Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Algarve – tips voor net een beetje anders vakantie

Tijdens mijn zevenweekse verblijf in de Algarve afgelopen voorjaar, heb ik mogen ervaren dat er in de Algarve veel meer te doen is dan hangen op het strand. In deze blog deel ik mijn ontdekkingen.

Ponte de piedade lagos
Traditioneel beeld van de Algarve, Ponte da Piedade in Lagos

Wilde rotsen en natuur aan de westkust

Daar waar de zuidelijke stranden vooral worden gedomineerd door zandkleurige hoge kliffen, vind je aan de westkust van de Algarve een grotere variatie aan kliffen en rotsen. Zowel rotsen van zandsteen als gitzwart leisteen vormen hier de grens tussen land en oceaan. Sommige stranden aan de westkust liggen zelfs vol met keien en kiezels, glad gepolijst door de opkomende en terugtrekkende zee.

De gehele westkust is onderdeel van Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Wie wandelt over de kliffen langs de kust treft een enorme varieteit aan planten en dieren aan. Alhoewel je erg veel geluk moet hebben om wilde otters tegen te komen, zijn de wilde zwijnen gemakkelijker te traceren. En vergeet ook de adelaars niet.

In dit gebied zijn vele wandelingen uitgezet, welke op de uitstekende website van Rota Vicentina staan beschreven.

strand mist westkust algarve
Mist rolt binnen op één van de vele stranden langs de westkust
Clerigos Aljezur Amoreira
Het beschutte strand van Amoreira vlakbij Aljezur
algarve voorjaar wandelen
Voorjaarswandeling door het duingebied

Voor meer informatie over de westkust, lees één van mijn andere blogs met gedetailleerde informatie over bezienswaardigheden, wandelingen en restaurants.

Kunst en cultuur

Soms is het even zoeken, maar 9 van de 10 keer is dat wat je vindt verrassend goed. De Algarve kent geen lange geschiedenis van kunst en cultuur, maar is hard bezig met een inhaalslag.

Lokale musea en galeries hebben bijna altijd wel een expositie van een lokale kunstenaar of kunstenaarsgroep, die absoluut het niveau van amateurisme overschrijden.

Voor street art liefhebbers zijn Lagos en Alte goede bestemmingen. Lagos staat niet alleen bekend haar vele muurschilderingen van hoge kwaliteit, maar ze worden ook regelmatig vervangen. Met behulp van een plattegrond wandel je langs de verschillende werken, die veelal aan de rand of buiten het toeristisch centrum zijn gepositioneerd. Alte’s muurschilderingen zijn wat bescheidener, maar wel kunstzinnig en opgaand in de sfeer van de omgeving.

Muziek- en theateroptredens vinden over het algemeen plaats in de grotere badplaatsen. Het is niet ongebruikelijk om hier optredens te zien van bekende namen uit de jazz- of popscene. Elke maand geeft het toerismebureau een boekje uit met daarin alle optredens en exposities in de regio.

Een optreden of expositie kan heel goed een reden zijn voor een bezoek aan de betreffende plaats of een wandeling in haar directe omgeving. Zo verkende ik het dorp Vila Real de Santo António, dat op de grens met Spanje ligt, voordat ik naar de openlucht filmvoorstelling ging.

Tijdens mijn verblijf trad Sarah McKenzie op in het cultureel centrum van Lagos tijdens het Jazz Gourmet Festival
Lagos street art
Soms is het even zoeken naar de afbeeldingen in Lagos
algarve film kunst
Dead Combo speelt live bij screening van een stomme film uit 1922 in Vila Real de Santo António

Trek de bergen van de Algarve in

Wie even niet naar de zee kijkt, maar zijn hoofd landinwaarts draait, zal altijd de heuvelrug Serra do Calderão zien. Dit gebergte vormt een natuurlijke barrière tussen Alentejo en de zuidkust van Portugal, waardoor de koude noordenwind de zuidkust niet bereikt.

De hoogste berg van Serra do Calderão is Foia, net buiten Monchique. Vanaf de 920 meter hoge top zijn verschillende wandelingen uitgezet met mooie vergezichten over land en richting zee. De temperatuur in Monchique is ook een stuk lager dan aan de kust, dus een perfecte plek om naartoe te vluchten tijdens hete zomers.

