Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Guyana

Ontmoeting met zakkenroller in Guyana, een bizarre ervaring

I love Guyana standbeeld in vele kleuren

Vanuit Suriname zijn we vier volle dagen naar Guyana gegaan. Ons verblijf in de hoofdstad Georgetown was overall opwindend. Vaak leuk, maar soms ook tough.

Gezellige buzz and fuzz

Laat ik beginnen te zeggen dat de bewoners vriendelijk, behulpzaam en efficiënt zijn. ‘Niet lullen, maar aanpakken’ lijkt het motto voor velen te zijn. We krijgen verschillende visitekaartjes van taxibedrijven en zelfs één van een bouwbedrijf als we door de stad wandelen. Overal op straat zie je standjes met snacks en in het historisch centrum zijn twee grote dagelijkse markten, Stabroek en Bourda. Bij die van Bourda kun je met de auto doorheen rijden.

Onze Airbnb-host was superaardig en maakte graag een praatje met ons. Hij werkt op een kantoor en maakt in zijn vrije tijd craft-producten, zij is docent op een lokale school.

Demico icecream zaak staan bij counter
Demico is een bekend Guyanees merk voor o.a. ijs. Zie hoe ze quick schrijven 🙂

Zakkenroller à la Guyana

Maar Guyana kent ook een andere kant, en die hebben wij ook ervaren. Terwijl we door een rustige buurt wandelen, op zoek naar voormalige woningen van familieleden, zien we een groepje mensen feestvieren. Het is Holi Pagwa die dag. Wij lopen er rustig langs, op afstand, maar toch rent één persoon op ons af en probeert mijn schoudertas te stelen. Na veel weerstand begeeft de schouderband en rent hij weg met mijn partner in zijn kielzog. De feestvierende mensen blokkeren de doorgang, bedreigen en slaan mijn partner. Ze beschermen de stelende man.

Er zit niet anders op dan ons verlies te nemen. Terwijl we praten met een stel die alles heeft gezien vanuit hun straatwinkel, komt plotseling de dief terug met mijn tas. ‘Hier is je tas, alles zit er nog in hoor! Controleer maar!’ Het klopt en we zijn opgelucht. Maar tijdens de botsing is Milton wel zijn bril kwijtgeraakt, die is tussen de mensen op de grond gevallen. Milton besluit zijn bril te laten. En dan 5 minuten later, als we op het terrein van een kerk tot rust komen, komt dezelfde jongen weer op zijn scooter naar ons toe. Hij komt Milton zijn bril terugbrengen. Dan vertelt hij dat hij ons heeft bestolen, omdat iemand anders dat had willen doen. En dat hij het deed, zodat hij onze spullen kon teruggeven.

We vinden het een beetje ongeloofwaardig verhaal, maar het maakt niet uit. We zijn vooral blij dat we alles terug hebben gekregen.

grazend paard op straat in Georgetown guyana
In Georgetown tref je een heel ander straatbeeld dan in Suriname!

Reële gevaren

We waren vooraf gewaarschuwd voor mogelijke criminaliteit. Daarom zijn we niet naar binnen gegaan bij Stabroek market, we voelden ons in die omgeving ook niet écht prettig.

We kozen vooral voor het wandelen langs doorgaande wegen en rustige buurten. Later leerden we dat de omgeving waar wij waren, inderdaad niet goed bekend stond. We hadden het kunnen weten, want er was een gevangenis vlak bij en de mensen in een lokaal restaurantje waren niet écht open. Terwijl op andere plekken we met veel meer vriendelijkheid werden begroet. Dit had een teken voor ons moeten zijn misschien, maar we waren zo blij om nieuwe snacks en drankjes te kunnen proberen, dat we er niet écht bij stil hebben gestaan.

Lokale bewoners raden aan om vooral taxi’s naar bestemmingen te nemen of met een lokale bewoner op stap te gaan, die precies weet waar je wel en niet moet zijn.

In de dagen na onze zakkenrolervaring zijn we nog voorzichtiger geworden, maar werd onze angst voor een hernieuwde diefstal snel minder dankzij de vele vriendelijke en vooral eerlijke Guyanezen die we daarna ontmoeten tijdens onze verkenningstochten door de stad.

Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom deze blog.

  1. Josefien

    Oh Wow, een gentleman thief, dus die bestaan echt!
    Vreemde ervaring…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!