Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Frankfurt

Frankfurtcard of Museumsufercard, welke is beter?

Frankfurt an Main stadsgezicht

Frankfurt biedt, net als vrijwel elke andere grote stad in de wereld, een toeristenkaart aan. In Frankfurt heb je zelfs de keuze tussen twee toeristenkaarten, de Frankfurtcard en de MuseumsuferCard.

De Frankfurtcard is een kortingskaart van 10,50 euro per dag met gratis gebruik van openbaar vervoer. De Museumsufercard geeft je voor 18 euro twee dagen lang toegang tot meer dan 30 musea.

Eiserner steg

De Eiserner Steg verbindt traditioneel Sachsenhausen met modern Frankfurt

Frankfurtcard gratis openbaar vervoer

Met de Frankfurtcard reis je gratis in de stad en naar het vliegveld. Een normaal buskaartje naar of van het vliegveld kost 4,95 euro. Heb je een overstap in Frankfurt, en wil je gemakkelijk van en naar de stad reizen, dan is de Frankfurtcard zeker de moeite waard.

Kom je met de trein of auto naar Frankfurt en je wilt gebruiken maken van het openbaar vervoer, dan is een gewone dagkaart voor het openbaar vervoer voordeliger.  Een enkeltje met de bus, tram, metro of S-bahn in de stadszone kost weliswaar 2,75 euro per rit, maar een reguliere dagkaart kost slechts 5,35 euro. Goedkoper dus, dan twee enkele reizen.

Het verschil tussen de Frankfurtcard en reguliere dagkaart is, dat je met de gewone dagkaart niet naar het vliegveld kunt reizen.

Frankfurtcard

Behalve gratis openbaar vervoer, krijg je met de Frankfurtcard ook 50% korting op de entreeprijs van veel musea. Echer, het Städel Museum, Schirn kunsthalle en Liebieghaus geven geen 50% korting, maar slechts 2 euro korting op hun entreeprijs.  Terwijl dit eigenlijk de must-go musea zijn. De kaart geeft ook korting op rondvaarten en stadsrondleidingen. In de meeste gevallen is het een korting van 10%, wat niet écht veel waarde heeft. Over het algemeen geeft het een korting van ongeveer 1 euro op een activiteit.

Tot slot ontvang je met de Frankfurtcard 20% korting op enkele attracties,  waaronder de Main Tower met haar observatieplatform. Normaal kost een entreekaartje 7 euro. Met de Frankfurtcard krijg je 1,40 euro korting.

Het kan dus best een uitdaging zijn om de kosten van de Frankfurtcard terug te verdienen, vooral ook omdat het behalve gratis openbaar vervoer niets anders gratis aanbiedt. Deze kaart is in mijn ogen het meest geschikt voor transfer-bezoekers, die vanaf de luchthaven een dag in de stad willen doorbrengen.

Via deze link kun je zien welke kortingen er precies met de Frankfurtcard worden gegeven.

Frankfurt Schiller Main Tower

Duitse klassieke schrijver Schiller voor de Main Tower in Frankfurt

Museumsufercard

De meeste bezienswaardigheden in Frankfurt liggen op loopafstand van elkaar. Mijn AirBnB was ook op loopafstand (30 minuten) van het stadscentrum, dus ik heb heerlijk gewandeld. Tijdens mijn vierdaagse bezoek heb ik éénmaal een dagkaart voor het openbaar vervoer gekocht, omdat ik wat verder gelegen bezienswaardigheden zoals het IG Farbenhaus wilde bezoeken.

IG Farben Frankfurt

Het IG Farben haus gebouw, nu universiteitsgebouw

In het stadscentrum van Frankfurt bevinden zich fantastische musea, waarbij kunstmusea overheersen. Het meest bekende museum is het Städel museum (14 euro) met zowel oude als moderne kunst. Museum Für Moderne Kunst (16 euro) heeft prikkelende contemporary art tentoonstellingen en het stadsmuseum (12 euro) geeft een erg mooie inzage in de bijzondere geschiedenis van Frankfurt.

Gezien de hoge entreeprijzen is een Museumsufercard al snel voordelig. De kaart van 21 euro is twee dagen geldig en geeft gratis toegang tot 39 musea in de stad.

Naast de vele kunstmusea heeft Frankfurt ook een filmmuseum, architectuurmuseum, natuurhistorisch museum, ikonenmuseum en een wereldculturenmuseum.

Voor een volledige lijst van alle musea, die je gratis met de MuseumSufercard kunt bezoeken, klik hier.  Helaas is de folder alleen in het Duits beschikbaar. 

Frankfurt Staedel museum

Bezoek aan Städel museum is absoluut de moeite waard

Ontdekken

Persoonlijk vind ik zo’n museumkaart altijd erg leuk, omdat ik dan eerder een kleiner museum binnenstap. Tijdens mijn wandeling door de binnenstad ontdekte ik het Fotografie Forum Frankfurt. Ook deze was gratis te bezoeken met de Museumsufercard, dus ben ik naar binnen gegaan. Dit zou ik anders niet snel doen, omdat de entreeprijs 6 euro is. Ik heb er uiteindelijk een boeiend half uurtje doorgebracht met het bekijken van bijzondere fotografieprojecten.

Soms is zo’n spontane actie niet zo succesvol, maar ook dat is geen probleem. Na een bezoek aan Museum für Moderne Kunst (MMK 1) , bleek MMK3 minder interessant te zijn. Binnen 10 minuten stond ik weer buiten, zonder schuldgevoel en klaar voor een nieuwe ontdekking.

Fotografie forum frankfurt

Mijn bezoek aan Fotografie Forum Frankfurt, verrassend boeiend

Welke kaart voor wie?

Heb je een overstap met het vliegtuig in Frankfurt en tijd over, dan is een Frankfurtcard meestal voordeliger, omdat het gratis vervoer van en naar het vliegveld biedt. Maak gebruik van de korting op één of twee activiteiten of musea en je hebt een prima tijd in de stad.

Voor de overige bezoekers van Frankfurt heeft de Museumsufercard meer voordelen, eventueel gecombineerd met een reguliere dagkaart voor het openbaar vervoer.

Voor meer informatie, bezoek de website van Frankfurtcard en Museumsufercard. Gedetailleerde informatie over het openbaar vervoer in Frankfurt vind je hier.

Frankfurt skyline

Een blik op de skyline van de stad

Nieuwsgierig naar andere Duitse steden?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!