Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Duitsland, Frankfurt

Frankfurt – stadswandeling vanaf treinstation naar Sachsenhausen

Frankfurt main skyline

Vanuit het lommerrijke en culturele Weimar arriveer ik in het tumult van Frankfurt Hauptbahnhof. Het station is vol met mensen die hun weg banen naar buiten of naar een wachtende trein. Ik heb het gevoel in een miljoenenstad te zijn belandt, maar in Frankfurt wonen slechts 717.000 mensen.

Buiten op het stationsplein is het rustiger. Ik kan even ademhalen. Ik kijk om me heen. Ik zie een multiculturele stad, maar ook een stad van contrasten. Terwijl ik een grote dure BMW met open dak voorbij zie rijden, pakt een zwerver eten uit één van de prullenbakken op het stationsplein.

In Weimar ontmoette ik Serge. Hij heeft jarenlang in Frankfurt gewoond, voordat hij naar Weimar verhuisde. “Het contrast tussen arm en rijk is in Frankfurt zó groot! Overdag, bijvoorbeeld, staat MyZeil in het teken van consumentisme. Massa’s mensen wandelen door de lange winkelstraat met volle tassen. In de avond nemen de zwervers de straat over en slapen ze voor de deuren van de winkels, beschut tegen wind en regen.

Onderweg vanaf het station naar het stadscentrum ervaar ik zowel het multiculturele stadsleven middels de vele internationale winkels en restaurants, maar zie ik ook duidelijk de contrasten tussen arm en rijk op straat.

Kantoorgebouwen Frankfurt Banken

Mainhatten wordt het financieel centrum van Frankfurt ook wel genoemd

Financieel district vanuit het park

Met een hoofd vol eerste indrukken beland ik in een groen park net voordat het stadscentrum van Frankfurt begint. Deze smalle groene strook van verschillende met elkaar verbonden parken, loopt om het stadshart heen. Vroeger stond hier de oude stadsmuur. Deze heeft men in de 19de eeuw afgebroken, omdat het geen functie meer had voor de stad. In plaats daarvan heeft men een park gemaakt.

Al lopend door het park heb ik uitzicht op de vele hoge gebouwen, waarin de Duitse en Europese financiële instellingen zijn gevestigd. Elke dag komen zo’n 70.000 mensen naar dit gedeelte van de stad om te werken in één van de vele kantoren in het financieel district.

Ik laat een op Japanse lantaarn geïnspireerde toren achter mij en passeer de hoogste toren van de stad, de Main Tower.  Aangekomen bij de Alte Oper, loop ik de Fressstrasse in om bij één van de vele delicatessenzaken een broodje te kopen. Daarmee wandel ik naar het Rothschild Park. Hier, tussen de kantoormensen, kom ik even op adem.

Na deze rustpauze duik ik het drukke stadscentrum in. An der Hauptwache is mijn volgende stop. Ik struin over de kleine markt, dat om een oud politiegebouw is geplaatst. Vervolgens loop ik Galeria Kaufhaus binnen. Hier, op de 6de etage, neem ik een kop thee met een blechenkuche om daarmee buiten op het dakterras te genieten van het uitzicht over Frankfurt.

Frankfurt uitzicht

Uitzicht over Frankfurt vanaf Galeria Kaufhaus

Eerste Duitse Parlementsvergadering

Ondanks de duidelijke verschillen tussen het rustige Weimar en drukke Frankfurt, zijn er ook overeenkomsten of beter gezegd verbanden tussen de beide steden. Weimar mag dan wel de stad van Goethe zijn, maar Goethe is geboren in Frankfurt. Zijn geboortehuis is nu een museum.

En daar waar in Weimar in 1919 de Duitse Republiek werd uitgeroepen, is het in Frankfurt waar in 1848 de eerste Duitse parlementsvergadering werd gehouden. Ik besluit de St. Pauls kirche te bezoeken waar deze eerste vergadering is gehouden.

Hier tref ik een gedetailleerde verslaglegging aan over hoe de eerste verkiezingen destijds tot stand zijn gekomen. Ook laten de informatieborden zien wie er in het eerste parlement plaatsnamen. Helaas is de oorspronkelijke kerk grotendeels verwoest tijdens de bombardementen in 1944, maar op de restanten is een modernere versie van de toenmalige zaal gebouwd.

