Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Wandelen

Wandelen in de omgeving van Navarino op Peloponnesos – hoe, wat, waar

Strand en olijfgaarden is waaraan de meeste mensen denken als het om Griekenland gaat. Wandelen komt misschien op de vijfde plaats.

Toch kan ik het iedereen aanraden om te gaan wandelen door het gevarieerde Griekse landschap tijdens je vakantie. Vooral in het voor- en najaar kun je er heerlijk struinen door landschappen vol met bloeiende bloemen, dichte bossen, stille zandstranden en langs beken en rivieren.

In de afgelopen periode heb ik vooral gewandeld in de regio Messina aan de westkust van Peloponnesos. We hebben er verschillende bijzonder mooie en avontuurlijke wandelroutes gevonden en gelopen.  

Het zijn wel vaak avontuurlijke wandelingen omdat er in dit gebied geen bewegwijzerde routes zijn. De routes die wij hebben gelopen hebben we gedaan aan de hand van beschrijvingen in een reisgids, op advies van andere reizigers, en gevonden op Wikiloc en GoogleMaps.

Wil je liever niet alleen of met zijn tweeën op pad dan zijn er twee mogelijkheden om met een groepje op pad te gaan.

Uitzicht vanaf Paleiokastro richting Voidokiliastrand

Op pad met wandelgroep FreeWalkers

Een superleuk initiatief zijn de FreeWalkers. Deze groep wandelaars, grotendeels bestaande uit in Griekenland wonende expats, gaan van september tot en met juni twee keer in de week op pad.

Op woensdag wordt een wandeling van ongeveer 10 kilometer gemaakt, op zaterdag een wat langere wandeling.

De wandelingen worden geleid door één van de FreeWalkers zelf, die de route zelf heeft uitgezet. Na de wandeling wordt er samen wat gedronken in een lokale kafeinon, maar dat is niet verplicht.

Iedereen mag aanhaken wanneer die wil, en ze kijken niet raar op als je slechts met één of twee wandelingen meedoet. Ze vinden het juist leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. En zoals het woord Free al zegt, zijn de wandelingen gratis. Het wordt wel gewaardeerd als je als aandenken een button koopt voor een paar euro.

Wij hebben een aantal keren met deze groep meegewandeld en vergaten onderweg vaak om ons heen te kijken. We waren steeds in gesprek met één van de andere wandelaars.

Bekijk hun Facebook-pagina voor meer wandelingen en foto’s van eerder gemaakte wandelingen. Veel van de wandelingen vinden plaats buiten Navarino, maar altijd in Messina. 

Wandelen met een gids via Walking Messina

Jos en Conny zijn een Nederlands stel die al vele jaren in Griekenland wonen. Zij organiseren begeleide wandelingen in de regio voor maximaal 20 euro per persoon, vaak inclusief een flesje water en snack.

Je kunt kiezen voor een wandeling alleen met hen of samen met andere wandelaars.

Walking Messina is een goed alternatief als je geen zin hebt om een eigen route te plannen, maar wel graag bepaalde plaatsen wil bezoeken. Daarnaast spreken beide gidsen gewoon Nederlands.

Op pad met de FreeWalkers

3 meest populaire wandelingen rond Navarino

Wij verbleven in de omgeving van de Navarino baai. De onderstaande 3 zijn onze favoriete wandelingen geweest. Het zijn niet alleen onze meest populaire wandelroutes, maar ook die van andere bezoekers aan deze regio.

Paleiokastro

De meest populaire wandeling in de omgeving van Navarino is die naar het oude Navarino kasteel. Er zijn verschillende varianten mogelijk, afhankelijk van hoe avontuurlijk en fit je bent. 

Onze favoriete route is degene die begint aan de voet van de klif, aan het einde van Golden Beach. Vanaf daar loop je via een pad naar boven, naar de ingang van het oude kasteel. Je gaat het terrein op, geniet van de uitzichten natuurlijk, en loopt over het midden van het terrein naar de andere kant. Vanaf hier zijn de uitzichten landinwaarts adembenemend mooi.

In de vestingmuur helemaal aan de andere kant, is een v-vormige opening met daaronder een smal en steil pad naar beneden. Neem dat pad naar beneden en je komt uit bij Nestors grot. Vanaf daar wandel je verder naar beneden totdat je bij Voidokilia strand aankomt. Je gaat dan niet het strand op, maar kiest voor een pad door de duinen, die je naar de voet van de klif brengt.

Vanaf daar is een smal pad langs het water, pal naast de klif. Let op: een gedeelte van het pad staat regelmatig onder water en er wordt gewaarschuwd voor vallende rotsen.

Uiteindelijk kom je dan vanzelf weer bij de kleine parkeerplaats waar je bent begonnen met de wandeling. 

 Deze wandeling duurt ongeveer 2 tot 3 uur, maar alles hangt af van hoe lang je wilt genieten van wat je ziet onderweg.

Voidokilia

Een tweede wandeling in deze omgeving begint bij Voidokilia strand, maar dan aan de andere kant ervan. Je rijdt met de auto via Petrochori naar het strand.

