Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Oman

FAQ voor een zelfstandige rondreis door Oman

Foto: Katerina Kerdi Unsplash

Oman is één van de meest toegankelijke Arabische landen voor toeristen. Je kunt er vrij rondreizen, de mensen zijn vriendelijk en het land kent een enorme diversiteit aan landschappen. 

Veel expats uit Dubai bezoeken Oman om even de intense levensstijl van de Verenigde Emiraten te ontvluchten. Ook steeds meer ‘gewone’ toeristen vinden hun weg naar Oman. Zo ook ik.   

Ik kan me voorstellen dat je veel vragen hebt over zelfstandig rondreizen door een land als Oman In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen, die ik op het internet heb kunnen vinden.  

Wanneer is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Oman is november tot en met maart. Wij hebben Oman bezocht in april en toen was het eigenlijk al te warm voor een bezoek aan de woestijn met temperaturen van meer dan 40 graden. 

In de periode november tot en met maart is het overdag zo’n 25 graden en ’s nachts 15 graden. Een en ander varieert wel afhankelijk van waar je bent. Oman bestaat niet alleen uit woestijn, maar heeft ook bergen en in het zuiden in Dhofar is er juist een wat meer tropisch klimaat. 

Ik raad je wel af om tijdens Ramadan door Oman te reizen. Het is dan vrijwel onmogelijk om overdag ergens te eten of te drinken. De Omani’s zelf zijn dan ook nauwelijks op straat te vinden, behalve natuurlijk na zonsondergang. 

Met openbaar vervoer of met huurauto door Oman reizen?

Mijn antwoord is, huur een auto! Op die manier kun je écht de woestijn doorkruisen, stoppen in kleinere plaatsen, en de meer onbekende bezienswaardigheden bezoeken. Afhankelijk van wanneer en hoe lang je gaat, kost de goedkoopste huurauto tussen de 30 en 50 euro per dag. Dat is natuurlijk wel een stuk duurder dan reizen met openbaar vervoer (of liften). 

En qua openbaar vervoer moet je niet veel verwachten. Er rijden geen treinen in Oman, wel enkele busdiensten of minibusjes. Ook in de hoofdstad Muscat zijn er nauwelijks tot geen bussen die je van het ene stadsdeel naar de ander brengen. Taxi’s zijn je beste optie voor het verplaatsen in de stad. 

Bussen rijden vooral naar de grotere steden als Muscat, Sur en Nizwa. Verder kun je Oman goed liften, dat doet een deel van de lokale bevolking ook, maar in de meer afgelegen gebieden is het wel afwachten wanneer iemand langskomt. Daarnaast wordt er soms wel van je verwacht dat je iets betaalt voor de lift.

Hans Rossel heeft op zijn website in detail geschreven over zijn lift- en busavonturen in Oman. Ik weet niet hoe oud deze informatie is, maar het geeft wel een goede indruk van wat erbij komt kijken om met het openbaar vervoer te reizen in Oman. 

Foto Unsplash: Niklas Weiss

Is Oman veilig? 

Ja, tijdens ons hele verblijf in Oman hebben we ons veilig gevoeld. Oman is één van de meest vreedzame landen in de regio. Dit komt onder andere doordat ze een vreedzame stroming van de Islam aanhangen. Je hoeft dus echt niet bang te zijn voor extremisme.

Ook qua criminaliteit scoort Oman heel laag. Volgens lokale Omani’s komt dat doordat er ernstige sociale gevolgen zijn als iemand wordt betrapt op ‘slecht’ gedrag. Die persoon loopt dan het risico om al zijn vrienden, zijn werk en respect van dorpsgenoten te verliezen. 

Ben ik een visum nodig voor Oman?

Vanaf 2018 moet je online een visum aanvragen voor je bezoek aan Oman. Je kunt een 10 dagen of een 30 dagen visum aanvragen, er is ook een multiple-entry visum beschikbaar.

