Deze architectuur wandeling begint bij metrostation Bedford Park Boulevard, het meest noordelijke puntje van de Grand Concourse. Een straat die dwars door de Bronx loopt, met een totale lengte van 7,7 kilometer!
Na de buzz en fuzz van Manhattan, kom je terecht in een gewone maar typische New Yorkse woonwijk. Langs de straat staan vooral appartementsgebouwen van 5 etages hoog. Aan de bakstenen gevels zijn ijzeren brandtrappen gevestigd. En elk gebouw heeft een detail dat verwijst naar de art-decoperiode (begin 20ste eeuw). Het ene gebouw heeft een vaas, de ander een kolom of een reliëf van baksteen.
Je eerste indruk zal zijn dat het om een heel ander Bronx gaat, dan je vroeger op het nieuws of in muziekvideo’s hebt gezien. Deze hoofdstraat voldoet absoluut niet aan het oude imago van de wijk.
Inhoud
Edgar Allan Poe
Na een aantal blokken met dezelfde soort appartementsgebouwen, die toch allemaal weer net een beetje anders zijn, kom je aan bij een klein laag wit huisje in een park. Het huisje doet knus aan met haar kleine deuren en ramen. Een veranda maakt het beeld van een oud Amerikaans huisje compleet.
Bij nadere inspectie blijkt het inderdaad om een huisje uit begin 19de eeuw te gaan. Het is een typisch arbeidershuisje waarvan hier vroeger veel stonden.
Dit specifieke huisje is bewaard gebleven, omdat Edgar Allan Poe hier vroeger heeft gewoond. Poe is een bekende Amerikaanse schrijver, die in dit huisje enkele van zijn meest bekende werken heeft geschreven.
Na zijn overlijden in 1849, heeft de New York Shakespeare Society het huisje gekocht om te voorkomen dat het zou worden gesloopt. Deze museumwoning is nu in handen van de stad New York, maar wordt beheerd door The Bronx County Historical Society. Via hen kun je een afspraak maken voor een rondleiding door het gebouw dat nog helemaal in oude stijl is ingericht.
Fordham Road
Ter hoogte van Fordham Road maken de art-decogebouwen plaats voor grote winkelcomplexen. Die kunnen niet verhullen dat in deze wijk veel migranten wonen. Dat is vooral te zien in de zijstraatjes die vol staan met kleine stands vol groente, fruit en goederen. Hier vind je vooral groente en fruit die thuishoren in de Caraïbische en Latijns-Amerikaanse keuken. Ik sta even stil bij een kraampje met allemaal spelden ofwel pins. Menig bewoner stopt bij deze kraam om er enkele te kopen en daarmee hun kleding en tassen te versieren.
Ernaast zit een vrouw met een grote plastic teil vol ananassen die ze aan het schoonmaken is. Om haar heen staan verschillende boodschappenwagens. De door haar geschilde ananassen verkoopt ze in schijven aan passanten. Ik vraag mij af of ze op straat leeft. In ieder geval heeft ze zichzelf comfortabel gemaakt.
Ervaar het gewone leven van New Yorkers
In deze wijk dus geen fancy stuff, maar New Yorkers die proberen te overleven en genieten van kleine ‘delights’ die hen aan hun vroegere thuis doen denken. Ik geniet van de diversiteit aan kleine winkels in dit gebied. Van meubels die glanzen en schitteren tot ‘whole-in-the-wall’ eettentjes die allerlei Latijns-Amerikaanse gerechten serveren.
Als ik een brandkraan zie lekken, valt mij de kleine vrachtwagen op die ernaast staat. Bij de laadklep zitten twee mannen op hun gemak tussen verschillende scooters. Zij repareren de scooters vanuit hun truck. Wie geen geld heeft om een winkel of gebouw te huren, werkt hier dus vanuit een vrachtwagen.
Ondertussen passeer ik ook Loew’s Paradise Theatre die in de steigers staat. De goudgekleurde deuren van deze bioscoop uit 1929 zijn voor onbepaalde tijd gesloten. Hopelijk wordt het na renovatie weer in gebruik genomen als theater.
Metro break
Wie van wandelen houdt, kan doorlopen, maar tot aan 168ste Street is er weinig bijzonders te zien. Neem dan ook gerust de metro om deze 30 blokken te overbruggen. Stap uit bij halte 170th Street en vervolg vanaf daar je verkenningstocht door de Bronx.
Mozaïek van onderwaterwereld
Al snel passeer je één van de mooiste art-decomozaïeken van New York. Het heeft alle veranderingen in de wijk overleefd. Je vindt de afbeelding met grote vissen in een onderwaterwereld op het appartementencomplex net voor McClellanstreet.
Bronx Museum of Art
De volgende highlight is The Bronx Museum of Arts. Dit gratis museum exposeert vooral werk van kunstenaars uit de Bronx zelf of van kunstenaars die een connectie met de Bronx hebben. Het museum is niet groot, maar wel lekker koel tijdens een warme zomerdag.
Tijdens mijn bezoek was er een foto-expositie van Jamal Shabazz. Deze fotograaf heeft met zijn camera vooral het straatleven in de Bronx en Brooklyn vastgelegd. Hij heeft ook meegewerkt aan de documentaire The Photograph van Sherman De Jesus. Deze documentaire, die vooral gaat over Harlem, kun je op NPO Plus terugkijken.
Meer art deco in de Bronx
Tot slot maak ik een wandeling door stadspark Joyce Kilmer. Kilmer was soldaat en journalist die overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zijn gedicht ‘Trees’ moet bekend zijn bij veel Amerikanen, die hebben het allemaal uit hun hoofd geleerd op school.
Dit kleine groene park is omringd door een grote variëteit aan art-decogebouwen. De grootste en meest indrukwekkende van hen allemaal staat dan recht voor je. Het is het gerechtsgebouw van de Bronx. Een gebouw dat duidelijk autoriteit uitstraalt met haar witte muren die zijn opgesierd met gouden gedenkplaten. Voor het gebouw staan enorme standbeelden met afbeeldingen van allerlei goden.
Alhoewel de buitenkant al een attractie op zich is, bevindt het meest bijzondere binnen in het gebouw. Daar vind je de enorme muurschilderingen van James Monroe Hewlett uit 1934. Zij tonen de 4 belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de Bronx tot die tijd. Om deze muurschilderingen te kunnen zien, moet je wel langs de security van het gerechtsgebouw. Als je aangeeft dat je voor de muurschilderingen komt, laten ze je gewoon binnen. Zorg wel dat je een identiteitsbewijs bij je hebt.
Helaas was tijdens mijn bezoek de ruimte gesloten voor bezoekers in verband met een lezing.
Terug naar Manhattan
En met het bezoek aan het gerechtsgebouw komt er alweer een einde aan deze architectuur wandeling door de Bronx in New York. Je bent nu ter hoogte van het Yankee Stadium, één van de grootste en meest legendarische honkbalstadions van New York. Vanaf hier kun je de metro terug nemen naar Manhattan.
Voor mij was deze wandeling een verademing na een paar dagen hectisch Manhattan. En het is altijd leuk om door een gewone, maar levendige wijk te wandelen. Een wijk met de attitude ‘what you see, is what you get’, en daar houd ik van.
Plattegrond van de route door de Bronx
Je vindt de route van deze wandeling op Komoot. Daarnaast is het één van mijn 5 wandelingen door een ander New York.
Geef een reactie