Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Athene, Eten en Drinken

5 goddelijke restaurants in Athene die geen Grieks of Westers eten serveren

Grieks eten is superlekker, maar soms heb je weleens zin in iets anders. Athene biedt dan genoeg mogelijkheden dankzij de vele verschillende culturen die de stad rijk is. Er zijn veel restaurants waar je de authentieke smaken van werelden ver weg kunt proeven. Tijdens mijn laatste verblijf heb ik verschillende restaurants uitgeprobeerd. Dit zijn mijn vijf suggesties voor werelds eten in Athene.

Ceci Hong Kong Restaurant

Aan de rand van Monostaraki bevindt zich een Chinees restaurant van uitmuntende kwaliteit.

Het is rustig in Ceci als ik haar in de middag bezoek. Ik neem samen met mijn man plaats op een bank langs de muur met uitzicht op de straat. Een variëteit aan mensen loopt voorbij. Van toeristen tot Griekse handelaren in antiek. De ober geeft ons het menu dat in een krantvorm is gepubliceerd. Op de kaart staan alleen maar Kantonese gerechten. Wat opvalt is dat ze geen varkensvlees serveren, iets wat we toch wel gewend zijn aan te treffen in een Chinees restaurant. Bij navraag blijkt dat ze dit doen om aantrekkelijk te blijven voor islamitische bezoekers.

Gelukkig is er genoeg keuze. De krab in curry spreekt mij erg aan, maar we zijn hier naartoe gekomen om dimsum te eten. We kiezen een vijftal gerechten. De gestoomde dumplings zijn zacht en vol met zachte smaken. De rijstvellen met garnalen zijn boterzacht en de bijgevoegde saus fris. Geen zware zoete saus zoals je in veel Nederlands Chinese restaurants aantreft. De gefrituurde inktvis is maar heel licht bewerkt met beslag en heerlijk knapperig gebakken. De masterpiece is echter de rijst met kip in lotusblad. Vers gemaakt en heerlijk van smaak, niet te zoet, licht zoutig met een zurige touch.

Ceci Hong Kong Restaurant is absoluut één van de betere restaurants waar we tot nu toe hebben gegeten voor dim sum.

Titas Bengal Indian Restaurant

Even waanden we ons in India toen de ober beetje bij beetje de tafel dekte. Zijn Engels is beperkt, maar het plaatjes menu werkt als goede vertaler.

In eerste instantie wilden we naar een andere Bengalees restaurant, maar de straat waarin het was gevestigd is vies en haar entree zag er niet aantrekkelijk uit. Een echte gat-in-de-muur-restaurant.

Titas hadden we al eerder gezien en bevindt zicht in een rustige zijstraat vlakbij de grote markt. Het restaurant heeft buiten een aantal tafeltjes, maar ook binnen. Alle tafels zijn keurig bedekt met plastic zeil en als je komt eten, doet men er nog een papieren tafellaken erover heen.

We bestellen een biryani met lamsvlees, een paneer met aardappel, vis curry en parathas. Elk gerecht kost maar 3.5 tot 4.5 euro. De vis curry is relatief klein, maar wel gemaakt met een heerlijke vis steak. De biryani is gebakken in de jus van het lamsvlees en aangevuld met kruiden. Ik vond het een heerlijk gerecht. De lassi is ok, maar je vindt een veel lekkerder lassi bij onze volgende tip.

Dosa House

Aan de achterkant van de markt, in een zijstraatje en enigszins weggestopt in een hoek, vind je Dosa House. Er staan een paar kleine tafeltjes buiten en het is duidelijk dat de meeste mensen hun gerechten laten bezorgen of zelf ophalen. Wij nemen echter plaats aan een tafeltje en kijken naar de drukte bij een vlakbij gelegen traditionele Griekse taverna. Hun terras zit vol met oudere Grieken die er hun lunch gebruiken of gewoon een koffie drinken. Een aanrader dus als je authentiek Grieks wil eten.

Dosa House serveert verschillende Indiase gerechten, maar wij kiezen voor de dhosa. We bestellen beiden een dhosa massala. Na een kleine 15 minuten komt een meer dan 30 centimeter lange dhosa op tafel, gevuld met een mix van aardappelen en kruiden. We krijgen er een cocossaus, een pittige curry saus en een schaaltje met dhal bij onze dhosa. De ober brengt ons ook bestek, maar mijn man wil op traditionele wijze eten, met zijn handen. Ik snij de dhosa wel in stukken en eet hem ook verder met mijn hand.

De smaken zijn sterk zoals het hoort, en de eerste happen zijn echte explosies. Later wen je er aan en wordt het gewoon. De cocossaus kende ik niet en was heerlijk verfrissend, en de dhal was zacht en mild van smaak. Welke werd gecontrasteerd met de lekker pittige bite van de rode saus.

Le Panam – French Taco

In de buurt van Academia, achter het universiteitsgebouw, bevindt zich dit kleine streetfood restaurant. Het wordt gerund door een Griek, die meer dan 10 jaar in Lyon heeft gewoond. Hij is nu teruggekeerd naar Griekenland en zocht naar een gerecht dat nog niet werd geserveerd in Athene. Het werd de French Taco. Een gerecht dat is uitgevonden in Lyon en inmiddels in meerdere steden van Frankrijk, België en Zwitserland is te vinden. De French Taco is een mengeling van verschillende keukens die in een tortilla worden gewikkeld.

Eerst kies je voor hoeveel verschillende soorten vlees je in je tortilla wil. Daarna de ingrediënten voor je salade en tot slot een saus. Je kan je pakketje aanvullen met patat, aardappelen of andere side dishes die ook in de wrap gaan. Ofwel een Franse kapsalon.

Wij bestelden een tortilla met rundergehakt, alle ingrediënten van de salade, met daaroverheen een lekker pittige Cantoloupe saus.

Feyrouz

De eigenaar van Panam tipte ons over Feyrouz. Een streetfood restaurantje aan de rand van de wijk Monastiraki richting Omonia. Had hij ons er niet op gewezen, dan hadden we het nooit gevonden of waren we eraan voorbijgelopen.

Feyrouz serveert gerechten uit de Levantijnse keuken. Levant is het Franse woord voor ‘het oosten’ en behelst onder andere de landen Syrië, Turkije en Libanon. De moeder van de twee jongens in de zaak maakt alle gerechten, inclusief het deeg.

Hun masterpiece is de vogelsnest met varkensvlees. Een klein gerecht, maar super smaakvol. Ook de pide met vegetarische vulling is rijk aan verschillende smaken en de kaas is heerlijk draderig. We bestelden ook nog een soort Turkse pizza met varkensvlees en salade. Deze was wat vlakker van smaak.

En zie daar vijf mooie tips voor als je even iets anders dan Grieks eten wilt eten, zonder Griekenland te verlaten.

In mymaps, heb ik bovengenoemde restaurants toegevoegd naast alle andere suggesties voor lokaal Grieks eten in Athene. Hongerig hoef je in ieder geval niet te zijn in deze stad tussen oost en west.

Ben je benieuwd welke tips ik nog meer heb voor Athene, klik dan hier voor een overzicht van al mijn artikelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!