Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Musea, Suriname

Welke museums zijn er in Suriname?

Laat ik beginnen met te vertellen dat Suriname geen museumland is. De overheid heeft geen geld voor het opzetten en onderhouden van nationale musea, en rijke particulieren verlaten het land voor verblijf in Nederland of Verenigde Staten. De banken en verzekeraars in Suriname bezitten wel degelijk grote kunstcollecties, maar deze worden niet tentoongesteld. Ze hangen in hun kantoren en liggen in kelders.

Toch zijn er kleine particuliere initiatieven met interessante tentoonstellingen, en delen verschillende overheidsorganisaties en non-profit organisaties hun collectie met het publiek.

Hieronder volgt een overzicht van de bij mij bekende musea in Suriname. Vanwege Covid-19 zijn een aantal kleine musea gesloten of werkt hun website niet meer naar behoren.

Ik begin met degene in Paramaribo en eindig met enkele buiten de stad.

Surinaams Museum ofwel Fort Zeelandia

Het is niet mogelijk om dit museum niet te bezoeken tijdens je verblijf in Suriname. Of je nu interesse hebt in het ontstaan van Suriname als land of wilt zien waar de 8 december moorden hebben plaatsgevonden, een bezoek aan het Surinaams museum hoort bij een bezoek aan Suriname.

Bij mijn laatste bezoek kon ik zien dat het museum moeite heeft om haar hoofd boven water te houden, maar gezien haar locatie en de goede rondleidingen is het nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Haar collectie is wat stoffig, maar geeft wel inzicht in de diverse culturen woonachtig in Suriname. Ook zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die een aspect van de Surinaamse geschiedenis uitlichten.

Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.00 – 14.00 en op zondag van 10.00 – 14.00. Op zondag kun je deelnemen aan een gratis rondleiding door het fort en museum, welke zeer de moeite waard is. De rondleiding begint om 10.30 en 12.00.

Koto museum

Dit particulier museum is een ‘hidden gem’. Christine van Russel-Henar heeft hier haar vele angisa’s en koto’s tentoongesteld en als je het museum bezoekt, kun je ook je eigen angisa maken.

Een angisa is een gevouwen doek dat als hoofddeksel werd gedragen door de Creoolse vrouwen in de stad. De wijze waarop de angisa werd gevouwen, gaf aan wat de gemoedstoestand van de betreffende vrouw was. Zonder woorden werden er dus vele boodschappen en zelfs informatie uitgewisseld.

Daarnaast heeft ze vele koto’s, de typische kleding van Creoolse vrouwen van rond de eeuwwisseling. Op feestdagen en feesten worden deze nog steeds gedragen.

Bij een bezoek aan dit museum krijg je een persoonlijke rondleiding van Christine.

Formeel is het museum van maandag tot en met vrijdag van 10.00 – 15.00 geopend, maar gezien de vele schoolbezoeken en de persoonlijke rondleidingen die worden gegeven, is het verstandig om van te voren een afspraak te maken.

Dat kan het best telefonisch. Je vindt alle gegevens op de Facebook-pagina van het Kotomuseum. Er is geen vaste entreeprijs, men vraagt wel een vrijwillige bijdrage na het bezoek.

MAS museum

Vlak naast het Surinaams rumshuis bevindt zich de Maritieme Autoriteit Suriname. Deze organisatie heeft in een apart gebouw, genaamd de ‘Flying Fish’ een collectie van de door haar gebruikte apparaten en boten.

Je kan hun collectie bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 13.00. Ook hier geldt dat het handig is om van te voren je bezoek aan te kondigen, door hen even te bellen. Meer informatie vind je op de website van de MAS.

Een bezoek aan hun ‘Flying Fish’ museum is trouwens gratis.

Bron: MAS

Katholieke Bisdom museum

In een bijzonder mooi rood stenen gebouw aan de drukke Henk Arronstraat maak je kennis met de geschiedenis van het Katholieke Bisdom in Suriname.

In dit kleine museum wordt het werk van Pater Donders, die bekend stond om zijn werk met melaatsen op Batavia, uitgelicht. Daarnaast kun je ook de bisschopskapel bezoeken. Een bezoek aan het bisdom museum sluit je af met een korte wandeling door de prachtige bisschopstuin.

Ook voor dit museum geldt dat je je bezoek het best van te voren kunt aankondigen, zodat je niet voor een gesloten deur staat. Op de website van Bisdom Paramaribo vind je het juiste telefoonnummer.

Bron: Bisdom Museum

Numismatisch Museum

Vol goede moed ging ik naar het Numismatisch Museum om vervolgens tegen gehouden te worden, want op dat moment was er een schoolbezoek gaande. Ik heb daardoor het museum niet kunnen bezoeken.

