Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Engeland, Musea, Wandelen

Wat is er te zien en te doen in Brighton and Hove

Na een fijn verblijf in Seaford vorig jaar, waar ik de kalkwitte kliffen bewonderde en wandelde door het glooiende landschap, besloot ik dit jaar Brighton als mijn uitvalsbasis te kiezen voor een verdere verkenning van de Engelse zuidkust. 

Mijn verwachting was dat Brighton een ietwat vervallen Engelse badplaats zou zijn. De hoogtij dagen dat de pier van Brighton bezoekers van all-over aantrok, is wel voorbij dacht ik zo. Met het vliegtuig ben je immers in no-time op de zandstranden van Portugal en Spanje. En inderdaad, Brighton is geen levendige badplaats meer zoals je die nu in de Algarve of Spanje aantreft. Er zijn inderdaad diverse ietwat vervallen gebouwen, maar toch… Brighton en Hove hebben iets. En omdat het zo gemakkelijk vanuit London te bereiken is, komen hier toch nog veel mensen op bezoek voor een dagje zon, zee en strand.

Ik trof in Brighton en Hove dus een mooie mix van badplaats, kunst, architectuur en excentrieke bevolking aan. Ook werd ik aangenaam verrast door de vele kleine winkels met aantrekkelijke tweedehands spullen, antiek en eigengemaakte producten. En dat zegt iets, want ik ben geen fanatieke shopper.

Brighton Palace Pier – 19-eeuws strandcultuur

Eerlijk is eerlijk, ik ken Brighton vooral van haar pier. In elke film of televisieserie die ik heb gezien waarin Brighton voorkomt, komt ook de pier voorbij. In mijn optiek, is dit hét icoon van de stad.

De Brighton Palace Pier werd geopend in 1899 en staat inderdaad symbool voor de badplaatsgeschiedenis van Brighton, maar zoals je straks zult zien is het niet meer dé attractie van Brighton.

Op de oude pier bevinden zich nu allerlei gamehallen met typische arcadespellen. Zo kun je los gaan met het racen in auto’s, dansen op muziek en cadeautjes pakken met swingende grijpers. Er zijn ook nog enkele kermisattracties en natuurlijk diverse eettentjes.

In de avond gaan de veelkleurige lichten aan en heb je mooi uitzicht op de zonsondergang.

Bij een bezoek aan Brighton hoort dus nog steeds een bezoek aan haar befaamde pier.

Royal Pavilion – een koninklijk toevluchtsoord

Maar het is niet de pier waar Brighton haar naam en faam aan te danken heeft. Dat is het paleis Royal Pavilion. Dit exotisch paleis met Indiase en Chinese invloeden valt erg op. Koning George IV begon in 1787 met de bouw, maar het meeste werk werd aan het begin van de 19e eeuw uitgevoerd.  Met de komst van de koning naar Brighton en de bouw van het paleis, veranderde het kleine vissersdorp in een koninklijke badplaats.

Het weelderige ontwerp en unieke architectuur van het paleis kwam als een totale verrassing voor mij. Ik had niet verwacht een dergelijk bouwwerk in Brighton aan te treffen.

Het paleis is vroeger leeggehaald door Koningin Victoria en zij verkocht het gebouw daarna in 1850 aan de stad Brighton. Inmiddels heeft de koninklijke familie een deel van het meubilair weer terug gebracht naar Brighton en de gemeente heeft delen van het paleis in oude glorie hersteld.

Je kunt het paleis bezoeken met een rondleiding. Dat kost wat, maar dan zie je wel de mooi gerestaureerde kamers terwijl je meer leert over Brightons koninklijk verleden.

The Lanes – winkelen in geschiedenis

Een andere verrassing was dit winkelgebied vlakbij het voormalig Koninklijk Paleis. Je vindt er een reeks van smalle straatjes vol kleine winkels, eettentjes en kelders vol antiek en tweedehandse spullen. Het is een feest om hier doorheen te wandelen en de diverse winkels in te duiken die veel groter zijn dan je verwacht.

De straten, en een groot deel van de gebouwen, zijn nog een overblijfsel van het voormalige vissersdorp. Het is duidelijk dat dit het oudste deel van Brighton is.

