Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Bestemmingen, Eten en Drinken, Suriname

Lokaal eten in Suriname, waar en wat?

I love SU, Paramaribo

Uit eten gaan in Suriname is anders dan in Nederland. Er zijn restaurants, maar de Surinamers zelf halen over het algemeen hun eten op en gebruiken het thuis, op het werk of in de auto. De beste Surinaamse restaurants zijn dan ook eigenlijk de afhaalrestaurants, alhoewel er natuurlijk ook uitzonderingen zijn.

Surinamers kennen geen vaste eettijden en families eten niet vaak samen. Meestal eet men als men trek heeft. Bij voorkeur wordt er 2 keer per dag warm gegeten, tijdens lunch en in de avond. Soms wordt ook overgebleven rijst met groente als ontbijt gegeten. Gedurende de gehele dag wordt er graag gesnackt.

Als bezoeker hoef je niet écht bang te zijn voor bedorven or rauw eten. Surinamers koken hun groente en vlees altijd goed door. Rauw of halfrauw vis en/of vlees zul je hier absoluut niet aantreffen. Men stooft of frituurt het eerder iets te lang, dan te kort.

Kwatta markt, lunch, saoto

Lunchen op de Kwattamarkt met een saoto soep en gebakken banaan.

De lokale Surinaamse keuken is divers en ingedeeld naar de verschillende bevolkingsgroepen die het land kent.

Javaans

Javaans eten koop je over het algemeen in zogenaamde warungs. Een cluster van warungs vind je op Blauwgrond en aan de Waterkant. Verder vind je in elke wijk minstens één warung. In Lelydorp, bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg,  is een nog ouderwets overdekt warungcentrumpje. Hier eet je je eten op een klein bankje aan de toonbank van het betreffende stalletje, of je neemt je eten mee naar huis of een recreatieoord.

Typische gerechten uit de Javaanse keuken, en dus verkrijgbaar bij een warung, zijn bami, nasi, saoto soep, teloh met teri (cassave met gedroogde en gezoute kleine visjes), petjil (groente met soort van saté-saus), gebakken banaan en saté. Mijn favoriete gerecht is de tahoe longtong, een groentegerecht met tofu en kip, en een lekkere ketjapsaus.

Op de Javaanse markt in Paramaribo-Noord, die elke zondagochtend wordt gehouden, vind je nog vele andere gerechten, snacks en zoetigheden uit de traditionele Javaanse keuken.

Tamaradjo, lunch , suriname

Lunchen in Tamaredjo, waar ook diverse warungs te vinden zijn.

Hindoestaans

De Hindoestaanse keuken staat in Suriname vooral bekend om haar roti’s, een soort van pannenkoek gevuld met aardappel of gele linzen. Traditioneel wordt het geserveerd met kippenvlees, kousenband en aardappel in massala. Massala is een kruidenmix van onder andere koriander, komijn, kaneel en peper. Ook de bara, een soort grote oliebol, hoort écht bij de Hindoestaanse keuken.

Er zijn niet veel Hindoestaanse restaurants in Suriname, naast de alom bekende Roopram-keten. De meeste plaatsen zijn afhaalplaatsen en hebben hooguit een paar tafeltjes waar je kan eten.

Rita’s rotishop aan de Verlengde Mahonylaan en Moti Mahal aan de Wagenwegstraat zijn goede keuzes voor een meer gevarieerde keuze aan bijgerechten, die je bij de roti kunt eten. Mijn favoriet is Shardien’s met haar roti docks, ofwel eend. Behalve heerlijk eten, kun je op haar terras genieten van het uitzicht over de Suriname rivier. Uiteraard kun je in Nieuw-Nickerie, waar vooral Hindoestanen en Javanen wonen,  ook uitstekende roti’s eten.

Shardien's restaurant

Genieten bij Shardien’s restaurant

Creools

De creoolse keuken staat voor de keuken van Surinamers met een Afrikaanse afkomst. Een krioro, zoals deze restaurantjes vaak worden genoemd, serveert moksi aleisi (gekookte rijst met zoutvlees, garnalen of droge/ warme vis en eventueel groente), bruine bonen met rijst, pom en heerlijke soepen zoals tayersoep, pindasoep en okersoep. Verder zijn er allerlei variaties van rijst met vlees en groente. Hier vind je ook traditionele Surinaamse groente als bitawiri of het ons bekende zuurkool verwerkt in een gerecht. 

Café 45, aan de Burenstraat, was mijn favoriete lunchplek voor goed creools eten. Ook Muntjes eetcafé aan de Verlengde Hoogestraat 32, officieel Junior’s Place genaamd, staat alom bekend als één van de beste plaatsen voor Creools eten. Wil je comfortabel zitten, dan is Gadri (bij Fort Zeelandia) dé plek om te gaan.