De lager gelegen dorpen, zoals São Bras de Alportel staan bekend om hun vruchtbare landbouwgebieden, en ook de kurkboom groeit hier volop. Daar waar in Alentejo vooral de plantages overheersen, worden ze hier nog op ouderwetse wijze in gemengde bossen beheerd.

Het eerder genoemde dorp Alte ligt ook aan de voet van Cerra do Calderão en is populair als dagtrip in de zomer. De badgasten van de zuidkust trekken dan hier naartoe voor koelte en verandering van omgeving. 

Buiten het hoogseizoen is het echter een zeer aangenaam, rustig en sfeervol dorpje. De kale rots Rocha da Pena vraagt erom om beklommen te worden om vanaf daar naar de Carra do Calderão te kijken en tegelijkertijd ook de Middellandse zee te zien. Op de berg bevindt zich een stenen muur uit de ijzeren eeuw, die destijds de mensen moest beschermen tegen vijanden.

Aljezur aldeia nova
Uitzicht vanaf Castelo in Aljezur richting de bergen van Monchique
sao marcos da terra wandeling ezel
Wandelen in de omgeving van São Marcos da Terra

Wandelen

De Algarve raakt steeds meer in trek als wandelgebied. Rota Vicentina en Via Algarviana trekken elk jaar vele lange afstand wandelaars. Er zijn echter ook genoeg gemarkeerde dagwandelingen uitgezet in de Algarve. De meesten daarvan zijn tussen de 10 en 20 kilometer lang. De langere routes kunnen vaak ingekort worden tot een wandeling van iets minder dan 10 kilometer.

Het toerismebureau van de Algarve verkoopt een wandelgids waarin 36  wandelingen staan opgenomen verspreidt over de gehele Algarve. Het boekwerk kost 7 euro, maar is ook gratis te downloaden in het Engels via deze link. Inmiddels hebben veel dorpen tussen het verschijnen van dat boek en nu, het aantal gemarkeerde wandelroutes uitgebreidt. Het is dan ook de moeite waard om de lokale toeristeninformatiecentrum binnen te lopen voor de laatste informatie. Vooral Monchique heeft veel meer wandelmogelijkheden, dan in het wandelboek staat vermeldt

Rai formosa olhao wandelen
Wandelen in natuurpark Ria Formosa
Carrapateira wandelen
Er zijn meerdere dagwandelingen in de omgeving van Carrapateira en Bordeira aan de westkust

Verblijf bij lokale bewoners of in kleinschalige accommodaties

Buiten de grote badplaatsen bevinden zich vooral kleinschalige accomodaties en heel veel mogelijkheden om een kamer of huis te huren via AirBnB. Zo heb ik een kamer gehuurd bij een lokale familie in São Bras de Alportel en ook bij een Franse stel in São Marcos da Terra. Tijdens ons verblijf in Aljezur pasten we op een quinta, die in de zomer ook twee kleine apartementjes verhuurd. We hebben gezien dat veel oude woningen worden gerenoveerd om daarna verhuurd te worden via AirBnB. Een verblijf bij en tussen lokale bewoners geeft je een unieke ervaring.

Op zijn mooist in het voor- en najaar

Algarve is op haar mooist in het voor- en najaar. In het voorjaar kleurt alles groen en bloeien de bloemen volop. Ooievaars zitten op hun nesten en jonge adelaars leren vliegen. Het enige nadeel is dat de huizen of kamers soms koud en vochtig kunnen zijn van de winter. Het is dan ook verstandig om te checken of er verwarming in de vorm van een houtkachel of heater aanwezig is.

In het najaar wordt er geoogst en komen de najaarsbloemen tot bloei. De huizen zijn lekker opgewarmd en de dagen zijn koel. Lokale bewoners vinden dit zelf het mooiste seizoen van het jaar en raden iedereen aan om dan naar de Algarve te komen.

Faro ooievaars oude stad
Ooievaars op hun nest midden in de stad Faro

Conclusie

Gedurende mijn 7 weken in de Algarve, heb ik mogen ervaren dat deze regio een enorme diversiteit aan natuur en cultuur kent. Dat er veel meer te zien en te doen valt, dan het bezoeken van haar mooie stranden omringd door metershoge rotsen.

Ik kijk er dan ook naar uit dit gebied verder te verkennen en meer gedetailleerde verhalen over specifieke plaatsen en wandelingen te schrijven. Een overzicht van al mijn blogs over de Algarve vind je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!