Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Bestemmingen, Eten en Drinken, Suriname

Lokaal eten in Suriname, waar en wat?

I love SU, Paramaribo

Laatste update gemaakt in juli 2019

In deze blog neem ik je mee langs de Surinaamse keuken met suggesties en tips voor gerechten en de lekkerste plaatsen waar je niet alleen kunt afhalen, maar ook je eten kunt gebruiken.

Wie graag de lokale keuken wil proeven in Suriname, zal zijn eetgedrag alleen wel een beetje moeten aanpassen.

Ten eerste zijn er veel minder restaurants die Surinaams eten serveren, dan je zou verwachten. De meeste restaurants, zeker rondom Torarica in het centrum, richten zich op toeristen en expats. Zij serveren over het algemeen geen typisch Surinaams eten, alhoewel het poffertjescafé wel een aantal Surinaamse variaties heeft.

De Surinamers halen over het algemeen hun eten tussen de middag op en gebruiken het thuis, op het werk of in de auto. Natuurlijk gaan ze ook wel uit eten, maar minder vaak dan vroeger in verband met de economische crisis. De beste lokale plaatsen, zijn dan ook vaak afhaalplaatsen, waar elke dag een ander gerecht wordt bereidt of bekend staat om zijn ene heerlijke gerecht.

Ga je ’s avonds op zoek naar een Surinaams restaurant, dan kom je meestal bij een Chinees uit. Mijn eerste tip is dan ook om vooral tussen de middag te genieten van het heerlijke Surinaamse eten bij één van de vele restaurants, die ik hieronder noem.

Kwatta markt, lunch, saoto
Lunchen op de Kwattamarkt met een saoto soep en gebakken banaan.

Javaans ofwel Indonesisch

Javaans eten koop je bij een warung. Een cluster van warungs vind je op Blauwgrond, alhoewel deze plaats veel van haar karakter heeft verloren sinds de economische crisis. Op vrijdagavond staat de straat niet meer vol met auto’s en veel warungs lijken nog nauwelijks klandizie te hebben.

Typische gerechten uit de van oorsprong Javaanse keuken zijn bami, nasi, saoto soep, teloh met teri (gefrituurde cassave met gedroogde en gezouten kleine visjes), petjil (groente met soort van saté-saus), gebakken banaan en saté. Mijn favoriete gerecht is de tahoe longtong, een groentegerecht met tofoe en kip, waarover je een lekkere ketjapsaus schenkt.

Tahoe Lontong van Indofood op Blauwgrond

Op Blauwgrond is Indofood een absolute aanrader. Zij serveren elke dag alle gerechten. Daarvoor moet je soms wel de wat trage bediening voor lief nemen. Vroeger was Warung Felicia mijn favoriet voor tahoe lontong, maar dat is nu Indofood geworden.

Dichterbij het centrum vind je Warung Bentoe met ook uitstekende gerechten en een klein terrasje voor haar warung.

Op de Javaanse markt in Paramaribo-Noord, die elke zondagochtend wordt gehouden, vind je nog vele andere gerechten, snacks en zoetigheden uit de Javaanse keuken. De markt loopt al af rond 12.00, dus wees er vroeg bij.

In Lelydorp, bij de parkeerplaats langs de doorgaande weg naar Zanderij,  is een nog ouderwets overdekt warung centrum. Hier eet je je eten op een klein bankje aan de toonbank van het betreffende stalletje, of je neemt je eten mee naar huis of een recreatieoord.

SNP Rondreizen

Op zondagochtend kun je ook in Domburg terecht in een kleine overdekte ruimte, waar verschillende standhouders hun gerechten aanbieden. Je kan er genieten van traditioneel Javaans eten, welke soms op een bananenblad wordt geserveerd.

Wie richting Moengo of Albina reist, moet een stop maken in Tamaredjo. Aan elke kant van de weg zijn warungs gevestigd. Iedereen heeft zijn voorkeur, en slecht is het nooit.

Tamaradjo, lunch , suriname
Lunchen in Tamaredjo, waar ook diverse warungs te vinden zijn.

Hindoestaans ofwel Indiaas

De Hindoestaanse keuken staat in Suriname vooral bekend om haar roti’s, een soort van pannenkoek gevuld met aardappel of gele linzen. Traditioneel wordt het geserveerd met kippenvlees, kousenband en aardappel in massala. Massala is een kruidenmix van onder andere koriander, komijn, kaneel en peper. Ook de bara, een soort grote oliebol, hoort écht bij de Hindoestaanse keuken.

