Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Reisverhalen

Leuke gesprekken met onbekenden, hoe doe ik dat?

Je staat op een camping en wil een gesprek beginnen met de buurman die net is aangekomen. Of je wilt meer dan alleen ‘bonjour’ zeggen tegen die leuke lokale bakker in Frankrijk waar je elke dag je verse croissants koopt. En hoe begin je een leuk gesprek met één van je reisgenoten?

Tijdens mijn reizen praat ik altijd graag met voor mij volledige onbekenden mensen. Zo heb ik een uur lang met een psycholoog gesproken over kinderen van psychiatrische ouders of van alles geleerd over kaasdoek van een dame die er zakjes van maakt voor brood en groente.

Voor mij is een praatje met een onbekende vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is het een grote stap. Onder andere omdat ze niet weten hoe je een gesprek elegant kunt beëindigen met iemand die niet stopt met praten of saaier dan saai is. Daarom dit artikel waarin ik mijn methode deel voor het hebben en beëindigen van een leuk gesprek met een onbekende.

Voorbereiding is het halve werk…

Een gesprek aangaan met iemand over een ander onderwerp dan het gebruikelijke, begint met een kleine voorbereiding. Bedenk vooraf mogelijke vragen en onderwerpen. Waar ben jezelf nieuwsgierig naar als het gaat om die lokale bakker, wat wil je graag weten van je reisgenoten. Houd het dicht bij jezelf, bedenk onderwerpen en vragen die je interessant vindt. 

Je vragen of opmerkingen hoeven echt niet diepgaand te zijn. Zo’n eerste vraag of opmerking die je maakt, is een aanleiding voor contact. Een gesprek beginnen met een vraag of opmerking over het weer of vragen naar iemand zijn reiservaring, is dan ook nog steeds een perfecte starter voor een leuk vervolggesprek. Zorg er alleen wel voor dat je ook daadwerkelijk geïnteresseerd bent in het antwoord dat de ander gaat geven. Mensen hebben namelijk snel door als je om sociale redenen een vraag stelt en niet écht naar het antwoord luistert. Het gesprek zal dan al snel stilvallen. Door geen vragen te stellen waarvan je het antwoord niet wilt weten, vermijd je ook in een gesprek te belanden dat je absoluut niet interesseert.

Als mensen merken dat je geïnteresseerd bent in hun antwoord, dan komt het gesprek vanzelf op gang. Geef het gesprek een extra push door in te zoomen op een detail uit het antwoord of te vragen naar een concreet voorbeeld als het antwoord wat vaag blijft. En natuurlijk zal niet iedereen gelijk een heel gesprek met je aangaan. Maak je daarover geen zorgen. Het is geen afwijzing van jou als persoon. Misschien is degene druk bezig met iets anders, delen jullie niet dezelfde interesse of vindt die persoon het lastig om ad rem te reageren. Laat het gaan, en probeer het eventueel later nog een opnieuw. Het overkomt mij nog regelmatig dat een gesprek niet van de grond komt. Pas geleden keek een caissière in de supermarkt mij met grote ogen aan en reageerde ze totaal niet op mijn vraag over de muziek die werd afgespeeld.

Je hoeft niet te beginnen met een vraag

Een gesprek hoeft niet te beginnen met een vraag, een opmerking kan ook een goed startpunt van een gesprek zijn. Maak maar eens een opmerking over iets wat je op dat moment ziet of hoort. Iets wat je opvalt, die mooie schoenen van je reisleider bijvoorbeeld of een bijzondere auto die op straat staat geparkeerd.Je kunt de ander ook om hulp of advies vragen, mensen zijn graag bereid om te helpen. Zeker als jouw vraag om hulp klein is. Denk aan een tip voor een restaurant of wat volgens je buurman de handigste manier is om kleren te wassen op een camping. Mensen delen graag hun kennis en ervaringen.

Je kunt een gesprek ook starten met een onthulling over jezelf. Dat je bijvoorbeeld bent opgelicht in een winkel of dat je richtingsgevoel zo slecht is dat je de camping niet kon terugvinden. Houd je onthulling wel een beetje luchtig. Vertel bijvoorbeeld niet gelijk dat je in een zware scheiding ligt. Alhoewel als je daar graag over wilt praten, dan moet je het onderwerp misschien wel juist gelijk introduceren. Dan is het voor de ander in ieder geval duidelijk waar je hart vol van is.En je mag een gesprek ook gerust beginnen met een humorvolle twist of lichte provocatie. Dat zijn de starters die je niet vooraf kunt bedenken, maar die ter plekke ontstaan. Wees lekker impulsief en zeg wat in je opkomt. Jouw humor of manier van provoceren hoort bij jou, mensen zullen dat begrijpen. En als ze het irritant vinden, zullen ze dat ook laten merken, en dat kan een begin zijn van uiteindelijk een heel leuk of interessant gesprek!

