Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Reisverhalen

Hoe overnacht ik het liefst?

Er is zoveel keuze in accommodatie, dat het soms moeilijk kiezen is als budgetreiziger. Ga je slapen in een hostel of een hotel, maak je gebruik van AirBnB, ga je op iemand z’n huis passen of misschien zelfs couch surfen? Zelf maak ik gebruik van diverse soorten accommodaties, afhankelijk van mijn behoefte en het land dat ik bezoek.

Bristol B&B English

In een typisch Engelse B&B vlakbij Bristol

Bij lokale bewoners

Als ik eerlijk ben, dan verblijf ik het liefst bij lokale bewoners. Van hen leer ik veel over lokale gebruiken en de lokale manier van leven. Ik ben dan ook iemand die graag het interieur van een huis bekijkt, en dan vooral de keuken. Ik praat met mijn gastheren over hun familie, vrijetijdsbesteding en dagelijks werk. Vaak stellen zij mij ook vragen over mijn leven in Nederland, en hun reacties vertellen mij weer meer over hun cultuur.

Ondanks dat ik erg geniet van het contact met lokale bewoners, heb ik niet altijd zin in de tijdsinvestering die erbij hoort. Vaak doe ik zoveel indrukken op tijdens een dag, dat ik ’s avonds me gewoon even wil terugtrekken om alles te verwerken. Ik wissel mijn verblijf bij lokale bewoners dan ook vaak af met andersoortige accommodaties, zoals een overnachting in een hotel of een appartement via AirBnB.

Over het algemeen boek ik mijn accommodatie bij lokale bewoners via AirBnB. Via reisgidsen en online reviews vind ik suggesties voor betaalbare home stays. Vroeger was ik ook actief op couchsurfing, maar ik vind het toch prettiger om te betalen voor een overnachting. Ik hoef me dan niet schuldig te voelen als ik even minder sociaal ben. Toen ik in Suriname woonde, heb ik verschillende keren mensen via couchsurfing ontvangen. Ik vond dat altijd wel erg gezellig en interessant.

Kuressaare Estland

Dit is de tuin van onze AirBnB host Silja in Kuressaare, Estland

We hebben erg genoten van ons verblijf bij Silja in Kuressaare. Klik hier voor haar accommodatie op AirBnB.

Lokaal, maar zelfstandig

Mijn zoektocht begint altijd bij AirBnB. Bij voorkeur zoek ik dan naar een huis of appartement waar iemand zelf in heeft gewoond of nog woont. Dat lukt niet altijd, want steeds meer mensen kopen huizen en appartementen op om die vervolgens via AirBnB te verhuren. Je krijgt dan al gauw een ietwat standaard Ikea-huis. Soms vind ik dat prima, zoals in Porto. Daar sliepen we in een drietal AirBnB’s, ieder gelegen in een andere wijk. Door lokaal inkopen te doen voor ontbijt en avondeten, bespaarden we niet alleen veel geld, maar leerden ook de buurt goed kennen. Ieder met haar eigen specifieke kenmerken.

In Kuldiga, Letland, verbleven wij in een appartment van een voormalige fotograaf die zijn winkel en studio had omgebouwd tot een appartement. Hij woonde in het huis ernaast. Het was een superaardige man met wie we regelmatig een kort praatje maakten. Voor mij zijn dat de mooiste lokaties. Zelfstandig, maar wel in contact met lokale bewoners.

In Parijs verbleven we in een piepklein appartment van een jongen die er vroeger zelf in heeft gewoond. In Athene vonden we een appartment in een volkswijk dat nog ingericht was zoals de moeder van de verhuurster erin had geleefd. Daarna trokken we door naar een modern appartment vlakbij het centrum. De vrouw die het verhuurde was zojuist gaan samenwonen, en verhuurde haar woning nu uit via AirBnB.

Wij verbleven in dit mooi oud gebouw in Kuldiga

Interieur van ons appartment in Kuldiga, Letland

We hebben erg genoten van ons verblijf bij Alvis in Kuldiga.

