Reisinspiratie voor luxe budgetreizigers

Algarve, Wandelen

Welke gemarkeerde wandelroutes zijn er in de Algarve?

algarve wandelen rota vicentina

Niets is heerlijker dan je wandeling vroeg in de ochtend te beginnen, wanneer de koude vochtige herfstochtend langzaam plaats maakt voor de warmte van de zon. Of er op uit te gaan, net voordat de zon ondergaat en de laatste zonnestralen over het land en strand schijnt.

Wandelen in de Algarve is soms echt als wandelen in een sprookje. Prachtige uitzichten, diversiteit in natuur en vooral uitstekend gemarkeerde routes.

In het voorjaar laat de Algarve zich van haar beste kant zien. De lokale bewoners waarderen vooral het najaar als het weer wat koeler wordt na een hete zomer.

In deze blog geef ik een overzicht van waar je alle informatie kunt vinden over de lange afstandsroutes in de Algarve, en welke dagwandelingen in deze zuidelijke regio van Portugal zijn uitgezet.

Lange afstandsroutes door de Algarve

In de Algarve zijn drie meerdaagse lange afstandsroutes voor wandelaars uitgezet. De routes zijn opgedeeld in ééndaagse wandelingen en langs de betreffende lange afstandsroute zijn meerdere rondwandelingen uitgezet voor als je langer op één plaats wilt blijven of gewoon een dagwandeling wil maken.

Rota Vicentina & Fishermen’s trail

De Rota Vicentina is de meest bekende en best georganiseerde wandelroute in de Algarve. Vanaf het meest zuidwestelijke puntje van Portugal tot aan Santiago do Cacém in Alentejo wandel je in totaal 230 kilometer door het Alentejo and Vicentina Coast Natural Park.

Een andere, nog mooiere, langeafstandsroute van dezelfde organisatie is de Fishermen’s Trail, welke nu vanaf Lagos tot Porto Covo loopt. Deze route loopt volledig langs en over de indrukwekkende kliffen van de zuidwestkust.

Voor wie liever geen langeafstandsroute onderneemt, zijn er vele circulaire wandelingen uitgezet door Rota Vicentina. Deze volgen soms een deel van de historische wandeling of delen van het visserspad, soms zijn het losse dagwandelingen.

De website van Rota Vicentina heeft alle informatie voor het plannen en organiseren van je  wandelingen met hele handige kaarten. Ze geven zelfs aanbevelingen voor restaurants en accommodaties. De routes zelf zijn perfect gemarkeerd en worden elk jaar onderhouden door vrijwilligers uit de omgeving.

Ook ik heb meegeholpen met het onderhouden van mijn favoriete wandelroute in de Algarve

Via Algarviana

Een tweede lange afstandsroute loopt van oost naar west in de Algarve. De Via Algarviana neemt je mee door het grillige berglandschap van de Algarve.

De route kan gestart worden in Cabo de São Vicente, net als de Rota Vicentina, vanwaar het dan richting Marmelete gaat. Vanaf daar loop je door het gebergte naar het oosten van de Algarve.  De meeste wandelaars, die deze route hebben gelopen, beginnen hun wandeling echter in Alcoutim, bij de grens met Spanje.

Deze Via Algarviana kent verschillende vertakkingen naar het zuiden en ook één naar Aljezur. Ook hebben de beheerders dagwandelingen uitgezet langs de route. Daarvan hebben wij er twee gelopen. Eén in Marmalete, die zeker de moeite waard is, en één vanuit Raposeira. Van de laatste waren we niet onder de indruk.

Meer informatie over de Algarviana is te lezen in deze blog van twee fantieke wandelaars, die de Via Algarviana in 10 dagen hebben gelopen.

Voor meer algemene informatie, bezoek de Via Algarviana website en voor een gratis te downloaden uitgebreide routegids, klik op deze link.

Grande Route do Guadiana

Bij toeval vond ik een informatiebord in Vila Real de Santo António, helemaal in het oosten van de Algarve, waar deze lange afstandsroute werd vermeld. De route loopt vanaf dit dorp langs de rivier Guadiana naar Alcoutim. Volgens het informatiebord is de route opgedeeld in vier delen van net iets minder dan 20 kilometer.  In totaal dus 65 kilometer wandelen van de kust naar de vruchtbare gronden in de bergen. In Alcoutim kun je ook starten met de Via Algarviana.

Vind hier de online gids van de Grande Route do Guadiana, in het Portugees.

De Guiadana route vanaf Vila Real de St. António

EcoVia

Langs de kust loopt nog de EcoVia, maar hierover heb ik geen enkele informatie kunnen vinden. Soms kwam ik een verdwaald bordje van deze route tegen, maar ik heb online geen aanvullende informatie gevonden.

Mijn indruk is dat dit een minder geslaagd project is geweest. Als iemand mij hierover meer kan vertellen, dan hoor ik het graag.

Dagwandelingen in de Algarve

Ik ben begonnen met de dagwandelingen van Rota Vicentina, maar ben door de maanden heen op zoek gegaan naar andere dagwandelingen en ik vond er velen!

Ik heb zelf vooral gewandeld langs de westkust en het bijbehorende binnenland. Maar er zijn ook vele wandelingen mogelijk langs de zuidkust. Deze zijn veelal ook wat korter. Het toeristisch informatiecentrum verkoopt een goed wandelboek met daarin vele wandelingen, maar je kan het ook gratis downloaden via deze link. 

En dan zijn er nog de wandelingen die niet in het wandelboek vermeld staan, of onderdeel zijn van de Via Algarviana of Rota Vicentina.

Zo leerde ik dat alleen al in de omgeving van Monchique ruim vijf verschillende gemarkeerde wandelingen zijn uitgezet. Drie ervan vertrekken vanaf Foia. Het loont dus om bij het lokale toeristeninformatiecentrum naar binnen te stappen en te vragen naar gemarkeerde wandelroutes in de buurt. Veelal verstrekken zij gratis een wandelkaart met routebeschrijving.

Conclusie

De Algarve ontwikkelt zich steeds meer als een wandelbestemming voor in het voorjaar en najaar, wanneer de temperaturen wat gematigder zijn en minder toeristen in het gebied verblijven.

Ik ben er blij mee en hoop dat deze informatie genoeg inspiratie biedt om op zoek te gaan naar een mooie wandeling. In mijn meer gedetailleerde blogs over verschillende plaatsen in de Algarve, vind je meer specifieke tips en suggesties voor wandelingen, maar ook voor leuke plekken om te eten of te bezoeken. Je vindt deze blogs hier.

Hieronder tref je mijn Youtube-playlist van de wandelingen die ik in de Algarve heb gemaakt, beginnend met een overzichtsvideo.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
error: Content is protected !!