Er zijn niet veel andere Hindoestaanse restaurants in Suriname naast de alom bekende Roopram-keten. Deze heeft prima eten, maar het interieur nodigt niet uit om lang te blijven zitten. Andere ketens zijn Joosje en Chris Rotishop. Verder zijn er nog afhaalplaatsen, die hooguit een paar tafeltjes hebben waar je kan eten.

Rita’s rotishop aan de Verlengde Mahonylaan is onze favoriet in het stadscentrum, omdat zij elke dag verschillende groentes serveren bij hun roti’s. Ook kun je kiezen voor vegetarisch, lam of eendenvlees.

Vegetarische roti bij Rita’s Rotishop

Voor roti doks, ofwel eendenvlees, ga ik het liefst naar Shadien’s. Behalve heerlijk eten, kun je op haar terras ook genieten van het uitzicht over de Suriname rivier. Je moet wel even wachten op je eten, maar dat is daar geen straf.

Tot slot is er nog Rambali Rotishop aan de Tweede Rijweg, die door velen wordt aanbevolen, maar wij nog niet geprobeerd hebben. De Tweede Rijweg is in de buurt van de Hermitage Mall.

Shardien's restaurant
Genieten bij Shadien’s restaurant aan de Surinamerivier

Creools

De creoolse keuken staat voor de keuken van Surinamers met een Afrikaanse afkomst. Een krioro, zoals deze restaurantjes vaak worden genoemd, serveert moksi aleisi (gekookte rijst met zoutvlees, garnalen of droge/ warme vis en eventueel groente), bruine bonen met rijst, pom en heerlijke soepen zoals tayersoep, pindasoep en okersoep. Ook snert staat regelmatig op het menu, en zelfs zuurkool wordt hier gebruikt in gerechten. Ik persoonlijk vond ik beide gerechten erg lekker, en zeker anders dan in Nederland.

Café 45, aan de Burenstraat, was mijn favoriete lunchplek voor goed creools eten. Deels ook omdat mijn werk er vlakbij was. De eigenaar heeft een ijzersterk geheugen voor klanten. Ik kan na 2 jaar terugkomen en hij weet nog precies wie ik ben en wat ik graag lust. Daarnaast weet hij goed wat er onder de gewone bevolking leeft en past hij zijn prijzen en gerechten daarop aan. Hij heeft enkele tafeltjes binnen en buiten op een terras. Naast hem zit nu een hip tentje, maar die sla ik graag over voor een simpele, maar lekkere Surinaamse maaltijd.

Niet zomaar een Surinaams eetcafé…..

Voor een beetje meer luxe, comfortabel zitten en heerlijke grote porties traditioneel Surinaams eten, kun je het best bij De Gadri (naast Fort Zeelandia) gaan. Hun pindasoep, pom, maar ook gestoofde varken zijn superlekker. Elke dag serveren ze andere Surinaamse groenten, waaronder ook bittere groentes als sopropo, bitawiri en antroewa.

Grote porties voor een hele goede prijs. Eten bij De Gadri stelt ons nooit teleur.

Chinees

Chinees eten wordt door alle Surinamers gretig en graag gegeten. Vooral de Tjauwmin (spaghetti of bami met varkensvlees en/of kippenvlees) is een nationaal gerecht geworden. Tijdens ons bezoek aan Suriname in 2019 merkten we wel dat door de economische crisis, de hoeveelheid vlees en ingrediënten erg is afgenomen, waardoor het nu vooral de bami is die je eet. De menukaart is er ook niet gemakkelijker op geworden, omdat je nu kunt kiezen voor vlees erin, erop of allebei. Vroeger was het standaard erin en erop. Lian Fa is in onze ogen nog steeds de lekkerste voor tjauw min in Suriname. Het is ook het enigste gerecht dat ze op de kaart hebben staan…

De vele variaties voor tjauw min bij restaurant Lian Fa, die alleen tjauw min verkoopt

De Chinese keuken van Suriname lijkt trouwens niet op die van Nederland. Hier vind je geen babi pangang en ook niet onze variant van foe yong hai op de menukaart. Wel allerlei gerechten met veel groentes in verschillende sauzen, veel meer vis, en ook gevulde groentes en tofu. Bamboo Green Garden en Chi min zijn goede plaatsen om kennis te maken met de Surinaams Chinese keuken.

chinees, suriname, uit eten
Chinees op zijn Surinaams, al wat overblijft neem je mee naar huis.

