Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Kunst, Weimar

Bauhaus in Weimar, wat en waar?

stadsplein weimar

Het stadsplein van Weimar, waar ook het toeristeninformatiecentrum is gevestigd

Niet alleen in Weimar, maar ook in Dessau en Berlijn wordt aandacht besteed aan deze invloedrijke kunstschool, wiens invloeden ook in Nederland terug te vinden zijn bij Piet Mondriaan, Paul Citroen en vele anderen.

Bauhaus School

Het begon allemaal in 1919 met de opening van de Bauhaus-school in Weimar. Walter Gropius werd toen directeur en ging voortvarend aan de slag. Hij zorgde voor een omwenteling in de wereld van vormgeving. Het schoolgebouw staat er nog steeds, en kan bezocht worden. Het gebouw is door Gropius zijn voorganger ontworpen. Henry van Velde maakte de weg vrij voor Gropius om innovatie in design nog een stap verder te brengen.

Studenten leiden nog steeds mensen rond over het terrein en in het gebouw. Ze vertellen hoe het voor hen is om vandaag de dag aan deze kunstschool te studeren. De tours zijn in het Duits, maar informeer gerust naar mogelijkheden vooreen Engelse tour door te e-mailen naar Thomas Appel. Meer informatie over de tour, prijzen en tijden, vind je via deze link.

Weimar Arthouse hotel
Arthaus detail in mijn hotelkamer

Neue Bauhaus Museum

Tijdens mijn bezoek in 2018 werd er nog hard gewerkt aan de constructie van het nieuwe Bauhausmuseum, maar in april 2019 gaat hij open voor het publiek. In het museum worden vooral stukken uit de collectie van Walter Gropius tentoongesteld. De expositie wordt op basis van thema’s ingericht en maakt ook koppelingen met design in de 21ste eeuw. Klik hier voor de meest recente update en informatie over het museum.

bauhaus museum weimar
Het nieuwe gebouw van het Bauhaus Museum

Haus am Horn

Deze woning werd speciaal gebouwd voor de eerste Bauhaus-tentoonstelling in 1923. Jarenlang is het in ongebruik geweest, maar nu weer in oude glorie hersteld. Haus am Horn is een modelwoning, waaraan verschillende ontwerpers hun bijdrage hebben geleverd. Sommigen met zeer functionele toepassingen, anderen met meer oog voor vorm dan functionaliteit. Ook dit museum is vanaf mei 2019 voor het publiek geopend. Klik hier voor meer informatie.

Haus am Horn Weimar
De strakke lijnen van Haus am Horn

Periode voor de Bauhaus

De Bauhaus-school heeft zijn oorsprong in Weimar, maar 6 jaar na haar oprichting uit Weimar en heeft behalve de collectie van Gropius weinig restanten uit die periode.

Wel zijn er veel voorbeelden te vinden van haar voorganger Henry van Velde, die in zijn tijd ook zeer innovatieve ontwerpen creëerde. Zijn woning Höhe Pappeln en het kantoor in het Nietschze archief laten zijn unieke stijl goed zien. Museum Neues Weimar gaat dieper in op de begin jaren van 1900.

Weimar straatbeeld
Rechts Ana Amalia bibltioheek, links Liszt muziekschool en in de verte het stadskasteel

Periode na de Bauhaus

In 1933 werd de Bauhausschool gesloten op aandringen van de Nazi’s, die het geen geschikte kunststroming vonden. In het stadsmuseum van Weimar zijn verschillende relekwieën uit de Nazi-periode te bezichtigen, maar het meest kenmerkende uit die periode is het Gauforum gebouw net buiten het oude stadscentrum.

Het is een voorbeeld van nazi-architectuur en het ontwerp werd persoonlijk door Hitler goedgekeurd. De bestemmingvan het gebouw was onduidelijk, maar het moest in ieder geval massabijeenkomsten kunnen faciliteren en als een soort verzamelgebouw dienen voor de Nationalische Partij. Vandaag de dag biedt het kantoor aan de ambtenaren van de provincie Thüringen. Het NRC schreef er in 1999 een interessant artikel over. Lees het hier.

Weimar Gau Forum
Gauforum, nu ook wel Weimar Atrium genoemd

Wat er nog meer te doen is in Weimar

Weimar heeft als hoofdstad der Duitse klassiekers nog veel meer te bieden, waaronder de voormalige woningen van Goethe en Schiller. Lees dan ook mijn blog over de 8 highlights van Weimar, waarvan de Bauhaus slechts één is.

Vanwege haar grote hoeveelheid aan musea en bezienswaardigheden heb ik ook onderzocht wanneer de Weimarcard de moeite waard is om aan te schaffen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!