Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

New York, Wandelen

Een rondwandeling over de High Line en langs de Hudson River

Wat ooit begon als een bewonersinitiatief om de bovengrondse spoorlijn te behouden, is uitgegroeid tot één van de meest bekende toeristische attracties in New York. Hoopten de beheerders van de High Line op een bezoekersaantal van 500.000 per jaar, nu zijn het er 500.000 per 2 maanden. En dankzij de High Line, zijn de buurten rondom het park verbeterd en is er evenredig aan de High Line een wandelpromenade langs de Hudson River ontstaan.

Hierdoor kun je een mooie rondwandeling maken van ongeveer 5 kilometer. Een rondwandeling vol met natuur, geschiedenis, architectuur en kunst. De beschrijving begint bij het Whitney Museum, maar je kunt anywhere, anytime instappen.

Whitney Museum op een vrijdagavond

Whitney Museum of American Art

Renzo Piano, de architect van het KPN-gebouw in Rotterdam, ontwierp dit avant-garde museum. In het gebouw bevindt zich een enorme collectie Amerikaanse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw. 

Dit kunstmuseum werd in 1930 door de rijke beeldhoudster Gertrude Vanderbilt Whitney opgericht nadat het Metropolitan Museum of Arts haar kunstcollectie met werken van Hopper en Bellow weigerde.

Naast een permanente tentoonstelling zijn er ook altijd tijdelijke tentoonstellingen. Sommige kunstwerken zijn wel erg experimenteel, je moet er van houden. Andere zijn heel toegankelijk, dat geldt ook voor de tijdelijke tentoonstellingen. Bezoek de website dan ook vooraf en maak de afweging of je naar binnen wilt gaan of niet. Een kaartje kost immers 25 USD. Twijfel je of je wil gaan, op vrijdag tussen 19.00 – 22.00 kun je het museum gratis bezoeken. Je moet dan wel vooraf een kaartje reserveren.

Het Whitney Museum is één van de vele moderne gebouwen die in deze buurt zijn gebouwd nadat de High Line werd geopend. Vele bekende architecten uit de hele wereld zijn gevraagd om een appartementsgebouw langs de High Line te bouwen. De meesten ervan liggen tussen de High Line en de Hudson River. Tijdens deze wandeling loop je dus niet alleen door een park, maar ook langs de meest bijzondere woongebouwen van bekende architecten.

Beginpunt High Line in Meatpacking District

De High Line begint vrij abrupt aan Gansevoort Street, aan de rand van de Meatpacking District. Vroeger was deze wijk het domein van slagers met besmeurde schorten. De overkappingen voor de gebouwen herinneringen nog aan deze tijd. De ‘meatpackers’ zijn al een hele tijd geleden vertrokken en in de gebouwen bevinden zich nu trendy en drukbezochte clubs en restaurants.

Start van de High Line met daarachter Whitney Museum

Geschiedenis High Line

Ooit was de High Line dus een spoorlijn die door een heel erg vies en verwaarloosde buurt ging.  Eerst liep de spoorlijn over de begane grond, maar in 1930 werd besloten om de spoorlijn omhoog te tillen vanwege de vele dodelijke ongelukken die er plaatsvonden. In de jaren 80 waren de spoorlijnen niet meer nodig, de vrachtwagen had het transport van goederen overgenomen. Een deel van de bewoners wilde de spoorlijn slopen, maar in 1999 kwam er een andere bewonersbeweging die de spoorlijn wilde veranderingen in een openbaar park. Meer en meer mensen omarmden het idee en in 2009 ging het eerste deel open.

Klein detail: Aan de High Line zit een Nederlands tintje. Piet Oudolf heeft het oorspronkelijke tuinontwerp voor het park gemaakt. 

Je kunt op eigen gelegenheid over de High Line wandelen, maar ook deelnemen aan één van de gratis rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de High Line. Dit zijn vaak lokale bewoners die zo hun eigen geschiedenis en verhalen over deze bijzondere spoorlijn vertellen. 

Geweldige views op de stad vanaf de High Line

Wandel je op eigen gelegenheid over de High Line, dan zijn hier een paar tips om het nog leuker te maken:

  • Let op de planten en bomen. Valt het je op dat op sommige plaatsen er nauwelijks bomen staan? Dat heeft te maken met de hoeveelheid zon die er  op die plek is.
  • Over de hele lengte van de High Line staan diverse kunstwerken die speciaal voor de betreffende locatie zijn gemaakt.
  • Neem plaats op één van de vele banken en observeer de diversiteit aan mensen die over de High Line wandelen. Het zijn zeker niet alleen maar toeristen.

Wist je dat de stad Rotterdam zich ook heeft laten inspireren door de High Line en al jaren probeert vorm en inhoud te geven aan de voormalige spoorlijn die vertrok van Hofplein richting Den Haag? In de oude spoorbogen zijn nu restaurants en verschillende bedrijven gevestigd, maar het maken van een bovengronds park lukt nog niet.

Een beetje zonnebaden kan ook op de High Line

Architectuur langs de High Line

Door het succes van de High Line is de buurt van betaalbaar naar onbetaalbaar voor de gewone New Yorkers gegaan. Oude gebouwen zijn opgekocht en gesloopt om vervangen te worden door nieuwe hoge appartementsgebouw ontworpen door bekende architecten.

En daar waar je vroeger vanaf de High Line nog vrij uitzicht richting de Hudson River had, kijk je nu in de appartementen van huiseigenaren, huurders of hotelgasten.

Inmiddels heeft ook Google haar hoofdkantoor vlak aan de High Line gevestigd en tegelijkertijd ook maar Chelsea Market gekocht.

