Hoe zit het nu met alcohol in Oman? Het is een islamitisch land, dus verwacht je misschien dat het drinken van alcohol lastig zal zijn. Dat valt reuze mee. Je moet je alleen wel aan een aantal spelregels houden, maar dan kun je vrijwel overal wel een glas alcohol vinden.
Inhoud
Waar kun je alcohol kopen
Op de luchthaven zelf kun je in het duty free winkelgebied alcohol kopen. De maximale hoeveelheid die je mag meenemen het land in, is twee liter in maximaal twee flessen of 24 blikjes bier. Bewaar de kassabon goed en ga gelijk naar je hotel met de flessen drank. Lees verderop in mijn blog waarom.
Er zijn een paar winkels in Oman, die alcohol mogen verkopen aan inwonenden met een speciale vergunning. Jij, als toerist, mag in deze winkels geen alcohol kopen. Je zult vriendelijk verzocht worden om naar een restaurant of bar te gaan.
Gelukkig kun je, zeker in Muscat, in veel restaurants, bars en clubs wel alcohol gebruiken. Vooral als ze gevestigd zijn in drie of vier sterren hotels. Wees dus niet verbaasd als je in de avonduren veel Omani’s in je hotelbar of -restaurant ziet. Zij logeren er niet, maar gebruiken de plaats om te genieten van een lekker glas bier, whiskey of wijn.
Alleen tijdens de Ramadan geldt een algeheel verbod op de consumptie en verkoop van alcohol. Alle andere dagen van het jaar kun je gewoon alcohol drinken en kopen in de daarvoor bevoegde restaurants, ook op vrijdag.
Geen alcohol op straat
Het is illegaal om alcohol mee te nemen op straat. De enige uitzondering is als je je aankopen vanaf de luchthaven meeneemt naar je verblijf. Maar dan nog, moet je de kassabon bij de hand houden, want alleen dat geeft je het recht om het te vervoeren.
Aangeschoten zijn in de openbare ruimte kan leiden tot een nacht in de gevangenis, met daar bovenop een stevige boete. Het rijden onder invloed is absoluut verboden. Als je dan ook nog betrokken raakt bij een auto-ongeluk, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Onthoud dat goed als je van plan bent om met een huurauto door Oman te reizen.
Dronken worden kan dus alleen op je hotelkamer.
Prijzen
Alcohol is niet goedkoop in Oman. Zeker niet als je het vergelijkt met de lokale prijzen voor niet-alcoholische dranken. Zo kost een flesje cola gemiddeld 44 cent. Een flesje bier met hetzelfde volume kost bijna 7 euro in een restaurant.
Onze alcoholconsumptie ging dan ook flink omlaag tijdens onze rondreis door Oman. Daar stond wel tegenover dat we de vele lekkere verse vruchtensappen ontdekten, en de Omaanse koffie.
Onderhands kopen van alcohol
Natuurlijk zijn er manieren om wel aan (goedkoper) alcohol te komen, die je kunt gebruiken op je kamer of in je verblijf. Meestal is daarvoor een gesprekje met een barman of taxichauffeur al voldoende. Binnen no-time kan die jou een voorraadje tegen gunstige prijzen leveren. Echter, dit is illegaal!
Alhoewel het wordt gedoogd op sommige plaatsen, is het bij wet verboden om alcohol door te verkopen aan of te kopen van individuen. Ik raad dan ook sterk aan om dit niet te doen. Je niet aan de wet houden, kan zware consequenties hebben in Oman. Er zal geen uitzondering voor jou als toerist worden gemaakt, en de straffen zijn er zeer zwaar.
Vanaf 21 jaar
Nog even voor de volledigheid; in Oman moet je 21 jaar of ouder zijn om alcohol te drinken.
Ben je benieuwd of de regels inmiddels zijn veranderd, bezoek dan de website van de Oman Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Geef een reactie