Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Marokko, Marrakech

Leuke, lekkere en goedkope restaurants in Marrakech

Marokko eten salade

Er zijn zoveel restaurants in Marrakech, dat het soms moeilijk kiezen is. Er zijn genoeg dure restaurants die vooral westerlingen cateren en ook hele goedkope lokale restaurants waar menig toerist niet naar binnen durft te gaan omdat ze twijfelt over de kwaliteit van het eten.

Tijdens ons bezoek aan Marrakech wilden wij graag lokale gerechten proeven, maar wel veilig en betaalbaar.  Dat is goed gelukt. In deze blog deel ik met jou de beste en leukste restaurants die wij hebben gevonden.

Jemaa el Fna plein restaurant

Op het plein zijn meer dan genoeg eetgelegenheden voor wie de typische Marokkaanse chaos en drukte wil ervaren. Voor hen die een wat kalmere omgeving zoeken, zijn er vele restaurants langs het plein waar je vanaf het dakterras kunt genieten van de drukte onder je. Veel van deze restaurants langs het plein serveren een mix van Westerse en Marokkaanse gerechten. Echter, hun reviews zijn vaak niet erg goed. Eén restaurant sprong er positief uit en dat was Taj’in Darna.

Bij binnenkomst werden we begroet door een vriendelijke jongen. We konden beneden op het terras zitten, maar ook boven op het dakterras. Op de tussenverdieping is nog een eetzaal voor hen die liever binnen verblijven. Het was warm en de koele avondbries op het dakterras sprak ons wel aan, naast het uitzicht op het plein.

We zijn er verschillende avonden geweest en alle avonden werden we vriendelijk en keurig bediend, zonder gedoe van foute rekeningen of fooivragende obers.
Het terras wordt wel vooral door toeristen bezocht, lokaal of uit het buitenland, maar dat kon ons niet schelen. Vanaf hier hadden we een mooi uitzicht over het plein en konden we in rust genieten van onze avond. Daar bovenop was het eten prima en zeer betaalbaar.

Jemaa el Fna plein avond

Vanaf ons favoriete dakterras aan het Jemaa el Fna plein

Berber cuisine

Op de dag dat we het stadscentrum ingingen voor het bezoeken van een aantal musea, zochten we naar een betaalbaar Marokkaans restaurant in het hartje van de stad met goede reviews. Ik kwam toen La Maison Berbere tegen. De bezoekers prezen vooral de gastvrijheid en goed verzorgde maaltijden aan. Na ons bezoek kunnen we dat alleen maar beamen. Men serveert hier uitstekende maaltijden tussen de 50 en 90 dirnham (ofwel 5 en 9 euro).

Wij namen vanwege het weer plaats op het dakterras en konden op die manier ook verschillende andere dakterrassen in de omgeving bewonderen. Daarbij viel het dakterras van Atay Café Food op, wiens restaurant ook goede reviews heeft. Hun dakterras is wat luxieuzer dan die van La Maison Berbere.

Het duurde wel even voordat we het restaurant hadden gevonden, want in de straat zijn namelijk verschillende restaurants met soortgelijke namen. De meesten daarvan serveren beduidend duurdere maaltijden.  La maison Berbere vind je aan de linkerkant van de straat als je vanaf het centrum komt. Met een trap ga je naar de eerste etage, waar een ruimte is gevuld met typische Marokkaanse banken en een groot televisiescherm. Perfect voor de wat koelere dagen. Loop je nog een etage hoger, dan kom je uit op het ondestaande dakterras.

Berber cuisine dakterras marrakesh

Op het dakterras van La Maison Berbere, in afwachting van ons eten

In de moderne stad

Het is verleidelijk om alleen in de medina, oude stad, te blijven als je in Marrakesh bent. Echter, voor een volledige ervaring van Marrakech is een bezoek aan de moderne stad ook een must. Zo verkenden wij de luxe  Carré Eden mall, bezochten we Place 16 Novembre in de avond en probeerden we enkele van de vele restaurants in deze omgeving. Dit gedeelte van de stad is net zo levendig in de avonduren als het Jemaa el-Fna plein, maar dan wel minder chaotisch en met veel meer moderne Marokkanen.

modern marrakesh night

Place du 16 Novembre in de avond

Visrestaurant Al Bahriya

Op aanraden van onze receptionist bezochten we in de moderne stad visrestaurant Al Bahriya. Volgens haar het beste visrestaurant van Marrakech waar lokale bewoners, en dus ook zij, graag komen. Als we aankomen, vangt een manager ons op. Hij spreekt een aantal woorden Engels en blijkt in Duitsland te hebben gewoond. Als we voor de vitrine staan waar allerlei soorten vis liggen, weten we even niet wat we moeten kiezen.

