Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

New York, Wandelen

Wandeling in New York, dwars door levendig Harlem

Deze afwisselende wandeling die je door diverse wijken in Manhattan voert, laat je kennismaken met niet alleen het huidige multiculturele New York, maar je komt ook oog in oog te staan met sporen van de vroegste Amerikaanse geschiedenis.

Startpunt is High Bridge, een oude brug met aquaduct over de Harlem River. Je komt er wanneer je uitstapt bij metrostation 181 Street (lijn 1).  Onderweg naar de brug wandel je eerst door een Latijns-Amerikaanse wijk met meer dan genoeg eettentjes en winkels. Je gaan een paar honderd meter zuidwaarts op de St.-Nicholas Avenue en slaat dan linksaf de W 173th Street in. Ga het park in, neem een paar trappen naar beneden en binnen no-time zie je voor jou de High Bridge liggen.

Je kunt nog steeds via de High Bridge de Harlem rivier oversteken naar de Bronx.

High Bridge

Hier hoor je de vogels fluiten, zie je mannen en gezinnetjes in het park heupwiegend dansen op samba muziek, terwijl je in de verte ook de geluiden van verschillende bouwwerkzaamheden hoort.

In het midden van de High Bridge, onder het voetpad, bevindt zich een enorme buis waarmee vroeger het water vanuit het binnenland naar New York werd gebracht. De originele brug uit 1848 had 15 bogen gebouwd van baksteen, maar in 1927 werden vijf van deze bogen verwijderd en vervangen door een stalen boog. Hierdoor konden grotere schepen onder de brug doorvaren. 

Basalt

Als je zuidwaarts het wandelpad door het park vervolgt, dan loop je langs verschillende gitzwarte rotsen. Deze zijn hier niet neergelegd, maar is feitelijk de ondergrond van Manhattan. En het bijzondere van de New Yorkse basalt is dat er glitters inzitten.

Omdat het geluid van auto’s en constructiewerkzaamheden nooit ver weg is, blijf je het gevoel houden midden in een drukke stad te zijn, ook al loop je door een groen park.

Verlaat vervolgens bij het basketbalveld het park en loop via Edgecombe Avenue naar de volgende bezienswaardigheid.

Basalt rots – hierop is New York gebouwd.

Morris-Jumel Mansion

Dit huis werd in 1765 gebouwd door Roger Morris. In 1776 verbleef George Washington er een aantal weken toen de Engelsen probeerden Manhattan terug te veroveren op de Amerikanen.

Later kocht een rijke Franse wijnhandelaar genaamd Stephen Jumel het huis met zijn vrouw Eliza. Nadat Jumel overleed, trouwde Eliza Morris met Aaron Burr, voormalig vice-president van de Verenigde Staten. Hem komen we later tijdens de wandeling nog een keer weer tegen. In het huis woonde en werkte ook de vrouw van Solomon Northup. Over zijn leven gaat de film Twelve Years a Slave. 

Recht tegenover de ingang van dit museum vind je Sylvan Terrace met haar houten woningen uit de 19de eeuw. Deze straat is in de jaren 80 volledig gerenoveerd en gerestaureerd naar de stijl zoals het was in 1907.

Morris-Jumel Mansion mooi gelegen op een heuvel
De houten huizen van Sylvan Terrace

Amsterdam Avenue

Wandel verder naar het zuiden via Amsterdam Avenue. Ook aan deze avenue vind je vele Latijns-Amerikaanse restaurantjes. Wij hebben ons tegoed gedaan aan het Dominicaans eten van El Gran Valle.

We hebben onze maag gevuld met een groot bord vol Dominicaanse gerechten.

Bijzondere begraafplaatsen

Sla vervolgens rechtsaf op W 155th Street. Je komt dan langs twee begraafplaatsen. Als je ervan houdt, kun je er even overheen wandelen en kennismaken met de oude Amerikaanse stijl van begraven.

Als je ervan houdt, is het zeker een bezoek waard.

Hispanic Society of America

Een ietwat blijere plaats is dit kunstmuseum op de hoek van Broadway en W 155th Street. En het mooie is dat dit een gratis museum is! In het gebouw vind je allerlei Spaanse en Latijns-Amerikaanse kunstwerken. Op moment van schrijven is men bezig met een complete renovatie, maar als het goed is, zijn deze nu afgerond. Bezoek hun website voor een laatste update. 

Gratis tentoonstelling in Hispanic Society Museum

Broadway naar 141ste straat

Wandel nu verder op Broadway richting 141st Street. In 2022 waren hier nog een behoorlijk aantal winkels gesloten. Zij hadden de Covid-19-maatregelen niet overleefd. Je ziet hier dan ook goed de economische gevolgen van de Covid-19-pandemie. Eerst loop je nog door een Latijns-Amerikaanse wijk, maar al snel kom je in Harlem terecht. Hier proef en zie je meer Afro-Amerikaanse en Afrikaanse invloeden. Wie luistert, hoort regelmatig ‘salaam alaikum’ op straat.

