Ok, ik beken… ik houd ervan om met de auto door Suriname te rijden. Samen met vrienden naar het Marron-dorp Santigron voor een lekkere maaltijd tijdens een festival, naar Parabello voor een duik in het koele water, naar Atjoni voor een verblijf in het Boven-Surinamegebied of naar Nieuw-Nickerie voor een bezoek aan mijn tweede familie aldaar. Autorijden in Suriname is, mits je een airco in de auto hebt, een aangenaam tijdsverdrijf. Het enige wat wennen is, is het rijden aan de linkerkant van de weg.
Inhoud
Links rijden
In het begin is het even wennen, maar uiteindelijk valt het erg mee. Suriname kent vooral enkelbaanse wegen en weinig ingewikkelde kruispunten.
De bediening van de richtingaanwijzers is eigenlijk het meest lastige van links rijden. De richtingaanwijzer zit namelijk niet aan de linkerkant, maar aan de rechterkant van het stuur. Naar boven is naar links in plaats van naar rechts, naar beneden is linksaf in plaats van rechtsaf. Het trucje dat het knipperlicht meegaat met het stuur, helpt ook om te bepalen of ik hem nu naar beneden of naar boven moet duwen.
Vooral op drukke kruispunten gaat het nog weleens verkeerd. Mijn aandacht gaat dan naar het verkeer, terwijl ik tegelijkertijd de bocht naar links indraai op de rotonde en in mijn achteruitkijkspiegel al een andere auto zie naderen. Mijn hand schiet dan nog weleens naar de linkerkant van het stuur en dan springen de ruitenwissers aan. Niet handig, maar ook niet onoverkomelijk. Als ik tijd van nadenken heb, dan gaat het uitstekend.
Rijden in automaat
De meeste auto’s in Suriname zijn automaten. In het begin twijfelt mijn arm nog of het niet moet schakelen, maar al snel ligt hij ontspannen op mijn schoot of op het bovenbeen van mijn partner.
Bij het rijden in een automaat heb je de keuze tussen P, R, D en N in plaats van versnellingen. P voor als je de auto aan of uitzet. R voor achteruit, D voor rijden en N voor neutraal. Als de auto in D staat, moet je wel je voet op de rem houden, anders rijdt hij weg. Wil je de auto stationair laten draaien, zet hem dan in P of N. Bij N staat de auto niet op de rem, dus let op dat hij dan niet wegrolt omdat je toevallig op een heuveltje staat.
Het duurde wel even voordat ik begreep dat je je voet op de rem moet houden, als je de auto wilt starten. Doe je dat niet, dan start hij niet. En om de autosleutel uit het contact te halen, moet de auto in de P worden gezet. Anders gaat de autosleutel er niet uit.
Ik ben erg van het rijden in een automaat gaan houden, zeker op stressvolle momenten in het verkeer, of op drukke kruispunten. Het enige nadeel van een automaat is dat het acceleren niet zo snel gaat.Het duurt altijd even voordat je op gang komt vanuit stilstand.
Achteruitkijkspiegel
Als je aan de linkerkant van de wegrijdt, zit je achteruitkijkspiegel dus links van je. In het begin keek ik automatisch naar rechts voor de spiegel. Na ongeveer drie autoritten merkte ik dat ik toch gemakkelijker in de achteruitkijkspiegel keek. Dus ook dat went.
Rij samen bij twijfel
Een ander raar fenomeen is dat ik op kruisingen wel goed uitkijk, maar soms de auto’s die aankomen niet registreer. Ongemerkt verwacht ik de auto’s aan de rechterkant van de weg te zien. In landen met links verkeer is dat dus andersom. Je kijkt naar rechts voor auto’s die aan de linkerkant van de weg rijden. Ik kijk dus wel, maar registreer niet dat er een auto of brommer aankomt. Pas als ik de tweede keer kijk, zie ik de betreffende auto of brommer. Rijd de eerste dagen dan ook altijd met iemand samen, zodat die kan meekijken. Daarna pakken je hersenen het vanzelf wel op, maar gun jezelf wat tijd om te wennen.
Verkeersdrukte
Het verkeer in Suriname is ietwat chaotischer dan in Nederland, maar weer niet zo erg druk als in Londen of Auckland. Auto’s halen je soms links in (in plaats van rechts) en op kruisingen wordt er veel gegeven en genomen. Echte regels lijken er soms niet te zijn.
Als men te lang moet wachten bij een kruizing of uitrit om ertussen te komen (en men vindt hier in Suriname als snel dat het tijd wordt om over te steken of in te voegen), dan rijdt men gewoon de auto ertussen. Het recht van de brutaalste geldt dan. Op een gegeven moment leer je dat vanzelf, maar vaak geeft een collega-bestuurder je met zijn/haar autolichten een seintje dat je ertussen mag. Niet iedereen gelooft hier in het recht van de sterkste.
- Lees ook mijn reisverhaal over Van Paramaribo naar St. Laurent in Frans-Guyana
Vriendelijkheid
Een snelle flits met het grote licht betekent dus dat jij kan invoegen of oversteken. Ook aan fietsers en voetgangers wordt die ruimte gegeven. Wees dus niet verbaasd als je stilstaat op de weg, omdat degene voor jou even een aantal kinderen laat oversteken.