Maar gelukkig, er zijn nog enkele ‘projects’ ofwel sociale huurwoningen te vinden. Die zijn nog herkenbaarder geworden.

Je houdt ervan of je houdt er niet van…

Chelsea Market

Een groot bakstenen gebouw waarin een koekjesfabrikant en drukkerij heeft gezeten, is nu een leuke overdekte hippe plek met restaurants, galeries en winkels. Loop gerust naar binnen voor een koffie of lunch.

Hudson Yard

Hudson Yard is het meest noordelijke punt van de High Line. Inmiddels is men bezig om een nieuw stukje High Line aan te leggen dat rechtsaf naar Penn Station gaat. De bedoeling is dat je in Penn Station uit de trein stapt en dan rechtstreeks wandelt naar de Meatpacking District zonder dat je hoeft te stoppen voor stoplichten en auto’s. Dat je door een oase van groen, ver verwijderd van stinkende autogassen en luid claxonnerende auto’s, naar je werk of avondje uit gaat.

Op de Hudson Yard staan een aantal gebouwen met een bijzonder verhaal.

Als eerste is er theater The Shed. Haar dak kan helemaal naar voren schuiven via een soort van spoorrail. Bekijk dit YouTube-filmpje om te zien hoe het werkt. 

Een ander bijzonder, maar minder succesvol gebouw is The Vessel. Het is nog steeds een beauty om naar te kijken met haar uiterlijk als dat van een bijenkorf. Alleen was het de bedoeling dat mensen via trappen naar boven konden lopen en op verschillende platforms konden uitkijken over de stad.  Helaas werd vanwege de hoogte het gebouw ook gebruikt door mensen die zelfmoord wilden plegen. Na enkele dodelijke valpartijen is het gebouw gesloten voor publiek. Je kunt er alleen nog onderdoor lopen.

De enorme wielen die het dak van het theater The Shed verplaatsen
Helaas kun je dit unieke kunstwerk niet meer beklimmen

Toekomst High Line

Behalve dat de High Line wordt verbonden met Penn Station, is de organisatie ook bezig met het laatste stukje High Line dat langs en over de remise gaat van de LRR. Op dit stukje kun je de oude spoorlijn nog zien liggen.

Hier aan het einde van de High Line is het tijd om naar de oevers van de Hudson River te wandelen.

Hudson River

De Hudson River vormt de grens tussen New York en de staat New Jersey aan de overkant. Het was over deze rivier dat Nederlanders richting het noorden vaarden om daar te settelen.  En nog steeds is het een belangrijke vaarroute voor diverse vrachtschepen. Alleen heeft New York haar havenfunctie grotendeels verloren. De vele steigers die er vroeger lagen, zijn vrijwel allemaal buiten gebruik. Sommige daarvan zijn veranderd in parken, anderen zijn in gebruik als sportcentrum of restaurant. 

Op Chelsea Pier vind je nog foto’s over hoe het er vroeger uitzag aan de kade van de Hudson River.

Frying Pan

Een heerlijke plek voor een pauze of een lekker hapje eten, is de houten steiger met boten van de Frying Pan. Een aantal boten, waaronder een lichtschip, zijn veranderd in een bar-restaurant. Niks geen chique gedoe. Je bestelt je eten zelf en haalt het op bij de bar als het klaar is. Simpel, maar wel goed eten en een top atmosfeer bij een geweldig uitzicht op de New Yorkse skyline.

Altijd gezellig op de Frying Pan.

Chelsea Piers

De Chelsea Piers zijn verbouwd tot een centrum voor sport- en ontspanningsactiviteiten. Je vindt er een schaatsbaan, hardloopbanen, klimwand, oefenbaan voor golf en televisiestudio’s. Als je door het gebouw loopt, zie je verschillende foto’s van hoe de pier er vroeger uitzag. Een soort openbaar museumpje.

Little Island

Tussen Pier 57 en Pier 53 vind je nu Little Island. Dit eiland is gemaakt en betaald door biljonair Barry Diller. Hij is voorzitter van IAC en de Expedia Group. Hij is ook de oprichter van Fox en USA Broadcasting. Het door hem gefinancierde parkje staat op paddenstoelen gemaakt van beton. Elke paddenstoel heeft een andere hoogte, waardoor je in het park ook verschillende niveaus vindt. In dit leuke parkje vindt je een café en er worden regelmatig activiteiten en optredens georganiseerd.

Een uniek parkje in de Hudson River.

Gansevoort Peninsula

Het naastgelegen pier 53 wordt op dit moment getransformeerd tot een strand en zoutmoeras. Het is één van de laatste projecten om de oevers van de Hudson River te veranderen in één groot recreatiepark.

Want als je in de stad zelf geen ruimte meer hebt om groene plekken te creëren, dan bouw je die toch gewoon in en langs de rivier? En hierdoor is er een mooie rondwandeling ontstaan voor zowel locals als toeristen.

Beste tijd om te wandelen over de High Line en door Hudson River Park

Dat is helemaal afhankelijk van wat je wil ervaren. Overdag op doordeweekse dagen zijn beide parken het rustigst. In de weekenden bij mooi weer is het er erg druk, zowel op de High Line als langs de Hudson River. Overweeg eens om dit rondje te lopen rond zonsondergang of in de avond, dat geeft weer een heel andere beleving.

Ik heb deze route ook ingevoerd in Komoot. Je vindt hem hier. Benieuwd naar meer leuke suggesties voor je verblijf in New York? Bekijk dan hier mijn overige artikelen over deze multiculturele metropool.

Ook ’s avonds is het heerlijk wandelen op de High Line.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!