In plaats van het strand op te gaan, ga je rechtsaf de klif op. Aan de linkerkant is een oude graftombe uit de Myceense tijd. Enkele van haar grafvondsten kun je zien in Pylos in het museum van Neokastro.

Loop weer terug naar het hoofdpad, en ga dan linksaf. Je komt dan uit bij een klein strandje. Lekker om daar een duik in het water te nemen. Keer weer terug en ga dan weer linksaf.

Via wat velden en bossages, kom je dan op een grotere gravelweg uit. Ga weer linksaf en loop naar boven. Daar bovenop de klif is een klein kerkje vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de kustlijn richting het noorden.

Vanaf hier kun je via de hoofdweg of dezelfde route terugwandelen naar de parkeerplaats van Voidokilia strand.

Ben je nog niet moe, wandel dan nog even door het duingebied van Voidokilia strand. Eén van onze favoriete plekjes, ook voor de hond. 

Kalamaris en Stenosia watervallen

En dan is er nog de wandeling die van waterval naar waterval gaat. De mooiste waterval van de twee is voor mij Kalamaris.

Je kunt met een gewone auto naar de parkeerplaats van de Kalamaris waterval rijden, zoals die wordt aangegeven op Google Maps. Je kunt de auto ook bij de kerk in Schinolakka parkeren en dan naar beneden wandelen naar de parkeerplaats.

Parkeerplaats is een groot woord, het is een vrijgemaakt grasveld. Vanaf de ‘parkeerplaats’ gaat een smal wandelpad richting de waterval.

Vanaf de waterval kun je het riviertje verder volgen naar de Stenosia watervallen.

Dit pad is absoluut een avontuurlijk pad. Je steekt regelmatig het riviertje over via smalle planken en sommige gedeelten van het pad zijn overgroeid. Dit is zeker het geval in de winter. Vermoedelijk zijn er in het voorjaar alweer zoveel wandelaars geweest, dat de paden en rivieroversteken weer beter onderhouden zijn. 

Vind je het té avontuurlijk worden, keer dan terug naar de auto en rijd naar de Stenosia watervallen. Vanaf daar kun je dan ook weer zover lopen als je durft en wilt.  

De Stenosia watervallen zijn misschien nog wel indrukwekkender dan die van Kalamaris, maar je vindt er ook meer afval langs de kant. Daardoor zijn ze niet zo idylisch als de Kalamaris waterval.

Heen en teruglopen van Kalamaris naar Stenosia is ongeveer 7 kilometer. 

Kalamaris waterval

Eigen wandelroute samenstellen

Het gebied rondom Navarino bestaat vooral uit olijfgaarden. De toegangswegen daarvan zijn vaak gravelwegen die niet tot nauwelijks gebruikt worden. Met behulp van Google Maps kun je zelf een route samenstellen die over een aantal van deze paden gaat. Gegarandeerd dat je weinig mensen tegenkomt behalve een incidentele boer die aan het werk is of een jager met zijn jachthonden. De uitzichten vanaf deze heuvels zijn magnifiek.

Een aanrader zijn de olijfgaarden tussen Eleofyto en Iklaina. Na de wandeling kun je wat gaan drinken of drinken bij Terpsy restaurant in Iklaina. Een hidden gem met heerlijk gezond eten.

Een andere optie is om vanuit Vlachopoulo naar Panagitsa te wandelen en dan weer via de olijfgaarden en wijngaarden terug te lopen naar het dorp.

Tot slot kan ik aanraden om vanuit Chandrinos naar de profeet Elias kerk te lopen die op een perfecte bergtop staat met 360 graden uitzicht over de regio. Wandelgroepen komen hier graag tijdens de volle maan om eerst de zon in de zee te zien ondergaan en daarna naar de andere kant te gaan voor de opkomst van de volle maan.

Op Wikiloc zijn nog verschillende andere wandelingen te vinden in de regio van Messina.  

Beschikbare wandelgidsen

Natuurlijk kun je ook een wandelgids kopen met daarin wandelingen in de omgeving van Navarino op Peloponnesos.  

De FreeWalkers verkopen voor 10 euro een wandelgids met een variatie aan wandelingen in Messina. De wandelgids is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Informatie inclusief mailadres vind je op hun website.

Er is een Engelse wandelgids die je ook als pdf kunt kopen met daarin 50 wandelingen in het zuidelijk deel van Peloponnesos. Deze gids wordt uitgegeven door Sunflower Books.

Op Bol.com vond ik nog een wandelgids van Rother met 45 wandelingen over heel Peloponnesos.

Wat zijn de beste maanden voor een wandeling?

Wij hebben onze wandelingen op mooie dagen in december, januari en februari gemaakt. In deze maanden regent het wel regelmatig, waardoor het niet de meest geschikte tijd is om te wandelen als je maar beperkt tijd hebt.

De beste tijden om te wandelen zijn in het voor-en najaar. April, mei, september en oktober zijn de maanden met kans op goed weer zonder dat het té warm wordt.

In de zomermaanden zijn de dagen te warm en is een stevige wandeling niet verstandig.

Veel mensen bezoeken in de zomer wel de watervallen en zullen een stukje wandelen omdat het langs het water, in de bossages, relatief koel is. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!