Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Eten en Drinken, Reisverhalen

Snelle en gezonde budgetmaaltijden tijdens je vakantie

Na vele jaren van reizen waarbij we vooral in Airbnb’s verbleven of in hotelkamers met een waterkoker, hebben we een aantal trucs geleerd om snel een gezonde goedkope en lekkere maaltijd te maken zonder al te veel gedoe.

Ook zijn we handig geworden in het doen van inkopen, waardoor we tijdens onze rondreis niet met teveel voedsel van plek naar plek reizen of dat we teveel eten moeten achterlaten of weggooien bij vertrek. 

In dit artikel deel ik onze ervaringen en tips. Wie weet zitten er handige tips bij die ook jij kunt gebruiken tijdens jouw vakantie.

Foto: Thuisgemaakte maaltijd tijdens ons verblijf in de Algarve

Thuis eten versus uit eten gaan

Normaal gesproken gaan we dus vooral tussen de middag uit eten, als we uit eten gaan. Dat wordt dan onze hoofdmaaltijd. Overdag zijn we immers vaak op pad en ook het meest actief. Door te kiezen voor de lunch als onze hoofdmaaltijd, bouwen we niet alleen een rustmoment in maar besparen we ook veel geld.

Lokale restaurants hebben zeker doordeweeks vaak een dag- of weekmenu. Dat zijn goed vullende maaltijden voor een fractie van de prijs van een normaal hoofdgerecht met nagerecht. Zeker in mediterrane landen waar werknemers vaker uit eten gaan voor lunch, vinden we vaak goede aanbiedingen.

Lees ook: Hoe vind je een goed en betaalbaar restaurant tijdens je vakantie?

Ontbijt op vakantie

In Nederland eten we vooral fruit met yoghurt en cruesli of muesli. Daar voegen we dan nog zaden, noten of dadels toe. Als we in het buitenland zijn, dan proberen we zoveel mogelijk dit als ontbijt aan te houden. Dat lukt ons niet altijd. Soms is de yoghurt erg duur of vinden we geen betaalbare noten en zaden.  We stappen dan over op brood met ei, kaas en/of pindakaas in de ochtend.

Die pot pindakaas is trouwens al vaak onze life saver geweest qua eten. We slepen hem dan ook overal met ons mee van plaats naar plaats.

Avondeten

Als luxe budgetreizigers proberen we zoveel mogelijk ons ontbijt en avondeten thuis te gebruiken. Natuurlijk is het heerlijk om bijvoorbeeld in Spanje ’s avonds uit eten te gaan, tussen de lokale bewoners. Dat doen we ook zeker, maar dan lunchen we tussen de middag simpel met een maaltijd uit een supermarkt, een broodje of gewoon thuis. Op die manier blijven de kosten van onze vakantie binnen de perken.

Het is verleidelijk om ’s avonds een diepvriespizza op te warmen of een andere kant-en-klare maaltijd. Toch doen we dat zo weinig mogelijk. We merken dat we ook op vakantie vooral lekker en gezond willen eten en geen snelle hap.

Het heeft even geduurd, maar we kunnen nu met een paar basis ingrediënten snel gezonde en lekkere avondmaaltijden maken met (verse) groente.

Verder hebben we altijd twee pakjes noodlessoep bij ons. Deze kopen we al in Nederland, zodat we bij aankomst altijd iets te eten hebben. Het is geen hoofdmaaltijd, maar vaak wel net genoeg om er weer even tegenaan te kunnen. Je zou het ons noodrantsoen kunnen noemen, samen met de eerder genoemde pindakaas.

Foto: Lokale bakkerij in hartje Venetië

Maaltijdoptie 1. Salade op 101-manieren

In elk Europees land is het mogelijk om een salade te maken. Deze kun je aanvullen met een stukje brood. In Griekenland maakten we vaak een salade van tomaat, rode ui, komkommer, olijven en feta. Een beetje oregano en olijfolie erover en smullen maar. En elke keer maken we hem net iets anders, door bijvoorbeeld voor een andere feta te kiezen, andere olijven of door wat ansjovis eraan toe te voegen. 

Voor het maken van een goed gevulde en vullende salade is het nodig om naast groente en kruiden, ook te zorgen voor koolhydraten in de vorm pasta, bulgur of couscous en voor eiwitten in de vorm van ei, vlees of vis.

Zo maak ik graag een salade van ijsbergsla met een blik tonijn, gekookt ei en sperziebonen. Of een meer Mexicaans-achtige salade met kidneybonen, paprika en gehakt. Die salade eet ik dan samen met een flat bread of tortilla.

Blikwaren en lang houdbare producten

Wie goed leest, ziet dat ik onder andere gebruik maak van producten uit blik zoals tonijn en kidneybonen. Mocht je een blik mais (of drie kleine blikjes) kopen en deze niet (allemaal) gebruiken, dan kun je ze gemakkelijk in een tas meenemen. Dat is lastiger met paprika, broccoli en sla.

