Athene, de stad van de oudheid is ook een stad vol moderne kunst. Door de hele stad zijn verschillende kunstmusea en galerieën gevestigd met zowel werken van Griekse kunstenaars als internationale artiesten.
De Grieken zelf vinden dat zij geen échte moderne kunstcultuur kennen. Ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk, Athene is geen Berlijn of Parijs, maar het kent zeker wel een artistieke scene en vele goede kunstenaars die door de jaren heen prachtige werken hebben gemaakt.
In de volgende musea en galerieën tref je mooie voorbeelden van moderne kunst aan in de stad van de oudheid.
Inhoud
Nationale Galerie
Om een idee te krijgen van de Griekste kunstgeschiedenis is een bezoek aan de Nationale Galerie een aanrader. De Nationale Galerie geeft een overzicht van de Griekste kunst vanaf de post-byzantijnse tijd naar nu. Het grootste deel van het museum is gevestigd in een nieuw modern gebouw pal tegenover het oude Hilton Hotel in hartje centrum Athene.
Tijdens mijn bezoek tijdens winter 2021/2022 waren ze nog steeds bezig met de final touches in het gebouw. De tentoonstelling van de periode tot 1682 was toen nog niet geopend. De verwachting is dat dit in de aankomende maanden zal plaatsvinden. Al struinend door de diverse zalen krijg je een goed beeld van wie de belangrijkste Griekse schilders zijn geweest. Sommige schilderijen zijn duidelijk sterk beïnvloed door destijds heersende West-Europese kunststromingen, anderen hebben een geheel eigen karakter. Ik was in ieder geval erg onder de indruk van de kwaliteit van de werken.
Tweede locatie Nationale Galerie
In het filiaal in Amry Park bevindt zich het overzicht van de Griekse beeldhouwkunst. De beelden stonden samen in een grote ruimte, op chronologische volgorde. Zo wandelde ik in 2017 in 20 minuten van de post-byzantijnse tijd naar de abstracte en moderne werken van vandaag. Deze expositie werd heringericht tijdens mijn bezoek in 2021/2022, maar zou volgens een medewerker voor de zomer van 2022 opengaan.
Het verhaal van Yannoulis Chalepas, een getalenteerde beeldhouwer die een zenuwinzinking kreeg en na jaren van hospitalisatie al zijn kennis en vaardigheden was kwijtgeraakt, blijft mij bij. Yannoulis moest opnieuw leren beeldhouwen en heeft toen een geheel eigen stijl ontwikkeld. In het museum zie je werken van voor en na zijn opname. Het is alsof je naar het werk van twee verschillende beeldhouwers kijkt.
Een modern werk van Pastra Nausika heeft mij ook geraakt. Dit ogenschijnlijk simpel beeld van cirkels, vierkanten en raar gevormde kubussen in verschillende lagen symboliseert voor mij Griekenland. Het land van perfecte cirkels, hoekige vierkanten, zaken die door elkaar, langs elkaar en over elkaar gaan. Zoveel symboliek in één abstract werk, bijzonder!
Voor ons bezoek aan de Nationale Galerie namen wij de metro naar Evangelismos. Je kunt er ook in 20 minuten naartoe lopen vanaf Syntagma plein. Voor openingstijden, toegangsprijzen en tentoonstellingen, bezoek de website van de Nationale Galerie.
Nationaal Museum voor Contemporary Art
Voor zeer recente kunst, moet je bij EMST zijn. Hier vind je hedendaagse moderne kunst in een mooi strak wit gebouw. Het Nationaal Museum voor Contemporary Art werd in 2015 geopend en heeft vanaf het begin al een geheel eigen stijl.
Veel kunstwerken in haar collectie kaarten maatschappelijke problemen en vraagstukken aan. Het verzamelen van deze kunstwerken begon al ver voor de opening van het museum en daardoor is er nu al een mooie overzichtstentoonstelling van de verzamelde werken tot dusver. En het merendeel van deze schilderijen, foto’s en installaties zijn gemaakt door Griekse kunstenaars.
Het museum heeft ook tijdelijke exposities, en ook die hebben meestal een maatschappelijk thema.
Je kunt het museum bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 19.00. Op donderdag zijn ze tot 22.00 open. Metrohalte Syngrou-Fix is het meest dichtstbijzijnde station.
Vele verrassingen in Metaxourgio
Met een goed inzicht in de kunstgeschiedenis van Griekenland en een indruk van hedendaagse kunstenaars, is het tijd voor de meer verborgen plekken. Vele daarvan bevinden zich in de wijk Metaxourgio.
