Marrakech is een stad die je volledig kan overdonderen. De drukte op straat, de ogenschijnlijke chaos en wirwar van smalle straatjes doen een aanspraak op al je zintuigen.
Verder kent de stad een overdaad aan winkels, restaurants, musea en andere bezienswaardigheden. De keuze is enorm, en vooraf een stadsgids doornemen is een aanrader. Aan de andere kant, je kan je ook gewoon laten overdonderen en leiden door toeval en lokale tips. Dat laatste hebben wij gedaan, en hebben daardoor een ontzettend goede tijd in Marrakech gehad.
Inhoud
Jemaa el Fna plein
In het hart van de stad ligt het Jemaa el Fna plein. Een plein dat ooit werd aangelegd als paradeterrein, maar daarna vooral een plein van de Marrakechi’s zelf werd. Elke avond vult het plein zich met streetfood-stands, muzikanten, verhalenvertellers en vrouwen die henna tatoeages plaatsen. Daar tussendoor lopen jongeren met VR-brillen, worden kleine lantaarntjes op de vloer gezet voor de verkoop en allerlei souvenirs en prullaria aangeboden.
Elke reisgids raadt je aan om één van de voedselkramen te proberen. Wij hebben dat advies overgeslagen en hebben onze maaltijd genuttigd bij één van de restaurants aan de rand van het plein. Wij vonden de drukte op het plein niet prettig
Ondanks dat het Jemaa el-Fna plein een toeristische highlight is, komen ook Marrokanen hier graag. Het enige onderscheid is dat als jij naar een muziekoptreden of verhalenverteller wilt kijken, je gelijk een schaal onder je neus krijgt om te doneren.
Het Jemaa el-Fna plein is zeker niet de enige bezienswaardigheid van de stad. Er is nog veel meer.
Le Jardin Secret
Als je vanaf de straat de tuin ingaat, weet je niet wat je ziet en hoort. De drukte en het lawaai van de souks is volledig verdwenen. De hoge muren en winkels maken plaats voor een open en groen terrein. De tuin van deze vroegere riad is prachtig gerestaureerd en sinds 2017 open voor het publiek.
In Le Jardin Secret vind je een volledig gerestaureerde khettara ofwel ondergronds irrigatie systeem. In één van de overdekte ruimtes wordt een documentaire getoond over het renovatieproces. De werkzaamheden werden overzien door een Marokkaanse vrouw. Er is ook een klein café en menig bezoeker leest in alle rust een boek op één van de vele bankjes.
In Jardin Secret tref je een hele andere sfeer aan, dan in de Majorelle Gardens.
Meer informatie vind je op de website van Le Jardin Secret
Tuin Majorelle
Deze tuin staat beter bekend als de tuin van Yves Saint Laurent. De modeontwerper kocht het huis met bijbehorende tuin in 1980 en heeft het na jaren van verval weer in ere hersteld. De oorspronkelijke botanische tuin is door de Franse schilder Jacques Majorelle aangelegd. De specifieke blauwe kleur van het huis wordt ook wel Majorelle-blauw genoemd. Dit huis te midden van het groen levert bijzonder mooie foto’s op en vrijwel elke bezoeker maakt een mooie selfie van zichzelf met het prachtige Marjorelle-blauw op de achtergrond.
In de tuin is ook een Berbermuseum. Met een entree-prijs van 70 Dirnham (7 euro) en de hoeveelheid bezoekers die er hun weg zoekt, vonden we de tuin minder indrukwekkend dan Le Jardin Secret.
Vlakbij tuin Majorelle bevindt zich het Yves Saint Laurent Museum. Vele van de mensen die we later hebben ontmoet, raakten er niet over uitgesproken. In dit museum hangen vele ontwerpen van Yves Saint Laurent. Het is duidelijk een hommage aan deze bijzondere haute couture ontwerper.
Bezoek de websites van Majorelle tuin en Yves Saint Laurent Museum voor actuele informatie.
Museum Marrakech
Tegenover Museum Marrakech bevindt zich de Medersa Ben Youssef, ofwel de mooiste koranschool van Marokko. Ten tijde van ons bezoek werd de koranschool gerenoveerd, dus bezochten wij in plaats daarvan Museum Marrakech.
