Van mijn verblijf in Leipzig, was mijn bezoek aan het monument, Battle of the Nations, met haar vreemde bouwwerk, grote beelden en reflectie in de gigantische rechthoekige vijver één van de meeste bijzondere highlights. Nog nooit eerder had ik een dergelijk bouwwerk gezien, een echt uniek monument.
Battle of the Nations ofwel het Völkerschlachtdenkmal is het monument ter nagedachtenis aan de slag met Napoleon in 1813, welke net buiten Leipzig plaatsvond. Het was het begin van het einde voor Napoleon.
Inhoud
Geschiedenis
In 1813 vond net buiten Leipzig de eerste slag der slagen tegen Napoleon plaats. Op 16, 17 en 18 oktober vochten zo’n 320.000 Russische, Zweedse, Oostenrijkse en Pruisische soldaten gezamenlijk tegen het leger van Napoleon dat uit zo’n 185.000 soldaten bestond. Napoleon verloor deze slag en dat was het begin van het einde. De alliantie achtervolgde hem tot in Parijs, waar hij in 1814 afstand moest doen van de troon en verbannen werd naar Elba. Hij keerde daarna nog één keer terug op de troon om vervolgens in 1815 te worden gestopt in Waterloo.
Tijdens deze veldslag bij Leipzig, ook wel de battle of the nations genoemd, hebben 90.000 tot 125.000 soldaten hun leven gelaten.
Als je bij het monument aankomt, is het moeilijk voor te stellen dat hier zo’n massale slag heeft plaatsgevonden. Behalve het monument valt er nog weinig te zien van het voormalige slagveld. De velden in de omgeving zijn inmiddels bebouwd met industriële gebouwen en woningen.
Bouw van de Battle of the Nations
Pas 100 jaar na de befaamde veldslag werd dit monument ter herinnering aan de vele soldaten die hier het leven lieten, opgeleverd. Op 18 oktober 1913 werd het Völkerschlachtdenkmal in het bijzijn van keizer Wilhelm II, verschillende leiders van de Duitse staten en zo’n 100.000 mensen onthuld.
De voorbereidingen voor het monument begonnen al in 1898. Een film in het monument laat aan de hand van oude foto’s zien hoe het monument naar ontwerp van Bruno Schmitz tot stand kwam. Vreselijk interessant en indrukwekkend.
Bezoek aan het monument
Bij aankomst valt de 91 meter hoge toren, voorzien van reusachtige granieten figuren, gelijk op. Boven de toegangsdeur naar de basis van het monument staat aartsengel Michael met een groot schild voor zich. Zijn aanwezigheid geeft aan dat hier vooral de Duitse cultuur wordt geëerd, want Michael is de patroonheilige van het Duitse Rijk.
In de crypte staan acht grote dodenmaskers met daarvoor twee dodenwachters in een cirkel opgesteld. Zij staan er ter nagedachtenis van alle soldaten die stierven tijdens deze slag. Een etage hoger staan vier 9,5 meter hoge beeldhouwwerken. Als ik mijn hand op de voet van één van deze beelden leg, bedekt mijn hand nauwelijks één teennagel. De beelden staan voor de traditionele Duitse waarden moed, geloof, vruchtbaarheid en opoffering.
Na een aantal keren vol bewondering langs de beelden te zijn gelopen, neem ik de smalle wenteltrap naar boven. Na heel wat smalle trappen kom ik uit bij het observatieplatform bovenop de koepel. Vanaf hier heb ik een 360 graden uitzicht over Leipzig en haar omgeving.
Battle of the Nations museum
Naast het monument is een klein museum dat meer vertelt over deze befaamde veldslag aan de hand van verschillende voorwerpen uit die tijd. Later in het stadsmuseum van Leipzig, leer ik dat Hitler verschillende bezoeken heeft gebracht aan het monument. Voor hem symboliseerde het monument de traditionele Duitse waarden.
Wonderbaarlijk genoeg is het monument niet gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wel hebben bij de bevrijding van Leipzig enkele Duitse Nazi’s zich erin opgesloten. Zij werden toen door de geallieerden met behulp van granaten naar buiten gehaald.
Tijdens de DDR-tijd werd het monument en haar terrein gebruikt voor ceremonies rondom een groot turntoernooi. Het gebouw heeft dus al heel wat geschiedenis aan zich voorbij zien trekken.
Rondom Battle of the Nations
Voor het monument ligt een groot meer waarin de Battle of the Nations perfect reflecteert. Het terrein is omringd met vele tientallen eiken, die de mannelijke kracht en doorzettingsvermogen symboliseren. De groenblijvende planten eromheen symboliseren juist weer de vrouwelijke vruchtbaarheid.
In de nabije omgeving van het monument zijn nog enkele andere monumenten die de slag der slagen tegen Napoleon memoreren. De witte koepel van het monument voor de Russische soldaten staat nu op een industrieel terrein, maar is nog wel duidelijk zichtbaar. Een kleiner monument in het park voor het Völkerschlachtdenkmal herinnert ook aan de slag tegen Napoleon.
Praktisch
Je kunt gratis om het monument heen lopen, maar als je naar binnen wilt, moet je een kaartje kopen. Dit kaartje kost 8 euro voor een volwassene. Meer informatie over toegangsprijzen, rondleidingen, lichtshows (heel bijzonder) en exacte openingstijden vind je op de website.
In Leipzig is nog veel meer te zien en te doen. Lees mijn andere blogs hier voor meer informatie.
Geef een reactie