Pasta, bulgur en couscous kunnen ook gemakkelijk mee als je van plaats naar plaats gaat. Nog gemakkelijker als ze in een plastic zak zitten en niet in een doos. Ze blijven ook goed buiten de koelkast. Dat geldt ook voor ui en knoflook. Aardappelen zijn vaak vies en gevoelig voor schade, en rijst is lastiger om te koken en persoonlijk vinden wij koude rijst niet lekker, terwijl gekookte pasta de volgende dag heel goed in een salade kan worden verwerkt of worden opgewarmd.

Als we ergens nieuw aankomen, dan kopen we alleen groentes die we van plan zijn te gebruiken. En als we aan het einde van ons verblijf komen, dan zorgen we ervoor dat de kwetsbare ingrediënten op zijn. Dat vraagt soms wat creatieve maaltijden, maar we redden het toch elke keer wel weer en laten zelden tot nooit iets achter.

Maaltijdoptie 2. Gevulde pasta

Het is niet perse een maaltijd, maar we vinden gevulde pasta’s als tortellini’s en ravioli een uitvinding! En in elk land vind je wel een variatie daarvan. Zo worden in Polen de gevulde deeggerechtjes perogi genoemd en in het Verenigd Koninkrijk is het een pastei. 

Natuurlijk is dit wel een vorm van een kant en klare maaltijd, maar door er zelf verse groente of salade aan toe te voegen, eet is toch nog behoorlijk gezond.

Deze gevulde pasta’s kun je ook combineren met een tomaten- of roomsaus waarin je de dumplings doet. Het wordt dan een stevige maaltijd en dus heerlijke na een hele dag wandelen.

De gevulde pasta’s vind je in de koeling, maar soms ook in de diepvries.

Foto: Een marktbezoek wordt nog leuker als je er je boodschappen doet.

Maaltijdoptie 3. Belegde boterhammen met een soepje

Op sommige dagen hebben we niet veel zin om iets te maken of hebben we niet veel trek. Dan eten we gewoon een boterham met ei, kaas of vleeswaren. Soms is het ook onze standaard avondmaaltijd. Vooral als we vlak naast een bakkerij verblijven.

We vinden het leuk om verschillende broden uit te proberen. De meeste landen, ook de mediteraanse, kennen namelijk een grote variatie aan broden net als hier in Nederland.

En die boterham wordt natuurlijk extra lekker met een omelet, met vleeswaren of kaas uit de lokale supermarkt. Afhankelijk van het land kun je ook halloumi of knakworst/rookworst op je boterham doen. En elk land heeft ook weer haar eigen spreads en andere dingetjes die ze op hun brood doen. Het is leuk om die uit te proberen. Dus thuis je avondmaaltijd (of lunch) gebruiken kan net zo’n groot avontuur zijn als uit eten gaan.

Heel soms eten we daar soep bij uit een pakje. Dit kan een noodlesoep zijn, maar ook een pakje gedroogde soep zoals we die kennen van Honig. We kiezen soms ook voor een ‘verse’ kant-en-klare soep, maar we vinden die vaak minder smaken. Ze zijn vaak wat zuur.

In het begin kocht ik ook linzen met het voornemen om daar een soep van te koken, maar linzen moet je zo’n 30 minuten koken. Dat vind ik té lang duren, dus ik ben ermee gestopt.

Het brood kan ook vervangen worden door crackers en rijstwafels, maar zorg er dan wel voor dat je alles hebt opgegeten voordat je vertrekt. Crackers en rijstwafels kunnen enorm kruimelen. Een brood kun je beleggen en onderweg eten. Of als hij geplet is, doe je hem in een toaster en je hebt weer iets fatsoenlijks of je bakt hem in een pan met kaneel en melk voor een wentelteefje.

Keukengerei

Op onze reizen nemen we niets mee, geen blikopener en ook geen mes. De meeste verblijven hebben de basis wel in hun kasten liggen. Een keukenmesje kun je altijd nog voor nog geen 2 euro in een supermarkt kopen. Ik weet dat sommige mensen wel graag hun eigen spullen en/of kruiden meenemen, dat kan natuurlijk altijd. Wij hebben alleen ervaren dat door niets mee te nemen, je creatiever wordt in het bedenken van oplossingen en dat die onderdeel worden van je herinneringen.

En laten we eerlijk zijn, we kunnen toch best wel met een beetje minder? Maar goed, wij reizen dan ook zo licht mogelijk omdat we vaak gebruik maken van openbaar vervoer tijdens onze reizen.

We nemen dan misschien geen keukengerei mee, maar wel altijd twee ronde tupperware bakjes (van de Ikea). Daarin doen we voorraden, restanten van een maaltijd of iets lekkers voor onderweg. Er passen ook altijd wel een aantal belegde boterhammen in. Dus geen keukengerei in onze tassen, maar wel twee stevige ronde plastic doosjes. Deze gebruiken we trouwens soms ook voor ontbijt, voor een kleine salade of een noodlessoepje. Te vaak hebben we ervaren dat er namelijk geen soepkommen of echt diepe borden zijn.

En jij?

Maar ik ben benieuwd wat jij doet om tijdens je vakantie lekker vers en gezond te eten zonder lang in de keuken te staan. Wat zijn jouw basisgerechten of basisingrediënten voor een gezonde en lekkere maaltijd?

Bezoek ook mijn overzichtspagina met meer blogs over reizen als een luxe budgetreiziger.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!