Tijdens ons laatste verblijf in Paramaribo, hebben we twee nieuwe Chinese restaurants ontdekt, waar vooral Chinezen of Surinamers van Chinese afkomst komen. De eerste is Delicious aan de Gompertstraat. De naam van het restaurant staat alleen in het Chinees geschreven, maar je vindt hem schuin tegenover Excess Cambio tussen de Atlasstraat en Jamaludinstraat. Kom je vroeg op de avond dan kun je in rust eten, de later het wordt, de meer Chinezen er luid praten, roken en plezier hebben. Op de kaart staan geen prijzen, omdat hier veel mensen komen die hun gasten trakteren. De porties zijn groot, niet duur en supervers.

Tafelen bij Delicious, waar het eten écht vers is

De tweede plaats is Kong Nam, ook aan de Gompertstraat. Behalve dim sum, serveren ze hier ook verschillende soorten noodlesoepen en andere kleine gerechten. Verder maken zij hun eigen sojamelk, welke een lichtbruine kleur heeft en heerlijk smaakt. Kong Nam is open van ’s ochtends vroeg tot ongeveer 14uur in de middag.

Vaak zijn onze ogen te groot en bestellen we teveel…..

Lucky aan de Wilhelminastraat is nog steeds dé plek voor verse dim sum. Zij hebben de meest uitgebreide kaart van Paramaribo, alhoewel plaatsen als Kong Nam ook dim sum op de kaart hebben staan. Verwacht alleen niet de keuze zoals je die hebt in Den Haag of Rotterdam.

Tot slot willen we je graat attenderen op Squeezy, aan de Plutostraat. Een fenomeen onder sommige vrienden van ons. Ze nemen ons er graag mee naartoe, vooral ook omdat hotpotten leuker is als je met meerdere mensen bent. Je bestelt eerst een soep en daarna allerlei groentes, vlees en vis, die je in de soep kunt dompelen om te garen. Lekker en een leuke activiteit!

Hotpotten bij Squeezy

Braziliaans

De Braziliaanse keuken is een vrij nieuwe keuken in Suriname. Met de komst van de Braziliaanse goudzoekers, werd ook de Braziliaanse keuken in Suriname geïntroduceerd. In Paramaribo Noord, aan de Tourtonnelaan, tref je een aantal lokale Braziliaanse restaurants aan. Petisco is één van de bekendere.

Braziliaans, Paramaribo, eten
Deze lokale Braziliaanse buffetrestaurant is het best te bezoeken in de middag, als er minder dronken Brazilianen zijn.

BBQ & Fastfood

Veel Surinamers houden van de BBQ, maar bbq-en niet vaak zelf. Vooral kip gemarineerd in een eigengemaakte marinade gaat in de avonduren als broodjes over de toonbank.
De grootste en meest bekende is Hes-D’s BBQ met meerdere vestigingen in de stad. Wie echter in de avond even zijn neus opendoet, ruikt al snel waar de bbq-stand in zijn of haar buurt staat.

Fastfood-ketens als Naskip, Popeys, McDonalds en KFC doen het ook goed in Suriname. Naskip is de Surinaamse variant van KFC en een goed alternatief als je zin hebt in fast food , maar ook de lokale ondernemer wil steunen.

BBQ, Suirname, ongezond
Een portie van een BBQ-stand, lekker vettig en ongezond

Surinaamse broodjes

Als ik in Suriname ben, kijk ik altijd uit naar de belegde Surinaamse broodjes. Wie in Nederland weleens naar de Surinamer gaat, kent ze wel; broodje kerrie ei, bakkeljauw, lever, fa jong, kousenband met garnalen en nog veel meer variaties. Steeds vaker krijgen deze broodjes een niet-Surinaamse touch. Zo vind je bij Anthony’s corner, tegenover Krasnapolsky, zowel traditionele als meer Europese-stijl belegde broodjes. Ook Krioro, dat twee vestigingen heeft in Paramaribo, serveert slechts een aantal standaard Surinaamse broodjes.

Wie échte ouderwetse Surinaams belegde broodjes wil proeven, gaat naar Soesha’s aan de Atlasstraat. Wees er wel vroeg bij (voor 10.00), want anders is een gedeelte van het beleg al op. Ook Combé Bazaar is een goed alternatief voor lekkere Surinaamse broodjes.