Een bezoek aan deze wijk, kun je het best beginnen bij een klein overheidsmuseum. De Municipal Gallery of Athens in Metaxourgio organiseert door het jaar heen verschillende tentoonstellingen. Het is even zoeken naar dit kleine museum zonder website, maar je vindt hem in een neoklassiek gebouw aan het Koumoundourou plein. Een echte hidden gem met prachtige kunstwerken van vooral Griekse kunstenaars.
De Municipal Gallery of Athens is geopend woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 19.00, en op dinsdag tot 21.00. Op zondag is de galerie geopend van 10 – 15. Toegang is gratis.
In de omgeving van Municipal Gallery of Athens bevinden zich verschillende moderne kunst galerieën, zoals de Rebecca Camhi Gallery, The Breeder Gallery en Vamiali’s Gallery. Zij exposeren en verkopen allemaal moderne Griekse kunst.
Voorbij de voormalige gasfabriek van Metaxourgio, dat nu is omgetoverd tot een hippe uitgaansplek, staat een filiaal van het Benaki museum. Hier, aan de Pireos Straat, organiseert het Benaki Museum wisselende exposities van vooral moderne Griekse kunstenaars. De permanente expositie bestaat uit fotografie en moderne Griekse architectuur. Dit filiaal van het druk bezochte museum in de stad, is een stuk rustiger. Bezoek hun website voor de laatste informatie over exposities, openingstijden en toegangsprijzen.
Uniek kunstmuseum in een buitenwijk van Athene – Vorres Museum
En wie écht iets bijzonders wil zien, moet vooral niet vergeten om af te reizen naar het Vorris Museum. Hier vind je zowel prachtige moderne kunstwerken in de vorm van schilderijen en sculpturen, maar ook een huis en tuin vol oude volkskunst.
Het Vorres museum ligt in een buitenwijk van Athene, maar is goed bereikbaar met openbaar vervoer en de auto. Met de metro en bus ben je wel even onderweg, maar voor ons was die reis de moeite waard. Niet alleen vanwege het museum, maar ook vanwege de kennismaking met de kleine enclave van Paiania.
Ian Vorres, de Griekse oprichter van dit museum, woonde vele jaren in Canada maar keerde later terug naar Griekenland. Hier begon hij met het verzamelen van traditionele Griekse voorwerpen die door lokale bewoners minachtend als afval werden afgedaan. Zo kocht hij bijvoorbeeld grote partijen aardewerken urnen, molenstenen en oude houten deuren. Het kleine huisje dat hij had gekocht om in te wonen, richtte hij helemaal in met deze typische Griekse voorwerpen en meubilair.
Sommige verzamelingen in het kleine huisje zijn nogal verrassend, zoals een collectie van borden waarop het toenmalige Grieks koningspaar staat afgebeeld. Tientallen hangen er in zijn voormalige woning.
Moderne kunst collectie
In 1968 begon hij ook met het verzamelen van moderne kunst. Zowel schilderwerken als beeldhouwwerken werden door hem aangekocht en deze staan nu opgesteld in een moderne aanbouw naast zijn voormalige woning.
Hier vind je verschillende levensgrote werken van Yannis Gatis, waarvan een voorbeeld te zien is op het perron van metrohalte Larrissa station. In dit museum komen ze écht tot hun recht. Verder vind je er een brede variatie aan abstracte en realistische schilderijen.
Ian Vorris is inmiddels overleden en zijn museum wordt nu beheerd door een zelfstandige stichting. Het is een populaire bestemming voor scholen en reisgroepen, en daardoor doordeweeks alleen open op afspraak.
In het weekend kun je er als individuele bezoeker terecht. Het museum is dan van 10.00 – 14.00 geopend voor bezoekers.
Ian Vorres, de oprichter van dit museum, is ook 8 jaar burgemeester geweest van Paiania. De wijk waar het museum staat. Hij bepaalde toen dat de woningen in deze wijk maximaal twee verdiepingen hoog gebouwd mochten worden. Dit maakt Paiania uniek, want alle overige wijken in Athene en omgeving bestaan uit hoge gebouwen met meerdere appartementen.
Na ons bezoek aan het Vorres museum hebben we dan ook nog een aantal uren doorgebracht met het observeren van lokale bewoners op het centrale plein en het wandelen door Paiania zelf. Hierdoor werd het museumbezoek een dagje uit.
Het is duidelijk dat Athene dus nog veel meer te bieden heeft dan bezienswaardigheden uit de oudheid.
Geef een reactie