Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve

Faro – een stad met vele gezichten

Faro uitzicht panorama cafe

Faro in Portugal is een stad met een verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Tijdens het wandelen door de oude ommuurde binnenstad kom je via kronkelende steegjes uit op mooie pleinen omringd door imposante gebouwen en musea. Aan de haven, zittend op het dakterras van het moderne Faro Hotel, kijk je uit over de aangemeerde vissersbootjes en natuurgebied Ria Formosa.

In deze blog vertel ik je over de meest bijzondere bezienswaardigheden van Faro.

faro haven oude stad
Uitzicht over de haven richting de oude ommuurde stad

Ria Formosa

Net voor de landing scheert het vliegtuig over Faro en natuurgebied Ria Formosa. National park Ria Formasa is een overloopgebied tussen de zee en het vaste land. Dit halve moeras dat onderloopt bij vloed en gedeeltelijk droogvalt bij eb, is de woonplaats van allerlei soorten schelpdieren en vissen. Voor veel vogels is het de perfecte rust- en voedingsplaats tijdens hun trek naar het zuiden en noorden. Anderen wonen permanent in dit langgestrekte gebied voor de kust.

Vanaf de kade in Faro, net buiten de oude stadsmuur, vertrekken verschillende boten voor een tocht door het natuurgebied. Hier kun je ook de veerboot nemen naar het langgerekte zandstrand van Ria Formosa, dat voor de stad ligt.

Faro ria formosa
Vanaf de bootsteiger uitkijkend over de moerassige bodem van Ria Formosa

Educatief centrum Ria Formosa

In Olhão, 10 kilometer buiten Faro, staat het educatief centrum van dit nationaal park. Via een gemarkeerde wandeling van 3 kilometer maak je kennis met de diverse landschappen en dieren die hier leven. Een gerestaureerde watergetijde molen vertelt over hoe men met behulp van het getij graan maalde.  Deze ingenieuze molens zijn nu vrijwel allemaal verdwenen. Het vogelopvangcentrum zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar in haar informatiecentrum wordt aan de hand van foto’s en voorwerpen vertelt over het werk dat zij hier doen.

Rai formosa olhao wandelen
Wandelen in natuurpark Ria Formosa

Tegenover de ingang van het natuurpark is Restaurante Vista Farmosa (geen website) gevestigd. Hier kun je uitstekende gegrilde en gefrituurde vis eten op haar schaduwrijke terras of binnen in het restaurant zelf.

Ommuurde binnenstad

De stad Faro begon haar leven als Ossonoba. Dat is de naam die de Phoeniciërs 800 jaar voor Christus aan de stad hebben gegeven.  In 1249 veroverden de Portugezen de stad, nadat de Romeinen en Moren er reeds hun voetsporen hadden achtergelaten.

In het stadsmuseum, gevestigd in het oude klooster Convento de Nossa Senhora da Assunção, vind je een deel van die historie terug. Voorwerpen uit de prehistorie tot aan de middeleeuwen zijn hier samengebracht in een mooi opgezette tentoonstelling. Eén van de highlights is een Romeinse vloermozaïek uit de derde eeuw.

Naast de vaste collectie organiseert het museum verschillende exposities, met kunstwerken van lokale en internationale kunstenaars.

Faro stadsmuseum
Binnenterrein van het stadsmuseum

Vlak naast de indrukwekkende oude kathedraal bevindt zich restaurant Tertúlia Algarvia. Hier serveert men streekgerechten uit de Algarve, welke je op het terras met uitzicht op de kathedraal of in het restaurant boven hun winkel kunt nuttigen.

Voor wie van antiek en nostalgie houdt, bevindt zich in de oude binnenstad naast Porta Nova een antiquaraat met vele voorwerpen uit vervlogen tijden. Ga je de ommuurde binnenstad binnen via  Arco da Vila, vergeet dan niet omhoog te kijken. Op de richels en randen van de gebouwen zie je dan verschillende ooievaarsnesten.

