Kapelka Travel

Altijd net een beetje anders

Algarve, Portugal, Wandelen

Wandelen in de Algarve, waar en hoe?

algarve wandelen rota vicentina

De Algarve is perfect voor een wandeling in de vroege ochtend, wanneer de koude vochtige ochtend langzaam plaats maakt voor de warmte. Of een wandeling net voor zonsondergang wanneer het zonlicht warme schaduwen werpt op het land en het strand.

Wandelen in de Algarve is als wandelen in een sprookje. Prachtige uitzichten, diversiteit in natuur en uitstekend gemarkeerde routes. Vooral in het voorjaar laat de Algarve zich van de beste kant zien, alhoewel de lokalen vooral het najaar waarderen als het weer wat koeler wordt na een hete zomer.

Lange afstandsroutes

In de Algarve zijn drie meerdaagse lange afstandsroutes voor wandelaars uitgezet. De routes zijn opgedeeld in ééndaagse wandelingen en langs de betreffende lange afstandsroute zijn meerdere rondwandelingen uitgezet voor als je langer op één plaats wilt blijven of gewoon een dagwandeling wil maken.

1. Rota Vicentina

Dit is de meest bekende en best georganiseerde wandelroute in de Algave. Vanaf het meest zuidwestelijke puntje van Portugal tot aan Santiago do Cacém in Alentejo wandel je in totaal 230 kilometer door het Alentejo and Vicentina Coast Natural Park. Rota Vicentina heeft ook een meerdaagse visserspad uitgezet, welke in vier etappes over de indrukwekkende kliffen van de westkust gaat. De historische route loopt verder landinwaarts en doet verschillende dorpen in de regio aan.

Voor wie liever geen langeafstandsroute onderneemt, zijn er vele circulaire wandelingen uitgezet. Deze volgen soms een deel van de historische wandeling of het visserspad, soms zijn ze het losse dagwandeingen.

De website van Rota Vicentina heeft alle informatie voor het plannen en organiseren van je  wandelingen met hele handige kaarten. Ze geven zelfs aanbevelingen voor restaurants en accommodaties. De routes zelf zijn perfect gemarkeerd en worden elk jaar onderhouden door vrijwilligers uit de omgeving.

Ik heb verschillende blogs geschreven over dorpen langs de westkust, van waaruit je gemakkelijk de dagwandelingen van Rota Vicentina kunt ondernemen.

Tot slot tref je hier nog een drietal video’s aan van wandelingen die we in het voorjaar van 2018 hebben ondernomen. Het geeft een goed idee van de landschappen die je kunt tegenkomen en het verloop van een wandeling.

2. Via Algarviana

Een tweede lange afstandsroute loopt van oost naar west. De Via Algarviana neemt je mee door het berglandschap van de Algarve. De route kan gestart worden in Cabo de São Vicente, net als de Rota Vicentina, vanwaar het dan richting Marmelete. Vanaf daar loop je door het gebergte naar het oosten van de Algarve.  De meeste wandelaars, die deze route hebben gelopen, beginnen hun wandeling echter in Alcoutim, bij de grens met Spanje.

Deze langeafstandsroute kent verschillende vertakkingen naar het zuiden en naar Aljezur. Ook hebben de beheerders dagwandelingen uitgezet langs de route. Wij gaan deze winter een aantal van die dagwandelingen uitgeproberen. Meer informatie volgt.

Ondertussen kun je hier het verslag lezen van twee fantieke wandelaars, die de Via Algarviana in 10 dagen hebben gelopen.

Via Algarviana heeft een promotievideo gemaakt van de route. Deze kun je hieronder bekijken. Voor meer informatie, bezoek hun website en wil je hun zeer uitgebreide routegids gratis downloaden, klik dan op deze link.

3. Grande Route do Guadiana

Bij toeval vond ik een informatiebord in Vila Real de Santo António waar deze lange afstandsroute op werd vermeldt. De route loopt vanaf daar langs de rivier Guadiana naar Alcoutim. Volgens het informatiebord is de route opgedeeld in vier delen van net iets minder dan 20 kilometer.  In totaal dus 65 kilometer wandelen van de kust naar de vruchtbare gronden in de bergen. In Alcoutim kun je eventueel verder doorlopen op de Via Algarviana.

Er is weinig informatie bekend over de Guadiana route, behalve deze korte omschrijving met kaart en routenummers.

Langs de kust loopt nog de EcoVia, maar hierover heb ik geen enkele informatie kunnen vinden. Ook niet van bloggers.  Dus als iemand mij hierover meer kan vertellen, dan hoor ik het graag.

antonio haven vila real portugal

De haven van Vila Real de Santo António

Dagwandelingen

Na mijn positieve ervaringen aan de westkust met de dagwandelingen van de Rota Vicentina, ben ik tijdens mijn rondreis door de Algarve op zoek gegaan naar andere dagwandelingen en ik vond er velen!

Het toeristeninformatiecentrum verkoopt een handig boek met daarin vele dagwandelingen verspreidt over de gehele Algarve. Je kunt dit boekwerk ook gratis downloaden via hun website, gebruik daarvoor deze link. De onderstaande video’s zijn van wandelingen die in dit boekje staan.

En dan zijn er nog de wandelingen die niet in een boek vermeldt staan. Zo leerde ik dat alleen al in Monchique er niet één, maar ruim vijf verschillende gemarkeerde wandelingen in haar omgeving zijn uitgezet. Drie ervan vertrekken vanaf Foia. Het loont dus om het lokale toeristeninformatiecentrum binnen te stappen en te vragen naar gemarkeerde wandelroutes in de buurt. Veelal verstrekken zij gratis een kaart met daarop een routebeschrijving.

Tot op heden heb ik vooral gewandeld langs de westkust en in het binnenland van de Algarve. Langs de zuidkust zijn er ook vele, veelal wat kortere, wandelingen uitgezet. Deze kun je vinden in het wandelboek van het toeristeninformatiecentrum.

Tips en suggesties zijn trouwens altijd welkom. Ik zal deze blog dan ook regelmatig aanvullen met meer informatie of kleinere blogs over specifieke regio’s en wandelingen schrijven.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén