Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Frankfurt

Citytrip Frankfurt – verrassend boeiend

Bij aankomst op het treinstation van Frankfurt valt het gelijk op. Moderne hoge gebouwen en een enorme drukte op straat. Mensen van over de hele wereld komen naar deze stad om er te wonen en te werken, vooral in de financiële sector. Frankfurt is immers het kloppende financiële hart van Europa.

Dat lijkt saai, maar de stad heeft verrassend veel te bieden.

Frankfurt mainhattan
Mainhatten is de bijnaam van Frankfurt

Museumparadijs

Daar waar veel banken zijn, zijn vaak ook veel kunstmusea. In Frankfurt is dat niet anders. Het bijzondere is dat er vooral veel aandacht is voor moderne kunst.

Het meest bekende museum is het Städel museum. Die heeft naast vele bekende Duitse en Europese klassiekers, ook een excellente moderne kunstcollectie.

In het Fotografie Forum Frankfurt worden het hele jaar door exposities van jonge fotografen gehouden, terwijl het MMK vooral moderne multimediale kunstwerken tentoonstelt.

Stadel museum frnakfurt
Moderne kunst in Städel museum

Een ietwat traditionelere museum is het Historisches Museum. Hier staat de stadsgeschiedenis van Frankfurt centraal. Verder vind je in Frankfurt ook een architectuur museum, een film museum, een natuur-historisch museum en een ikonen museum.

Frankfurt stadmuseum
Modern ingerichte tentoonstelling van Historisches Museum Frankfurt

Voor meer informatie over de diverse musea in Frankfurt, bezoek de website van Museumsufer. Met een tweedaagse Museumsuferkaart (18 euro) heb je gratis toegang tot meer dan 30 musea. Hierdoor is Frankfurt ook een geschikte citytrip voor in de herfst of winter, als het weer wat onvoorspelbaar is.

Rivier Main

Bij goed weer, mag een wandeling langs de Main niet ontbreken. Het is ook een perfecte ontsnapping aan de drukte van de binnenstad met haar vele winkels en toeristen. Vanaf de kade heb je uitzicht op de skyline van het financiële centrum en varen de binnenvaartschepen langzaam voorbij.

Zin in een rondvaart over de Main? Bij de Eisener brug vertrekken verschillende rondvaartboten voor als je vanaf het water wilt genieten van het uitzicht.

Main Frankfurt kade
Eén van de vele terrasboten langs de kade met uitzicht op de skyline

Langs de kade kun je vooral in het voorjaar en in de zomer lekker hangen op de terrassen van verschillende café’s en terrasboten. Eén boot valt wel op. Deze lijkt zo vanuit Istanbul in Frankfurt te zijn gedropt. De eigenaren serveren er heerlijk gefrituurde vis in pitabrood, precies zoals in Istanbul.

Voor wie liever de Duitse tradities volgt, die kan bij één van de café’s de befaamde apfelwein uit de regio proberen. Je hebt de keuze tussen zoete, droge of mousserende apfelwein. En voor wie liever geen alcohol drinkt, is er de befaamde apfelschorle.

Frankfurt visboot Istanbul
Istanbul in Frankfurt

Struinen door de parken

Vanaf Nizza park, dat aan de rivier Main ligt, begint een reeks van parken dat om het stadscentrum loopt en uiteindelijk weer terugkeert naar de rivier. Deze halve cirkel van verschillende parken volgt de vroegere stadsmuur, die in de 19de eeuw werd verwijderd, omdat het geen functie meer had.

Je wandelt dan onder andere door het Rothschild park. Dit park, genoemd naar een bekende bankier, ligt middenin het financieel district en vult zich tijdens lunch met mannen en vrouwen in grijze en blauwe kostuums, die even frisse lucht komen halen of er hun lunch gebruiken.

Frankfurt park schiller
Schiller, schrijver en tijdgenoot van Goethe, in één van de stadsparken

Wandel je verder, dan arriveer je in Bethmann Park. Een levensgroot schaakspel nodigt daar de schaakliefhebbers uit om met elkaar de strijd aan te gaan. Lokale bewoners lezen er een boekje of wandelen met hun kinderwagen door de bloemrijke tuin. Er is ook een ommuurde Chinese tuin, maar die was ten tijde van mijn bezoek gesloten voor renovatie.

