De gewone New Yorker brengt veel tijd door in de metro. Dagelijks reizen meer dan 5 miljoen mensen met de metro door de metropool. Het metronetwerk van New York strekt zich dan ook uit tot de verste buitenwijken, en ze rijden vrijwel dag en nacht.
Inhoud
Metrosysteem van New York
Het metrosysteem van New York is lekker ouderwets. Geen glimmende metrostations, maar heerlijke gedateerde stations met betonnen trappen en tegeltjes aan de muren.
Sommige metrostellen zijn zo oud en slecht onderhouden dat de regen naar binnendruppelt als er een hoosbui is. Op de stations onder de grond is het in de zomer bloedheet, maar in de metro zelf is het vaak ijskoud. In de winter zijn de metro’s heerlijk warm.
Metrostations zijn gedateerd, maar wel schoon. En dat sommige stations een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken, is ook de charme van reizen met de metro in New York. Daar waar het boven de grond allemaal shine en glamour is in Manhattan, is het ondergrondse leven nog steeds heel gewoontjes net als in veel van de buitenwijken.
Reizen met de metro in New York is dan ook een ervaring op zich. Je krijgt de kans om het échte New York te zien, met haar enorme mix aan verschillende bewoners.
Onderhoudswerkzaamheden
Zowel bovengronds als ondergronds vinden er continue (onderhouds)werkzaamheden plaats. Op de stations tref je dan ook regelmatig A4-tjes op de pilaren met daarop melding van onderhoudswerkzaamheden. Meestal worden de werkzaamheden in de avonden of in het weekend uitgevoerd. Soms wordt er daardoor niet gereden tussen twee stations of is een deel van een metrolijn uitgevallen. Andere keren rijden er geen Express-treinen of vertrekken de metro’s van een ander perron.
Prijs van een metrokaartje
Of je nu een uur in de metro zit om naar het strand van Coney Island te reizen, of reist van Times Square naar Central Park, de prijs voor het metrokaartje is hetzelfde, namelijk $ 3. Kinderen reizen gratis als ze niet langer zijn dan 1.10m, en je kunt maximaal 3 kinderen per volwassene meenemen.
Nadat je met je Metrocard hebt ingecheckt, mag je binnen 2 uur wisselen van vervoersmiddel. Dus van metro naar bus, van bus naar metro of van bus naar bus. Je kunt ook overstappen naar een andere metrolijn met hetzelfde kaartje, zolang je het metrostation maar niet verlaat (dus door de poortjes gaat). Eenmaal door de poortjes moet je opnieuw inchecken en wordt er weer $3 ingehouden, ook al is het binnen de twee uur.
Single ride & Metrocard
Een los metrokaartje kost $ 3,25 ongeacht de afstand die je reist. Dit zijn echter losse kaartjes, die je niet kunt aanvullen. Daarom dat de meeste mensen reizen met een Metrocard of betalen met een betaalmiddel als creditcard of Apple Pay. Een Metrocard kost éénmalig $ 1,00, maar daarna kost een enkele rit slechts $ 2,90. Na 4 ritjes heb je de kosten van de Metrocard al terugverdiend.
Deze Metrocards kun je zowel gebruiken in de metro als in de bus, maar ook voor de Airtrain naar JFK luchthaven.
Ver kun je met meerdere mensen reizen op één kaart. Je checkt dan een aantal keren achter elkaar in. Dit kun je voor maximaal 4 personen doen.
Betalen met creditcard of telefoon
Je kunt in New York ook betalen met je (Europese) creditcard of telefoon (Google Pay of Apple Pay). Dat systeem heet OMNY. De stad is nog bezig met het volledig uitrollen van dit nieuwe systeem, maar ze zijn al wel zo ver dat als je voor meer dan $33 reist, je de rest van de week gratis mag reizen. Let wel op: de week van OMNY begint op maandag.
Unlimited reizen voor 7 of 30 dagen
Ben je voor een langere periode in New York, en ben je van plan om regelmatig met de metro te gaan, dan is een unlimited kaart misschien iets voor jou. De 7-day unlimited ride kost $34. Je haalt de kosten eruit als je in één week vaker dan 12 keer met de metro gaat. De 30-day unlimited ride kost $132. Je kunt deze passen op elk metrostation op je Metrocard laden.
NB. De prijzen genoemd hier, kunnen veranderd zijn. Check de website van MTA voor de meest recente prijzen.
Waar koop je je metrokaartjes
Veel metrostations hebben een loket waar je je kaartje kunt kopen bij een medewerker. Elke metrostation heeft ook één of meerdere automaten. Daar kun je contant, maar ook met een creditcard of bankpas je metrokaart kopen of aanvullen. Voordat je een toets indrukt, controleer even of je bij de automaat met contant geld of bankkaart kunt betalen. Dat wordt in een tekstbalk boven de automaat aangegeven.
