Als avontuurlijke reiziger lees ik graag over andere avonturiers. Vooral mooi gedocumenteerde reisverhalen uit vroegere tijden, toen het verkennen van de wereld nog een echt avontuur was, zijn mijn favoriet. Daarnaast wil ik altijd graag meer weten over de achtergrond en historie van een land dat ik bezoek, zodat ik de mensen beter begrijp en ik mijn observaties beter kan duiden.
De hier onderstaande boeken heb ik het afgelopen half jaar gelezen. De meeste van hen zijn geen bekende bestsellers, en dat maakt ze nog interessanter en leuker voor avontuurlijke reizigers die graag van het gebaande pad afgaan. Zij zoeken immers altijd naar het unieke en bijzondere, of dat nu een bestemming of een boek is.
Inhoud
Endeavour – Peter Aughton
De Endeavour gaat over Captain Cook’s eerste grote bootreis rond de wereld, welke van 1768 tot 1771 duurde. Peter Aughton deelt in zijn boek heel veel details over de aanleiding van deze ontdekkingsreis, de boot, het leven van Cook zelf en dat van de andere opvarenden. Hij beschrijft ook gedetailleerd de eerste ontmoetingen met de inwoners van Tahiti, de Maori’s in Nieuw-Zeeland, en de Aboriginals in Australië door Cook en zijn crew op basis van verschillende verslagleggingen. Je krijgt een goed inzicht in hoe het leven aan boord van de Endeavour moet zijn geweest.
Dit boek werd mij aangereikt door een Nieuw-Zeelander, die met een Engelse is getrouwd. Ik vond het de ontdekking van het jaar. De authentieke illustraties van de kunstenaars die toen meegingen om de landschappen, mensen en de kust te documenteren, de citaten uit de verschillende dagboeken, brieven en logboeken, en Peter’s vloeiende schrijfwijze zorgen ervoor dat je het boek nauwelijks kunt wegleggen.
Napoleon in Egypte- Paul Strathern
Waarom mensen fan zijn van Napoleon, vind ik lastig te begrijpen. Toch kom ik hem om de één of andere reden vrijwel overal in Europa tegen. Zo heb ik in Leipzig het monument der naties bezocht, de lokatie waar Napoleon in 1814 zijn eerste grote nederlaag leed, en tijdens mijn bezoek aan Waterloo werd de omvang van de veldslag daar mij volledig duidelijk. Behalve veel oorlogen heeft deze man ook gezorgd voor standaarden in Europa en dat iedereen een formele achternaam kreeg.
Wat veel mensen niet weten, is dat Napoleon één van de grootste expedities naar Egypte heeft geleidt voordat hij zichzelf tot Keizer van Frankrijk uitriep. Dit was slechts zeven jaar nadat Cook terugkeerde van zijn wereldreis met de Endeavour. Napoleon’s reis naar Egypte duurde drie jaar, van 1798 tot 1801, en de impact van die reis op Europa was enorm.
In zijn gevolg had hij wetenschappers opgenomen die onderweg vele ontdekkingen deden over het Oude Egypte en onder andere de sleutel vonden voor het lezen van de hiërogliefen. De kunstenaars en schrijvers die meegingen, legden de expeditie vast in beeld en schrift. Hierdoor is er nu niet alleen veel documentatie over Egypte uit die periode, maar ontstond er net na 1800 ook een Egypte-manie in Europa. Iedereen wilde spullen uit Egypte hebben en men begon zelfs een tulband te dragen.
Zoals Cook een expeditie maakte om het onbekende land (Australië) te bereiken, zo trok Napoleon erop uit om Egypte te veroveren en te ontdekken. Helaas bleek de man zich niet zo goed voorbereidt te hebben op de reis en werd hij al snel door de Engelsen teruggestuurd. Paul Strathern heeft dat hele verhaal dit mooie boek beschreven.
Germany – Neil MacGregor
Voormalig directeur van het Brits Museum in Londen, Neil MacGregor, heeft al veel boeken geschreven. Zijn meest bekende ‘History of the world in 100 objects’ was een bestseller. Na zijn functie bij het Brits Museum, heeft hij nog een aantal jaren gewerkt voor het nieuw te openen Humboldt Museum in Berlijn. Zijn interesse voor Duitsland is groot, en dat is duidelijk te merken in ‘Germany, memoirs of a nation’. Aan de hand van verschillende monumenten, plaatsen en personen beschrijft hij de geschiedenis van Duitsland, of beter gezegd het Duitstalig-gebied.