Gelukkig heeft onze receptionist de tip gegeven om de zwaardvis te proberen, ofwel espadon in het Frans. Eerst wordt er een klein stukje gekozen, maar met de tijd wordt die steeds groter. Als we stop zeggen, wordt de vis gewogen en krijgen we een bonnetje te zien met daarop het gewicht en de prijs. De manager maakt ons duidelijk dat dit de prijs is, die we betalen voor onze maaltijd.

We nemen plaats aan een tafel op de hoek van het overdekte buitenterras. Naast ons zit een Marokkaans gezin al heerlijk te smullen van een selectie gefrituurde vis. Het brood en schaaltjes met verschillende kleine gerechten worden bij ons op tafel gezet. We krijgen ook een Marokkaanse soep vooraf. Dit allemaal is inbegrepen bij de bestelling. We bestellen een grote fles water en wachten geduldig op onze gegrilde vis. Als de vis op tafel komt, zijn we al aardig gevuld. De vis gaat er echter nog goed in en smaakt heerlijk.

De onduidelijkheid komt als we willen betalen. De rekening wordt gebracht, maar de manager en de ober lijken duidelijk met elkaar in discussie te gaan. We kijken wat gelaten toe. Vervolgens krijgen we de juiste rekening, maar benadrukt de ober dat ‘service’ niet inbegrepen is. We stellen deze houding niet op prijs, want hij heeft niets anders gedaan dan het brengen van ons eten en water.

We betalen het bedrag van de rekening. De ober geeft nog een keer aan dat hij geld voor zijn service wil. We drukken een 5 dirnham in zijn handen en verlaten het terras. Voor nog geen 13 euro hebben we heerlijk gegeten, maar de ober heeft onze ervaring toch een beetje bedorven.

sidedishes morocco cuisine

Terwijl we wachten op ons hoofdgerecht.

Winnoo

De dag erna zijn we op het terras van de overbuurman gaan zitten. Winnoo staat bekend om haar heerlijke groente- en fruitsappen. Naast de reguliere sappen, maken ze ook alerlei creaties. Eén van de highlights is de dawak. Drie kleuren van drie verschillende sappen, met vruchten er bovenop en daarover heen weer zoete aardbeiensiroop. Wie een wat gezondere drank wil, kan kiezen voor de bora bora, één van de vele gezonde groentedrankjes op de menulijst.

Het eten, inclusief de vis, is van ietwat mindere kwaliteit dan die van de overbuurman, maar de obers hier vragen niet om fooien. Ze zijn juist zeer servicegericht en behulpzaam.

vruchtensap winnoo marrakesh

Vruchtensap bij Winnoo, super lekker

Chez Yassine

Het was tijdens onze laatste dag in Marrakech, dat we dit restaurantje bezochten. Het is onze absolute favoriet van de stad geworden. Het restaurant wordt gerund door een jonge Marokkaanse vrouw die op haar kaart een combinatie van Marokkaanse en Westerse gerechten heeft. Haar restaurant, in een zijstraat van het hoofdplein, ligt net té ver van de hoofdweg om veel toeristen aan te trekken, maar dichtbij genoeg voor hen die getipt zijn.

We nemen plaats op de overloop, van waar we een mooie uitkijk op de straat en het zitgedeelte beneden hebben. De keuken bevindt zich onder ons, maar toch komt Yassine precies op het juiste moment naar boven om de bestelling op te nemen of de spullen af te halen. Als we beneden bij de kassa afrekenen, zien we dat ze ons via een televisiescherm in de gaten kan houden. Briljant gebruik van technologie.

Op vrijdag serveert Yassine couscous. Terwijl mijn man van de grote schaal met couscous en groentes geniet, probeer ik de verschillende Marokkaanse salades uit. Beneden komt een vrouw binnen die hier regelmatig eet. Yassine heeft de tafel al voor haar klaargemaakt en de couscous staat binnen no time voor haar neus. Een Amerikaanse man neemt plaats en bestelt een pizza. Dat maakt haar restaurant in onze ogen perfect, omdat het voor iedereen iets heeft.

De couscous is écht een traditionele couscous met een lekkere jus en tfaya  (bijgerecht van rozijnen, uien en kaneel). Het is onze absolute favoriet en nr 1 aanrader voor iedereen die naar Marrakech gaat.

couscous chez yassine vrijdag

De lekkerste couscous eet je op vrijdag bij Chez Yassine

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!