Wel jammer, want hier vind je de geschiedenis van Suriname verbeeldt in munten. Ook de gouden olympische medaille van Anthony Nesty kan hier bewonderd worden.

Alle relevante informatie vind je op de website van de Centrale Bank van Suriname.

Bron: numismatisch museum

Joods Museum en Synagoge

Sedert enkele jaren kan je de grote synagoge in Paramaribo bezoeken en het bijbehorende Joodse museum. Men heeft er zelfs een kleine giftshop.

De synagoge en het joods museum zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00.

Meer informatie vind je op de website van de Suriname Joodse gemeenschap.

In geval je interesse hebt om meer te leren over de joodse gemeenschap in Suriname, dan is een tour naar de Jodensavanne met Marina da Costa een absolute aanrader.

Bron: Tripadvisor

Fort Nieuw Amsterdam

Net buiten Paramaribo ligt Fort Nieuw Amsterdam. Mijn laatste bezoek aan dit openluchtmuseum dateert al weer van een aantal jaren geleden en toen heb ik mij uitstekend vermaakt met vooral relaxen en wandelen over het terrein.

Het fort is destijds door de Nederlanders opgezet ter bescherming van de plantages die aan de Commewijne en Suriname rivier lagen. Precies daar waar Fort Nieuw Amsterdam ligt, komen beide rivieren samen. De perfecte locatie dus voor het buiten houden van indringers.

Op het terrein staan verschillende oude gebouwen, inclusief een kruithuis en plantagewoning. Er zijn vele hutten waar je kan ontspannen langs de waterkant en ook worden er regelmatig evenementen gehouden.

Vlakbij Fort Nieuw Amsterdam vind je Mariënburg, de voormalige suikerrietplantage met bijbehorende fabriekshallen. Je kan erheen gaan, en de kans is groot dat een oud-medewerker je staat op te wachten om je rond te leiden. Soms, maar niet altijd, wordt er dan wel een bijdrage verwacht.

Bron: openluchtmuseum Nieuw Amsterdam

Museum Bakkie op plantage Reynsdorp

Marsha Mormon is een nazaat/erfgename van deze plantage. Samen met haar partner Bas Spek hebben zij op de voormalige plantage een plek gecreëerd waar de voormalige plantagecultuur goed te zien en te ervaren is.

In Museum Bakkie vind je niet alleen bijzondere boeken van bijvoorbeeld Stedman, Maria Sibylla Merian en tekenaar Benoit, maar ook voorwerpen afkomstig van de plantage. Er wordt ook stilgestaan bij de familiegeschiedenis van Marsha.

Je kunt de plantage op eigen gelegenheid bezoeken, maar dan moet je wel beschikken over een boot of die huren. Je betaalt dan voor een bezoek aan het museum en wandeling over het terrein 10 euro per persoon. Gemakkelijker is om een dagtour vanuit Paramaribo te boeken voor 75 euro per persoon. Je vindt de informatie over Bakkie hier.

Bron: website Bakkie

Saamaka Marron Museum in Pikin Slee

Na afloop van een grote tentoonstelling over de Marron-cultuur in Nederland, werd dit museum aan de Boven-Suriname rivier geopend.

Wie een bezoek brengt aan dit gebied, zal ook vaak met zijn/haar gids een bezoek brengen aan het museum. Vraag erom, want niet alleen het museum maar ook het dorp zelf is een bezoek waard. Pikin Slee staat vooral bekend om haar vele Rastafari’s en mannen die met hout werken.

Je kan ook op eigen gelegenheid naar dit vriendelijke dorp afreizen. Op de website van Saamaka Marron Museum vind je alle relevante informatie.

Bron: Saamaka Marron Museum

Marowijne Contemporary Artmuseum van Marcel Pinas

Met het vertrek van Alcoa uit Suriname, stond het museum van Marcel Pinas in één van haar oude gebouwen onder druk. Recentelijk zijn de kunstwerken verwijderd door de overheid, omdat ze het gebouw willen gaan gebruiken als middelbare school.

Gelukkig zijn er nog vele werken te vinden in het dorp zelf. Je ziet ze al als je naar binnen rijdt.

Vraag naar waar je Marcel Pinas kan vinden als je aankomt in Moengo.

Kunstwerk uit Marowijne Contemporary art museum in Moengo

Meer musea in Suriname?

Dit zijn de musea die ik ken in Suriname. Mocht je nog aanvullingen hebben, dan hoor ik het graag. Je kan een reactie hieronder plaatsen of mij een e-mail sturen.

Voor meer inspiratie over wat je kunt doen in Suriname, lees ook één van de vele andere blogs die ik heb geschreven. Je vindt ze hier.

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

  1. PlantageMuseum Bakkie

    Vergeet het unieke PlantageMuseum Bakkie niet.

    https://museumbakkie.com/en/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!