Haarlem trekt bezoekers van over de hele wereld aan, dus het werd tijd dat ook ik eens een bezoek bracht aan deze befaamde stad onder de rook van Amsterdam.
Vanuit Zwolle duurde de treinreis naar Haarlem ongeveer 2 uur, en die tijd gebruikte ik om wat te lezen en te schrijven.
Aangekomen in Haarlem bezocht ik met mijn partner eerst HAL, onderdeel van het Frans Hals Museum. In HAL wordt vooral moderne kunst tentoongeteld.
Inhoud
HAL – museum voor moderne kunst
Ik associeer Haarlem nou niet gelijk met moderne kunst en was dan ook verrast om een museum voor moderne kunst te vinden. Tijdens ons bezoek was er de tentoonstelling The art of Drag, en dat prikkelde mijn verbeelding.
Deze tentoonstelling past helemaal bij het beleid van het Frans Hals Museum om kunst vanuit verschillende perspectieven zichtbaar te maken. Het museum vindt dat kunstenaars door hun bijzondere manier van naar de wereld kijken een verbindende actor kunnen zijn tussen verschillende groepen mensen.
Met de tentoonstelling The art of Drag is het museum daarin in ieder geval geslaagd. Ik zag nieuwe vormen van kunst en andere perspectieven op seksualiteit, gender en romantiek. Toen ik het museum uitliep was het even alsof ik op reis geweest door een voor mij onbekende wereld. Een wereld die mijn visie verrijkte en mijn ogen opende voor andere perspectieven waarmee ik nog niet bekend was.
Teylers Museum – hooggespannen verwachtingen
Vervolgens zijn wij naar het Teylers Museum gegaan. Ik ken het Teylers Museum vooral als het oudste museum van Nederland en elke keer als ik op televisie die mooie zalen zie, wil ik er graag heen om het met eigen ogen te bekijken.
Mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen. En dat is altijd een risico, want dan is de kans op teleurstelling groot. En inderdaad, ik was enigszins teleurgesteld in de presentatie van het museum.
In het museum bevinden zich een groot aantal wetenschappelijke instrumenten, fossielen, stenen en nog veel meer voorwerpen. Deze voorwerpen worden gepresenteerd in grote vitrines, zoals dat vroeger in de 18e eeuw ook gebeurde. Als niet natuur- of scheikundige zijn het voor mij vooral vreemde voorwerpen, waarvan ik de toepassing of het belang niet ken.
De inrichting in oude stijl is prachtig, maar uiteindelijk wil ik ook graag wat leren of ervaren als ik een museum bezoek. Ik had kleine instructievideo’s of verhaaltjes over het gebruik en relevantie van deze voorwerpen verwacht, maar die ontbraken.
Ook van de schilderijen die waren tentoongesteld, raakte ik niet van onder de indruk. Misschien kwam het door de ruimte, misschien door de selectie van dat moment, dat weet ik niet.
Maar goed, het was leuk om het museum nu eindelijk een keer in het echt gezien te hebben.
Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum vond ik niet alleen prachtig, maar ook erg interessant. En misschien kwam dat wel omdat ik vooraf geen hoge verwachtingen voor dit museum.
Ik ging erheen omdat iedereen zegt dat de schilderijen van Frans Hals mooi zijn en omdat als je dan toch in Leiden bent, je ook naar het Frans Hals museum hoort te gaan.
Het museumbezoek begint met een video die het leven van Frans Hals, maar ook zijn schilderstijl uitlegt aan de hand van verschillende voorbeelden. Dat was op een hele leuke manier gedaan en het maakt dat je al met een bepaalde blik naar binnen gaat. In de verschillende zalen worden bij de schilderijen ook uitleg gegeven over de context van het schilderij, worden er details uitgelicht en leer je de geportretteerden beter kennen.
Daarnaast hangen tussen al die hele oude schilderijen ook moderne werken. Werken die ofwel geïnspireerd zijn op het oude werk of een thema van vroeger vanuit een hedendaags perspectief benaderen.
Dat zorgde ervoor dat ik onder indruk was van Frans Hals, zijn collega’s en de hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door hun schilderijen.
Lunchen bij Brownies en Downies
Tussen de museumbezoeken door moest er ook geluncht worden. We bezochten de stad op een zondag en merkten dat het aanbod bij de diverse restaurants toch wat standaard was. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor Brownies en Downies die werkelijk een heerlijke 12-uurtje serveren voor een heel betaalbare prijs. De locatie, in een smalle straat met kleine winkeltjes en galeries, was ook perfect.
En er is meer….
Tijdens ons eerste bezoek, gingen we voor de twee bekendste musea, maar er is meer aan interessante kunst- en geschiedenismusea te vinden in Haarlem.
Waar ik erg nieuwsgierig naar ben is het Architectuur- en Bouwhistorisch Centrum Haarlem (ABC). Bij hen gaat het niet alleen om architectuur en stedenbouw, maar ook over interieurarchitectuur, ruimtelijke ordening en tuin- en landschapsarchitectuur. Zij organiseren exposities met daar omheen diverse activiteiten. Hiervoor kom ik graag nog een keer terug naar Haarlem.
Wat mij ook heel interessant lijkt is Het Dolhuys. Een museum gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie. Je vindt er interactieve tentoonstellingen en een uniek inzicht in de geestelijke gezondheidszorg door de eeuwen heen.
En tot slot is er het Corrie ten Boomhuis. Zij was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar huis is nu een museum dat het verhaal vertelt van haar familie en hun hulp aan onderduikers tijdens de oorlog.
Haarlem is meer dan Teylers en Frans Hals
Alhoewel Haarlem qua musea vooral bekend is het van het Teylers Museum en het Frans Hals Museum, heeft zij toch nog veel meer te bieden. Dat betekent of een meerdaags bezoek of keuzes maken. Wij gaan gewoon nog een keer terug naar Haarlem. En hopelijk vind ik dan ook een leuk en bijzonder restaurantje of een mooie lunchlocatie.
En natuurlijk kun je er ook gewoon rondstruinen door oude straten en wie weet ontdek je nog een paar schattige hofjes. Of je neemt een kijkje in Sint-Bavokerk en maakt een boottochtje over de rivier Spaarne.
Genoeg te zien en te doen dus!
En ben je benieuwd waar ik nog meer ben geweest in Nederland voor kunst, geschiedenis en natuur? Klik dan hier voor een blogoverzicht van bestemming Nederland.
Geef een reactie