en goed eten voor vaak betere prijzen dan in de Eurostar zelf. In Brussel heb ik eten gehaald bij Exki, een vegetarische fast-foodrestaurant, en op St. Pancras heb ik een overheerlijke salade bij Marks & Spencer gekocht.

St. Pancras station in Londen

Niet meer overstappen in Brussel

Vanaf oktober 2020 kun je rechtstreeks vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Londen reizen. Je hoeft niet altijd meer over te stappen op Brussel.

Vanuit Brussel vertrekt elke 2 uur een trein naar Londen, vanuit Amsterdam op het moment van schrijven slechts één per dag. De kans is dus groot dat je toch nog moet overstappen in Brussel.

Tip: als je met de Thalys naar Brussel reist, en je krijgt vertraging waardoor je je verbinding mist, dan wordt er een alternatief geboden. Je kan dan in ieder geval gratis mee met de volgende Eurostar trein naar Londen. Ga je met de gewone intercitytrein naar Brussel, dan kun je bij vertraging niet op de volgende Eurostar trein stappen. Je zult dan een nieuw kaartje moeten kopen.

Reizen in de Eurostar

Ik heb mijn treinreis van en naar Londen vooral ervaren als super comfortabel. Ik had veel beenruimte, de toiletten waren schoon en de overige passagiers gedroegen zich netjes.

Grote koffers kun je in aparte rekken zetten bij de toegangsdeuren, en kleinere trolleys en rugzakken kun je in het bovenrek plaatsen.

Onder of tussen de stoelen bevinden zich stopcontacten, zowel voor Engelse als Europese stekkers. Het was wel even zoeken voordat ik ze had gevonden, maar daarna kon ik gewoon op mijn laptop doorwerken in de trein.

Ik reisde in de zomer met de Eurostar van en naar Londen, toen het zo tropisch warm was, en moest een trui aandoen in de trein om warm te blijven. De Eurostar-trein heeft dus perfecte airconditioning.

Wifi in de Eurostar

Reizen met de Eurostar heeft ook nadelen. Op de heenweg bleek de wifi-verbinding al niet geweldig te werken en ook op de terugweg ervaarde ik hetzelfde probleem. In de Eurostar magazine, welke in de trein ligt, wordt met behulp van een plattegrond aangegeven waar er wel en geen wifi-verbinding is onderweg. Over het algemeen is de verbinding op zijn best, slecht.

Ik raad dan ook aan om vooraf films, boeken of podcasts op je telefoon of tablet te downloaden.

Aankomst op St. Pancras station in Londen

Voordelen treinreis naar Londen

 • Geen lange wachttijden op het treinstation, je stapt gelijk je trein in en vertrekt
 • Je arriveert in hartje Londen
 • Onderweg kun je rustig lezen, werken of een film bekijken
 • Veel beenruimte
 • Trein blijft koel bij warm weer
 • Als je op tijd boekt, is de treinreis niet duurder dan reizen met het vliegtuig. Je moet wel naar het totale plaatje kijken. Dus vervoer vanaf huis tot aan je hotel, want als je met het vliegtuig gaat moet je vaak nog betalen voor een treinkaartje naar de stad.
 • Overstap op de Underground vanaf St. Pancras gaat snel en gemakkelijk. Er zijn ook meer dan voldoende automaten beschikbaar voor het kopen van een Oystercard of los metrokaartje.

Nadelen treinreis naar Londen

 • Wifi-verbinding is slecht: Mijn vermoeden is dat je eigen provider ook geen optimale dataverbinding heeft. Wil je toch graag een film kijken of werken in de cloud, dan misschien vooraf even het één en ander downloaden.
 • Drukte op St. Pancras: Daar waar het heerlijk rustig was in Brussel, was het vreselijk druk in de wachtruimte op St. Pancras ten tijde van mijn treinreis. Er vertrokken op dat moment ook nog twee treinen richting Parijs. Daarnaast moet iedereen via twee smalle roltrappen naar het perron waar de Eurostar staat te wachten. Dat was een beetje dringen geblazen.

Aanvullende tips en hints

 • Boek je trein rechtstreeks via Eurostar of NS Internationaal. Mocht je vertraging hebben, dan wordt dat gelijk goed opgepakt. Ik had namelijk vertraging met de Thalys van Rotterdam naar Brussel, en kon gelijk online mijn informatie doorgeven waarna ik een tegoedbon van 10 euro ontving.
 • In Londen reis je het goedkoopst met een Oystercard. Een soort OV-chipkaart waarop je geld kunt zetten. Je kan deze gelijk op St.-Pancras kopen. Weet je dat je niet gauw weer teruggaat naar Londen, dan kun je het overgebleven saldo terugvragen bij de automaat. Je krijgt alleen niet het geld terug dat je voor de Oystercard hebt betaald, dat is 5 pond. Uiteraard kun je ook gewoon losse metrokaartjes kopen.
 • De beste reisplanner in Londen is Citymapper, zowel beschikbaar als website en app. Niet alleen geeft het real time reistijden, maar het vertelt je ook hoeveel de verschillende reisalternatieven kosten.

Conclusie

Wat een rust en gemak is het reizen met de trein. Geen lange wachttijden, geen gestres op de luchthaven en lekker veel beenruimte in de trein zelf. De service was uitstekend en je komt middenin Londen aan, van waaruit je de metro naar je hotel of verblijf kunt nemen.

Omdat ik niet zeker wist hoe ik de treinreis zou ervaren, had ik in eerste instantie een enkeltje gekocht. Na mijn aankomst in Londen, heb ik echter gelijk mijn treinkaartje voor de terugreis geboekt. Ik werd nog enthousiaster toen ik ontdekte dat ik op de terugweg gelijk kon doorreizen naar Rotterdam, waar ik overstapte op de intercity naar Zwolle. In iets minder dan 6 uur reisde ik van Londen St. Pancras naar Zwolle, met maar 1 keer overstappen!

Weet je nog niet zeker wat je wil gaan doen in Londen, en wil je meer zien dan de bekende bezienswaardigheden? Ik heb verschillende blogs over mijn bezoeken aan Londen geschreven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!