Een ander vriendelijk gebaar is de korte druk op de claxon, wanneer je inhaalt of een voetganger cq fietser passeert. Je maakt de ander alert op het feit dat je hem gaat passeren. In het begin moest ik even wennen, want ik dacht dat het geclaxonneer sloeg op seksuele interesse. Pas later leerde ik de vriendschappelijke betekenis ervan en paste ik hetzelf ook regelmatig toe, vooral bij het inhalen van grote vrachtwagens.
En, als mannen willen laten merken dat ze je een leuke meid vinden, dan hangen ze wel uit het raam van hun auto om mondeling aan te geven dat ze graag met je willen stappen of dat je er sexy uitziet.
Verkeerssnelheid
Formeel is de snelheidslimiet in de stad 40 en buiten de bebouwde kom 80 kilometer per uur. Niemand houdt zich er echter aan, behalve op plekken waar de politie regelmatig controleert.
Op een doorgaande weg buiten de stad rijden sommige automobilisten 60 kilometer per uur en anderen scheren je met 180 kilometer per uur voorbij. Het is dus zowel opletten dat je niet op de achterkant van de auto voor je knalt als dat je de snelheid van een tegenligger verkeerd inschat wanneer je inhaalt. Wees alert en rijd op een voor jouw comfortabele snelheid. Ik bereid je alleen op het ergste voor, maar het is feitelijk allemaal niet zo heftig. Buiten Paramaribo neemt de drukte op de weg al snel af, en voor je het weet ben je de enige.
- Lees ook mijn reisverslag over reizen Van Nieuw-Nickerie naar Paramaribo
Verkeersdrempels
Verkeersdrempels in Suriname zijn geen drempels, maar gevaarlijke hobbels. Vaste hoogtes en breedtes kennen ze niet, dus per drempel moet je inschatten of je auto er recht overheen kan of dat je er schuins overheen moet omdat anders je bumper of onderkant van de auto over de drempel schuurt.
Van een taxichauffeur heb ik begrepen dat je speciale body’s kunt kopen, die je onder de auto kan plaatsen, waardoor je veilig kunt ‘schuren’ over een verkeersdrempel.
Vanwege deze onvoorspelbare en ietwat onveilige drempels, remt wel iedereen af om stapvoets over een verkeersdrempel te gaan.
Relax – No Span
Surinamers genieten van het leven. In de auto kunnen ze echter wel van karakter veranderen, zoals ook in Nederland mensen veranderen als ze eenmaal in een auto plaatsnemen. In Suriname wordt men ofwel een racemonster, of een DJ die zijn muziekkeuze aan iedereen kenbaar wil maken of een ‘Neanderthaler’ die gaat voor het recht van de grootste en sterkste. En ik? Ik rijd er rustig tussendoor en geniet van die variatie aan mensen terwijl ik van de omgeving geniet.
Autorijden met een Nederlands Rijbewijs?
In Suriname mag je als Nederlander alleen rijden als je beschikt over een nationaal en internationaal rijbewijs. Het internationale rijbewijs kun je bij een vestiging van de ANWB kopen en kost nog geen 20 euro. Klik op deze link voor meer informatie over het aanvragen van een internationaal rijbewijs. Heb je geen internationaal rijbewijs, dan moet je een rijtoestemmingsbewijs aanvragen als je in Suriname aankomt. Dit doe je bij de afdeling rijbewijzen aan de Nieuwe Haven, en kost 150 SRD (ongeveer 18 euro). Verwacht lange rijen en een trage procedure. Dus organiseer liever een internationaal rijbewijs voordat je naar Suriname vertrekt. Voor meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs in Suriname, bezoek de website van het Surinaamse Consulaat in Amsterdam.
Autohuur
In Suriname zijn ook de grote autoverhuurbedrijven vertegenwoordigt. Het is echter veel goedkoper om van een lokaal bedrijf gebruik te maken. In 2019 betaalden wij 12 euro per dag voor een comfortabele auto bij een lokale verhuurder. Vraag aan de receptionist van je hotel of gastheer/mevrouw naar een geschikte lokale verhuurder.
Heb je nog vragen over rijden in Suriname? Aarzel dan niet om je vraag via het onderstaande reactieformulier in te sturen.
Kapelka Travel Magazine
Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.
Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.
Farik
Kun je ook een auto kopen in Suriname als Nederlandse toerist? Of zou een lokale Surinamer de auto op zijn naam moeten zetten en dan machtigen bij de politie of verzekering dat jij ermee mag rijden?
heleenwesterman
Beste Farik, ik durf hier geen antwoord op te geven. Ik heb tijdens mijn verblijf in Suriname een auto gekocht, maar had een verblijfsvergunning. Je kunt het best vragen aan een grote autohandelaar als Yokohama.
Sabrina Temmerman
Beste Heleen, is het aangewezen om al toerist een wagen te huren of vind je dit te gevaarlijk? Is er openbaar vervoer om je goed te verplaatsen? Onze dochter gaat als Erasmusstudent 4 maand naar Paramaribo en wij willen haar graag bezoeken
heleenwesterman
Beste Sabrina, ik zou niet teveel rekenen op openbaar vervoer. Dat is heel beperkt in Suriname. Een taxi of een huurauto is de beste manier om je te verplaatsen in de stad. Sommige mensen huren ook fietsen, maar in die hitte en met het ietwat onvoorspelbare verkeer, raad ik dat alleen aan als je bijvoorbeeld naar Frederiksdorp gaat. Veel plezier tijdens je bezoek aan Suriname.