Ok, het is even reizen met de metro vanuit Manhattan, maar het is zeker de moeite waard. Tijdens de 49 minuten metroreis naar Brighton Beach valt trouwens al genoeg te zien als je bovengronds door verschillende New Yorkse wijken rijdt.
Inhoud
Metroreis naar het strand
Als eerste reis je met de metro over een stalen brug naar Brooklyn. Het ritmische gebonk, de doorkijk over het water met het stedelijk gebied voor je, geven je een echt New Yorks gevoel. Daarna verdwijn je even onder de grond, maar als je weer boven komt, ben je in een gewone woonwijk. Je maakt tijdens deze metrorit ook kennis met de grote Joodse gemeenschap. Op perrons staan mannen met keppeltjes te wachten op hun metro, maar ook joodse mannen in hun traditionele donkere kleding bestaande uit een zwarte hoed en een lange zwarte jas met een witte blouse eronder. Er is genoeg te zien en te verwonderen tijdens de metrorit naar Brighton, en dat voor maar € 2,75.
Brighton Beach
Je stapt uit bij halte Brighton Beach. Hier wonen vooral Russen en mensen die destijds de Sovjet Unie zijn ontvlucht. Overal zie je sporen van hun aanwezigheid. Zoals een oma die wandelt met haar kleinzoon en dingen aanwijst in het Russisch. Of restaurants met namen als Klein Georgia.
Eenmaal op het strand voel je het fijne zand onder je voeten en zie je een zachtblauwe zee. Op het strand staan hoge badmeesterstoelen. Tijdens mijn bezoek waren ze leeg, want het was rustig. Enkele strandgasten hadden zich daarom comfortabel gemaakt in deze badmeesterstoelen waar je met gemak met z’n tweeën in kunt zitten. Andere mensen liggen op het strand te zonnen of spelen beachbal met van die houten batjes. Een man op een luie strandstoel met een blauwe boodschappentrolley zit er luidkeels Russische liederen te zingen.
Op deze wat bewolkte dag zie ik vooral meeuwen dobberen op het zachtgolvende water dat van dichtbij toch eerder grijs dan zachtblauw is. Ik zie een enkeling zwemmen. Het water is hier zo kalm dat je langs de kust gewoon baantjes kunt trekken. Dat is dan ook wat menig open-water zwemmer hier doet.
En dan zijn er nog de oudere mannen met overgewicht die op het strand hun rek- en strekoefeningen doen. Terwijl vlak bij de vloedlijn hondenbezitters wandelen die door ouderen met nordic walking stokken worden ingehaald.
Op mooie zonnige dagen zal het hier een stuk drukker zijn en kun je ook zelf verkoeling zoeken in het water.
Coney Island
Al snel zie je in de verte de attracties van Coney Island. De Cyclone, het reuzenrad The Wonderwheel en allerlei andersoortige rollercoasters zoals de Thunderbolt steken boven de horizon uit.
Waar Brighton Beach vooral kalmte uitstraalt met slechts een paar strandtenten, is Coney Island duidelijk op entertainment en vermaak gericht. Verschillende felgekleurde gevels trekken de aandacht van bezoekers en nodigen je uit om vooral veel te eten en te drinken.
En toch heeft alles een beetje oubollige uitstraling, alsof ik terug ben in de jaren 70 of 80. Stiekem vind ik dat toch ook wel heel erg leuk! Een heel bijzonder stukje New York dus waar je in de avonduren en in het weekend menig uur kan doorbrengen.
Voor een beter idee van wat Coney Island allemaal te bieden heeft, bezoek deze website.
Tot slot
Ik eindig mijn wandeling bij de pier van Coney Island. Daarna heb je de keuze om terug te wandelen naar Brighton Beach of om vanaf hier met een andere metro terug te reizen naar het drukke en moderne New York. Gebruik je Komoot voor het plannen van je wandelen. Dan vind je deze wandelroute ook in de app. .
Geef een reactie