Wie aankomt op JFK en het eerste stuk met de Airtrain reist, koopt een Metrocard bij aankomst op Jamaica treinstation. Dat kan bij de automaat of bij een kleine kiosk tegenover de automaten. In principe betaal je een dollar minder als je bij de kiosk koopt, maar de verkoper is wel zo slim om zichzelf een tip te geven als je niet gepast betaald.
Reizen van en naar de luchthavens in New York
De grootste en meest comfortabele luchthaven van New York is JFK, ofwel Kennedy International Airport. Deze ligt 24km ten oosten van Manhattan.
De snelste en goedkoopste manier van reizen van deze luchthaven naar de stad is met de AirTrain, die rechtstreeks van de luchthaven gaat naar Jamaica-Sutphin Boulevard. Een rit van ongeveer 10-15 minuten. De prijs van deze Airtrain is $8,25. Bij de uitgang in Jamaica, kun je een metrocard kopen of met je creditcard of telefoon uitchecken. Vanaf Jamaica kun je met de metro of de metro, of de LIRR-trein richting je verblijfplaats in New York reizen. Koop je een metrocard, zet er dan gelijk extra geld op, zodat je de kaart ook voor de metro kunt gebruiken.
Metrolijn E is de handigste metrolijn voor het reizen tussen Jamaica-Sutphin Boulevard en Manhattan. Die reist duurt ongeveer 40 minuten. Metrolijn J is een goed alternatief als je richting Lower Eas Side (Essex st) wil. En dan is er nog de trein van Long Island Rail Road (LIRR), die je in 25 minuten naar Penn Station brengt.
Met de metro reis je voor $2,90, en een treinkaartje van LIRR kost ongeveer $7-23. De prijs is afhankelijk van wanneer je reist.
Vanaf JFK kun je ook met de Airtrain naar Howard Beach en dan overstappen op lijn A, maar die is alleen interessant als je in Park Slope, DUMBO of Williamsburg verblijft.
Ter vergelijking: Een taxi vanaf de luchthaven naar Manhattan kost minimaal $52 exclusief tolgeld voor de brug en fooi (15-20% van de ritprijs). Met de Airtrain en metro reis je voor $11,25 per persoon van en naar JFK luchthaven.
Luchthaven Newark heeft de snelste en goedkoopste verbinding met Manhattan. Het enige probleem is dat de metro vaak overvol is. De Airtrain van Newark brengt je in een paar minuten gratis naar het treinstation, waar je een treinkaartje naar Penn Station kunt kopen voor ongeveer $13. Met deze trein sta je in ongeveer 25 minuten op Penn Station in Manhattan. Daar bovenop komt nog wel een metrokaartje van $2, 75 als je nog verder door moet reizen naar je hotel.
Het derde vliegveld, La Guarda, ligt 15 kilometer ten noordoosten van het centrum. Vanaf Terminal B en C rijdt er een gratis bus naar metrostation Jackson Heights, vanwaar je met de metro naar Manhattan. Je kunt ook bus M60 nemen en dan rechtstreeks naar Manhattan reizen voor $2,75. Dit is vooral handig als je verblijft in Uptown Manhattan, dus boven 107ste straat.
Tips voor reizen met metro in New York
Reizen met de metro in New York is echt niet ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je de metro neemt.
New York heeft veel verschillende metrolijnen, dus het is wel handig om vooraf je route te plannen. Dit kan bijvoorbeeld met Google Maps. Elk metrostation en vrijwel elke bushalte heeft gratis wifi, dus je kunt altijd even online gaan om de juiste route te vinden naar je volgende bestemming.
Neem voor de zekerheid ook een plattegrond mee. In sommige metrostellen en op enkele stations worden de stops namelijk niet altijd goed aangegeven. Met een plattegrond op je telefoon of in je zak, weet je precies waar je bent. Een plattegrond kun je gratis ophalen bij het loket in een metrostation of hier downloaden.
Sommige metrohaltes in New York gaan alleen maar uptown of downtown. Uptown staat voor metro’s die naar het noorden rijden en downtown voor metro’s die naar het zuiden gaan. Het is even wennen, maar goed te doen. Zie je een halte voor uptown maar wil je downtown, kijk dan gewoon even naar de overkant van de straat. Grote kans dat daar een andere metro-ingang is die wel naar het zuiden gaat.
Metrolijnen worden aangegeven met letters of getallen. Sommige metrohaltes liggen dicht bij elkaar, maar bedienen andere metrolijnen. Kijk dus voordat je naar beneden gaat of het juiste getal of letter wordt vermeld bij de ingang.
Verder zijn er lokale en express-metro’s. De lokale metro stopt op elk station en de express-treinen alleen bij de haltes aangeduid met een zwarte stip. Erg handig als je een langere afstand moet overbruggen.
Veiligheid
De New Yorkse metro is absoluut veilig. Misschien dat je ooit een bericht hebt gelezen dat iemand van het perron is geduwd of van een schietpartij, maar dit zijn écht uitzonderingen. Als je niet vlak bij de rand gaat staan en verder je gezond verstand gebruikt, is er niets aan de hand. Op elke metrostation zijn ook bewakers aanwezig en natuurlijk wordt alles met camera’s in de gaten gehouden.