Frankfurt Paul kirche

De samenstelling van het eerste parlement

Römerberg en omgeving

Na mijn bezoek aan de St. Paulkirche wandel ik naar de Römerberg. Dit stadsplein is het oude hart van Frankfurt. De gebouwen zijn na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog volledig gerestaureerd en herbouwd. Op het plein werden vroeger vele markten, festivals en executies gehouden. Nu lopen er vooral toeristen rond, die de nieuwe oude gebouwen fotograferen.

De straat Saalgasse fascineert mij enorm. Moderne gebouwen naast historisch gereconstrueerde gebouwen gaan hier fantastisch samen. Ik duik de Kunstverein Frankfurt binnen en heb vanuit hun postmodernistisch gebouw een mooi uitzicht over één van de nieuwe oude straten.

Het stadsmuseum van Frankfurt, vlak naast Römerberg, vertelt op zeer boeiende wijze over de geschiedenis van de stad. Niet alleen over haar ontstaan 800 jaar geleden, maar ook over haar lange geschiedenis als financieel centrum. Verder krijgt de periode van na de Tweede Wereldoorlog, ofwel de wederopbouw, veel aandacht en wordt er ook inzicht gegeven in de stad van vandaag.

Na een snelle blik binnen bij de Kathedraal, loop ik door naar Museum für Moderne Kunst (MMK) aan de Domstrasse. Hier tref ik een aantal mooie multimediale werken aan die ingaan op maatschappelijke vraagstukken. Sommige werken zijn voor mij echter  té vaag en té abstract.

Dat is niet erg, want ik heb een Museumsufercard. Daarmee heb je voor 18 euro twee dagen gratis toegang tot zo’n 35 musea in Frankfurt. Dus als ik na 20 minuten weer buiten het MMK sta, heb ik niet het gevoel geld verspild te hebben. Ik ben eerder een ervaring rijker.

Römerplatz Frankfurt

Het nieuwe oude stadsplein genaamd Römerplatz

Frankfurt MMK

Video installatie in museum voor Moderne Kunst van Frankfurt

Langs de Main

Ik besluit via de Alte Brucke naar de overkant van de rivier Main te gaan. Lopend over de brug en langs de kade neem ik Mainhattan, zoals de skyline van Frankfurt ook wel wordt genoemd,  in mij op. Ik passeer verschillende boten met terrassen en op de kade trekken café’s hun eigen publiek. Het is een perfecte plek voor een lekkere apfelwein, de lokale specialiteit van Frankfurt. De apfelwein komt in een aardewerken kan als je voor meerdere personen bestelt. Vervolgens schenk je de zoete, droge of mousserende wijn in een geribbeld glas.

Het wordt al laat en ik heb geen tijd meer om één van de musea langs de kade, ofwel het Museumsufer, te bezoeken. Ik bewaar die voor de volgende dag. Op mijn lijstje staat het Städel Museum met zowel klassieke als moderne kunst, Liebieghaus Skulpturensammlung en het filmmuseum.

Frankfurt Mainhattan

View op Mainhattan van Frankfurt

Frankfurt visboot istanbul

Een typische boot van Istanbul ligt midden in de stad

Stadel museum frankfurt

Contemporary Art in Städel Museum

Sachsenhausen

Mijn dag eindig ik in de Schweizer Strasse in de wijk Sachsenhausen. Dit gedeelte van Frankfurt staat bekend om haar oude traditionele Duitse restaurants en de vele hippe kledingwinkels en cafeetjes.

Als ik plaatsneem aan een lange tafel bij Adolf Apfelwein Wagner bevind ik mij weer te midden van traditionele Duitse gezelligheid. Genietend van de befaamde grühne sausse, naar verluidt Goethe z’n favoriete gerecht, maak ik kennis met verschillende Duitsers die ook hier op vakantie zijn in Frankfurt. We keuvelen er gezellig op los in gebrekkig Engels en Duits. Het is een perfecte eerste dag in Frankfurt an Main geweest!

Frankfurt groene saus

De befaamde Grühne Sausse van Frankfurt

Niet ver

Frankfurt heeft mij geen moment verveelt en gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de drukte van de stad even achter je te laten, als je dat wilt. Verder ligt de stad verrassend dichtbij Nederland, op slechts 4 uur met de auto of de trein vanuit Utrecht.

Mijn reis naar Frankfurt heb ik gecombineerd met een bezoek aan andere Duitse steden, ieder met hun eigen cultuur en geschiedenis.

Voor meer informatie over Frankfurt, bezoek de website van Frankfurt Tourismus.

Eiserner steg Frankfurt

De Eiserner Steg verbindt traditioneel Sachsenhausen met modern Frankfurt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!