Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Suriname

Alle lokale markten van Paramaribo op een rij

Veel toeristen brengen een bezoek aan de centrale markt. Elke dag, behalve zondag, kun je de centrale markt aan de Waterkant bezoeken. Vooral in de ochtenduren tref je hier een levendige handel in groente, fruit, vis en vlees aan. Kleinere zaken aan de rand van de markt en op de eerste etage verkopen gebruiksartikelen en kleding.

Toch bezoek ik zelden tot nooit de centrale markt. Ik vind het te onoverzichtelijk en vaak ook een beetje vervallen en vies.

De naast de grote markt gesitueerde Marron-markt is wel iets waar je in ieder geval één keer doorheen moet hebben gelopen. Er gaat een hele nieuwe wereld open van kruiden en kruidenmengsels. Foto’s nemen is hier echt uit den boze en met de beperkte kennis die ik heb over gebruik van kruiden, raad ik iedereen aan om deze markt met een lokale gids te bezoeken.

Zondagsmarkten

Mijn highlight qua markten in Paramaribo, zijn de zondagsmarkten. Elke zondag pak ik de huurauto om de verschillende markten te gaan bezoeken. Doordeweeks breng ik graag een bezoek aan Poelepantje waar elke dag een markt is of ik bezoek de Kwattamarkt, die op woensdag en zondag wordt gehouden.

Het is wel vroeg opstaan, want de markten eindigen al voor 12.00 en iedere zondagsmarkt heeft haar eigen specialiteit.

Javaanse markt

Meestal begin ik mijn rondje met de Javaanse markt, ook wel de Saoenah markt genoemd. Op de kruising van de Jozef Israëlstraat met de Tourtonnelaan tref je hier specifieke ingrediënten en gerechten uit de Javaanse keuken aan. Heerlijke snacks gewikkeld in bananenbladeren, maar ook gerechten als tahoe longtong en soep met maagwanden. Het is ook de markt met veel verse groenten, fruit en allerlei sappen.

Recentelijk is de markt uitgebreid met een tweede overkapping waar zich ondertussen ook enkele Hindoestaanse verkopers hebben gevestigd, maar de Javaanse verkopers blijven in de meerderheid.

Tourtonne markt

Vervolgens rijd ik over de Tourtonnelaan naar de Tourtonnemarkt. De Tourtonnemarkt is een échte drive-through markt. Auto’s rijden langzaam achter elkaar en parkeren aan de rand van de straat om bij de verschillende verkopers hun groente en fruit in te slaan. Een gedeelte van de weg is ingeruimd voor plantenverkopers en ook kun je er tweedehands kleding vinden.

Het is niet verplicht om met de auto te gaan. Je kunt ook je fiets her en der parkeren of gewoon al lopend langs de vele stands met onder andere ook eigengemaakte gerechten en verse krabben wandelen.

Chinese markt

Mijn rondje zondagsmarkten sluit ik af met de Chinese markt op de hoek van de Combéweg en Sommelsdijkstraat. Hier waan je in klein China. De vele verkopers verkopen eigen gekweekte groente aan, maar ook eigen gemaakte tofoe en sojamelk.

Al enkele jaren maakt iemand Chinese sushi, welke ik erg lekker vind. Mijn man vond op deze markt lekkernijen uit zijn jeugd. Welke hij gretig bestelde en verorberde.

De Chinese markt is door Covid-19 wel steeds kleiner geworden en rond 10.00 zijn de meeste verkopers alweer vertrokken. Er is ook geen aanbod meer van geïmporteerde kruiden, fruit en groente. Het is duidelijk dat de import van groenten en voedingswaren uit China op een laag pitje staan. Ook komen er minder migranten vanuit China naar Suriname.

Gelukkig is er nog de kleine markt bij Soeng Ngie aan de Wilhelminastraat, die tot zeker 12.00 volop actief is. Voor zijn winkel staan verschillende stands die bao pao’s verkopen, maar waar je ook terecht kunt voor gerookte eend en Chinese groenten.

Chinese markt van voor Covid-19

Alternatief voor Centrale markt

Een andere optie, als je de drukte van de centrale markt wilt vermijden zijn de Kwatta markt en de noodmarkt (Poelepantje). Beide markten liggen ietwat buiten het stadscentrum, maar zijn goed te bereiken met een taxi of openbaar vervoer.

Noodmarkt

De noodmarkt ontstond toen de centrale markt tijdelijk moest sluiten, en is sedertdien actief gebleven. Ik ken de markt als Poelepantje-markt, vernoemt naar de wijk die erachter ligt.

Deze markt heeft alles wat je nodig hebt, en ook genoeg opties voor het kopen van typische Surinaamse souvenirs als houtsnijwerk, kalabassen en kleding.

Deze markt is elke dag geopend, behalve op zondag. De ochtenden zijn de beste momenten om te gaan.

Kwattamarkt

De grootste markt na de centrale markt is de Kwattamarkt. Hier tref je vooral lokale boeren uit de omgeving van Kwatta en Saramacca, die er hun producten verkopen. De sectie ‘warme vis’ ofwel gerookte vis vind ik altijd erg boeiend, en mijn bezoek aan deze markt eindigt altijd met of lekkere versgebakken bara’s of een heerlijke saotosoep in de kleine food court ernaast.

De Kwattamarkt is elke woensdag en zondag geopend en voor het parkeren met de auto vlak achter de markt betaal je een klein bedrag. Gezien de hectiek en drukte op de straat is het een absolute aanrader als je met de auto komt. Vanuit de stad gaan verschillende bussen naar de Kwattamarkt, waaronder de PKW.

Markten in Paramaribo

Het bezoeken van deze markten in Paramaribo, vooral de zondagsmarkten, zijn een echte traktatie aan mezelf wanneer ik in Suriname ben. De sfeer is er gemoedelijk, ik vind er altijd heerlijke gerechten en snacks om uit te proberen en mensen vertellen graag over de producten die ze verkopen of zelf hebben gemaakt.

En als je tijdens je verblijf zelf Surinaams wilt gaan koken, vind je op de markt alles wat je nodig hebt voor die typische Surinaamse gerechten. Een perfect hulpmiddel daarbij is een Surinaams kookboek, welke je vooraf of tijdens je verblijf kunt kopen.

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

  1. KIRA

    DANK VOOR JE MOOI BESCHREVEN MAAR VOORAL HANDIGE TIPS, HELEEN 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!