Ik vond zijn boek heel inzichtgevend en interessant om te lezen, omdat hij Duitsland vanuit een heel ander perspectief beschrijft dan die ik als Nederlander ken. Zijn boek heeft mij geïnspireerd om Weimar te bezoeken, de thuisbasis van Goethe en Schiller. In Frankfurt ben ik naar het IG Farbenhaus gegaan, het bedrijf dat zo’n dubieuze rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Verder leerde ik dat de gebroeders Grimm door hun boeken vol fabels en mythes het Duitstalig-gebied cultureel gezien met elkaar heeft verbonden.
MacGregor’s boek leest gemakkelijk en prettig, ondanks dat het vol informatie staat. Kleine details als dat er een buste van Erasmus ergens in een groot monument in Zuid-Duitsland staat, die alle Duitse grootheden eert, maakt dat ik dit boek absoluut in deze lijst wilde opnemen. Het boek inspireerde mij om Duitsland op zijn Duits te gaan verkennen.
De verleiding van het Westen – Pankaj Mishra
Ik ben nog nooit op vakantie naar India geweest, maar wel verschrikkelijk nieuwsgierig naar het land. Het enorme verschil tussen rijk en arm, de conflicten tussen de verschillende religies en vooral ook de potentiële viezigheid en drukte op straat, houden mij alleen tegen.
Pankaj Mishra, journalist en Indiër, geeft een inkijk in de politieke cultuur van India en hoe het land worstelt met het concept ‘democratie’. Zijn boek heeft hij gebaseerd op jarenlange eigen onderzoek en ervaringen als journalist in India. Hij geeft ook een beschrijving van de buurlanden Pakistan, Nepal en Bangladesh. Alle drie behoorden ooit tot India, toen het nog in de handen van de Engelsen was, maar zijn door westerse bemoeienis afgesplitst van het twee-na-grootste land ter wereld. En toch hebben ze nog dagelijks met elkaar te maken.
Soms daast het voor mijn ogen als hij in een notendop de geschiedenis van een land vertelt aan de hand van politieke partijen en politieke sleutelfiguren, maar hij wisselt het voldoende af met gebeurtenissen die hijzelf heeft meegemaakt en de boeiende gesprekken die hij met lokale bewoners en politici heeft gevoerd. Hij geeft mij niet alleen inzicht, maar vooral ook een gelaagd beeld van hoe India nog steeds worstelt met democratie en het kasten-systeem. Iets wat alleen een Indiër in kan doen.
Een aanrader dus voor iedereen die meer wil leren over de Indiase cultuur en geschiedenis vanuit een Indiaas perspectief. Ik heb mijn boek gevonden in de lokale kringloopwinkel, maar de Engelse versie is nog als e-book beschikbaar of als je geduldig bent, kun je ook een Engelstalige papieren versie bestellen via bol.com.
De overgave – Arthur Japin
Ik heb ook nooit veel begrip gehad voor de kolonisten die de indianen in Amerika hebben verdreven van hun gronden. De hardheid en vastberadenheid waarmee zij zich een weg baanden door de Verenigde Staten waren een raadsel voor mij, totdat ik dit boek van Arthur Japin las.
Hij heeft het levensverhaal van Granny Parker zo perfect uitgewerkt, dat je helemaal met haar meeleeft en ook begrijpt waarom ze doet wat ze doet, omdat het enige is dat ze kan doen. Wie aan dit boek begint, zal het niet snel kunnen wegleggen. Althans, ik kon het niet!
Tijdens de jaarwisseling heb ik een tweede boek van Japin gelezen, namelijk ‘de zwarte met het witte hart’. In dit boek wordt het levensverhaal van prins Kwasi uit Ghana vertelt, die samen met zijn broer aan Koning Willem I werd geschonken als onderdeel van een overeenkomst tussen Nederland en hun vader voor de aanlevering van ‘soldaten’. In het boek vertelt Kwasi vanaf zijn theeplantage op Java over zijn leven dat hem van Delft, naar Weimar en ten slotte naar Indië bracht. In het boek lees je ook hoe hij Schiller, Liszt, Goethe en de gebroeders Grimm ontmoet. Een mooi, schokkend en bijzonder verhaal dat leest als een spannende roman.
Ik kijk dan ook uit om nog andere boeken van Arthur Japin te lezen.
Geef een reactie