Voel je je toch niet helemaal veilig in de metro. Stap dan in het midden in, in de kar waar ook de conducteur zit. Je ziet hem bij aankomst zijn hoofd uit het raam steken.
Insider tip: Stap nooit in een lege wagon. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar de kans is ook groot dat een zwerver iets in de wagon heeft achtergelaten waardoor de hele wagon stinkt.
Toegankelijkheid
Ben je slecht ter been of reis je met een rolstoel of rollator, dan vraagt het wel wat meer onderzoek om je reisroute te bepalen. Niet alle metrostations in New York zijn namelijk rolstoel-toegankelijk. Niet elk station heeft namelijk een lift. Je vindt een overzicht van alle toegankelijke stations hier. Ook wordt in de trein omgeroepen als een halte rolstoel-toegankelijk is.
Ben je slecht ter been, dan is er op vrijwel elk station wel een medewerker die kan assisteren als het nodig is. Bijvoorbeeld door de poort voor je open te houden. Op het perron zelf blijf je dan wel het liefst in het midden, zodat de conducteur je goed kan zien en je niet klem komt te zitten tussen de deuren.
Met de bus
Net als voor de metro betaal je voor het reizen met de bus een vast tarief per rit. Dat is $2,90. Je kunt betalen met je Metrocard of in cash (wel graag gepast). Er is een aparte plattegrond voor de buslijnen. Die van Manhattan vind je hier.
De bussen rijden net als de metro dag en nacht, en ze rijden net als de metro in de richting oost-west of noord-zuid. Het is leuk om vanachter het raam de stad aan je voorbij te zien gaan. Je reist alleen wel langzamer dan met de metro en de bus gaat ook minder vaak.
Reizen met de veerboot naar Staten Island
De meest bekende veerboot is die van Staten Island. De Staten Island Ferry is gratis en onderweg kun je genieten van één van de mooiste uitzichten op Manhattan, mits je aan de rechterkant van de boot staat. Reis je tegen zonsondergang met de ferry, dan word je getrakteerd op extra mooi licht. Op de terugweg zie je vervolgens de verlichte wolkenkrabbers. De gratis veerboot vertrekt één keer in het half uur vanaf het zuidelijkste puntje van Manhattan.
Met de veerboot naar Queens en Brooklyn
De New York Ferry vaart verschillende routes richting Queens en Brooklyn. Elke oversteek kost $4. De moeite waard om even op de boot te stappen als je aan de drukke straten van New York wilt ontsnappen. De veerboten maken verschillende stops in Brooklyn en Queens. Voor meer informatie over routes en prijzen, bezoek de website van New York Ferry.
Met de fiets en taxi door de stad
New York heeft een fietsplan genaamd Citi Bike. Een kaartje voor één dag kost $ 15. Je mag dan de fiets zo vaak gebruiken als je wil, maar wel steeds voor maximaal 30 minuten per rit. Je kunt ook een los kaartje kopen voor $4 of een jaarkaart voor $185.
Tot slot is er natuurlijk de gele New York Taxi. Het is geen openbaar vervoer, maar ik kan me voorstellen dat je droomt van een ritje in één van die vele gele taxi’s. Houd er rekening mee dat ze tegenwoordig erg duur zijn.
De chauffeurs zijn vaak migranten die de Engelse taal niet altijd goed beheersen of in ieder geval niet het soort Engels spreken dat jij begrijpt als bezoeker. De chauffeurs rijden bruusk, gaan plots op de rem staan, versnellen hard, maken gevaarlijke inhaalbewegingen, toeren en schelden tegen andere chauffeurs, of ze praten tegen zichzelf of in hun handsfree telefoon. Het is een indrukwekkende ervaring en een avontuur op zich.
Wil je weten of een taxi beschikbaar is, kijk dan naar de lamp op het dak van de auto. Als de lamp brandt, dan is de taxi vrij. In Manhattan zie je vooral gele taxi’s, daarbuiten zijn ze meestal groen.
Het tarief is vrij complex. Je betaalt een instaptarief van $ 2.50 en 50 cent per afgelegde 0.2 mijl, en dan nog extra bedragen voor als je in de file rijdt of in spitstijd. En uiteindelijk verwacht de chauffeur natuurlijk wel een fooi van minimaal 16%. Gelukkig kun je wel met een creditcard betalen, dan voel je de pijn van die leuke taxirit pas later.
Vanwege de prijzen en de chaos op straat, neem ik nooit een taxi in Manhattan. Ik stap liever de metro in, waar ik uitgebreid de enorme verscheidenheid aan New Yorkers kan observeren. Ben je benieuwd naar tips voor een betaalbaar en bijzonder bezoek aan New York, klik dan hier voor meer artikelen.
Marleen
Dank voor je info!