Bethmann park Frankfurt
Bloementuin in Bethmann park

Römerberg Platz

Het stadscentrum van Frankfurt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig plat gebombardeerd door de geallieerden. Dit heeft de stad de ruimte gegeven voor nieuwbouw, maar men wilde ook het oude stadsplein in ere herstellen. Deze is toen tot in detail nagemaakt.

Veel toeristen merken het niet op en maken volop foto’s van de nieuwe oude gebouwen. De grote kathedraal is ook gerestaureerd, maar kent nog wel een aantal originele elementen. En daartussen breidt men het aantal nieuwe oude gebouwen nog steeds uit.

Een bijzondere ervaring om hier te lopen, bijna lijkt het alsof je door een groot themapark loopt.

Römerplatz Frankfurt
Nieuwe oude gebouwen op Römerplatz in Frankfurt
Kunstverein Frankfurt centrum
Uitzicht vanuit het moderne Museum Frankfurter Kunstverein over de nieuwe oude binnenstad

Bijzondere architectuur en verhaal van IG Farben Haus

Het Duitse bedrijf IG Farben was voor de Tweede Wereldoorlog het grootste farmaceutisch en chemisch bedrijf van de wereld. Zij beheerste de gehele wereldmarkt voor synthetische verf.

In Frankfurt staat hun voormalige hoofdkantoor. Vandaag de dag is het onderdeel van de universiteitscampus en worden er in het gebouw colleges gegeven. De architectuur is zeer bijzonder, maar de geschiedenis van dit bedrijf ook.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde een dochteronderneming van IG Farben het beruchte Zyklon-B gas voor de gaskamers in concentratiekampen. Ook verrichtten meer dan 30.000 mensen gedwongen arbeid voor het bedrijf tijdens de oorlog. Na de oorlog moesten de toenmalige directeuren dan ook verantwoording afleggen, en werden een aantal van hen veroordeeld. Vandaag de dag bestaat het bedrijf nog wel in naam, maar zijn haar activiteiten opgesplitst in de vier Duitse giganten BASF, Bayer, AGFA en Sanofi.

Frankfurt IG Farben haus
IG Farben gebouw, vroeger ook wel het pentagon genoemd

IG Farben huis is ontworpen door Hans Poelzig. Het is in 1930 opgeleverd en oogt vandaag de dag nog steeds modern.  Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het de bijnaam Pentagon, omdat de Amerikanen hier hun hoofdkwartier hielden. President Dwight Eisenhower had er zelfs een kantoor.

Vandaag de dag kun je gewoon naar binnen lopen en de bijzondere architectuur in je opnemen. Vooral de eenpersoonsliftjes zonder deuren, die zonder te stoppen van etage naar etage gaan zijn een ‘kiek’ waard.

Body of knowledge Frankfurt
Het standbeeld Body of Knowledge past goed op het campusterrein

Interculturele en internationale stad

Niet alleen in de parken, maar ook in de winkelstraten en langs de rivier Main bevinden zich vele banken en terrassen, waar je lekker kunt zitten. Vanaf zo’n bankje of terras kun je in alle rust de mensen van Frankfurt observeren. Je zult dan een grote variëreit aan mensen zien, en als je goed luistert nauwelijks Duits horen.

De Kaisestrasse, die van het treinstation naar de stad loopt, kent een mengelmoes van buitenlandse restaurants en winkels. Hier lopen kantoormensen, zwervers, toeristen en migranten door elkaar, maar wel samen naar het stadscentrum.

Een andere plek voor het observeren van deze bijzondere stad is het dakterras van Galeria Kaufhof. Vanaf hier vang je in één blik de diversiteit van de stad. De oude gebouwen, de nieuwbouw, de traditionele markt en de massa’s mensen op straat.

Galeria Kaufhof Frankfurt
Uitzicht over de stad vanaf het dakterras van Galeria Kaufhof

Voor meer informatie

Ook naar Frankfurt? Met de trein ben je binnen 5 uur in Frankfurt. Reis je met de auto naar de stad, denk dan aan de verplichte milieusticker voor Frankfurt. Meer informatie over bezienswaardigheden, leuke restaurants en activiteiten vind je op de website van Frankfurt Tourismus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!