Brighton Museum and Art Gallery – een cultureel feest

In dit museum, dat tussen het paleis en de The Lanes ligt, vind je niet alleen een stukje stadsgeschiedenis, maar ook diverse tijdelijke tentoonstellingen met steeds een ander thema. Zo was er tijdens ons bezoek een tentoonstelling genaamd Queer the pier over de geschiedenis van de LGBTQIA+ gemeenschap in Brighton en Hove, maar ook een expositie genaamd Finding Faberge. Deze tentoonstelling gaat over vijf Fabergé voorwerpen die ergens weggestopt lagen in de collectie van het museum. 

Een kaartje voor de Brighton Museum and Art Gallery kost 9.50 pounds en is het hele jaar geldig.

Hove Museum of creativity – een speelparadijs

Een ander feit dat ik niet wist, is dat de twee plaatsen Brighton en Hove zijn samengevoegd tot één stad en gemeente. Vandaag de dag zijn ze zo aan elkaar vastgegroeid dat het niet meer te zien is waar Brighton eindigt en Hove begint. Toch zullen de bewoners van Hove je wel altijd laten weten dat ze in Hove wonen en niet in Brighton. Ze kijken nog steeds een beetje op Brighton neer.

Dus behalve een Brighton Museum, is er dan ook een Hove Museum. In deze charmante Victoriaanse villa leer je niet alleen meer over de geschiedenis van Hove, maar je maakt ook kennis met haar enorme speelgoed- en kunstcollectie.

Verder organiseren zij diverse tijdelijke tentoonstellingen, vaak gelinkt aan kunst of speelgoed. Bij elke tentoonstelling zijn ook diverse activiteiten voor kinderen en evenementen voor volwassenen.

En het leuke is, dit museum is gratis te bezoeken.

Brighton strand en boulevard – zon, strand en zee

Nu heb ik al vier activiteiten en plaatsen genoemd, maar nog niets geschreven over Brighton’s stranden en boulevard.

Voor mij waren zij niet het hoogtepunt van mijn bezoek aan deze stad, wel een prettige bijkomstigheid. En jazeker, op warme dagen of avonden is het heerlijk om op het kiezelstrand te zitten of een duik te nemen in de zee voor verkoeling, maar verwacht geen strand zoals wij dat kennen in Nederland.

Je vindt er geen enorme strandtenten, wel cafés en restaurants  in de hoge wand die de stad en het strand van elkaar scheiden. Je vindt langs het strand ook nog een klein scheepsvaartmuseum en enkele galeries. Een Engelse badplaats is dus toch echt wel anders dan een Nederlands of Spaans strand. Ik vond het in ieder geval erg leuk en interessant.

i360 – een futoristisch wonder

Sinds 2016 is i360 dé attractie van Brighton. Je zou kunnen zeggen dat zij de opvolger van de traditionele pier is.

Deze zilverkleurige schotel is ontworpen door de makers van de London Eye. De schotel brengt je 137 meter omhoog voor een geweldig uitzicht over de stad en haar omgeving. Tegelijkertijd draait zij rond, zodat je inderdaad een 360 graden view over de omgeving hebt.

De i360 is de moderne versie van onze oude vertrouwde Euromast in Rotterdam.

Er worden ook allerlei aanverwante activiteiten georganiseerd in de i360, waardoor de reis naar boven een echte belevenis kan worden. Zo kun je de reis ondernemen met een cocktail geïnspireerd op de zee in je hand of op hoogte een yoga les volgen.

Kaartjes zijn vanaf 18,50 pounds te koop en worden duurder naarmate je er een meer unieke ervaring van maakt.

The West Pier – bijna verdwenen, bijna…

De eerder genoemde Brighton Palace pier is niet de oudste van Brighton, dat is de West Pier. Die opende haar deuren al in 1866 voor bezoekers.

In 1975 werd het echter gesloten en sindsdien is ze in verval geraakt. Nu zie je alleen nog restanten die een herinnering zijn van haar fameuze verleden.

Je vindt de pier vlakbij de i360 en bij zonsondergang zul je zeker niet de enige persoon zijn die een foto maakt van deze mooie vervallen pier.

Preston Manor – beleef het begin van de 20e eeuw

Preston Manor bestaat al sinds de 13e eeuw, maar ze dankt haar bekendheid aan haar Edwardiaanse interieurs en tuinen.

Met het Edwardiaanse tijdperk wordt de periode 1900 tot en met 1910 bedoeld, toen Koning Eduard VII aan de macht was. Qua stijl lijkt het erg op Jugendstil, maar de Engelsen zouden de Engelsen niet zijn als ze geen eigen woord voor die tijdsperiode bedachten.