Faro ooievaars oude stad
Smalle straten van de oude stad met ooievaarsnesten boven de poort

Winkelgebied

Vlak achter de haven, net buiten het oude stadsgedeelte, ligt een klein, maar aangenaam winkelgebied. Grote doeken hangen tussen de gebouwen over de straat, waardoor je zowel tegen de regen als de zon bent beschermd. Chique winkels worden afgewisseld met kleine supermarktjes en café’s. Net als de ommuurde stad, is ook dit gedeelte niet groot, maar door de wirwar van straatjes wel een mooie plek om doorheen te dwalen.

Faro winkelcentrum
Andere vorm van overdekt winkelcentrum in Faro

Igreja do Carmo

Net buiten het winkelhart staat Igreja do Carmo, befaamd om haar kapel met schedels en botten van meer dan 1000 monniken. En toch, als je in de kapel staat, heb je niet het gevoel in een gruwelkamer te staan. Het is er boven verwachting vreedzaam. De botten en schedels zijn duidelijk weldoordacht geplaatst. De schedels steken als knoppen uit de muur en de uiteinde van de botten vormen een reliefmuur.

Kapel met schedels en botten van zo’n 1000 monniken. Heel bijzonder.

In de omgeving van de kerk maak je kennis met Faro van vandaag, waar in oude cafés senioren buiten aan een tafeltje hun koffie gebruiken en in moderne tapas restaurantjes de hip en trendy van Faro hun avond doorbrengen. Sommige huizen staan er vervallen bij, terwijl anderen in volle glorie zijn gerestaureerd.

Theater, voorstellingen en exposities

Ook in de avond leeft de stad volop. Theater Lethes, maar ook diverse andere kunstenaarsinitiatieven organiseren regelmatig voorstellingen, exposities en optredens. Cineclube de Faro organiseert bijvoorbeeld filmvoorstellingen op bijzondere lokaties, zoals kerken.

Een gemengde groep van professionele en amateur toneelspelers ontwikkelt elk jaar een toneelstuk die ze in de openbare ruimte opvoeren. Tijdens mijn bezoek aan Faro werd ik tijdens de voorstelling Faro Unveiled meegenomen naar de vroege geschiedenis van de stad. Ik maakte kennis met de Tartessiërs, Phoeniciërs, Romeinen, Visigoten en Moren. Ieder vertelde zijn eigen verhaal bij de oude kathedraal of in het stadsmuseum. Een bijzondere manier om meer te leren van de lokale geschiedenis.

Faro unveiled theater
Theaterstuk over de geschiedenis van Faro. Hier in het stadsmuseum bij een mozaïek uit de 3de eeuw.

Restaurants

In Faro vind je  lokale restaurants zoals Restaurante Benfica e Faro, waar vrolijke obers de lokale visgerechten vol elegantie opdienen en restaurants als Portas de São Pedro waar serieuze jongeren tapas serveren op Portugese wijze.

Voor wie even geen zin heeft in een Portugees restaurant, kan terecht in één van de vele andere restaurants. In de stad bevinden zich zowel Italiaanse, Japanse, Braziliaanse, Indiaas en Amerikaanse restaurants.

Benfica e Faro cataplana
Heerlijke cataplana bij Benfica e Faro

Meer informatie

Het toeristeninformatiecentrum heeft een uitgebreide gids gemaakt met alle bezienswaardigheden in Faro en omgeving. Je kunt deze gratis downloaden, via deze link.

Meer informatie over bestemmingen in de Algarve vind je op  VisitAlgarve.pt. Hier vind je ook informatie over voorstellingen, festivals en andere evenementen.

Al met al heeft Faro mij verrast met een variatie aan straatbeelden en sferen. Het is de moeite waard om deze stad te verkennen, eventueel voor of na een middag op de zandstranden van Ria Formosa.

Wil je een bezoek aan Faro combineren met andere dorpen en plaatsen in de Algarve? Ik heb over diverse plaatsen een specifieke blog geschreven over wat je er kunt doen. Je vindt ze hier.

Faro streetview Portugal
Achter dit huis schuilt een hippe wijk met kleine tapas restaurants en gerenoveerde oude woningen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!