Dit voormalige woonhuis is een lust voor het oog! Daarbij komt nog dat in de voormalige harem een aantal boeiende moderne kunstwerken hangen van bekende Marokkaanse kunstenaars.
Het grote binnenplein is nu afgesloten met een dak. In het midden hangt een enorme messing lamp boven een kleine fontein. Het binnenterrein is omringd met houten wanden en deuren vol met kunstige geometrische vormen en flora. In de overige ruimtes bevinden zich oude traditionele kostuums, sieraden en keramiek.
Maison de la Photographic
In dit museum tref je foto’s van het oude Marokko aan, welke zijn verzameld door privé-verzamelaars Patrick Menac’h en Hamid Mergani. Samen bezitten zij ruim 4.000 foto’s uit de periode 1870 tot 1950. Een deel van hun collectie wordt tentoongesteld in dit museum middels een vaste en wisselende collectie.
Daarnaast heeben we meer dan een uur gekeken naar een film gemaakt door Daniel Chicault over zijn rondzwervingen door het Atlasgebergte in 1957. We hadden het gevoel samen met hem op ontdekkingsreis te zijn.
Bovenop het dak is een heel gemoedelijk en schaduwrijk cafeetje met uitzicht over de medina van Marrakech. Je kunt hier ook een lunch gebruiken. Beneden bij de ingang is een winkel waar prints van de originele foto’s worden verkocht. Een mooi souvenir voor thuis.
Bezoek de website van La Maison de la Photographic voor de meest recente informatie.
Wandelen door de nieuwe stad
Wij zijn op eigen gelegenheid gaan wandelen door de nieuwe stad, en dan vooral door de wijk Guéliz. Midden in deze wijk staat het enorme winkelcentrum Carre Eden waar naast alle grote Europese merken ook enkele Marokkaanse merken hun winkel hebben.
Place du 16 Novembre heeft ons nog het meest verbaasd met een groot filiaal van McDonalds vlak aan het plein. Op dit plein krijg je een goed beeld van de (minder bekende) moderne kant van Marrakech.
En als je toch in de nieuwe stad bent, wandel dan ook eens binnen bij Théâtre Royal (gratis). Bij vertrek met Supratours uit Marrakech is een snelle blik naar binnen bij het moderne treinstation ook een aanrader.
Wandelen door de oude stad
De oude stad, ook wel de medina genoemd, heeft écht meer te bieden dan het Djemaa el Fna plein en haar omliggende souks alleen. Zo ontdekten we naast Majorelle tuin en Le Jardin Secret, ook nog Cyber park. Een heerlijk koele plaats en verademing van de drukte op straat. We hebben er heerlijk gewandeld in de schaduw van de bomen.
Wij hebben geen tijd gehad om het prachtige Bahia Paleis en de dichbijgelegen Saaidian tombes te bezoeken, welke volgens velen een aanrader zijn.
Voorbereiding en reisgids
Tijdens ons verblijf hebben we ons vooral laten leiden door onze neus, ogen, oren en advies van onze receptioniste. Wil je beter voorbereidt zijn, lees dan één van de excellente reisgidsjes over Marrakech.
Voor het schrijven van deze blog heb ik de Time to Momo, Lonely Planet en Capitool doorgenomen. Time to Momo geeft het mooiste overzicht van de te bezoeken plaatsen. Lonely Planet heeft tussendoor goede suggesties voor échte lokale eettentjes en het gebruik van lokale hammans. Qua bezienswaardigheden is er ook een verschil. In de Lonely Planet is Museum Marrakech opgenomen, in Time to Momo niet.
In het algemeen heeft Lonely Planet meer bezienswaardigheden beschreven en geeft het ook veel praktische informatie zoals informatie over gezondheid en basiswoorden in het Arabisch. Time to Momo biedt dat niet. Zoals altijd geeft Capitool Compact de meest uitgebreide achtergrondinformatie bij bezienswaardigheden.
Mijn persoonlijke voorkeur is echter nog steeds de Lonely Planet vanwege haar volledigheid, want uiteindelijk bepaal ik liever zelf waar ik heen ga op basis van een overzicht.
Geef een reactie