Je vindt hier veel kleine eetplekjes, wasserijen en vanaf de 149ste straat zie je ook de eerste zogenaamde Brownstone huizen. Behalve zwervers, vrouwen die terugkomen van hun werk in hotels, zul je ook keurig geklede witte mensen met hun hondjes zien. Ook hier vindt ‘gentrification’ plaats. Het maakt van Harlem een turbulente wijk waar veel te zien en te doen is. Van hipsterachtige restaurants tot Chinese restaurants die hun gerechten vanachter een hekwerk verkopen.

Als ik 142ste straat inwandel, kom ik terecht in een rustige straat met mooi gedecoreerde gebouwen en twee oude stoffige Cadillacs. Het lijkt alsof ze hier al meer dan 20 jaar staan te verstoffen.

Straatbeeld in New York

City College

Vanaf Convent Avenue loop je iets verder naar het zuiden en dan kom je terecht bij City College. Wandel het campusterrein even op voor een indruk van deze universiteit. De grijs-witte gebouwen zijn in een heel andere stijl gebouwd dan de rest van de omgeving. Het doet mij om de één of andere reden denken aan Ierland. Leuk detail zijn de grappige figuren op de dakranden van bijvoorbeeld Sheppards Hall.

Wandel na je bezoek aan de City College campus terug naar W141st Street en sla rechtsaf.

Dit gebouw van City College zit vol grappige beelden en bijzondere details

Hamilton Grange House

Je komt nu aan bij het voormalige verblijf van Alexander Hamilton, één van de grondleggers van de Verenigde Staten. Hij heeft er maar kort gewoond, want hij stierf 2 jaar na de oplevering in 1802. Het was namelijk Aaron Burr, die van Morris-Jumel House, die hem dodelijk verwondde tijdens een duel.

Het meest bijzondere aan dit huis, is dat het twee keer is verplaatst. In 2008 verhuisde het huis naar haar huidige locatie. Je kunt het huis bezoeken en meer leren over Hamilton en het leven in New York aan het einde van de 18de eeuw.

Wandel nu door St.-Nicholas Park verder naar het zuiden en. Volg daarna St-Nicholas Avenue tot aan 125th Street.

Twee keer verhuist van locatie, maar het huis bestaat nog steeds.

125th Street Oud Harlem

Als je nog geen genoeg hebt van Harlem, dan raad ik je aan om linksaf 125th Street in te gaan. Dit is het oude Harlem met o.a. het Apollo Theater. Wandel nog een stukje zuidwaarts op de Adam Clayton Powell Jr. Boulevard en keer dan weer terug richting St.-Nicholas Avenue via bijvoorbeeld W 123rd Street..

Straatbeeld in New York

President Grant Mausoleum

Als je W 123rd Street inloopt richting Hudson River, dan kom je uit bij Broadway. Sla even links en daarna gelijk weer rechtsaf. Je komt dan uit bij Riverdale Park. In dit park bevindt zich het graf of beter gezegd mausoleum van ex-president Ulysses S. Grant en zijn vrouw Julia. Het is het grootste mausoleum in Noord-Amerika.

Generaal en ex-president Grant ligt hier met zijn vrouw begraven

Omstreden hoogbouw

In de omliggende buurt vind je vooral relatieve laagbouw, maar dan is daar plotseling een enorme woonflat (in aanbouw) die boven alles uitsteekt. Ze is zelfs hoger dan de toren van de naast gelegen kerk. Sterker nog, voor de bouw van deze woontoren is een deel van het kerkgebouw gesloopt. Dit besluit van de kerk om een deel van haar gebouw te verkopen aan een vastgoedontwikkelaar, heeft veel kwaad bloed gezet bij de lokale bewoners.

Een nieuwbouwflat in een oude wijk, hoger dan de kerktoren

Columbia Universiteit

Iets verder naar het zuiden bevindt zich het terrein van één van de meest dure universiteiten van de Verenigde Staten. En je kunt terrein gewoon oplopen. De gebouwen hier zijn vooral neo-klassieke gebouwen met gladde wanden en pilaren. Je vindt op het terrein een kopie van Rodins De Denker, en ook een nogal brutalistisch beeld op het plein dat pal boven Amsterdam Avenue is gebouwd.

Bijzonder kunstwerk op terrein van Columbia Universiteit.

Final destination

Vervolg je weg over Amsterdam Avenue richting Central Park. Je komt dan nog langs één laatste highlight. Dat is de indrukwekkende Saint John de Divine Cathedral met haar prachtige ramen. Schuin daar tegenover vind je de Hungarian Pastry Shop met heerlijke zoetigheden. De perfecte plek om deze wandeling mee af te sluiten.

Perfecte afsluiter van de wandeling – de zeer bekende Hungarian Pastry Shop

Plattegrond van deze route en meer wandelingen

Deze wandeling kun je terugvinden op Komoot. Klik daarvoor op deze link. Verder is het één van de 5 wandelingen die je New York in al haar diversiteit laat zien.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!