Hotels

Soms kiezen we er toch voor om in een hotel te verblijven. Soms omdat het goedkoper is dan een AirBnB, maar vaker omdat we gewoon even nergens aan willen denken. Verblijf je in een appartement van iemand anders, dan moet je toch altijd even wennen en aanpassen aan de inrichting van het huis. In een hotelkamer is vrijwel altijd alles hetzelfde. In Berlijn verbleven we in Hotel Lützow. Gelegen net buiten het stadscentrum, maar zeer goed bereikbaar met de bus vanuit de stad. Op de kamer hadden we een waterkoker en een koelkast. In de ochtend trakteerden we onszelf op een ontbijt bij de lokale bakker en maakten we op die manier kennis met de buurt.

Als ik voor een hotel kies, dan kies ik graag voor een hotelkamer waar op zijn minst een waterkoker en kleine koelkast aanwezig is. Op die manier kan ik op de kamer mijn ontbijt gebruiken en ’s avonds een simpele maaltijd maken.

Het aantal sterren maakt mij niet veel uit. Soms heb ik het idee dat de meer sterren een hotel heeft, de lager mijn tevredenheid is. Mijn verwachtingen zijn immers ook veel hoger, en die komen niet altijd uit.

Omdat wij niet ver vooruit kunnen plannen en boeken, maak ik zelden gebruik van aanbiedingen of vakantieveilingen. In het afgelopen jaar heb ik ervaren dat booking.com over het algemeen toch de beste prijzen en het meest uitgebreide aanbod heeft als het aankomt op hotels. De reviews kloppen ook negen van de tien keer, waardoor ik van te voren weet wat ik kan verwachten.

B&B nieuw-zeeland

Via booking.com heb ik mijn verblijf bij Seascape villa B&B geregeld in Nieuw Zeeland

Waar ik niet slaap

Tijdens mijn persreis in de Algarve sliep ik voor de tweede keer in mijn leven in een vijfsterren hotel. De eerste keer was in Boekarest. Na 3 weken van goedkope accommodaties besloot ik mijzelf te verwennen met een chique hotel. De kamerprijs lag toendertijd, begin 2000, nog steeds veel lager dan dat van een gemiddeld hotel in Nederland.

Mijn tweede verblijf in een vijfsterren hotel was in Vila Valverde vlakbij Lagos in Portugal. Hier heb ik genoten van de mooie architectuur en inrichting van het hotel. Met slechts 15 kamers op een enorm terrein is het de perfecte plek om heerlijk te ontspannen. Je laat de drukte van de stad en het strand achter je. Verder is er altijd een personeelslid in de buurt voor het beantwoorden van vragen. En toch, voelde ik mij er niet op mijn gemak.

Als ik op reis ben, wil ik de lokale cultuur leren kennen en ervaren. Dat gaat voor mij niet in een chique hotel. Zou ik een stressvolle baan hebben of 60 uur in de week werken, dan was dit misschien wel de perfecte lokatie voor mij. Na een dag op het strand, wandelen door de natuur of verkennen van lokale steden en dorpen, hoef ik niets anders te doen dan neer te ploffen op een loungebank of een lekker bad te nemen in een ruime kamer. Dat voelt comfortabel en vertrouwd. Ik werk alleen geen 60 uur in de week en heb geen stressvol leven. Als ik op reis ga, ga ik op ontdekking en avontuur. Daarom dus geen  vijf sterren hotels voor mij.

Vila valverde accommodatie

Mijn kamer in Vila Valverde vlakbij Lagos in Portugal

Hostel

Vroeger verbleef ik vaak in hostels, maar als het enigszins kan boek ik tegenwoordig liever een kamer in een klein hotel of bij een lokale bewoner via AirBnB. Waarom? Niet alleen omdat ik ouder ben geworden, maar ook omdat mijn manier van reizen is veranderd. Ik heb genoeg vrienden in mijn leven en ben niet op zoek naar meer. Ik heb veel gereisd en hoef geen ervaringen meer uit te wisselen. Verder ben ik meer waarde gaan hechten aan mijn privacy en aan rust.

En toch slaap ik af en toe nog wel in een hostel. Dat heeft vooral te maken met de prijs. In Westerse landen, waar prijzen van accommodaties hoog zijn, is het overnachten in een hostel soms het enige alternatief voor mij als budgetreiziger.