Er zijn diverse bureaus die bemiddelen bij een visum-aanvraag, maar je kunt het ook zelf doen via de Evisa website van de Omaanse overheid.  Daar vul je het formulier in en upload je de gevraagde documenten. Dat is een pasfoto, kopie van je paspoort, vliegticket (inclusief terugvlucht) en bewijs van hotelovernachting. 

Vervolgens betaal je voor het visum met een creditcard, waarna je een email krijgt met bevestiging van je aanvraag, betaling en later ook de e-visum. Je print de e-visum uit en geeft het aan de douane samen met je paspoort. Het e-visum ontvang je normaal gesproken binnen 24 uur nadat je betaald hebt. 

Let op: je moet wel binnen een maand naar Oman reizen, en je paspoort moet langer dan 6 maanden geldig zijn als je in Oman aankomt. 

Als je je visum via de website van Oman dan kost een 10 dagen visum 12 euro. Het aanvragen van dezelfde visum via een visumbureau kost minimaal 44 euro. 

Kan ik een biertje drinken in Oman?

Jazeker, kun je een biertje, wijn of whiskey drinken in Oman. Alleen niet overal. Voor een alcoholisch drankje zul je naar de wat duurdere restaurants of hotelbars moeten gaan. 

Je kunt geen alcohol in een winkel kopen, en je mag niet op straat alcohol drinken. In mijn blog Alcohol in Oman geef ik nog wat meer informatie.  

Hoeveel kost een reis door Oman?

Oman kent geen backpackers prijzen. Aan de andere kant hoeft het ook niet heel duur te zijn.  Alles hangt af van de keuzes die je maakt. 

Als eerste is er je vervoermiddel. De prijs tussen een gewone huurauto en een 4×4 verschilt al gauw 30 euro per dag. Daarom hebben wij voor een gewone auto gekozen. Openbaar vervoer is nog goedkoper, maar je kunt dan wel minder plaatsen bezoeken en bent meer tijd kwijt met plannen en reizen.

Ten tweede kun je besparen op je accommodatiekosten en Oman écht ervaren, door gebruik te maken van Airbnb. Veel expats, maar ook enkele lokale Omani’s verhuren een kamer of klein appartement via dit platform. Vrijwel allemaal met als doel andere mensen te ontmoeten.  Dankzij onze AirBnB hosts hebben we interessante dingen gezien, en over boeiende onderwerpen gesproken. Reken op prijzen tussen de 30 en 80 euro per nacht.

Voor je maaltijden kun je ook zoveel of zo weinig geld uitgeven als je wil. Wij ontbeten altijd thuis. Voor lunch en diner aten we soms buiten de deur, soms haalden we een maaltijd op uit de supermarkt of kookten we een simpel gerecht. We hebben vaak gegeten in Indiase restaurants, die heel betaalbaar waren. In Muscat hebben we zowel bij een kleine shoarmazaak als in een chique restaurant gegeten. De kosten variëren tussen de 2 euro tot 15 euro per persoon. Dit is de derde manier om de kosten van je reis te beperken en toch te genieten van je reis.

Een reis door Oman wordt duur als je wilt gaan duiken, op excursie gaat, of één of meerdere nachten in de woestijn doorbrengt. Het is goed om van tevoren één en ander te onderzoeken, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. 

Wat is een goede reisroute?

De meeste mensen maken dezelfde soort rondreis als die van ons. Maar Oman heeft nog veel meer te bieden.

Als je de mogelijkheid hebt om langer te blijven of als je iets meer unieks wil doen, raad ik je zeker aan om richting Salalah te gaan in het zuiden (misschien niet per auto, maar per vliegtuig) of verder naar het noorden naar Sohar.

Beste tip voor het vinden van meer bijzondere bezienswaardigheden is om af te kijken bij tourorganisaties, het lezen van een reisgids of je laten inspireren op de Experience Oman website van het Sultanaat zelf. Daar kun je je ook inschrijven voor een nieuwsbrief. 