Preston Manor is beperkt geopend, vaak in combinatie met een activiteit. Bezoek hun website voor meer informatie.

Stanmer Park en dorp – natuur en erfgoed gecombineerd

In het noorden van Brighton ligt een park waar je heerlijk kunt wandelen. Stanmer Park ligt naast de universiteit van Sussex en je vindt er verschillende bezienswaardigheden.

Het oude dorp zelf heb ik niet bekeken, maar het zag er van een afstand cosy uit. In de omliggende weilanden op de glooiende heuvels, grazen schapen en in de buitenste ring bevinden zich bossen. Vanaf daar heb je ook mooi uitzicht over de South Dawns.

Behalve wandelen kun je er ook picknicken of door het dorpje struinen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, die je via deze link kunt bekijken.

Wandelen in de omgeving van Brighton

Via Komoot heb ik verschillende wandelingen ondernomen in de natuur. De omgeving van Brighton kenmerkt zich door uitgestrekte weilanden met heuvels vanaf waar je uitzicht hebt over de South Downs. Persoonlijk vond ik de wandeling in de omgeving van Devils Dyke en de wandeling in Stanmer Park de mooiste. Ook de wandeling vanaf Jack en Jill Windmills door South Downs National Park was mooi maar wel pittig vanwege de felle zon en de afwezigheid van schaduw.

Hier de links naar de genoemde wandelingen op Komoot: Devils Dyke, Windmills en Stanmer.

Verder maakten we elke dag een korte wandeling door de stad en dat verveelde nooit. Ik heb genoten van de vele antiek en tweedehands winkeltjes, de straten met Victoriaanse en Edwardiaanse huizen en natuurlijk de levendigheid op het strandboulevard.

Evenementen en festivals

Tijdens ons bezoek aan Brighton en Hove in mei, vond het Artists Open Houses festival plaats. Allerlei galerieën openen dan hun deuren en met een plattegrond in de hand bezochten we verschillende plekken in Hove, plekken die we anders nooit ontdekt zouden hebben. Elke maand zijn er een aantal evenementen of festivals in Brighton en Hove, dus bekijk de website van Visitbrighton.com om te zien of er iets van je gading tussenzit.

Mijn conclusie

Brighton en Hove biedt een boeiende mix van historische bezienswaardigheden, culturele attracties en strandplezier. Zo wandel je door de historische straatjes van The Lanes om vervolgens bij de strandboulevard grootse herenhuizen te bewonderen en daarna te genieten van het ruisen van de zee op het strand.

Ofwel Brighton en Hove’s rijke geschiedenis gecombineerd met een dynamisch stedelijk leven maakt dat er altijd iets te ontdekken valt

Hoe kom je er?

Wij hebben ervoor gekozen om vanuit Nederland met de trein naar Brighton te reizen. Op de heenweg maakten we eerst een stop vlakbij Reading voor een housesit en van daaruit reisden we in nog geen 2 uur naar Brighton. Na ons bezoek aan Brighton spendeerden we nog 3 nachten in Londen voordat we terugkeerden naar huis.

  • Wil je meer weten over hoe ik reis als luxe budgetreiziger? Bekijk dan deze overzichtspagina met meer blogs en tips.

Brighton is trouwens ook heel goed te bereiken vanuit Londen. Vanaf London St. Pancras gaat een Thameslink trein rechtstreeks naar Brighton. Deze treinreis duurt slechts een uur en 15 minuten.  Dus je kunt Brighton ook voor een dag bezoeken vanuit Londen, maar persoonlijk vind ik dat Brighton en Hove een langer bezoek verdient.

Reizen met de trein is de meest milieuvriendelijke optie. Het vliegtuig is de snelste manier om naar Brighton te reizen, afhankelijk van hoever je van het vliegveld woont natuurlijk. Ga je met het vliegtuig, dan kun je het best landen op London Gatwick. Vanaf daar ben je in 30 minuten met de trein in Brighton.

Reis je met je eigen auto, dan is een veerdienst of de Eurotunnel de beste optie voor je reis naar Engeland.

Maar maak vooral je eigen afweging over hoe je naar Brighton reist, want dat zal toch afhankelijk zijn van je reisschema, budget en voorkeuren.

En wat je ook doet, geniet van je tijd aan de Engelse zuidkust. Het is er prachtig!  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!