Surinaamse worst

Vanaf ongeveer 14uur in de middag staan de worstverkopers op parkeerplaatsen, bij winkels of langs de straat hun eigengemaakte worsten te verkopen. Bij hen koop je een gekookte kipworst, bloedworst, bere (gekookte ingewanden) of fladder (gekookte pens). Onderschat de worsten niet, ze zijn soms best wel pittig. Zeker de moeite waard om te proberen, naar mijn idee. Je kunt ze ook kopen bij slagerijen en bij Leckie’s aan de Wilhelminastraat.

Cakes en lekkers

Oh, en dan heb ik het nog niet gehad over al die lekkere zoete lekkernijen als bojo (cake gemaakt met cassave en kokos) of viadoe, een zoete cake. Bakkerij Hollandia aan de Wilhelminastraat en in de Hermitagemall heeft volop keuze, waaronder ook meer hartige varianten zoals pastei. Pastei is bladerdeeg gevuld met kip en groente, met vis of vlees. Het heeft wel iets weg van een saucijzenbroodje, maar dan lekkerder.

Verder zul je op straat allerlei grote glazen potten zien met daarin vruchten of groente. Dit zijn snacks op zuur (en zoet) gezet. Zeker als het warm is, is het heerlijk om deze frisse snacks te proeven.

Tot slot is er nog schaafijs, wat vooral in het centrum van Paramaribo wordt verkocht. Wij vinden het eerlijk gezegd niet lekker, omdat het vooral chemische smaken zijn met heel veel suiker. Het geeft je wel een oppepper en koelt je voor even af, maar hierdoor kom ik ook bij mijn laatste paragraaf voor deze blog.

Let op je gewicht!

De Surinaamse keuken is namelijk niet de meest gezonde keuken vanwege de vele gerechten met rijst en pasta, overmatig gebruik van olie, weinig groenten en veel toegevoegde suikers. En toch is het een heerlijke keuken, waar ik elke keer weer van geniet. Ik matig mijzelf alleen door maximaal één zoet drankje per dag te drinken en één warme maaltijd per dag te gebruiken. De rest van de dag kies ik voor een broodje, salade of saoto-soep. En dan nog kom ik vaak aan, want in de tropen beweeg je nu eenmaal minder. Wie uit Suriname terugkomt, zonder extra gewicht, heeft dus niet nauwelijks van het lokale eten geproefd :-)…

Restaurants op de kaart

Nog meer blogs over Suriname

Kapelka Travel Magazine

Diverse artikelen van Kapelka Travel zijn gebundeld in onderstaande magazine. Deze magazine is een mooie aanvulling op je reisgids voor Suriname en voor de Suriname-kenners een inspiratiebron voor een volgend bezoek aan Suriname. Door de artikelen samen te bundelen in één magazine, kun je ze nu ook rustig offline lezen in het vliegtuig of in de hangmat.

Klik op onderstaande foto om jouw pdf-versie te downloaden voor €2.50.

 1. Arjen Stikvoort

  Hi Heleen,

  Je hebt veel gegeten en gezien all over the world. Je verhalen zijn leuk om te lezen! Zelf woon ik ook al een aantal jaren in Paramaribo en ken veel van je beschreven restaurants, warungs en Chinese toko’s.
  Echter is er nog een restaurant dat genoemd mag worden namelijk Riet Petite dat beslist de moeite waard is. Aan de Bindastraat 69 is dat het restaurant met een Surinaams-Mediterraanse keuken. Ze koken de doks (eend) op een echte chulha (soort stenen kookpit met vuur) en de pizza’s in de vuurstenen oven. Verder eet je er gerechten met alleen maar originele kruiden, dus geen smaakmakers als Maggie etc. Accent ligt op gezonde voeding in een super sfeervol rustiek etablisement.
  Zou je dit ook aan je lijstje van beste restaurants van Suriname kunnen/ willen toevoegen? Kijk maar, maar is beslist de moeite waard om daar binnen te wandelen. Groetjes, Arjen.

  • Reactie door auteur

   heleenwesterman

   Hoi Arjen,

   Superbedankt voor deze tip. Het klinkt als een zalig restaurantje. Ik ga het de volgende keer zeker uit proberen en als het net zo goed is als je schrijft, komt hij zeker in het artikel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!