Originele vragen en opmerkingen

En nee, ik heb geen waslijst van originele onderwerpen of vragen. Na zoveel honderden gesprekken met onbekenden, denk ik van tevoren niet veel meer na over een onderwerp. Mijn schroom om een gesprek met een onbekende aan te knopen is voorbij. Ik heb wel een aantal basisvragen en opmerkingen die ik veel gebruik. Het zijn mijn standaardvragen, niet origineel, maar wel effectief.

  1. Uw gerecht ziet er heerlijk uit. Is het ook lekker?
  2. Het is druk/rustig vandaag of niet?
  3. Ik heb het koud/warm, ik had er niet op gerekend dat het vandaag zo koud/warm zou zijn.
  4. Ik ben nieuwsgierig, kunt u mij iets meer vertellen over ….
  5. Waar ga je zelf graag heen als je in (plaats/land/regio) bent?

Iemand stelt een saaie vraag als starter van een gesprek

Wat doe je als iemand met jou een gesprek wil aangaan en één van die vreselijk saaie standaardvragen stelt. Een vraag zoals ‘wat doe je voor werk?’, ‘ben je getrouwd’, ‘heb je kinderen,’ of ‘ben je al eerder hier geweest’?

Onthoud dan dat die standaardvraag gewoon een manier van contact maken is. Niets meer of minder. Wil je geen contact, dan beantwoord je de vraag kort en sluit je daarmee het gesprek af. Wil je wel contact, dan geef je een langer antwoord, stel je een vraag terug of maak je daarna een opmerking over iets wat je ziet of hebt ervaren.

Als je het leuk vindt, kun je ook vooraf een humorvol of gevat antwoord verzinnen op deze standaardvragen. Op de vraag of ik kinderen heb, antwoord ik vaak met dat mijn partner mijn kind is. Mijn beroep is nogal moeilijk uit te leggen, dus vertel ik over een project waaraan ik voor de vakantie heb gewerkt. Soms ontstaan hieruit leuke gesprekken, omdat men nieuwsgierig is geworden of doorvraagt.

Elegant een gesprek beëindigen

Ben je een gesprek met een onbekende begonnen, maar stopt je nieuwe gesprekspartner niet met praten, dan zijn er een aantal manieren om zo’n gesprek elegant bij te sturen of te beëindigen.

De eerste tip is om vooral mild te zijn naar de ander. Veelpraters weten vaak zelf niet hoe ze een gesprek moeten afronden en blijven daarom doorpraten. Andere veelpraters gaan gewoon teveel op in hun eigen verhaal en verliezen daardoor het contact met de luisteraar. Of men is blij met het contact en wil dat zo lang mogelijk vasthouden. Wees daarom geduldig en vriendelijk bij het afsluiten van zo’n gesprek.

Geef het liefst ook een reden waarom je het gesprek afbreekt of naar een ander onderwerp overstapt. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je het gesprek afbreekt, omdat je nog boodschappen moet doen. Zoek voor deze interventie een goed moment in het verhaal van de ander en geef dan het liefst in één zin een korte samenvatting van zijn verhaal. Daarna kun je uitleggen waarom je het gesprek afbreekt of inhaken op iets uit zijn verhaal dat je wel interesseert. Natuurlijk kun je ook overstappen naar een heel ander onderwerp. In ieder geval weet je gesprekspartner dan wel dat je (half) geluisterd hebt. Dat is wel zo respectvol.

Bedenk dus dat veelpraters vaak onhandige praters zijn, het helpt mij zeker om geduldig te blijven en op zoek te gaan naar een onderwerp dat we beiden leuk vinden of om het gesprek op een vriendelijke manier af te ronden.

Houd het simpel en luchtig!

Mijn belangrijkste tip is om niet te zwaar te tillen aan een gesprek met een onbekende. Maak die eerste vraag of opmerking niet belangrijker dan het is. Het is een startpunt, geen einde. En van hoeveel gesprekken weet jij nog de openingsvraag of opmerking?Kortom, aarzel niet, begin een gesprek met je buurman op de camping, met de lokale bakker in Frankrijk of met je reisgenoot. Ik weet zeker dat de meeste mensen positief zullen reageren en dat deze gesprekken je vakantie nog gezelliger en leuker maken. Go for it!

Extra informatie: Dit artikel is geïnspireerd op het boek ‘Small talk survival‘ van Liz Luyben.

Op Kapelka Travel vind je meer algemene tips en suggesties over hoe ik reis als luxe budgetreiziger. Bijvoorbeeld over hoe ik betaalbare accommodatie vind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!