Op de foto met een schoolklas

Spreken de mensen behalve Arabisch ook Engels?

Ja, voor zowel de lokale Omani’s als voor immigranten is Engels de tweede taal na het Arabisch. Ook alle verkeersborden en andere informatieborden zijn tweetalig. 

Hoe is het om als vrouw door Oman te reizen?

Oman is en blijft een land waar vooral mannen zich op straat begeven. In Muscat zie je wel veel vrouwen op straat en ook in uitgaansgelegenheden. In de kleinere plaatsen zie je niet tot nauwelijks vrouwen op straat. 

De lokale bevolking is respectvol naar jou als vrouw en je zult niet nagefloten worden. Er zijn ook geen regels van hoe je je moet kleden, je kan aandoen wat je wil. In de hoofdstad zie je dan ook af en toe vrouwen in korte broek of in hemdjes. Ikzelf vond het niet gepast om dat te doen als het merendeel van de bevolking (ook mannen) bedekt zijn. En vaak draagt men dan wijde kleding. In de hitte is dat eigenlijk ook de meest prettige kleding. 

Er zijn Westerlingen die in bikini of badpak gaan zwemmen, maar als je om je heen kijkt, zie je dat de Omani’s hun lichaam bedekt houden. Mannen dragen een T-shirt met korte broek, vrouwen een T-shirt met een legging of lange broek. 

Hoe is het als man om door Oman te reizen?

Er zijn nauwelijks beperkingen voor mannen in Oman. Probeer alleen wel naar cultureel gebruik, je schouders, borst en knieën bedekt te houden. Wijde kleding is ideaal in de hitte van Oman. 

Wees niet verbaasd als je in gesprek met een man, wordt aangeraakt of je hand wordt vastgepakt. Fysiek contact tussen mannen is heel normaal in Oman. Daar zit niet gelijk een bedoeling achter. Het is meer een teken van vriendschap. 

Mag je als niet-getrouwd (hetero) stel in één hotelkamer slapen?

Ja, dat is geen enkel probleem. Het is in Oman niet verboden om als niet-gehuwd (hetero)stel een kamer te delen. Ook een homo-stel kan een hotelkamer delen. Het is in Oman niet ongebruikelijk dat mannen met elkaar op stap gaan en een kamer delen. Hetzelfde geldt voor twee vrouwen die een hotelkamer delen. 

Hoe kijkt Oman naar homoseksualiteit? 

Homoseksualiteit is illegaal in Oman, net als in de andere Arabische landen. Maar… zolang je niet je seksualiteit openlijk laat zien of kenbaar maakt, kun je door Oman reizen.  De autoriteiten in Oman zetten zich niet hard in op de handhaving van de antihomo-wetten. Maar nemen het wel mee als je voor andere zaken wordt opgepakt zoals geweld, drugs of pedofilie. 

Er is dan ook een ondergrondse gayscene in Oman, die gedoogd wordt zolang men discreet blijft. Er worden ook georganiseerde reizen aangeboden voor homoseksuele stellen. 

Op Globalgayz.com vertelt een Engelsman over zijn ervaringen in Oman. 

Oman Sur
De stad Sur in de avond

Welk kledingadvies geef je voor Oman?

Ook al is het overdag warm, in de avond kan het best wel koel worden. Neem dus voor de zekerheid een dunne trui mee. Verder raad ik vooral bedekkende wijd zittende kleding aan. Deze beschermt je het beste tegen de hitte. Echt waar! Er is een reden waarom de mannen en vrouwen in de warme Arabische landen een jurk dragen, ofwel een djellaba. 

Ben ik vaccinaties nodig? 

DTP en Hepatitis A worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht. Verder raad ik je aan om een aantal zakjes ORS mee te nemen voor wanneer je uitgedroogd raakt. Diarreeremmers en Deet zijn ook altijd handige dingen om mee te nemen. 

Dat waren ze, de FAQ voor een zelfstandige rondreis door Oman. Stond jouw vraag er niet mij? Laat het me weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!