Krioro, Suriname, Onverwacht

Helaas bestaat deze lekkere krioro bij Onverwacht niet meer….

Chinees

Chinees eten wordt door alle Surinamers gretig en graag gegeten. Vooral de Tjauwmin (spagettibami met varkensvlees) is een nationaal gerecht.

De Chinese keuken van Suriname lijkt trouwens niet op die van Nederland. Hier vind je geen babi pangang en ook niet onze typische foe yong hai op de menukaart, wel allerlei gerechten met veel groentes in verschillende sauzen, vis, gevulde sopropo (een bittere groente) en op allerlei manieren klaargemaakte aubergine.

Bamboo garden en Chi min zijn de perfecte plaatsen om kennis te maken met de Surinaams Chinese keuken. Tjauw min kun je het beste afhalen bij een lokale chinees zoals Lian Fa, welke op de hoek van de Verlengde Mahonylaan met Tourtonnelaan is gevestigd.

Tot slot is er nog Squeezy, aan de Plutostraat, waar je met vrienden heerlijk kunt hotpotten tegen een veel goedkopere prijs dan in Nederland.

Liefhebbers van dim sum kunnen hun hart ophalen bij Lucky aan de Wilhelminastraat. 

chinees, suriname, uit eten

Chinees op zijn Surinaams, al wat overblijft neem je mee naar huis.

Braziliaans

De Braziliaanse keuken is een vrij nieuwe keuken in Suriname. Met de komst van de Braziliaanse goudzoekers, werd ook de Braziliaanse keuken in Suriname geïntroduceerd. In Paramaribo Noord, aan de Tourtonnelaan, tref je een aantal lokale Braziliaanse restaurants aan. Petisco is één van de bekendere.

Braziliaans, Paramaribo, eten

Deze lokale Braziliaanse buffetrestaurant is het best te bezoeken in de middag, als er minder dronken Brazilianen zijn.

BBQ & Fastfood

Veel Surinamers houden van de BBQ, maar bbq-en niet vaak zelf. Vooral kip gemarineerd in een door restaurants zelfgemaakte marinade gaat in de avonduren als broodjes over de toonbank. Aan de Wilhelminastraat vind je in de avonduren diverse BBQ stands, maar ook in andere wijken zijn er bbq-plaatsen waar je een portie kunt afhalen of gebruiken.

Fastfood-ketens als Naskip, Popeys, McDonalds en KFC doen het goed in Suriname. Voor wie een keer écht ongezond wil eten, zijn er dus genoeg mogelijkheden.

BBQ, Suirname, ongezond

Een portie van een BBQ-stand, lekker vettig en ongezond

Surinaamse broodjes

Als ik in Suriname ben, kijk ik altijd uit naar de belegde Surinaamse broodjes. Wie in Nederland weleens naar de Surinamer gaat, kent ze wel; broodje kerrie ei, bakkeljauw, lever, fa jong, kousenband met garnalen en nog veel meer variaties. In Suriname hebben verschillende broodjes een niet-Surinaamse touch gekregen. Zo vind je bij Anthony’s corner, tegenover Krasnapolsky, zowel traditionele als meer Europese-stijl belegde broodjes.

Surinaamse worst

Surinamers houden van snacken. Vanaf 14uur staan de worstverkopers op parkeerplaatsen bij winkels of langs de straat hun eigengemaakte worsten te verkopen. Bij hen koop je een gekookte kipworst, bloedworst, bere (gekookte ingewanden) of fladder (gekookte pens). Onderschat de worsten niet, ze zijn zeer smaakvol en pittig. Zeker de moeite waard om te proberen. Je kunt de worsten ook kopen bij de Rossignol slager of Stolk slagerij.

Cakes en lekkers

Verder kent Suriname een aantal traditionele cakes, die je vaak voorgezet worden op feestjes. Bojo (gemaakt met cassave en cocos) en viadoe, een zoete cake, zijn mijn favoriet. Het zijn niet alleen zoete snacks die je bij de bakkerij vindt, je kunt er ook terecht voor diverse soorten pastei (bladerdeeg gevuld met kip en groente, maar ook met allerlei andere vullingen).

De bakkerijen van Fernandes en Hollandia hebben het grootste assortiment. Persoonlijk vind ik de bojo van bakkerij Hollandia vingerlikkend lekker.

Let op je gewicht!

De Surinaamse keuken is niet de meest gezonde keuken vanwege de vele gerechten met veel rijst, overmatig gebruik van olie, weinig groente en toegevoegde suikers. En toch is het een heerlijke keuken, waar ik elke keer weer van geniet. Ik matig mijzelf alleen met zoete drankjes en eet slechts één warme maaltijd per dag. De rest van de dag kies ik voor een broodje, salade of saoto-soep.

Lees ook:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén