Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

New York

De beste gratis en bijna-gratis musea in New York

In een stad als New York met meer dan 8 miljoen inwoners en minstens zoveel bezoekende toeristen, vind je tientallen musea. En ze komen in alle soorten en maten en met een enorme diversiteit aan onderwerpen.

Je kunt natuurlijk naar de grootste en meest bekende musea gaan, maar daar hoort vaak een hoog prijskaartje bij. Zo kost een kaartje voor kunstmuseum MoMA of de Mets al gauw meer dan 25 USD. Gelukkig kent New York ook een groot aantal gratis en bijna-gratis musea, die minstens zo interessant of boeiend zijn. Bijna-gratis betekent in New York dat deze musea op bepaalde dagen een ‘pay what you wish’ beleid voeren.

Hispanic society of America – gratis museum met kunst over en uit Spanje en Spaanstalige landen.

De beste altijd gratis musea van New York

New York kent een aantal gratis musea. De meeste vind je buiten het toeristisch gebied van Manhattan, maar er zijn ook een aantal in hartje Manthattan.

National Museum of the American Indian

National Museum of the American Indian is een absolute aanrader. In dit museum wordt stilgestaan bij de oorspronkelijke bewoners van New York, en bij de verschillende indianenstammen in de Amerika’s.  Mocht je geen interesse hebben daarin, dan is dit voormalige douane-gebouw zelf al een bezoek waard. 

Het museum over de Amerikaanse inheemsen is ook opgenomen in de door mij opgezette wandeling door Downtown Manhattan. Je vindt de routebeschrijving in dit artikel.

Entree van Nationaal Museum voor Amerikaanse Indianen

American Folk Art Museum

Vlakbij het Lincoln Center ter hoogte van 66th Street vind je het American Folk Art Museum. Erg leuk voor iedereen die een gewoon kunstmuseum een beetje elitair vindt of houdt van meer simpele kunstvoorstellingen. En het leukste is dat dit museum altijd gratis te bezoeken is.

Hispanic Society of America

Nog wat verder naar het noorden is de Hispanic society of America. Dit museum vind je ter hoogte van 155th Street. Niet echt op loopafstand van het stadscentrum, maar je kunt dit museum ook combineren met bijvoorbeeld een deel van mijn wandeling die gaat van Highbridge naar Central Park.  De Hispanic Society of America heeft kunst vanuit Spanje en uit Spaanstalige landen in de Americas.

Bronx Museum of Art

En dan is er nog The Bronx Museum of Art in de Bronx. Een bezoek aan dit museum kun je combineren met een architectuur wandeling over de Grand Concourse voor een sfeerimpressie van het hedendaagse Bronx. In het museum vind je kunst gemaakt door lokale bewoners en/of kunst over de bewoners van de Bronx. Heel interessant om even binnen te lopen.

Foto-expositie in Bronx Museum

De op sommige momenten (bijna) gratis musea

Een aantal grote musea in New York zijn op bepaalde dagdelen gratis te bezoeken of met een ‘pay as you wish’ optie.

Gratis naar binnen bij MoMA

MoMA, misschien het meest bekende museum van New York, is elke eerste vrijdag van de maand tussen 16.00 – 20.00 gratis te bezoeken. Tip: boek vooraf je kaartjes, want anders sta je in een superlange rij en moet je maar afwachten of je wel naar binnen mag. Ik heb het MoMA één keer op een vrijdagavond bezocht en vond het veel te druk.

Alternatief voor MOMA

Een kunstmuseum dat wel de moeite waard is om te bezoeken tijdens een gratis avond, is Whitney Museum of American Art. Zij is elke vrijdagavond tussen 19.00-21.00 gratis te bezoeken. Je moet alleen wel van tevoren je kaartjes reserveren/kopen, want ze laten maar een x-aantal bezoekers toe.

Dit museum is perfect te combineren met een wandeling over de High Line of langs de oevers van de Hudson River

Whitney Museum op een vrijdagavond

The Morgan Library & Museum

Voor boekenwurmen en mensen die van unieke musea houden, is er The Morgan Library & Museum. Dit museum bevindt zich in hartje centrum Manhattan, niet ver van de Empire State Building. In het museum vind je tekeningen van Michelangelo, Rembrandt en Picasso. Ze hebben ook bladmuziek geschreven door Beethoven en Mozart zelf. Je kunt deze bijzondere stukken gratis zien op vrijdag tussen 14.00 – 17.00, ook hier moet je wel vooraf je kaartje reserveren.

New York Historical Society

New York Historical Society is een museum over New York met veel interessante objecten en bijzondere tijdelijke tentoonstellingen. Dit museum kun je op vrijdag van 16.00 – 20.00 op basis van ‘pay-as-you-wish’ bezoeken.  

Museum at Eldridge Street

Een persoonlijk favoriet is de oude synagoge aan Eldridge Street in downtown Manhattan. Behalve dat je de voormalige synagoge kunt bezoeken, is er ook een expositie over de joodse migratie naar New York en hoe de eerste migranten hun bedrijven begonnen.  Op maandag en vrijdag kun je het museum bezoeken volgens het ‘pay as you wish’-principe, maar ze dringen niet aan op een donatie. Op andere dagen betaal je 15 USD voor een bezoek aan deze volledig gerenoveerde synagoge.

Je komt ook langs dit museum tijdens de door mij opgezette wandeling door Manhattan op zoek naar de eerste bewoners van New York.

Oude synagoge in Eldridge Street met een expositie over Joodse migranten in New York

Jewish Museum

En als je interesse hebt in het Jodendom, dan kun je op zaterdag gratis het Jewish Museum bezoeken. Hier vind je veel joodse kunst- en culturele voorwerpen. Je moet er wel even voor reizen, want het is gevestigd aan de noordkant van Central Park. 

En nog meer (bijna) gratis musea in New York

En dan zijn er nog de volgende musea:

  • Het Guggenheim Museum is op zaterdag van 16.00-18.00 geopend op basis van ‘pay as you wish’. 
  • Brooklyn Museum is op de eerste zaterdag van elke maand tussen 17.00 – 23.00 gratis te bezoeken. Je gaat er niet alleen heen voor de kunst, maar er is ook eten, optredens, muziek en je kunt er ff lekker dansen. Een uitgaansavond dus! 
  • Rubin Museum of Art heeft zes verdiepingen met kunst en voorwerpen uit de Himalaya. Vrijdag van 18.00 – 22.00 kun je het museum gratis bezoeken als je vooraf kaartjes reserveert.
  • The Frick Madison heeft vooral oude meesters en is donderdag van 16.00 tot 18.00 toegankelijk op basis van ‘pay as you wish’. 
  • Neue Galerie haar grootste attractie is het portret van Klimt uit 1907 dat bekend staat als de Weense Mona Lisa. Op de eerste vrijdag van de maand kun je dit museum gratis bezoeken tussen 16.00 – 19.00. Wie eerst komt, wie eerst wordt bediend.  Let op: Kinderen onder de 12 mogen niet naar binnen. 
  • New York Museum of Contemporary Art is gratis te bezoeken op donderdag van 19.00 – 21.00. Hier vind je nogal experimentele moderne kunst van opkomende artiesten. 
  • Cooper Hewitt Smithsonian Design museum is een klein museum dat op donderdag tot maandag tussen 17.00 en 18.00 toegang geeft op basis van ‘pay as you wish’.  
  • Queens museum in de gelijknamige wijk heeft een panorama van New York uit 1964. Een bezoek is standaard ‘pay as you wish’.  
Queens museum ligt in Flushing Meadows Park met onder andere deze mooie wereldbol.

Sommige kortingen zijn alleen voor New Yorkers

In sommige blogs zul je ook andere New Yorkse musea tegenkomen die een ‘pay as you wish’ beleid hebben, maar vaak is dat dan alleen voor mensen die in New York wonen, niet voor toeristen.

In Whitney Museum tijdens de zomer van 2022

Meer lezen over New York

Ikzelf mag altijd graag een museum bezoeken, maar het echte New York kom je vooral op straat tegen. En dat echte New York is superdivers en supermulticultureel. Ben je benieuwd naar bezienswaardigheden die niet standaard zijn, klik dan hier voor een overzicht van al mijn artikelen over New York, inclusief enkele praktische tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!