Gelukkig beseffen veel hosteleigenaren dat mensen tegenwoordig meer privacy willen als zij op een gedeelde kamer slapen. Zo heb ik in Taupo, Nieuw Zeeland, in een superhostel geslapen. In een kamer van vier personen, alleen vrouwen, kon ik mijn bed afsluiten met een gordijntje.

Zowieso verblijf ik het liefst in een vrouwenkamer, als ik dan toch op een slaapzaal ga slapen. Mijn ervaring is dat op gemengde zalen vaak stelletjes overnachten of ontstaan, waardoor er ook wat andere activiteiten plaatsvinden. Ik hoef daar geen getuige van te zijn.

En eerlijk is eerlijk, ik voel me ook altijd wat ongemakkelijk als er halfnaakte mannen rondlopen of als ik in de vroege ochtend in t-shirt en onderbroek naar het toilet sprint.

Tijdens mijn autorondreis door Schotland heb ik zelfs voornamelijk in hostels geslapen om kosten te besparen. Dat is uiteindelijk heel goed bevallen, omdat de meeste gasten wandelaars bleken te zijn.  Ze komen binnen, eten, lezen een boek of luisteren wat muziek en gaan dan slapen. Geen lawaai, geen dronkenmanspraat en respect voor ieder z’n privacy.

Het idee dat hostels vooral jongeren huisvesten gaat dan ook zeker niet altijd op. Ik maak daarom graag gebruik van Hostelworld voor het boeken van mijn kamers. Op deze website wordt vaak ook helder aangegeven wat de doelgroep van de betreffende hostel is, en kun je aan de hand van foto’s en reviews al een goed beeld krijgen van de voorzieningen en faciliteiten.

AirBnB Athene

Geen foto gevonden in mijn archief van een hostel, dus bij deze nog een AirBnB appartement dit keer in Athene.

Housesitting

Housesitting is de laatste toevoeging aan ons assortiment van accommodaties. Na wat eerste voorzichtige pogingen met korte verblijven, nemen we nu steeds vaker langer durende housesits aan. Gratis verblijf in ruil voor oppas op huisdieren. Klinkt als een goede deal, toch?

Dat is het ook, als je rekening houdt met het feit dat honden vaak 3 keer per dag uitgelaten moeten worden en niet lang alleen kunnen zijn. Of dat elke dag de kattenbak moet worden schoongemaakt en de kat van eten moet worden voorzien. Tijdens een housesit heb ik dan ook niet altijd veel tijd voor toeristische activiteiten. Voor mij als fulltime reiziger, die graag het lokale leven wil verkennen, is dat geen probleem. Tevens gebruik ik de housesits voor het schrijven van mijn artikelen voor Kapelka Travel.

Er zijn verschillende websites in de lucht voor housesitting. Wij maken gebruik van Trusted Housesitters wat volgens mij één van de grootste is. Via deze link krijg je 20% korting als je je aanmeldt. In ruil daarvoor krijgen wij een zelfde soort korting, namelijk een 2 maanden gratis abonnement.

Housesitting Portugal

Onze mooiste housesit tot nu toe is in Aljezur Portugal geweest

En meer….

Er zijn nog veel meer vormen van overnachten, die we nog niet geprobeerd hebben. We hebben nog nooit gereisd met een camper, tent of caravan.

Van kamperen heb ik nooit écht gehouden. Slapen op de grond, wandelen naar het toilet en geen privacy zijn enkele van mijn bezwaren. Reizen met een caravan of camper vraagt om een geldinvestering. Gezien het feit dat we de hele wereld overgaan, zijn dat soort investeringen voor ons niet rendabel. Alhoewel, in mijn hoofd vormt zich wel een plan om vanuit Nederland naar China te reizen, en een tocht rondom de Zwarte Zee te maken. Een camper zou dan handig zijn, zeker als we reizen met filmapperatuur.

Kortom, ik geniet erg van de variëteit aan accommodaties die er voor handen zijn, ook voor de budgetreiziger. Hopelijk heeft het jou geïnspireerd en bewust gemaakt van je eigen keuzes voor accommodatie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!